pvq.pl pisze: ↑03 lut 2021, 13:40
Jednak to co napisałeś ma obecne odwzorowanie w dzisiejszej Polsce, kolesiostwo... Więc kto jest kolegą odpowiednich osób ten może więcej niż inni..
Tak funkcjonuje cały świat i zawsze jest pytanie czyj kolega jest wyżej.
W każdym razie, ta zadyma w USA tak łatwo się nie skończy - Na pewno jakieś reperkusje będą, ale to pewnie pionka do pierdla wsadzą żeby lud uspokoić. Za dużo nieczystych zagrań poszło zbyt jawnie, z 700% akcji w shortach (gdzie sam melvin miał 140%), short laddering przy pomocy botów między fundami w aftermarkecie (nasdaq zabronił od dziś Melvinowi wchodzić w shorty), sprzedawanie akcji klientów, bo clearing house nagle podnosi zabezpieczenie z 10-15% na 250%.
Ja jestem ciekaw do ilu udało im się zredukować krótkie pozycje, bo nawet przy 90$ to tam są wielkie pozycje w mega stratach, a jeżeli to prawda że nawet 700% akcji było shortowanych łącznie... to sobie wyobraźcie co będzie, jak będzie trzeba "oddać" te fikcyjne dublowane nagie akcyjki.
To naprawdę grozi załamaniem, bo shortujące hedge też są potrzebne, ale tym razem no cóż - przegięli, bo miał być pewny zysk.
Ulica zrobiła to, co po prostu oni robią często i oberwali od własnej broni.
Mi się wydaję że SEC i inne instytucje przymykają na to oko, bo sytuację z Lehman brothers wszyscy pamiętają jakie były konsekwencje upadku. Tutaj się chyba boją że też by poleciała duża część finansjery.
Generalnie nie wykluczam jakiegoś squueza jeszcze na tym GME, ale jak miałbym dziś obstawiać, to będą dzień w dzień atakować tym short ladderingiem i zwalą kurs spowrotem na 5-10$, przy okazji nieźle zarabiająć na ubranej ulicy, bo ci ludzie w końcu pękną i wyjdą z pozycji.
Niniejszy wpis ani w całości ani w części nie stanowi "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność.