13 lat.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pvq.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: 13 lat.

Nieprzeczytany post autor: pvq.pl »

MarioDM pisze:
03 lut 2021, 11:33
Wyjaśnienie jest pewnie banalne. W fundach i na Wallstreet pracują górale z góry synaj i przecież swoim nie dadzą zrobić krzywdy. W SEC i prokuraturze pracują ci sami górale, więc temat jest do zamknięcia.
Pisałem o tym kilka stron wcześniej, w zeszłym tygodniu. Manipulacje na każdym rynku widać gołym okiem jak ktoś się zagłębi w temat. Uważam że jest to bardzo nie w porządku faworyzować tylko jedną stronę i w pełni się zgadzam z tym co napisałeś. Moim zdaniem takich akcji powinno być więcej żeby manipulatorów rynku srogo pokarać. Albo uczciwość dla każdego, albo finansowy wpi...dol. Uczciwty od tej słabszej (detalicznej) strony rynku.
Jednak to co napisałeś ma obecne odwzorowanie w dzisiejszej Polsce, kolesiostwo... Więc kto jest kolegą odpowiednich osób ten może więcej niż inni..

mp4s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mp4s »

Patrzcie na to - pomimo że banki z comexem do kupy wsadziły na srebro shorty o wielkości równej 2 lat produkcji srebra, to kasy na srebro tylko wczoraj weszło za 1,6 mld dolarów... to silver squeeze to może nie jest podpucha. Moim zdaniem to nie jest pomysł WSB, ale raczej jakiegoś poważniejszego funda, który nagonił ludzi na kupywanie fizycznego srebra, a sam chce bankom wypieprzyć stop lossy na shortach papierowych.

Ten wczorajszy zjazd na srebrze, ta ilość wsadzona w shorty + reakcja comexu, to moim zdaniem oznaka strachu. Przecież jak by fundy wybiły krótkie pozycje bankom teraz, to straty w tych pozycjach mieli by gigantyczne.
Nie zapominajmy, że na krótkich pozycjach też siedzą same kopalnie srebra... - te się akurat zabezpieczają, ale co jeżeli widząc tak ogromny popyt na fizyczne srebro, kopalnie pozamykają swoje shorty ?

Co raz ciekawiej się robi... moim zdaniem kolejny atak na 30$ to kwestia czasu, a srebro pociągnie za sobą złoto do góry, i inne PM'y.

A gdyby na to popatrzeć, że to pomysł banków na spieniężanie srebra papierowego w okolicach 30$... to w sumie na ich miejscu puściłbym kilka rajdów w te okolice i po prostu zzrzucał...
3-2-2021-6-26-29-pm.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niniejszy wpis ani w całości ani w części nie stanowi "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

pvq.pl pisze:
03 lut 2021, 13:40
Jednak to co napisałeś ma obecne odwzorowanie w dzisiejszej Polsce, kolesiostwo... Więc kto jest kolegą odpowiednich osób ten może więcej niż inni..
To co napisałem ma odwzorowanie we wszystkich krajach świata i nie od dziś :wink:
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

mp4s
Gaduła
Gaduła

pvq.pl pisze:
03 lut 2021, 13:40
Tak funkcjonuje cały świat i zawsze jest pytanie czyj kolega jest wyżej.

W każdym razie, ta zadyma w USA tak łatwo się nie skończy - Na pewno jakieś reperkusje będą, ale to pewnie pionka do pierdla wsadzą żeby lud uspokoić. Za dużo nieczystych zagrań poszło zbyt jawnie, z 700% akcji w shortach (gdzie sam melvin miał 140%), short laddering przy pomocy botów między fundami w aftermarkecie (nasdaq zabronił od dziś Melvinowi wchodzić w shorty), sprzedawanie akcji klientów, bo clearing house nagle podnosi zabezpieczenie z 10-15% na 250%.

Ja jestem ciekaw do ilu udało im się zredukować krótkie pozycje, bo nawet przy 90$ to tam są wielkie pozycje w mega stratach, a jeżeli to prawda że nawet 700% akcji było shortowanych łącznie... to sobie wyobraźcie co będzie, jak będzie trzeba "oddać" te fikcyjne dublowane nagie akcyjki.

To naprawdę grozi załamaniem, bo shortujące hedge też są potrzebne, ale tym razem no cóż - przegięli, bo miał być pewny zysk.
Ulica zrobiła to, co po prostu oni robią często i oberwali od własnej broni.

Mi się wydaję że SEC i inne instytucje przymykają na to oko, bo sytuację z Lehman brothers wszyscy pamiętają jakie były konsekwencje upadku. Tutaj się chyba boją że też by poleciała duża część finansjery.

Generalnie nie wykluczam jakiegoś squueza jeszcze na tym GME, ale jak miałbym dziś obstawiać, to będą dzień w dzień atakować tym short ladderingiem i zwalą kurs spowrotem na 5-10$, przy okazji nieźle zarabiająć na ubranej ulicy, bo ci ludzie w końcu pękną i wyjdą z pozycji.
Niniejszy wpis ani w całości ani w części nie stanowi "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

mp4s pisze:
03 lut 2021, 14:25
na tym GME, ale jak miałbym dziś obstawiać, to będą dzień w dzień atakować tym short ladderingiem i zwalą kurs spowrotem na 5-10$, przy okazji nieźle zarabiająć na ubranej ulicy, bo ci ludzie w końcu pękną i wyjdą z pozycji.
Skoro nie można otwierać nowych pozycji to fundy po prostu poczekają i cena sama spadnie.
Skąd wiesz, że Melvinowi zabronili wchodzić w szorty ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

