ICT Concepts- TIME & PRICE

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Re: ICT Concepts- TIME & PRICE

Nieprzeczytany post autor: MauiBreaker »

Cblondyn pisze:
27 wrz 2023, 16:09
MauiBreaker pisze:
27 wrz 2023, 14:49
Dopiero wtedy, możemy się spodziewać powrotu do tego dziennego SIBI, żeby znowu polecieć niżej, ale to w dalszych dniach, zależy co DXY będzie drukował.
Taka jedna uwaga. Chyba zapominasz o samym indeksie giełdowym ;)
o czym? a jaki to jest?
Najważniejszy jest index $, jeśli głębiej wchodzić a analizy długoterminowe można brać pod uwagę Bonds 3-5-10 letnie i stopy procentowy US ale bez tego można zarabiać i po co sobie głowę zawracać.
Jak ktoś wchodzi na indexach potrzebuje parzeć na 3 indexy NQ, ES, YM + Index$
Jak EUR/USD to na GBP/USD + Index $

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

NIE MA BARDZIEJ PRECYZYJNEGO MODELU, KONIEC KROPKA

Order Block
AMD - Akumulacja- Manipulacja - Dystrybucja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Na zakończenie dnia jeszcze ostatnie wejście, co za dzień!

Wejście BREAKER -> 100 punktów w niecałe 30 minut.

To może być dołek tego tygodnia, od teraz możemy spróbować dobić do dziennego SIBI. To jest reversal :idea:
Wiemy gdzie i o której -> 1:30pm albo 2pm -> 2:30pm albo 3pm
CZAS, czemu nie wcześniej, bo był lunch 12-13:30, potem cena musiała dobić do TYGODNIOWEGO BISI

:564:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

MauiBreaker pisze:
27 wrz 2023, 18:46
Cblondyn pisze:
MauiBreaker pisze:
Dopiero wtedy, możemy się spodziewać powrotu do tego dziennego SIBI, żeby znowu polecieć niżej, ale to w dalszych dniach, zależy co DXY będzie drukował.
o czym? a jaki to jest?
Już ci tłumacze. Kontrakty futures na indexy sa instrumentem pochodnym w stosunku do indexu giełdowego. Na którym nie można zawierać transakcji. Dlatego stworzono kontrakty na nie.
Index giełdowy US100 (nasdaq)
https://stooq.pl/q/?s=^ndx
I teraz istota sprawy. Jak sama nazwa wskazuje (US100) wycena i wartość indexu zależy od wartości 100 spółek giełdowych notowanych na giełdzie w NY. A więc o jego wartości decydują akcje!!!
Konkretnie 100 akcji. Zgodnie ze wzorem wyliczanym co sekunde. Co to oznacza. Że mają również wpływ pośredni na wycene kontraktu futures opartego na tym indeksie
https://www.biznesradar.pl/notowania/NA ... candle_log
Czyli jesli sentyment na rynku akcji będzie spadkowy to i cena kontraktów będzie spadać. I jeszcze sie nie zdarzyło w historii by indexy rosły a kontrakty spadały i odwrotnie w dłuższym terminie czasu. Jest tam pewny margines błędu pomiędzy tymi instrumentami ale rzadko on przekracza 1-2%
I wycena indexu giełdowego odbywa się tylko i wyłącznie podczas trwania sesji giełdowej. Radze o tym pamietać inwestując na kontraktach w godzinach pozasesyjnych giełdy
To samo mamy u nas na GPW jesli chodzi o W20.
W20 i W20 fut
https://stooq.pl/

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

MauiBreaker pisze:
Cblondyn pisze:
MauiBreaker pisze:
o czym? a jaki to jest?
Najważniejszy jest index $, jeśli głębiej wchodzić a analizy długoterminowe można brać pod uwagę Bonds 3-5-10 letnie i stopy procentowy US ale bez tego można zarabiać i po co sobie głowę zawracać.
Jak ktoś wchodzi na indexach potrzebuje parzeć na 3 indexy NQ, ES, YM + Index$
Jak EUR/USD to na GBP/USD + Index $
A indeks USDX jest wynikiem algorytmu:

