Doświadczenia z robotami samohandlującymi
Doświadczenia z robotami samohandlującymi
Znalazłem 4 roboty, które mają dobre notowania, ale czy to nie jest tylko marketing?
Chciałbym, żeby osoby, które stosowały te lub inne roboty, obojętnie czy wygrały, czy przegrały, podzieliły się swoimi doświadczeniami.
Nie chodzi mi o ogólne tezy typu, jakby taki robot zarabiał naprawdę, to by twórca go sam używał. Sądzę, że jest w tym wiele prawdy. Ja jakbym wymyślił super robota, to nie bardzo bym miał ochotę się nim dzielić, chyba żeby zarabiał mało, a więcej można by zarobić na jego sprzedaży.
Cena $100 czy $200 za robota to pestka w porównaniu z pieniędzmi, które przegrałem na forexie. Chcę założyć też kilka małych kont u różnych brokerów, żeby wypróbować te roboty.
Ale mimo wszystko proszę o jakieś doświadczenia z tymi lub innymi robotami wraz z ewentualnymi sugestiami co do brokerów, bo pewnie nie u każdego można je stosować i niektórzy brokerzy pewnie mają inne spready i polują na stopy, itp.
FAB Turbo
Forex Autopilot
Forex Funnel
Forex Assassin
Już chciałem kupić robota od Steinza, który co chwila przesyła mi jakieś nowe wersje, i oto co zobaczyłem:
Do not use Steinz HAS. They don't close open trades on statements. Because of that EA have profits and drawdown are over 80% of account. I would newer buy EA from developer who is professional gambler.
Obawiam się, że to dotyczy większości robotów.
Chciałbym otworzyć szerszą dyskusję na ten temat.
Chciałbym, żeby osoby, które stosowały te lub inne roboty, obojętnie czy wygrały, czy przegrały, podzieliły się swoimi doświadczeniami.
Nie chodzi mi o ogólne tezy typu, jakby taki robot zarabiał naprawdę, to by twórca go sam używał. Sądzę, że jest w tym wiele prawdy. Ja jakbym wymyślił super robota, to nie bardzo bym miał ochotę się nim dzielić, chyba żeby zarabiał mało, a więcej można by zarobić na jego sprzedaży.
Cena $100 czy $200 za robota to pestka w porównaniu z pieniędzmi, które przegrałem na forexie. Chcę założyć też kilka małych kont u różnych brokerów, żeby wypróbować te roboty.
Ale mimo wszystko proszę o jakieś doświadczenia z tymi lub innymi robotami wraz z ewentualnymi sugestiami co do brokerów, bo pewnie nie u każdego można je stosować i niektórzy brokerzy pewnie mają inne spready i polują na stopy, itp.
FAB Turbo
Forex Autopilot
Forex Funnel
Forex Assassin
Już chciałem kupić robota od Steinza, który co chwila przesyła mi jakieś nowe wersje, i oto co zobaczyłem:
Do not use Steinz HAS. They don't close open trades on statements. Because of that EA have profits and drawdown are over 80% of account. I would newer buy EA from developer who is professional gambler.
Obawiam się, że to dotyczy większości robotów.
Chciałbym otworzyć szerszą dyskusję na ten temat.
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.
To wszystko to jeden wielki shit... Szkoda kasy, na prawdę, nawet jeśli to są niewielkie kwoty.FiXator pisze:FAB Turbo
Forex Autopilot
Forex Funnel
Forex Assassin
No i dobrze, że tego nie zrobiłeś bo to oszust. Pisze, że jego automat nie traci. W czasie mistrzostw w automatycznym tradingu jakoś tego nie udowodnił...FiXator pisze:Już chciałem kupić robota od Steinza
Mistrzostwa w automatycznym tradingu
Słyszałem o tych mistrzostwach w automatycznym tradingu. Dużo ludzi ma dobre roboty i wygrywa sporo kasy. Więc jednak można stworzyć coś zarabiającego.
Dlaczego tych lub podobnych robotów nie można kupić? Pewnie twórcy nie są zainteresowani ich sprzedażą.
Czemu służą takie mistrzostwa? Czy nagrody są duże? A może organizatorzy chcą wyciągnąć od uczestników ich systemy lub naganiają do swoich brokerów i mają z tego prowizje.
Ja też obawiam się, że roboty ogólnie dostępne to Scheisse. Ale chciałbym, żeby osoby które je stosowały w praktyce się wypowiedziały.
