raf1002 pisze: ↑16 paź 2023, 15:05Uffff... czyli jednak już coś tam po mału ogarniamMauiBreaker pisze: ↑16 paź 2023, 09:31Jasne że jako opór, mój błąd, ciężko mi jeszcze na polski przekładać te wszystkie pojęcia.![]()
![]()
![]()
![]()
MauiBreaker pisze: ↑16 paź 2023, 09:31Jeśli chodzi o FVG to wyższa rama czasowa ma zawsze pierwszeństwo, czyli są to bardziej ważne poziomytak w zeszłym tygodniu było widać jak cena zareagowała w dziennym SIBI/FVG.
Jako że cena jest fraktalna, czyli to co się dzieje na dziennym wykresie, to samo dzieje się na 15 sekundowym wykresie.
Wchodząc na ramie 1H nie możemy oczekiwać zysków po 10 minutach.Szukaj FVG od 1-5 minut, nie ma sensu tyle ram, jak tam nie znjadziesz nicCzyli jeśli zrobię sobie przykładowo wykres w TF 6 Minut (a co!), to FVG na nim bedzie ważniejszy niż na M5? Zapewne FVG będą też miały wtedy różny range.to nie ma setupu
Pamętaj model 2022, jego głównym zadaniem jest zidentyfikować zgarnięcie stopów, to musi się wydarzyć jako pierwsze, NA WYŻSZEJ RAMIE CZASOWEJ ! Np. przebicie wierzchołka poprzedniego dnia, powrót w dół energicznie z FVG w Premium i szukasz swojego wejścia.
Range jest jeden, np. dzisiaj w czasie Londynu 2:43am do 4:15am to był range sesji Londyńskiej PRMINUM-DISCOUNT, zobacz jak cena się zachowywała przy 50%, ile dawała szans wejść, osobiście czekałem na 8:30am na newsy, wtedy możemy spodziewać się ostatniego zjazdu do DISCOUNT i szybkiej reakcji do PREMIUM, nie trzeba siedzieć w konsolidacji całem przed i się męczyć, wiemy o której dokładnie się wydarzy ruch.
Mamy 2 modele cenyCzyli Premium /Discount? Czy raczej chodzi o przyczynę ruchu?MauiBreaker pisze: ↑16 paź 2023, 09:31Szukając FVG najważniejsze jest gdzie jesteśmy w stosunku to zakresu ostatnich ruchów.tzw. MMSM albo MMBM - Market Maker Sell/Buy Model (o tym powiem później bo to większy temat), w skrócie w wszystko co wydarzyło się po lewej stronie wykresu, będziemy przebijać na odpowiednich poziomach, jak dzisiaj, po 4:15am zaczeliśmy MMBM, który zaczyna się zawsze od SMR (Smart Money Reversal), czyli w MMBM chcemy widzieć jak czarne świeczki (na moim wykresie) wspierają cenę i nie są przebijane, proponuję do tego wykres 5 minut. Zawsze przy 25%-50%-75% range, przewidujemy, że krótkoterminowe stopy zostaną zgarnięte, nie boimy się, że cena zawraca przeciwko, to normalny zabieg, dlatego też nie przekładamy naszego stopa od razu pod każdy nowy utworzony dołek.
Nie wiem czy to nie za daleko z wiedzą na chwilę obecną, MMXM to mapa, po której Smart Money się porusza.
Na chwile obecna skup się na Premium-Discount i będzie już mega!
BTW: Ciekawe jak sie sprawdzi wczorajsza prognoza Michaela z webinarium, strasznie długo gadał, ale ciekawie.![]()
ICT Concepts- TIME & PRICE
-
- Gaduła
Re: ICT Concepts- TIME & PRICE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania, widze że jeszcze wiele czasu mi to zajmie.
Z tym RANGE - to chodziło mi raczej o FVG, czyli obszar tej formacji. Często widze, że np. na H4 to FVG jest większe lub mniejsze niż na H1, M30 w danym miejscu.
Co do tego:
Okazało się, że masz na platformie Tradingview zaznaczoną na dole w prawym rogu taką opcje:
Ja mam to wyłączone i co ciekawe Michael też, więc masz inny Close. Ciekawe które ustawienie jest prawidłowe dla ICT?
Z tym RANGE - to chodziło mi raczej o FVG, czyli obszar tej formacji. Często widze, że np. na H4 to FVG jest większe lub mniejsze niż na H1, M30 w danym miejscu.
Co do tego:
Szukam tego FVG na dziennym i nie mogę znaleźć.MauiBreaker pisze: ↑16 paź 2023, 15:16Wejście Macro 8:20-8:30am Breaker 1minutowy![]()
TargetDzienny FVG (na niebiesko po lewej) oraz London high
Okazało się, że masz na platformie Tradingview zaznaczoną na dole w prawym rogu taką opcje:
Ja mam to wyłączone i co ciekawe Michael też, więc masz inny Close. Ciekawe które ustawienie jest prawidłowe dla ICT?
-
- Gaduła
Londyn otwarcie
Wybicie stopów ok. 2:20am
Wejście na Order Block w trakcie tworzenia się breakera na 1M
Target
podwójne wierzchołki i 5M FVG w PREMIUM -pierwszy FVG w Premium!!! za 20 punktów, więcej nie potrzeba.
Codziennie konsekwentnie po 20 punktów
Wybicie stopów ok. 2:20am
Wejście na Order Block w trakcie tworzenia się breakera na 1M
Target