mp4s
Gaduła
Gaduła

MarioDM pisze:
03 lut 2021, 14:36
mp4s pisze:
03 lut 2021, 14:25
na tym GME, ale jak miałbym dziś obstawiać, to będą dzień w dzień atakować tym short ladderingiem i zwalą kurs spowrotem na 5-10$, przy okazji nieźle zarabiająć na ubranej ulicy, bo ci ludzie w końcu pękną i wyjdą z pozycji.
Skoro nie można otwierać nowych pozycji to fundy po prostu poczekają i cena sama spadnie.
Skąd wiesz, że Melvinowi zabronili wchodzić w szorty ?
Na reddicie widziałem info ze wczoraj... przeprowadzają śledzwo w sprawie ladder shortingu. Dla mnie taki pic na wodę, bo melvin już poniósł 50+% straty, więc może faktycznie już wyszli ? Co z tego że Melvin nie może tego robić, jak np. taka citadela może dalej ?

Zobaczymy co dziś się stanie na sesji GME. Jeżeli tylko melvin shortował, to teoretycznie powinno iść do góry.

mp4s
Gaduła
Gaduła

Update:
Srebro póki co ładnie odbiło. Złoto też, ale ktoś je nagle zwalił 60 pipsów w doł... jak to mówią na WSB, diamentowe ręce i pod tyłek ;).
Przecież jak tym ruchem nie dadzą rady się przebić chociaż na dzisiejsze "low", to piękny shortsqueeze będzie na złocie dziś.

Już od 28 godzin jesteśmy w tym samym miejscu na złocie - coś się musi w końcu wydarzyć.

mp4s
Gaduła
Gaduła

update mojego trade'a roku :)...
No więc srebro jest OK - powoli ale idzie. Na złocie widać grube manipulacje, udało się rynkowi wywalić low z dzisiejszego dnia, ale na szczęscie nie ze wczorajszego - inaczej bym zaliczył stratę. Tak ktoś mocno sprzedał, że o 16:00 naszego czasu nawet małą lukę zrobili.

Ja wychodzę z założenia, że czas działa na moja korzyść, więc.... jeszcze podkładałem pozycji.
Cały dzień ktoś usilnie sprzedaje, ale cena jest mocno broniona w przedziale 1830-1835.

Jestem przekonany, że jutro dostaniemy odpowiedź, czy jednak zarobię ostro na tych longach, czy pogłębię moją stratę.
Właściwie, według mnie kwestia kilku godzin - w dół na złocie nie mam za dużo miejsca, więc jeżeli azja nie zacznie dalej wyciągać to koniec zabawy. W każdym razie, od pierwszego wejścia już minęło około 28-29 godzin.
Yolo srebro.png
Diamon hands złoto.png

mp4s
Gaduła
Gaduła

Update !

Azja wybiła w dół... ktoś dopiął swego, to był na złocie czysty atak spekulacyjny na wywalenie stop lossów... tak wywalili, że SL zamknął mi się prawie 22 pipsy (220) niżej, co sprawiło że strata jeszcze okazała się o około 30% większa niż planowałem. Poślizg - zdarza się - tam było sporo stop lossów pod wczorajszym i przedwczorajszym low.

W momencie wywalenia SL na złocie, z ręki zamknąłem srebro. Paradoks polega na tym, że gram pod srebro na którym jeszcze nie straciłem, a robią mnie w ciula na złocie :).

No ale budżet dalej mamy, więc mój trade miesiąca trwa dalej... po prostu wejścia odnowiłem i póki co jest OK.
Pod co gram aktualnie ? Minimum pod atak srebra na poziom 30$, i oczekuje że gwałtowny ruch srebra pociągnie za sobą złoto do góry.

Wczorajszą zwała na złocie moim zdaniem była sztuczna i na siłę wywalali stop lossy. Próbowali cały dzień, a dopiero udało im się na mniejszej płynności na sesji azjatyckiej.

No nic, jak to mówią, do 3 razy sztuka.

Na moment pisania tego posta, stan konta wrócił do normy, mógłbym zamknąć i wrócić do poziomu z wczoraj czyli lekkiej straty na poziomie -4%, ale pieprzyć to. Ja dalej widzę złoto grubo ponad 1900 USD, a srebro przynajmniej na poziomie 35USD.

Srebro fizyczne jest dalej kupowane w ogromnych ilościach.
Diamond hands ! .png

mp4s
Gaduła
Gaduła

Tak swoją drogą, to co widzicie, to jest ostatnia próba, o ile złoto mam na BE, to o tyle srebro może jeszcze stratę przynieść. Wtedy zostanie mi juz naprawdę zbyt mały kapitał żeby poważne trejdy otwierać, więc po prostu ten miesiąc już odpuszczę żeby odpocząć. Uwalenie kapitału na dany miesiąc w 4 dni, czegoś takiego już dawno nie miałem :)).

I tak powiem tyle, że to było jedno z moich ciekawszych doświadczeń trejderskich. Żałuję tylko, że nie zrealizowałem żadnych profitów w poniedziałek... no ale nic - trudno, mleko się rozlało.

Pierwsza próba na złocie była po cenie 1852... teraz jestem zapakowany po 1818... czyli 340 pipsów niżej. Ręce pod tyłek i zostaje czekać, karty i tak dopiero rozdaje Ameryka.

Dalej mam mocne przekonanie co do słuszności kierunku, a to wszystko co się dzieje to szum.

Ps. W ICmarkets, w longach na srebrze i złocie siedzi po 80% kont klienckich... krótko mówiąc wychodzi na to, że detaliści w longach siedzą mocno...

ODPOWIEDZ