Trochę połaziłem po internecie, np. Forex Peace Army, itp. ale tam ludzie tylko gdybają i piszą o testach na demo, żadnych konkretów.
A jak ktoś w innym review gdzieś tam niby kupił tego robota, to to review wygląda jak następny artykuł marketingowy.
Dlaczego tych lub podobnych robotów nie można kupić? Pewnie twórcy nie są zainteresowani ich sprzedażą.
Czemu służą takie mistrzostwa? Czy nagrody są duże? A może organizatorzy chcą wyciągnąć od uczestników ich systemy lub naganiają do swoich brokerów i mają z tego prowizje.
Ja też obawiam się, że roboty ogólnie dostępne to Scheisse. Ale chciałbym, żeby osoby które je stosowały w praktyce się wypowiedziały.
Trochę połaziłem po internecie, np. Forex Peace Army, itp. ale tam ludzie tylko gdybają i piszą o testach na demo, żadnych konkretów.
A jak ktoś w innym review gdzieś tam niby kupił tego robota, to to review wygląda jak następny artykuł marketingowy.
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.
O mistrzostwach poczytaj sobie na ich stronie: http://championship.mql4.com/FiXator pisze:Słyszałem o tych mistrzostwach w automatycznym tradingu. Dużo ludzi ma dobre roboty i wygrywa sporo kasy. Więc jednak można stworzyć coś zarabiającego.
Czemu służą? Ze strony organizatorów promocji platformy.
Napędzaniu klientów. Podobnie jak znany konkurs w XTB. Pomnożenie 10 tys USD w 3 miesiące do 200 tys przy pomocy automatu działa na wyobraźnię.
Startujący natomiast też mają realne korzyści. Wygrywający zgarnia 40 tys $. A poza tym opędzić się nie może od setek ludzi chętnych do zakupu jego robota ...
Ale nie wierz tym wynikom. Zasady konkursu powodują, że automaty grają tam z maksymalnym ryzykiem. Pewnie nieraz ocierając się o margin call. W realu nikt łącznie z autorami nie stosowałby takich ustawień. Zresztą możesz przejrzeć transakcje zawodników na stronie. Można (chyba nadal) też zalogować się terminalem na konta zawodników i powrzucać transakcje z historii na wykres - łatwo ocenisz wtedy czy dany robot jest sensowny.
Ale ogólnie nie licz na wiele... większość płatnych EA nawet jeśli działa dobrze to tylko okresowo.
Tak jak myślałem
Dzięki za odpowiedź. Dokładnie potwierdziłeś słowo w słowo co myślałem o tym konkursie i ich robotach.
Ja też mogę zrobić robota, co przy dźwigni 1:500 z $1.000 może zrobić np. $50.000, ale szansa jest mała, a na przegranie większa, a raczej 99%, ale jak się raz trafi, to można wygrać. I ten raz może być akurat podczas trwania konkursu.
Sorry, ale ja nie mam pojęcia o XTB. Za to ciekawi mnie ich fenomen. Na czym polega ten konkurs? Wygrana jakiegoś Porsche? Ale pewnie trzeba grać na koncie real. Wiem tylko, że depozyt jest $2.000. To sporo kasy.
Ja też mogę zrobić robota, co przy dźwigni 1:500 z $1.000 może zrobić np. $50.000, ale szansa jest mała, a na przegranie większa, a raczej 99%, ale jak się raz trafi, to można wygrać. I ten raz może być akurat podczas trwania konkursu.
Sorry, ale ja nie mam pojęcia o XTB. Za to ciekawi mnie ich fenomen. Na czym polega ten konkurs? Wygrana jakiegoś Porsche? Ale pewnie trzeba grać na koncie real. Wiem tylko, że depozyt jest $2.000. To sporo kasy.
Pewnie "kupił" go ktoś z rodziny autoraFiXator pisze:A jak ktoś w innym review gdzieś tam niby kupił tego robota, to to review wygląda jak następny artykuł marketingowy.

Tak jak pisze green7.
Nie ma też co liczyć na to, że twoje konto będzie wyglądało jak parabola/linia prosta do nieba z reklam robotów...
Tymbardziej jeśli jego cena to 197,95$

Najlepiej wyjść z pytaniem czemu ktoś chce sprzedawać swojego robota...
1) nie działa/ciągle traci
2) jest zbyt ryzykowny by autor nim grał choć może zarabiać
3) zarabia okresowo
4) zarabia ciągle ale bardzo mało
5) zarabia miliony ale autor chce maksymalizować zyski, bo nie ma czasu czekać na te miliony (mmmhm...

