ICT Concepts- TIME & PRICE

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Viking
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: ICT Concepts- TIME & PRICE

Nieprzeczytany post autor: Viking »

MauiBreaker pisze:
04 paź 2023, 11:43
W weekend trochę szkolenia postaram się przygotować :564:
Hej, dobrze Cię widzieć, ale zakładam że raczej nie miałeś czasu? :D
Pytanie: co to za świeczki po prawej stronie dzisiejszych wykresów, za diabła nie mogę interwału wyczaić, jest na to jakiś wskaźnik na Tradigview?

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MauiBreaker »

Viking pisze:
11 paź 2023, 22:00
MauiBreaker pisze:
Pytanie: co to za świeczki po prawej stronie dzisiejszych wykresów, za diabła nie mogę interwału wyczaić, jest na to jakiś wskaźnik na Tradigview?
Świeczki po prawej to 4H / 1D / 1 W wskaźnik nazywa się ICT HTF candle (fadi) wkleja świeczki wyższej ramy czasowej na jeden wykres bardzo fajna sprawa.

Może w ten weekend się uda coś podrzucić materiału szkoleniowego :564:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Wczorajsza Sesja AM nie było łatwo, DXY chodził razem z Indexami. Trzeba było mieć cierpliwości i poczekać na odpowiedzi czas, aż DXY pokaże kierunek. Kiedy wybił kolejny raz dołek o którym mówiłem z czasie Londyn, chciałem zobaczyć jakiś rajd w górę i szukałem sprzedaży na NQ, 10:50-11:10 to moje okno wejść, cena wróciła solidnie w górę, DXY również leciał w górę, Dow i ES nie ruszyły tak mocno w górę jak NQ, a kiedy NQ ciągnął ostatnie siły w górę DOW był już w sprzedaży, nie chciałem zobaczyć wybitego wierzchołka z otwarcia na NQ, doszliśmy do 2,5 STDV, Order Block z 9:37 trzymał cenę ładnie a co najważniejsze cena odrzuciła idealnie NWOG - czyli GAP z otwarcia tygodnia (Piątek-Niedziela)!!!
Postanowiłem wejść z najmniejszym możliwym ryzykiem i trzymać do podwójnych dołków ok 10:30am odcinając po drodze -> TARGET -> 2STDV
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

LONDON w trakcie...

Breaker i tak do znudzenia :twisted:

IFVG - czyli Inverted FVG, kiedyś jako FVG teraz do obracamy i chcemy żeby robił za wsparcie i nie może zamknąć ciałem świeczki powyżej 50%

raf1002
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: raf1002 »

MauiBreaker pisze:
12 paź 2023, 09:26
IFVG - czyli Inverted FVG, kiedyś jako FVG teraz do obracamy i chcemy żeby robił za wsparcie i nie może zamknąć ciałem świeczki powyżej 50%
A nie jako opór?

FVG - jest coś czego nie rozumiem w tej koncepcji - w danym miejscu na wykresie ten układ może wyglądać całkiem inaczej na różnych interwałach (rozmiar, obszar), a na niektórych może go w ogóle nie być. W filmiku nr 7 Master Michael mówi, że po pojawieniu się MSS szuka FVG aż go znajdzie na różnych interwałach 5,4,3,2,1 minut. Jesli weźmiemy pod uwagę, że ważne jest jeszcze od której świeczki zaczynamy liczyć i rysować te 2,3,4 minut, to wychodzi nam aż 10 kombinacji i tyle wykresów do śledzenia.
FreeWay pisze:
10 paź 2023, 21:18
Coś tu cicho jak cicho to zwykle trwa zła passa i autor nie ma motywacji żeby opisywać metodę bo sam w nią wątpi.
I po co to napisałeś? Jesteś z tego powodu bardziej szczęśliwy, bo do wątku zupełnie nic nie wniosło, eh...ta polska zawiść :?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2023, 12:36 przez raf1002, łącznie zmieniany 1 raz.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

raf1002 pisze:
12 paź 2023, 11:59
ć i rysować te 2,3,4 minut, to wychodzi nam aż 10 kombinacji i tyle wykresów do śledzenia.

Jest to w ogóle do ogarnięcia? Przy takim scalpingu?

raf1002
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: raf1002 »

Cblondyn pisze:
12 paź 2023, 12:17
raf1002 pisze:
ć i rysować te 2,3,4 minut, to wychodzi nam aż 10 kombinacji i tyle wykresów do śledzenia.
Nie wiem, ja zapewne źle to rozumiem, dlatego pytam.
Po prostu szukanie tego na kolejnych interwałach w dół, aż w końcu znajdziemy - to dla mnie takie troche na siłe szukanie.
Ale jestem dopiero na 7 filmiku, więc pewnie na następnych sporo sie wyjaśni.
Od siebie dodam, że jak na razie metoda wydaje mi się bardzo trudna do ogarnięcia, ale dopiero zaczynam i nie poddaje się :D

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

raf1002 pisze:
12 paź 2023, 12:28
Cblondyn pisze:
12 paź 2023, 12:17
raf1002 pisze:
Nie wiem, ja zapewne źle to rozumiem, dlatego pytam.
Po prostu szukanie tego na kolejnych interwałach w dół, aż w końcu znajdziemy - to dla mnie takie troche na siłe szukanie.
A nie mozna tego samego robic na wyższych interwałach? Nie tylko więcej czasu na analizę ale i mniejsza ilość transakcji. Bo nie o ilość idzie ale jakość ;)

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Lecimy w dół 👇 Dzienny SIBI osiągnięty czas na równe dno z wiadomości ok.9

azyl
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: azyl »

MauiBreaker pisze:
12 paź 2023, 08:36
Viking pisze:
11 paź 2023, 22:00
MauiBreaker pisze:
Świeczki po prawej to 4H / 1D / 1 W wskaźnik nazywa się ICT HTF candle (fadi) wkleja świeczki wyższej ramy czasowej na jeden wykres bardzo fajna sprawa.

Może w ten weekend się uda coś podrzucić materiału szkoleniowego :564:
hej, chętnie dowiem się czegoś nowego :D Gdybyś mógł poruszyć temat struktury rynku, order blocków, czy buyside/ sellside liquidity było by super. pozdrawiam

ODPOWIEDZ