Polska ropa & Gaz

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

beginner pisze:
Warto wspomieć, że obecna umowa zapewnia nam dostawy gazu do 20 października. Później mogą być problemy z dostawami z Rosji.
Nie wiem kto i jakim celu rozsiewa takie plotki.Wczoraj oglądałem na TVP Info program w którym przedatawiciele PO i PSL zapewniali że nawet jak niedojdzie do podpisania nowej umowy z Gazpromem to gazu tej zimy nie braknie bo mamy wystarczające zapasy w magazynach. Jeszcze raz trzeba powtórzyć że mamy już z Rosją podpisaną podstawową umowę która będzie obowiązywać do 2022 roku i nie ma żadnej pilnej potrzeby negocjowania z Rosjanami własnie teraz.

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

Tym razem dwa linki polecam szczególnie stronę Państwowego Instytutu Geologicznego. Na dole mamy PDF-y z opracowaniami dotyczącymi gazu łupkowego. Wyjątkowo bogate źródło informacji dotyczące naszych uwarunkowań , w porównaniu z doświadczeniami z ameryki . Koszty wierceń, opłacalność złoża , długość eksploatacji i inne przydatne informacje.

Barnett Shale to złoże na którym w praktyce po raz pierwszy wdrożono na skalę przemysłową nowatorską metodę szczelinowania złoża. Prace tam prowadzone zaczęły się w latach 80-tych. Gdyby nie upór jednego gościa ( oczywiście prace za własne pieniądze) , prawdopodobnie amerykanie nie odnieśli by takiego sukcesu na drodze do niezależności gazowej.

http://www.pgi.gov.pl/index.php?option= ... 5&Itemid=1

http://geology.com/research/barnett-shale-gas.shtml

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2010, 13:32 przez mohertrader, łącznie zmieniany 1 raz.

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

bigben pisze:Nie wiem kto i jakim celu rozsiewa takie plotki.Wczoraj oglądałem na TVP Info program w którym przedatawiciele PO i PSL zapewniali że nawet jak niedojdzie do podpisania nowej umowy z Gazpromem to gazu tej zimy nie braknie bo mamy wystarczające zapasy w magazynach.
W sianiu paniki i histerii w społeczeństwie specjalizują się inne partie.

Jako, że nie jestem tak dobrze poinformowany jak szanowni przedmówcy i swoją więdzę czerpię z mediów, różnych, pozwolę sobię na kilka rzeczy zwrócić uwagę. Myślę, że warto zapoznać się z nieco innym poglądem na sprawę, niż jedynie przez pryzmat kondominium niemiecko-rosyjskiego. Mając naturalnie na uwadze dbałość każdego z tych krajów o własne interesy.

http://www.tvncnbc.pl/kiedy-umowa-gazow ... ,klip.html#
Rzeczowa dyskusja, bez histerii. Jasno pada data 20 października i wiele innych ciekawych informacji.

http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/s ... 57558.html
"Podpisanie dokumentu międzyrządowego, a także aneksu do kontraktu z Gazpromem zwieńczy blisko roczne rozmowy na temat uzupełniania dostaw - po tym, gdy na początku ubiegłego roku gaz przestał nam dostarczać rosyjsko-ukraiński pośrednik RosUkrEnergo. Spółka przesyłała Polsce 2,3 mld m sześc. surowca rocznie. Zawarty w 2006 roku kontrakt PGNiG ze spółką RosUkrEnergo miał obowiązywać do 31 grudnia 2009 roku."

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 81751.html
Artykuł podsumowywujący zyski i zagrożenia, szkoda, że zdawkowy.
"Zdaniem eksperta z Ernst & Young Marka Kamińskiego - umowa z Rosjanami nie zamyka drogi do dywersyfikacji dostaw gazu."