Ale czy da się zarobić grając automatami? Pewnie, na stomperze większości, która nim grała udało się zarobić. ( przykład robota z punktu 3) zarabia okresowo)
Jeśli dobrze pamiętam cena katalogowa to jakieś 1000$.
edit:
dla sprecyzowania - chodzi mi o roboty wystawione na sprzedaż
Dodano po 2 minutach:
Właśnie chodzi o to, że konkurs odbywa(ł) się na demo i był zawsze poparty dużą akcją reklamową w mediach. Do wygrania było zawsze Porsche. Rok temu zwycięzca zakończył z ok. 500 000 pln (start jest z 10 000 pln).FiXator pisze:Ale pewnie trzeba grać na koncie real.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 17:46 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Co do robotów to na pewno da sie zrobić takie które bedą zarabiać dobrze i długo, pytanie jednak jak baddzo bedą skomplikowane. Na pewno oprócz analizy x wskaźników, musiały by w jakiś sposób analizować jednocześniej giełdy i informacje ekonomiczne. Sądze ze jakieś połaczenie sieci neuronowych z fraktalami w logice rozmytej mogło by dać coś naprawdę ciekawego. Tylko kto ma na tyle wiedzy, czasu i pasji by sie do czegoś takiego zabrać, wiedząc że moze to nic nie dac ? Uwazam że wielkie instytucje finansowe już dawno posiadaja takich elektronicznych traderów, tyle ze zadna z nich nikomu nie sprzeda czegoś takiego, bo to bez sesnsu.
I takie programy albo są wciaz modyfikowane i doskonalone, albo robią to same.
A konkurs xtb jest jak totolotek, tyle ze kupony są za darmo
:D:D
I takie programy albo są wciaz modyfikowane i doskonalone, albo robią to same.
A konkurs xtb jest jak totolotek, tyle ze kupony są za darmo

carpe diem & memento mori
Osobiscie uwazam, ze z kupnem wszelakiej masci robotow nalezy dac sobie spokoj, jest to calkowicie nieracjonalne...
Zadaj sobie pytanie czego oczekujesz od robota ktorego kupujesz, prawdopodobnie takiego ktory zarabia wiecej niz np. 20 % rocznie, bo tyle to obiecywaly (teraz mamy kryzys;) ) niektore fundusze inwestycyjne przy wzglednie nizszym ryzyku, a znajac mentalnosc ludzi to szukaja takiego ktory przy mnimalnym ryzyku z 1000 zl, zrobi w rok 100 tys.
A teraz drugie pytanie, dlaczego ktos chcialby sprzedawac taki walasnie system, pomijajac oszustwo ktore polega na optymalizowaniu systemow do danych historycznych itp. "sztuczkach".? (Widzialem juz pare kodow, nazwijmy to komercyjnych EA i powiem Ci ze zalamalem sie, takie g.... to ja pisze na kolanie w ciagu 25 minut, plus 15 minut na odpowiednie dopasowanie "mnoznikow" do historii, oczywiscie jest pare troche bardziej zaawansowanych, ale wyniki osiagaja podobne.
Tlumaczenie ze taki system dziala okresowo znaczy mniej wiecej tyle, ze ok patrze na ostania historie i widze ze np. EMa przecina sie z jakims innym EMA to powinno przynsosic zysk, ok pisze system i robie testy pare razy wyjdzie sprzedaje go, ale gdy zorientujemy sie ze juz nie dziala to tracimy to co do tego czasu zarobilismy tym EA, oprocz sprzedajacego ktory zarobil jeszcze na sprzedazy
. W kazdym razie nie wiem czy ktorys z tych systemow dzialal dluzej niz rok.(przynoszac zyski)
Drugie wytlumaczenie to takie, ze autor chce sobie powiekszyc swoj kapital aby moc go obrocic swoim EA i szybciej sie dorobic, ot taka sobie dzwignia...
Zalozmy ze mam system ktory przynosi np. 70% rocznie (co uwazam za b. dobry wynik) oczywiscie wynik jest rzeczywisty bez zadnych "tuningow" po dobrym sprawdzeniu. Zapewniam Cie ze nie sprzedawal bym go po 100 czy 200 dolarow zeby nazbierac kapital, jezeli juz chcialbym grac wiekszym kapitalem, znalazl bym sobie inwestora czy dwoch z ktorymi bym wspolpracowal i mysle ze ostatecznie wyszedl bym lepiej na tym niz sprzedaz jakis systemow, ktorych dekompilacja to nie jest jakis wyczyn, mozna bawic sie w zabezpieczenia itp. ale po co...i tak ktos to zlamie jezeli system faktycznie przynosci zyski...
