FAP Turbo

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Inwestorze,

Zgoda, brokerzy nie są od wypisywania czeków.

Ale zakładając u nich rachunek niech przynajmniej grają FAIR.
W chwili obecnej mam wrażenie, że grają ze mną w pokera znaczonymi kartami lub że gram w trzy kubeczki na giełdzie w Słomczynie z zawodowymi oszustami.

A to "trochę" nie tak być powinno ... Skoro przecież brokerzy "moje pieniądze" kierują na interbank (jak mi to kiedyś kompetentnie wytłumaczył pan z Admiralsów a ja z grzeczności nie chciałem mu uświadamiać, że bajki mi opowiada) to powinno im dyndać, czy zarabiam czy tracę za pomocą skalpującego EA, bo oni zarabiają na spreadzie. Prawda jest taka, że dopiero większe zlecenia są słane na interbank. Większość jest łączonych między klientami brokera lub sam broker bierze je na siebie i staje się drugą stroną.

Robertloser
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robertloser »

Wydaje mi się jednak że podchodzimy do tematu od złej strony. Doczepiliśmy się FAP Turbo bo na demo daje dobre wyniki. Jednak taka jest jego natura że dobre wyniki będą tylko na demo i tyle. Nie ma tu darmowego lunchu (przynajmniej to nie brokerzy go stawiają. Jeśli grasz małymi kwotami (w stosunku do depo), grasz tylko z trendem na tyle silnym że można zaryzykować szeroki SL (nikt nie ruszy oil na 100 pips żeby zamknąć twoje 0,2 lota na SL
), to masz szansę wygrać. Ja nie spotkałem się z dziwnymi nocnymi szpilkami które wyrzuciły by mnie z zarobionej pozycji. Co do uczciwości brokerów, jako posiadacz real konta w tms dostaję rekomendacje, raczej nie gram nimi, przynajmniej najpierw patrzę na wykres, ale zdarza im się złapać po 300 pipsów zysku na eur/usd, nie sądzę by na tym tracili.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

I tu Robercie dochodzimy do sedna sprawy.

Fap stawia zlecenia S i L po wybiciu się ceny z pewnego wąskiego kanału (przynajmniej tak wynika z moich obserwacji). Wychodzi więc z założenia, że cena MUSI wrócić do tego kanału i na tym ruchu powrotnym robi te swoje kilka pipsiaków.

Wydaje mi się, a jestem tego wręcz pewny, że Fap potrzebuje mocnego i skutecznego filtra trendu. W trendzie na 1h rosnącym powinien stawiać tylko L, w trendzie spadkowym S. Bądź zmieniać TP i w zleceniach składanych zgodnie z trendem brać większe TP (bo jest na to szansa!) w w tych składanych kontra główny trend zadawalać si TP rzędu 2 pips (mały zysk, za to duża szansa na zamknięcie zlecenie na plusie lub na zerze).

W ten sposób może dałoby się ograniczyć te pieruńskie obsuwy jakie robi Fap. Co z tego, że zrobi 10 tradów po 3zł zysku każdy skoro jedenaste zlecenie zamknie ze stratą -40 zł ... To największa bolączka Fapa. Mnie już przewiózł na EUR/GBP, postawił S na 0.1 lota a kurs wystrzelił w górę jak rakieta. No i kilkudniowe groszowe zyski poszły się .... :evil:

marius09
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marius09 »

No to myślimy nad filtrem na wyższym oknie czasowym.

PS:Zna ktoś może jakiegoś brokera, który nie rozszerza spreadu w nocy ?

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

używałem oryginalnego (kupionego) FAP przez ok. 2-3 m-ce na koncie live. O ile z reguły nocki FAP kończył na plusie, to czasem zdarzało się, że FAP zostawiał pozycje na dzień i te właśnie dziennie pozycje z reguły kończą się SL, który masakruje konto :-( Myślę, że np: dopisanie warunku, że FAP może trzymać pozycje max. 2h mogło by polepszyć wyniki.

Awatar użytkownika
senemedar
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: senemedar »

A czemu już nie uzywasz? ;)
[R]

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

astra pisze:FAP zostawiał pozycje na dzień i te właśnie dziennie pozycje z reguły kończą się SL, który masakruje konto
cóż więcej można dodać...

Awatar użytkownika
senemedar
Stały bywalec
Stały bywalec

Rozumiem, czyli jednak generalnie na minusie ;(

Zastanawiam się tylko dlaczego aż taki wpływ na wyniki tych robotów ma zwiększenie spreadu o te dwa pipsy - z 3 na 5. To samo jest ze stomperem.
[R]

Robertloser
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robertloser »

Po prostu te 2 pipsy to prawie połowa średniego zysku w FAP'ie. SL też jest realizowany gorzej.

Awatar użytkownika
senemedar
Stały bywalec
Stały bywalec

Czemu SL jest gorzej realizowany? Zysk rozumiem, ale SL ?
[R]

ODPOWIEDZ