xpep pisze:PawelRoman pisze:Wszyscy powtarzają że nie ma robota który wygrywa cały czas. Podzielam ten pogląd
wiekszosc sie przewaznie myli, szczegolnie jestli chodzi o rynki
Podejrzewam że w tym przypadku akurat mogą mieć rację
PawelRoman pisze:Ale czy aby nie wypływa z tego wniosek że hipoteza błądzenia losowego w odniesnieu do rynków jest poprawna, tj. w długim okresie nie da się przewidzieć przyszłości patrząc tylko na przeszłość
eh o tym juz tu byla gadka nie raz na forum RYNKI NIE SA LOSOWE!!! jesli myslisz inaczej daj sobie spokoj idz lepiej do kasyna
Oczywiście że nie są losowe, bo na cenę koniec końców mają wpływ fundamenty, ale ja mówiłem o analizie technicznej czyli tylko przepowiadanie przyszłości tylko z wykresów. Kiedyś generowałem dane testowe żeby spreparować screenshoty w pewnym programie rysującym wykresy (zero związku z forex, chodziło o wygenerowanie jakichś danych testowych), napisałem prosty algorytm który zupełnie losowo kreował wykres pewnej wartości w czasie. Byłem akurat świeżo po lekturze "analizy technicznej" Murphyego i opadła mi szczęka bo na moich wykresach ujrzałem formacje głowy i ramion, trójkątów, wyraźnie mogłem kreslić linie trendu, było tam dosłownie wszystko, jak w podręczniku. Mimo że analiza techniczna ma parę przesłanek natury psychologicznej to jednak to doświadczenie zasiało u mnie mocne wątpliwości.