Moj wniosek... EA ktore sa na sprzedaz to tylko zarabianie na naiwniakach/leniach (bez urazy) ktorych chec zarobku przyslania racjonalne myslenie.
Jestem sklonny nawet rzucic teze, ze predzej ktorys darmowy EA bedzie mial wieksza skutecznosc (w sensie osiagania zyskow) niz te platne.
Zadaj sobie pytanie czego oczekujesz od robota ktorego kupujesz, prawdopodobnie takiego ktory zarabia wiecej niz np. 20 % rocznie, bo tyle to obiecywaly (teraz mamy kryzys;) ) niektore fundusze inwestycyjne przy wzglednie nizszym ryzyku, a znajac mentalnosc ludzi to szukaja takiego ktory przy mnimalnym ryzyku z 1000 zl, zrobi w rok 100 tys.

A teraz drugie pytanie, dlaczego ktos chcialby sprzedawac taki walasnie system, pomijajac oszustwo ktore polega na optymalizowaniu systemow do danych historycznych itp. "sztuczkach".? (Widzialem juz pare kodow, nazwijmy to komercyjnych EA i powiem Ci ze zalamalem sie, takie g.... to ja pisze na kolanie w ciagu 25 minut, plus 15 minut na odpowiednie dopasowanie "mnoznikow" do historii, oczywiscie jest pare troche bardziej zaawansowanych, ale wyniki osiagaja podobne.
Tlumaczenie ze taki system dziala okresowo znaczy mniej wiecej tyle, ze ok patrze na ostania historie i widze ze np. EMa przecina sie z jakims innym EMA to powinno przynsosic zysk, ok pisze system i robie testy pare razy wyjdzie sprzedaje go, ale gdy zorientujemy sie ze juz nie dziala to tracimy to co do tego czasu zarobilismy tym EA, oprocz sprzedajacego ktory zarobil jeszcze na sprzedazy

Drugie wytlumaczenie to takie, ze autor chce sobie powiekszyc swoj kapital aby moc go obrocic swoim EA i szybciej sie dorobic, ot taka sobie dzwignia...
Zalozmy ze mam system ktory przynosi np. 70% rocznie (co uwazam za b. dobry wynik) oczywiscie wynik jest rzeczywisty bez zadnych "tuningow" po dobrym sprawdzeniu. Zapewniam Cie ze nie sprzedawal bym go po 100 czy 200 dolarow zeby nazbierac kapital, jezeli juz chcialbym grac wiekszym kapitalem, znalazl bym sobie inwestora czy dwoch z ktorymi bym wspolpracowal i mysle ze ostatecznie wyszedl bym lepiej na tym niz sprzedaz jakis systemow, ktorych dekompilacja to nie jest jakis wyczyn, mozna bawic sie w zabezpieczenia itp. ale po co...i tak ktos to zlamie jezeli system faktycznie przynosci zyski...
Moj wniosek... EA ktore sa na sprzedaz to tylko zarabianie na naiwniakach/leniach (bez urazy) ktorych chec zarobku przyslania racjonalne myslenie.
Jestem sklonny nawet rzucic teze, ze predzej ktorys darmowy EA bedzie mial wieksza skutecznosc (w sensie osiagania zyskow) niz te platne.
Zobaczcie co się stało z super działającymi robotami na EUR/GBP kiedy zbyt wiele osób zaczęło nimi grać. Roboty bazowały na nierynkowych warunkach oferowanych przez MM - kiedy zaczęło je używać zbyt wiele osób brokerzy po prostu podnieśli spread do nieopłacalnych wartości. Ale jeśli ktoś zaczął sprzedawać takiego robotai sprzedać ileś tam tysięcy egzemplarzy po 100 czy więcej...
Na pewno zasady nie ma. Ale nie sądzę, żeby ktoś sprzedawał działającego robota po 100$, jeśli dobry program, czy skrypt do MT4, który nie zarabia kasy często kosztuje 500-1000$. Za dobrego, działającego robota to cena kilka, kilkanascie czy nawet więcej USD.
Na pewno zasady nie ma. Ale nie sądzę, żeby ktoś sprzedawał działającego robota po 100$, jeśli dobry program, czy skrypt do MT4, który nie zarabia kasy często kosztuje 500-1000$. Za dobrego, działającego robota to cena kilka, kilkanascie czy nawet więcej USD.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów