Saxo Bank

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
1
14%
Poza paroma minusami są ok
1
14%
Przeciętny
2
29%
Mają wiele wad
1
14%
Stanowczo odradzam
2
29%

Liczba głosów: 7

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

:o To nie o to chodzi.Chodzi o to że na ten moment dużego ruchu może braknąć depozytu zabezpieczającego na wswzystkie pozycje :twisted: i wtedy po kolei zamyka pozycje.Niestety myślę że większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy :oops: .Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

niedzwiedz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: niedzwiedz »

Mam pytanie co do transakcji if bid/ if offered
Załóżmy taka sytuacje:
chce wejsc w pozycje long na gbp jpy , aktualna cena 144.50
mam ustawic kupno stop if bid czy stop if offered ?? np po 145,50
i stop loss stop if bid czy stop if offered ??

pewnie dla was to banalne pytanie ale ja nie moge tego skumac, google mi nie pomoglo.

pozdrawiam

Bolek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Bolek »

Bolek bez jaj.Jeżeli dla Ciecie bank co ma ok.1.5 mln klientów oraz ma dostęp i rozlicza się przez interbank,dalej uczestniczy w całej procedurze bankowej w U.E. np. żaden Polski bank łącznie z NBP dostępu do interbanku itp i jest dla Ciebie tym samym co broker który ma 1200 klientów to nie ma o czym gadać.
Szanowny Kolego jak widać zachowujesz się wg wersji b) z poprzedniego mojego postu -smutne.

1) Ocena brokera przez liczbę klientów nie jest dla mnie miarodajna (Madoff też miał full vip klientów, trzeba było nawet czekać w kolejce)
Skąd masz takie dane o liczbie klientów? Jak chcesz się tym zająć to proszę bardzo podaj:
a) liczbę rachunków ogółem,
b) liczbę martwych rachunków,
c) liczbę nowych rachunków,
d) obrót generowany przez klientów
wszystko w latach 2007 i 2008 u tego brokera, wtedy będzie można coś o nim powiedzieć a nie cytuj jakieś liczby z reklam.
W tej kwestii kilka lat temu chciałem zbadać temat przekrojowo ale żaden broker nie chciał ujawnić takich danych bo statystyka jest dość okrutna (patrz dane banków centralnych).

2) Saxo od kiedy zaczął się kryzys rozszerza spread po danych i o czym pisałem wcześniej wycina wg mnie sl - i nie da sie tego obronić, zagrywa jak MM. Rok temu uważałem że był OK ale to na dziś nieaktualna sprawa. Proponuję sprawdzić czy nie było jakiś istotnych zmian włascicleskich w ostatnim roku.
Jak to lubisz to graj dalej u nich - powodzenia
P.S. Znam jednego kolesia który ma małego fiata i mówi że to najlepszy samochów.

zz
Maniak
Maniak

Sorry jeżeli uraziłem.Jestem dyslektykiem więc odpowiadam krótko soczyście i treściwie.Chcąc ten temat rrzetelnie ocenić trzeba by było parę stron pisania a ja chciałem tylko temat ruszyć.Zostaje przy swoim zadaniu co nie przeszkadza stwierdzeniu że jeżeli Masz lepszych brokerów to trzeba z nich korzystać.Ja gram zgodnie z regułami brokera,nie gram na danych i ST,SL 20 pip od rynku i jest ok jescze mnie nie wywaliło.Nie jestem żadnym autorytetem ponieważ gram okazjonalnie natomiast zwróć uwagę że saxo nie prowadzi już rachunków mini tylko standart oraz czy na pewno Masz rachunek w saxo? a nie jego partneróW? to bardzo ważna informacją ponieważ saxo udostępnia tylko platformę partnerom i nic więcej.Myślę że 95% forumowiczów z tego sobie nie zdaje sprawy.Reasumując sprawa jest prosta chcesz korzystasz nie chcesz nie korzystasz.Ps. ciekawi mnie co byś powiedział jakbyś korzystał z usług naszych banków jakiś czas temu na zlecenie telefoniczne czekałbyś paredziesiąt minut,spred E-$ 80-100 pip w godzinaco od 10 do 16?.Więc dla mnie jest wszystko miodzio.Pozdro,

Dodano po 10 minutach:

Ps. a tak na marginesie aby ocenić co jest smutne na FX a co nie jest smutne to trzeba aby to rzetelnie ocenić przynajmniej 10 lat.