Kod: Zaznacz cały

DXYBuff[i]=50.14348112 * MathPow(iClose("EURUSD",0,i),-0.576) * MathPow(iClose("USDJPY",0,i),0.136) * MathPow(iClose("GBPUSD",0,i),-0.119) * MathPow(iClose("USDCAD",0,i),0.091) * MathPow(iClose("USDSEK",0,i),0.042) * MathPow(iClose("USDCHF",0,i),0.036);
Więc, Panie mądry, coś się Panu pomyliło!
To USDX jest zależny od kursów par walutowych, a nie odwrotnie!
W skład indeksu USDX wchodzą :
EURUSD,
USDJPY,
GBPUSD,
USDCAD,
USDSEK,
USDCHF,
w odpowiednich proporcjach.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Cblondyn pisze:
27 wrz 2023, 21:16
MauiBreaker pisze:
Cblondyn pisze:

o czym? a jaki to jest?
Już ci tłumacze. Kontrakty futures na indexy sa instrumentem pochodnym w stosunku do indexu giełdowego. Na którym nie można zawierać transakcji. Dlatego stworzono kontrakty na nie.
Index giełdowy US100 (nasdaq)
https://stooq.pl/q/?s=^ndx
I teraz istota sprawy. Jak sama nazwa wskazuje (US100) wycena i wartość indexu zależy od wartości 100 spółek giełdowych notowanych na giełdzie w NY. A więc o jego wartości decydują akcje!!!
Konkretnie 100 akcji. Zgodnie ze wzorem wyliczanym co sekunde. Co to oznacza. Że mają również wpływ pośredni na wycene kontraktu futures opartego na tym indeksie
https://www.biznesradar.pl/notowania/NA ... candle_log
Czyli jesli sentyment na rynku akcji będzie spadkowy to i cena kontraktów będzie spadać. I jeszcze sie nie zdarzyło w historii by indexy rosły a kontrakty spadały i odwrotnie w dłuższym terminie czasu. Jest tam pewny margines błędu pomiędzy tymi instrumentami ale rzadko on przekracza 1-2%
I wycena indexu giełdowego odbywa się tylko i wyłącznie podczas trwania sesji giełdowej. Radze o tym pamietać inwestując na kontraktach w godzinach pozasesyjnych giełdy
To samo mamy u nas na GPW jesli chodzi o W20.
W20 i W20 fut
https://stooq.pl/
Przecież to oczywiste że w skład Nasdaq wchodzi 100 spółek, co ma innego wyceniać index.
Myślę że skupiasz się za bardzo na danych, które nie mają kompletnie nic wspólnego z tym jak rynek się zachowuję w skali intraday.
Nie ma czegoś takiego jak sentyment.

DLACZEGO ->
NAJWAŻNIEJSZA RZECZ -> TO WSZYSTKO JEST MANIPULOWANE/USTAWIONE CODZIENNIE O TYCH SAMYCH PORACH.

CENA ROBI TYLKO I WYŁĄCZNIE 2 RZECZY -> SEEKING LIQUIDITY / SEEKING INEFFICIENCY (przepraszam, ale nie znam fachowy nazw polskich), ale chłopski rozum -> szuka kasy i ofiar i to w odpowiednich miejscach o odpowiednim czasie, które pokazuje codziennie

"I wycena indexu giełdowego odbywa się tylko i wyłącznie podczas trwania sesji giełdowej. Radze o tym pamietać inwestując na kontraktach w godzinach pozasesyjnych giełdy"

Tutaj poruszyłeś bardzo fajny temat. Rynek będzie próbował nawiązywać do sesji poprzedniej, czyli mamy sesję Asia i Londyn, wtedy kiedy rynek teoretycznie jest zamknięty, ponieważ otwarcie dopiero o 9:30am. Na moim wykresie mam możliwość przestawienia sobie czasu z ETH (Electronic trading hours) na RTH (Regular trading hours) przez co powstaję często GAP, na który ludzie nie zwracają uwagi, bo go nie widzą, a który jest dość istotny ponieważ rynek będzie próbować zbalansować cenę albo w całości albo chociaż w 50%

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Więc, Panie mądry, coś się Panu pomyliło!
To USDX jest zależny od kursów par walutowych, a nie odwrotnie!
W skład indeksu USDX wchodzą :
EURUSD,
USDJPY,
GBPUSD,
USDCAD,
USDSEK,
USDCHF,
w odpowiednich proporcjach.
[/quote]

Super niech sobie będzie i jakie daje tobie to informacje.
Ja mówię o głównym INDEXIE DOLLARA DXY, nic nie wspomniałem o tym twoim wynalazku.
DXY jest jak barometr daje kierunek, albo jest Risk On albo Risk Off

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

MauiBreaker pisze:
27 wrz 2023, 23:36
Ja mówię o głównym INDEXIE DOLLARA DXY, nic nie wspomniałem o tym twoim wynalazku.
No tak, ja też o tym mówię.
Przeczytaj formułę obliczania tego indeksu!
DXYBuff=50.14348112 * MathPow(iClose("EURUSD",0,i),-0.576) * MathPow(iClose("USDJPY",0,i),0.136) * MathPow(iClose("GBPUSD",0,i),-0.119) * MathPow(iClose("USDCAD",0,i),0.091) * MathPow(iClose("USDSEK",0,i),0.042) * MathPow(iClose("USDCHF",0,i),0.036);

To jest matematyka, no może nie z podstawówki, ale z liceum/technikum na pewno.
Nie znasz podstaw i głupoty gadasz.
Jak widać ze wzoru brane są ceny zamknięcia poszczególnych par walutowych i przeliczane odpowiednio.

