13 lat.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
olds

Re: 13 lat.

Nieprzeczytany post autor: olds »

Rynek po takich spadkach musi mieć wyraźniejszy sygnał do wzrostów (musi być wygaszenie spadków i wyraźne miejsce do odbicia)
Na srebrze widziałbym to prościej (być może prostacko, bo nie znam się na fachowych określeniach diamonds hand)
Obrazek
1. Pierwsza próba wyjścia w górę od low dnia (nie lubię wchodzić na słabych wsparciach, bo nie wiadomo czy wytrzymają)
2. Już widać silny opór przed wzrostami - układ na S po wyraźnym teście zarówno wcześniejszego swinga (po korpusach) jak i wcześniejszej świecy i podanym jak na talerzu zasięgu testu do 3.
Jak dla mnie to ta 3 wciąż jest słabym miejscem do ataku L. potencjał na spadki się nie wygasił

mp4s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mp4s »

No i koniec. Postawiłem na czarnego konia i się nie udało.
Złoto na małym BE, srebro na niedużej dodatkowej stracie... Finalnie ten miesiąc popłynąłem - strata ~15%.
Złoto to teraz nie wiem 1803 jakiś małe wsparcie ? Czy poważniejsze w okolicach 1750.

Może faktycznie WSB miało rację, że squeeze na metalach to pułapka... ale strasznie szybko się to wszystko wydarzyło.
Na ten moment przerwę robię, trzeba troche ochłonąć. Te 3 dni były zbyt intensywne, a doświadczenie bezcenne.
Możliwe że po 15.02 coś pospekuluję, ale jeszcze nie wiem.

Znamienne jest to, że pierwsza próba dawała mi w szczytowym miejscu +30%, kolejne dwie po stracie pozwalały wyjść na plus, z +3-5%.
Za każdym razem, moment wejścia był dobry... ale tak to się kończy, jak trade'a człowiek próbuje zamienić w inwestycję.

Inna sprawa, że tutaj naprawdę próbowałem złapać coś wielkiego, chociaż całkowicie nie w stylu mojej spekulacji. Zapewne gdyby się trzymał realizowania zysków, to pewnie na ten moment bym był na plusie.

Ps. Nie żałuję niczego, warto było spróbować.
Niniejszy wpis ani w całości ani w części nie stanowi "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

mp4s pisze:
04 lut 2021, 10:22
Mógłbym powiedzieć "a nie mówiłem", ale nie o to chodzi. Dałeś się niepotrzebnie "podpalić" i podjarałeś się tematem. Lepiej było po prostu robić swoje. Każdy przypał czegoś uczy. Wyciągnij wnioski.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
pvq.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pvq.pl »

mp4s pisze:
Złoto na małym BE, srebro na niedużej dodatkowej stracie... Finalnie ten miesiąc popłynąłem - strata ~15%.
Złoto to teraz nie wiem 1803 jakiś małe wsparcie ? Czy poważniejsze w okolicach 1750.
Ja to widze tak, mam to od rozrysowane od 2 miesięcy albo i dłużej.
Obserwując złoto spodziewam się wybicia kanału dołem (dla wybicia słabszych) i potem mocnego wyjścia górą, na przełomie tego roku (a przynajmniej mam taką nadzieje). Obecny kanał traktuje jako flage z perspektywą kontynuacji wzrostów o dużym zasięgu. Ale niech rynek zweryfikuje..

Dzisiaj też pisałem u siebie o tym że nie widze aby ten poziom z 7 rano się utrzymał i widzę że idą dalej w dół. Powód- dane USA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mp4s
Gaduła
Gaduła

MarioDM pisze:
04 lut 2021, 11:00
mp4s pisze:
Mógłbym powiedzieć "a nie mówiłem", ale nie o to chodzi. Dałeś się niepotrzebnie "podpalić" i podjarałeś się tematem. Lepiej było po prostu robić swoje. Każdy przypał czegoś uczy. Wyciągnij wnioski.
Taka prawda, nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz na czymkolwiek się aż tak zafiksowałem. Chyba mnie nakręcił dodatkowo ten chwilowy zysk w poneidziałek. Ta strata pewnie że boli, ale jest do przeżycia.

Na pewno będę analizował te wejścia. One w gruncie rzeczy nie były złe, tylko się zafiksowałem na łapanie wielkiego ruchu i jak mocno wierzylem w to że to się uda, tak mocno ładowałem się w pozycje.

Ja popełniłem jeszcze jeden błąd - z nudów zacząłem przeglądać strony branżowe i w sumie tam usłyszałem o WSB, a potem na WSB o naganianiu na srebro, potem twitter i już poleciało. Szczerze - kiedyś już miałem zasadę taką, że niczego nie czytałem, nawet kalendarza... i chyba trzeba do tego wrócić.
Niniejszy wpis ani w całości ani w części nie stanowi "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność.

mp4s
Gaduła
Gaduła

pvq.pl pisze:
04 lut 2021, 11:37

Dzisiaj też pisałem u siebie o tym że nie widze aby ten poziom z 7 rano się utrzymał i widzę że idą dalej w dół. Powód- dane USA
To dlaczego wczoraj od razu nie wywalili tego poziomu ? ;) Przecież Administracja bidena chce robić jeszcze więcej BRRRRRRRR dolarami, więc teoretycznie złoto powinno drożeć.

Ja dziś pomyślałem jeszcze o innej rzeczy - złoto i srebro wywaliło z powodu kryzysu wywołanego przez lock downy.
Szczepionki są, ludzie się szczepią i może to wszystko zmierza ku końcowi, a banki nagoniły ulice na ubranie w metale ?

Jeżeli tak by było, to srebro sobie wróci radośnie na 18$, a złoto w okolice 1400-1500$.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Ja też pisałem, cóż.
Już niejednego teoretyka-fundamentalistę w życiu spotkałem.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
pvq.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pvq.pl »

mp4s pisze:
04 lut 2021, 12:00
pvq.pl pisze:
04 lut 2021, 11:37

To dlaczego wczoraj od razu nie wywalili tego poziomu ? ;) Przecież Administracja bidena chce robić jeszcze więcej BRRRRRRRR dolarami, więc teoretycznie złoto powinno drożeć.
Myślę że zrzut przed 7 rano był przedsmakiem ponieważ wolumen wzrósł (jak co dzień o tej godzinie) jednak nie na tyle żeby wybić wszystkie zlecenia na tym poziomie. obrót zaczął się po wejściu EU i Londynu. Obecnie po części przez godzinę którą mamy wolumen jest o połowę mniejszy jak rano, ale widać próby obrotu. Złoto rozgrywam okazyjnie, ale na pewno podejmę próbę przy wybiciu o którym pisałem wcześniej.

Co do dolara, to obserwuje go na bieżąco, więc w dłuższej perspektywie się nie wypowiem. Rozgrywam DT więc najważniejsze dla mnie to co tu i teraz ;)

mp4s
Gaduła
Gaduła

ninjaproject pisze:
04 lut 2021, 12:01
Ja też pisałem, cóż.
Już niejednego teoretyka-fundamentalistę w życiu spotkałem.
Tak - pisałeś 29 stycznia że radzisz kupować po 1600$. Po czym cena wywaliła od ostatniego swinga z piątku 1841 do 1871. 300 pipsów w górę. Z tym że ja swoje słowa poparłem włożoną kasą, a ty zapewne nie.

Inna sprawa, że nawet teraz do 1600$ to jeszcze 2100 pipsów - szanowny Dadasie, ja widziałem twój filmik na patronite, ty grasz na malutkich interwałach a piszesz teraz o spekulacjach długoterminowych - możesz mi to wyjaśnić ? - bo ja tego nie kupuje całkowicie.

I nie - ja nie jestem fundamentalistą, z reguły jestem tylko ja, wykres i day trading - to wszystko to były moje przemyślenia w związku z sytuacją która w sumie nadal trwa -gdyby nie interwencja COMEX'u, a potem na dniach kolejnych brokerów którzy zwiększali wymagane marginy pewnie by to się udało już w tym tygodniu.

I faktem jest, a nie teorią, że na świecie jest ogromny skup fizycznego srebra i akcji spółek wydobywczych. Comex nie da rady długo utrzymywać takiej różnicy między fizykiem a papierem, bo zbankrutuje i prędzej puści banki żeby poniosły odpowiedzialność za swoje shorty.

Ps. Ja Ci się przypomnę jak złoto najpierw wywali 1900$ zanim osiągnie 1600$. Pogadamy wtedy kto jest teoretykiem.

mp4s
Gaduła
Gaduła

pvq.pl pisze:
04 lut 2021, 12:22
Myślę że zrzut przed 7 rano był przedsmakiem ponieważ wolumen wzrósł [...]
OK - to jeszcze powiedz mi skąd bierzesz informaccje o wolumenie :)) bo chyba nie z MT4 ?

ODPOWIEDZ