Codziennie konsekwentnie po 20 punktów
-
- Gaduła
A jaki używasz wykres NQ1! czy NQZ2023?raf1002 pisze: ↑17 paź 2023, 08:55Dziękuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania, widze że jeszcze wiele czasu mi to zajmie.
Dokładnie, szukaj wewnątrz większej ramy czasowej, mniejsze FVG
Co do tego:Szukam tego FVG na dziennym i nie mogę znaleźć.MauiBreaker pisze: ↑16 paź 2023, 15:16Wejście Macro 8:20-8:30am Breaker 1minutowy![]()
TargetDzienny FVG (na niebiesko po lewej) oraz London high
Na NQZ2023 są tylko 2 czasy ETH I RTH.
Przed market open o 9:30am otwieram RTH, żeby zobaczyć jaki mamy gap w stosunku do zamknięcia z dnia poprzedniego.
Zarówno na NQ! jak i NQZ2023 zaznaczenie tej opcji powoduje wyświetlanie świeczek dziennych z innym Close - w przypadku tego FVG świeczka z 9.10 ma Close 15195, a po zaznaczeniu tej opcji 15187 (wtedy jest Twój gap). To samo jest na ES, zauważyłem to na niedzielnym webinarze Michaela, jak pokazywał tygodniową świece ns ES i nie mogłem u mnie na wykresie tego 4391 (0.5 z cienia) ustawić, dopiero wyłączenie tej opcji pomogło, czyli on ma to off.
-
- Gaduła
Wiem, o co tobie chodzi ale u mnie tego nie ma, mam ETH I RTH i kompletnie to nie zmienia jak rynek działaraf1002 pisze: ↑17 paź 2023, 12:08Zarówno na NQ! jak i NQZ2023 zaznaczenie tej opcji powoduje wyświetlanie świeczek dziennych z innym Close - w przypadku tego FVG świeczka z 9.10 ma Close 15195, a po zaznaczeniu tej opcji 15187 (wtedy jest Twój gap). To samo jest na ES, zauważyłem to na niedzielnym webinarze Michaela, jak pokazywał tygodniową świece ns ES i nie mogłem u mnie na wykresie tego 4391 (0.5 z cienia) ustawić, dopiero wyłączenie tej opcji pomogło, czyli on ma to off.

-
- Gaduła
3 wejścia z dzisiejszej AM sesji
1 sell - przed NY open z Dziennego FVG do NWOG
2 buy - Po tym jak NQ wybił dołki wczorajszego dnia - rozmawiałem o tym wczoraj 2022 Model
10 am
Breaker i do 2,5STDV
3 buy - 10:50-11:10 macro na kontyunuację po wierzchołki z 8am i Londynu
1 sell - przed NY open z Dziennego FVG do NWOG
2 buy - Po tym jak NQ wybił dołki wczorajszego dnia - rozmawiałem o tym wczoraj 2022 Model
10 am

3 buy - 10:50-11:10 macro na kontyunuację po wierzchołki z 8am i Londynu
-
- Gaduła
Wczorajsza sesja PM po lunch, piękna korekta.
Breaker stworzony w czasie Lunch hour.
Target
2 STDV
4 STDV które zgrywają się z FVG 5min oraz 15min 
Breaker stworzony w czasie Lunch hour.
Target

-
- Gaduła
Sesja Londyn dzisiaj kolejny raz breaker po wybiciu stopów, gdzie cena się zatrzymała na Dziennym FVG 50%
dodatkowo 1H Order block, czekamy na co
BREAKER
Target główny
Wierzchołki z sesji Azja
Dzisaj bez newsów, raczej będziemy mieć konsolidację w czasie AM, nie spodziewam się szału, jesteśmy w nadal w tygodniowej akumulacji, czekamy na newsy ->czwartek ->piątek
Dzisiaj na zakończenie sesji PM Apple ma wyniki Q3 także spodziewam się ładnego ruchu za min. 100 punktów z kilka minut po 4pm (20 w Polsce)

Dzisaj bez newsów, raczej będziemy mieć konsolidację w czasie AM, nie spodziewam się szału, jesteśmy w nadal w tygodniowej akumulacji, czekamy na newsy ->czwartek ->piątek
Dzisiaj na zakończenie sesji PM Apple ma wyniki Q3 także spodziewam się ładnego ruchu za min. 100 punktów z kilka minut po 4pm (20 w Polsce)

MB - prośba o ocenę mojego pierwszego malunku, na razie samego wejścia, bez czasu i targetu.
EDIT: oj nie zauważyłem, że też wstawiłeś, a to malowanie troche czasu zajmuje jednak. No i oczywiście jeszcze nie wiem dlaczego potem spadło jeszcze niżej
EDIT: oj nie zauważyłem, że też wstawiłeś, a to malowanie troche czasu zajmuje jednak. No i oczywiście jeszcze nie wiem dlaczego potem spadło jeszcze niżej