Dodano po 23 minutach:

Ps. sprawdzałem z kolegą na innych platformach w realu też wtedy były skoki w tym czasie na ok.100pip.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Bolek
Uczestnik
Uczestnik

Ogólnie do Twojej wypowiedzi
Ten wątek jest na temat saxo – po tu piszę parę zdań żeby ktoś jak ma rachunek real czerpał wiedzę nie tylko ze swoich doświadczeń
1) Nie interesuje mnie czy jesteś dyslektykiem, murzynem czy białym itd. – to nie na temat i ani krótko ani soczyście.
2) Ten wątek jest o saxo więc byłoby dziwne jak dla mnie jak bym pisał tu o tms, idm, itd.
3) Te 95% ciekaw jestem skąd masz znowu takie dane – wg mnie taka informacja jest nie do uzyskania nawet w granicach dużego błędu statystycznego
4) Rachunek real w saxo ale na dziś już nie gram u nich.

Grałeś na fx przez banki i czekałeś kilkadziesiąt minut na realizację zlecenia? Jeśli nie to nie wypisuj fantazji. Jak dla mnie to mało rozważnie chyba że ktoś chce stracić bardzo dużo kasy.
5) W kwestiach mojej wypowiedzi co jest smutne – nie zrozumiałeś – trudno.
6) 100 pipsów skoki – nie wiem o czym mówisz – ja pisałem o sztucznym krótkotrwałym rozszerzeniu spraeadu przed tym jak kurs poleciał

Jak masz znowu pomysł żeby coś tu napisać nie na temat, lub rzucić jakieś liczby bez sensu daj sobie spokój – napisz do mnie pw – odpiszę, szkoda zaśmiecać ten wątek.
pzdrw

Bolek
Uczestnik
Uczestnik

zz pisze:Bolek dyskusja z Tobą to totalne nieporozumienie.Kończymy temat.
Szanowny Kolego zz,
1) Bronisz saxo namiętnie mimo tego że się zmienił na gorsze, ten broker przed kryzysem uważam że był OK ale ostatnio zachowwuje się podobnie jak MM (rozszerza spread, wycina wg mnie sl)
2) Dobrze że kończysz dyskusję bo:
a) Twoje wypowiedzi nie mają żadnej wartości dodanej dla grających w saxo stwierdzasz że saxo jest OK i tyle bez żadnych argumentów
b) podajesz jakieś liczby bez sensu - postanowiłem się do nich odnieść bo ich wartość jest mizerna
Proponowałem dalszą dyskusję na pw ale widzę że musisz napisać ostatniego posta.
Powodzenia w saxo i pzdrw
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 11:16 przez Bolek, łącznie zmieniany 1 raz.

whitetrash

Nieprzeczytany post autor: whitetrash »

w saxo po prostu spread nie jest staly. praktycznie caly czas jest ruchomy. ale czy to jest MM skoro to bank?

zz
Maniak
Maniak

Aby ta dyskusja nie była jednostronna pozwolę sobie dorzucić parę groszy od siebie.Zawieram transakcje rzadko więc nie jestem autorytetem niemniej stosując się do zasad banku nie miałem na razie żadnych problemów oraz zacytuje post Lelka36 ZZ- nie wiem jakie dokladne zarzuty sa do SB ale u mnie wszystko dziala poprawnie. Typowego SL na cenie nigdy nie ustawiam, robie to do wskaznika (ow) i nigdy nie doswiadczylem czegos negatywnego pod tym wzgledem. Kolejny wazny aspekt to zakres czasowy: dla mnie od kilku godzin do kilkunastu dni. Wiec ruchy po kilkadziesiat pipsow w przeciwna strone nie robia mi szkody. Na razie nie mialem z nimi zadnego problemu i jak na razie moja strategia nie wymaga zmiany brokera/banku. Czasami platforma wydaje mi sie malo elastyczna jesli chodzi o mozliwosc zastosowania wskaznikow (raczej niemoziwosci ich dodawania itp) ale jak juz pisalem na razie mi to nie przeszkadza, aczkolwiek jak tylko skoncze faze edukacji, zmienie plany zawodowe i zajme sie fx bardziej profesjonalnie to pomysle nad czyms innym bardziej elastycznym, dajacym mozliwosc zastosowac juz zebranych doswiadczen.
Pozdrawiam.

whitetrash

Nieprzeczytany post autor: whitetrash »

zz wszystko generalnie zalezy od sposobu gry danego uzytkownika. jezeli tobie nie przeszkadza wahniecie o kilkadziesiat pipsow - to tez mi byloby ciezko doszukac sie minusow tej platformy i brokera - i tu sie zgodze.

zz
Maniak
Maniak

Wiesz whitetrash sytuacja jest bardziej skomplikowana niż nam się wszystkim wydaje.Gdy dochodzi do bankructwa brokera to gdzie byś wolał mieć środki swojego życia u brokera czy w banku?.Poza tym z moich doświadczeń te żale które się tu wylewa to sprawdziłem na innych rachunkach realnych i też były takie szybkie ruchy cenowe no......... może z 5-8 pip w tą czy tamtą strone.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