I nawet nie wiesz, że te same instrumenty finansowe mogą mieć różne symbole...
Tragedia, Panie!

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

ninjaproject pisze:
28 wrz 2023, 00:18
MauiBreaker pisze:
DXYBuff=50.14348112 * MathPow(iClose("EURUSD",0,i),-0.576) * MathPow(iClose("USDJPY",0,i),0.136) * MathPow(iClose("GBPUSD",0,i),-0.119) * MathPow(iClose("USDCAD",0,i),0.091) * MathPow(iClose("USDSEK",0,i),0.042) * MathPow(iClose("USDCHF",0,i),0.036);

Jak widać ze wzoru brane są ceny zamknięcia poszczególnych par walutowych i przeliczane odpowiednio.

Tragedia, Panie!

Widzę, że wyłonił nam się miszcz teorii.
Mam to kompletnie w dupie jak to jest obliczane, jest to nikomu nie potrzebna wiedza do zarabiania pieniędzy.
Liczy się jak wykorzystasz ten wykres indexu. Wspomnij coś o tym, a nie się czepiasz jak index się nazywa DXY czy USDX

Jak mój mentor by powiedział, należysz do kategorii ludzi -> MORALNY BANKRUT

A ja zarabiam dalej, codziennie tak mogę w kółko i kółko.

Pokaż mi wyniki!
Ja pokazuje od tygodnia czego się spodziewam i jak wchodze/wychodzę i gdzie cena idzie z precyzją co do kilku punktów

Czepiesz się nazwy indexów, naucz się czegoś z tego co tu daje, możesz tylko ulepszysz swoje kursy

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

MauiBreaker pisze:
28 wrz 2023, 12:42
ninjaproject pisze:
28 wrz 2023, 00:18
MauiBreaker pisze:

Tragedia, Panie!

Widzę, że wyłonił nam się miszcz teorii.
Mam to kompletnie w dupie jak to jest obliczane, jest to nikomu nie potrzebna wiedza do zarabiania pieniędzy.
Liczy się jak wykorzystasz ten wykres indexu. Wspomnij coś o tym, a nie się czepiasz jak index się nazywa DXY czy USDX

Jak mój mentor by powiedział, należysz do kategorii ludzi -> MORALNY BANKRUT

A ja zarabiam dalej, codziennie tak mogę w kółko i kółko.

Pokaż mi wyniki!
Ja pokazuje od tygodnia czego się spodziewam i jak wchodze/wychodzę i gdzie cena idzie z precyzją co do kilku punktów

Czepiesz się nazwy indexów, naucz się czegoś z tego co tu daje, możesz tylko ulepszysz swoje kursy

LOL, to ty się uczepiłeś nazwy indeksu, nie ja, a teraz odwracasz kota ogonem.

A tak w ogóle, to się z tobą zgadzam :!: :shock:
Nie trzeba być inteligentnym, ani mieć zbytniej wiedzy, żeby zarabiać.
Nawet, im ktoś bardziej prostak i prymityw, tym większa szansa, że będzie w tym zawodzie zarabiał.

Ale, ja na pewno nie będę milczał, kiedy taki ktoś wciska innym, że to "najlepsza metoda", i że "patrzcie jak ja to robię"!
I jeszcze żyga na pracę u kogoś...

Ja jestem na swoim od 1989-tego roku, a jeżeli się u kogoś w tym czasie zatrudniałem, to z własnego wyboru, bardziej na zasadzie współpracy niż niewolnictwa.

Przestań się tu błaźnić, bo tutaj są ludzie, którzy się znają w temacie rynków finansowych!
Czego o tobie nie można powiedzieć!

Ty jesteś tzw. mięsiarz - taki prymitywny automat do zarabiania.

PS. Nawet nie rozumiesz pojęcia "moralny bankrut", a stosujesz jakbyś wiedział co to znaczy.

Zobacz sobie czym jest efekt Dunninga-Krugera:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Dunninga-Krugera

Zróbmy, wiec tak - ty tu pokazuj co potrafisz, to może trafisz na afisz...
Ale, po prostu daj sobie spokój z tym twoimi komentarzami, których nikt nie chce czytać.

A, i jeszcze jedno:
Wiesz kto to jest Jim Simons i jego Renaissance Technologies Medallion Fund?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2023, 13:26 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