Doświadczenia z robotami samohandlującymi

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
senemedar
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: senemedar »

mentat pisze: natomiast bardzo trudno jest stworzyć system który by się adoptował do zmieniających się warunków.
Poza sieciami neuronowymi, a i te nie zaszkodzi co jakiś czas zoptymalizować ;)
Podobnie z robotem, jak działa ok, jak zaczyna tracić, to wyłączamy, sprawdzamy co robi nie tak i jeśli to chwilowa "dekompozycja" rynku ;) przeczekujemy aż zacznie znów zarabiać (na demo), i/lub jednocześnie ustawiamy nowe paramtery. Myślę że tak to powinno wyglądać. Nie ma tak łatwo, że piszemy robota a potem nic tylko liczymy kasę, w każdym razie ja nic o tym nie słyszałem a nawet w to nie wierzę ;)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

mentat pisze:Ale uznałem, że najsensowniej jest pisać automat dla metatradera bo największa liczna brokerów go używa Smile. Obecnie zgłębiam więc tajniki metaquotes. Może nie tak do końca jest to metaquotes bo zrobiłem sobie bridge do C# - daje bez porównania większe możliwości niż metaquotes.
Nie musisz sam wszystkiego "rzeźbić". Są gotowe "mostki" do MT umożliwiające pisanie w C#. Np. open forex platform, mt api.
Nie wiem po jaką cholerę MQ "rozwija" to "coś" zwane MQLem. Powinni wyrzucić toto do kosza, i zastąpić sensownym rozwiązaniem opartym najlepiej o .NET

Awatar użytkownika
senemedar
Stały bywalec
Stały bywalec

green7 pisze: opartym najlepiej o .NET
albo javę.

BTW, znacie kogoś oprócz dukascopy, kto udotępnia api do javy?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

senemedar pisze: BTW, znacie kogoś oprócz dukascopy, kto udotępnia api do javy?
Znamy.
Oanda - 600$/miesiąc choć można taniej.
Forex.com - zdaje się ma wersję dla javy choć akurat ich jeszcze nie próbowałem
IB

Poza tym jest dostępna implementacja protokołu Fix dla javy więc można oprogramować każdego brokera który udostępnia możliwość korzystania z Fix. Tyle, że z reguły są do konta dla profesjonalistów - np. dukascopy dla korzystania z Fix'a wymaga 100K USD depo.

Awatar użytkownika
senemedar
Stały bywalec
Stały bywalec

I właśnie w tym problem .. konta dla profesjonalistów, czyli kosmiczne depo, albo stosunkowo duże koszty. Dzięki za odpowiedź!
[R]

qbencjusz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: qbencjusz »

Moze odswiezyc temat ?

Ma ktos ciekawe doswiadczenia ktorymi zechcialby sie podzielic ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

coz, bez automatu ciezko jest grac recznie na forexie, pomimo ze w miare sobie radze z prognozowaniem trendu, to szalg mnie trafial, gdy wrecz idealnie ustawialem TP, a mimo to wykres jakos niechcial przebic TP, ale za to chetnie przebijal moje SL, choc byly ustawione tez poprawnie...ach te "ulubione szpilki".

Dlatego automat jest sensowną obroną przed matactwem brokerow (czytaj bostonotechnologies plug-inami).

Wg mnie nie ma idealnego automatu, trzeba dobrze zaprojektowac scenariusze dla robota, by wygrywał na tyle często na plus i nie czyscil depozytu. Do tego potrzebne jest ogromne doswiadczenie tradera, by opisac algorytm, ktory pozniej ktos znajacy kod spłodził wydajnego robota.

Wiekszosc EA doskonale spisuje sie w czytelnych trendach, ale gubi pipsy w punktach rownowagi rynku, a powiedzenie breakout-pullback-enter nie zawsze sie sprawdza w grze automatycznej, bo pinbar pinbarowi nierówny. :lol:
Zatem tak czy siak konieczna jest stała korekta czy bezposredni nadzor tradera nad automatem, inaczej słychać zwodzący lament, a nie rosnący profit.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Mighty Baz pisze:Zatem tak czy siak konieczna jest stała korekta czy bezposredni nadzor tradera nad automatem, inaczej słychać zwodzący lament, a nie rosnący profit.
to po co taki automat co trzeba siedziec i pilnowac czy gra dobrze i jeszcze go poprawiac :D

PawelRoman
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: PawelRoman »

Wszyscy powtarzają że nie ma robota który wygrywa cały czas. Podzielam ten pogląd. Ale czy aby nie wypływa z tego wniosek że hipoteza błądzenia losowego w odniesnieu do rynków jest poprawna, tj. w długim okresie nie da się przewidzieć przyszłości patrząc tylko na przeszłość. Równie dobrym robotem jest więc małpa losująca kulki z urny, czarne kupuje czerwone sprzedaje. Jest oczywiste że taka małpa będzie miała okresy gdzie będzie zarabiać i będzie tracić, gdzie jest w istocie różnica?

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

PawelRoman pisze:Wszyscy powtarzają że nie ma robota który wygrywa cały czas. Podzielam ten pogląd
wiekszosc sie przewaznie myli, szczegolnie jestli chodzi o rynki :wink:
PawelRoman pisze:Ale czy aby nie wypływa z tego wniosek że hipoteza błądzenia losowego w odniesnieu do rynków jest poprawna, tj. w długim okresie nie da się przewidzieć przyszłości patrząc tylko na przeszłość
eh o tym juz tu byla gadka nie raz na forum RYNKI NIE SA LOSOWE!!! jesli myslisz inaczej daj sobie spokoj idz lepiej do kasyna

ODPOWIEDZ