ninjaproject pisze: ↑29 sty 2021, 19:00
Nie radziłbym kupować złota teraz, dopiero gdzieś po $1600.
Masz jakieś ku temu powody ? Bo nawet tak fundamentalnie patrząc, to drukarki robią BRRRR, a świat dalej jest w dupie z powodu covida, pod tym kątem patrząc, nie widzę żadnego powodu dla którego złoto miało by mocno tanieć.
Poza tym od dwóch dni widzę ostre wzrosty, a potem po wejściu USA jakieś mocne próby zbicia kursu.
Generalnie zmieniłem koncepcje i jak pociągnęli złoto i srebro dziś w dół, to po prostu dokupiłem, bo o ile wczoraj, OK takie coś się zdarza, tak dzisiaj znów USA próbowało uwalić wzrosty... a w ostatniej godzinie tradingu było na wykresie widać paniczną ucieczkę z shortów - i to mnie przekonało do przetrzymania przez weekend.
Sorry, ale te dwie akcje wyglądały, jak by ktoś chciał wystraszyć ludzi w longach i się nie udało. Ani wczoraj, ani dziś.
Ja naprawdę zaczynam dziś wierzyć w to, że ta nagonka w social mediach spowoduje wywalenie tych kursów. Jeszcze dziś rano myślałem że to podpucha... ale wychodzi na to, że to też jest pomysł tej grupy z Reddita. Ci ludzie zaczęli nawet skupywać fizyczne srebro na potęgę...
Stop lossy na złocie i srebrze zmodyfikowałem, mam poniżej low z piątku i zobaczymy co się stanie. Zaryzykowałem cały budżet jaki mam na potencjalną stratę na luty..., ale cholera jeszcze nie widziałem sytuacji na złocie, żeby 2 dni identycznie wyglądały z takimi samymi anomaliami.
Popatrz co się dzieje na twiterze - ludzie zwariowali, chcą wywalić banki z shortów na srebrze... co więcej srebra im się w ogóle nie udało zwalić, a w tym czasie złoto poleciało mocno w dół. Na twiterze lata nawet informacja, ile uncji srebra jest shortowanych, i uznali że nie ma problemu tego wywalić jak się ludzie zbiorą.
Ci sami ludzie którzy chcieli wywołać short squeeze na akcjach Gamespot, właśnie próbują to samo zrobić na złocie i srebrze.
Może stracę trochę kasy jak się mylę - trudno. Ale jak faktycznie zapowiada się to, na co wygląda, to w życiu bym sobie nie wybaczył że nie spróbowałem. Ja osobiście w 1000$ za uncje srebra nie wierzę, ale 50 czy 100$ na short squeezie ? Czemu nie.
Niniejszy wpis ani w całości ani w części nie stanowi "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność.