1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Mario90
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mario90 »

Może powrócę odrobinę do tematu - zarządzania kapitałem. Scalpując na zasadach Price Action, ze SL=7, TP=7 na eur/usd, przy spread'zie 2 pips, uzyskałem trafność 64%, wpisując te dane do generatora krzywej kapitału z futures.pl (lub podstawiając do wzoru) uzyskałem współczynnik Kelly'ego=13%. Prócz DD=87% (6 stratnych transakcji z rzędu), zysk w takim wypadku wyniósłby ponad 800% miesięcznie, ryzykując 1% na transakcję - 25%. W obu przypadkach system NIE zbankrutowałby.

Czyli warto słuchać rynkowych guru i ryzykować 1%?

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Mario90 pisze: W obu przypadkach system NIE zbankrutowałby.
W obu przypadkach system MA szanse zbankrutowac... i sa to rozne szanse. (Nie wiem skad mysl ze system by nie zbankrutowal)

Nawet jezeli mialbys skutecznosc 99% to mozesz zbankrutowac (masz male szanse na to ale jednak)
Mario90 pisze: Czyli warto słuchać rynkowych guru i ryzykować 1%?
Wierz mi ze warto, chyba ze uwazasz ze w obu przypadkach system nie zbankrutowal by ;)

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Powiem 3 rzeczy:
1) wszelkie generatory czy bactesty mozna sobie o kant dupy rozbic
2) od 6 do 7 jest calkiem niedaleko
3) mozna zrobic 800% a potem stracic tylko 100...

Mario90
Bywalec
Bywalec

Chyba się nie zrozumieliśmy - podałem przykład wyników systemu z danych historycznych. Chciałbym zapytać jaki związek z nimi ma ten 1% z tematu, lub 2%, lub 5%...

Jeśli tworzymy system, wymyślamy go na podstawie obserwacji rynku, na podstawie danych. A nie np. - o 13-okresowej średniej dużo piszą w książkach, więc warto napisać ea na jej podstawie.

A 1% w żaden sposób nie wynika z danych historycznych, więc dlaczego akurat tyle?

Dodano po 2 minutach:
Yankee pisze:Powiem 3 rzeczy:
1) wszelkie generatory czy bactesty mozna sobie o kant dupy rozbic
2) od 6 do 7 jest calkiem niedaleko
3) mozna zrobic 800% a potem stracic tylko 100...
Ale jeśli wybieramy zyski, zarobimy 700%. :D

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Mysle ze sie zrozumielismy... Chyba ze to byly wyniki z gry live a nie bactesty, ale to nie zmienia sedna sprawy.
nie bede sie zbyt szeroko rozwodzil, tylko wspomne o najwazniejszej rzeczy:
Risk jest po to zeby ograniczyc dd. Kazdy musi sam odpowiedziec jaki dd jest w stanie zaakceptowac. Dla mnie jest to wartosc 20-25%. Kazda wartosc powyzej 50% (po takiej obsuwie musimy zrobic juz 100% zeby wyjsc na 0...) to imho debilizm, o 87% to juz nawet nie ma sensu rozmawiac.

Generalnie masz racje - zasady trzeba dopasowac do rynku, czyli sila rzeczy danych historycznych. Ale uznanie ze w przyszlosci nie moze sie zdarzyc gorsza seria niz w przyszlosci nie jest niczym uzasadnione. Ponadto mowiac o przeszlosci czesto zdajemy sie na bactesty, bo nie jestesmy w stanie poswiecic wystarczajaca ilosc czasu na testy w czasie rzeczywistym, a bactesty sa z zalozenia obarczone bledem. Nieraz na forum byly przyklady, gdzie automat robiacy tysiace % w backtestach czyscil konto w kilka tygodni. Pomijam tu nawet optymalizacje do konkretnych danych.

A czemu akurat 1%??? Moze dlatego ze to okragla liczba :)
Tutaj juz kazdy musi dostosowac to do wspomnianego wczesniej akceptowalnego DD. Tak jak tam wspominalem o 50% jako wartosci krytycznej tutaj mysle ze mozna mowic o 5%, ale dla mnie absolutny max to 3%.
Na pierwszy rzut oka dla sklalpa z sl 7p nawt 1% to bardzo duzo.

Dodano po 2 minutach:
Mario90 pisze:
Ale jeśli wybieramy zyski, zarobimy 700%. :D
Rzeczywiscie sie nie zrozumiemy... Na fx jakas wyzsza matematyka nie jest potrzebna, ale znajomosc procentow nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Mario90 pisze:Czyli warto słuchać rynkowych guru i ryzykować 1%?
Nie warto sluchac, jezeli jestes od nich madrzejszy, sprytniejszy i duzo bardziej inteligentny... :D

Tylko czy bedac lepszym niz rynkowi guru (cokolwiek to znaczy :roll: ) zadaje sie w ogole takie pytania?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Mario90
Bywalec
Bywalec

jasonbourne pisze:Tylko czy bedac lepszym niz rynkowi guru (cokolwiek to znaczy ) zadaje sie w ogole takie pytania?
Jeszcze nie wydam książki, ale uważam, iż powiniem dzieliś się wiedza.

(to ironia, nie komentujcie w tonie "gdybyś był tak inteligentny, nie pisałbyś na tym forum, tylko żył z FX")

bartolini
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartolini »

Chce wpisac formułę w exel(chyba że jest wskaźnik mt4 gotowy?), który liczy ile mam lootow kupic. Wpisuje kapitał, risk, cenę, sl i dźwignię. Tylko ciągle się gdzieś mylę, pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

bartolini pisze:Tylko ciągle się gdzieś mylę, pomoże ktoś?
Akurat dźwignia tu nie ma nic do rzeczy.
Zobacz sobie ten wskaźnik:
http://luktom.biz/blog/e290/luktom-lot-size-calc
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

4greg4
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: 4greg4 »

(Polecono mi skopiować to tutaj)

Witam,

Wiem że na temat MM było już bardzo wiele, ale...

Zaleca się aby angażować 1% - 3% kapitału i to jest słuszne, ale czy granie 1 % kapitału nie jest o wiele bardziej korzystne niż 2% i 3% ? Pewnie że tak, ale nie dlatego że angażujemy mniejszą wartość kapitału (to też) ale chyba istotniejsze jest to :

W dużym zaokrągleniu :

1 % : mamy 100 prób (przy założeniu że każda pozycja jest nietrafiona)
2 % : 50 prób
3 % : już tylko ~ 33 prób

Czy moje myślenie jest słuszne ?:)

ODPOWIEDZ