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=22834
Przy okazji odkryłem skąd Ignac czerpie natchnienie, identyczne argumenty. Można oczywiście na tę sprawę patrzeć przez pryzmat śmierci L.Kaczyńskiego.

http://www.wprost.pl/ar/209781/Tusk-umo ... la-Polski/
"Premier podkreślił, że zabezpieczenie Polski na długie lata, jeśli chodzi o dostawy gazu, a przede wszystkim zabezpieczenie gazociągu jamalskiego, to był priorytet nie tylko jego rządu. - Tylko, że mojemu rządowi udało się to wreszcie uzyskać - zauważył. - Kształt tej umowy powoduje, że tzw. Nord Stream, czyli gazociąg północny przestaje być groźny z naszego punktu widzenia, ponieważ nie staje się gazociągiem, który może wyłączyć z używania gazociąg jamalski - dodał Tusk.
- Najważniejszym zadaniem dla polskiego rządu są nie ideologiczne wojny z jakimś państwem, tylko zabezpieczenie polskich domów w trwałe dostawy gazu na długie lata, za cenę, która jest ceną porównywalną z innymi takimi kontraktami - zaznaczył Tusk."

i tak dalej.

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

beginner pisze:W sianiu paniki i histerii w społeczeństwie specjalizują się inne partie.
A w czym specjalizuje się kolega ?

Odpowiedź na pytanie dlaczego akurat teraz trzeba podpisać mało elastyczną umowę na dostarczanie gazu z Rosji ?
Ponieważ tak samo jak istnieje u nas lobby węglowe , istnieje lobby gazowe. Winnych tego zamieszania nie należy szukać za granicą. Lobby to kilka krajowych państwowych molochów związanych z przesyłaniem i dystrybucją gazu. No bo przecież w Polsce biznes gazowy ( stołki , premie, apanaże) związany jest z systemem dystrybucji gazu. Dla nich takie pomysły jak gazoport czy gaz łupkowy , to podcinanie profitów z dystrybucji. A przy gazie łupkowym w USA zarabiają małe i mobile firmy które są w stanie dynamicznie reagować na rynek . Chyba nikt nie twierdzi że jakikolwiek moloch państwowy to potrafi. Jeżeli Pawlak kogoś reprezentuje to prędzej lobby niż moja osobę będącą konsumentem końcowym.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

mohertrader pisze:Jeżeli Pawlak kogoś reprezentuje to prędzej lobby niż moja osobę będącą konsumentem końcowym.
Zawsze mnie to zastanawiało jaki sens mają wybory, skoro pod stołem dostają więcej niż z poselskiej pensji wydartej z budzetu :D

Najgorsze w tym wszystkim jest to, a może nie tyle najgorsze co komplikujące widok, że wszystko co się załatwia i robi w tych ważnych sprawach nie często widzi zbyt wiele oczu.. dopiero efekty po robocie po jakimś czasie mówią co zrobili pod stołem :lol:

Tyle hasła w temacie Polska ropa & Gaz.. że to tylko tyczy się zasobów leżących w granicach tego państwa.

Tak się robi dużą kasę .. ciekawe ilu z was ma jaja by taki biznes zrobić. :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Ignac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ignac »

beginner pisze:Przy okazji odkryłem skąd Ignac czerpie natchnienie, identyczne argumenty.
A odkryłeś już dlaczego te argumenty nie są poruszane w mediach, z których Ty czerpiesz natchnienie?
A tak szczerze mówiąc to jeśli konkretnie chodzi Ci o ten wywiad:
http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2010/ ... .akt02.mp3
to akurat są tam pewne koncepcje, z którymi się nie zgadzam i pisałem o tym w tym wątku już wcześniej ale szufladę już dla mnie wystrugałeś widzę.
beginner pisze:Można oczywiście na tę sprawę patrzeć przez pryzmat śmierci L.Kaczyńskiego.
Ech człeniu, jaki pryzmat, gdzie tam o Kaczyńskim jest, co to ma wspólnego? Histeria w narodzie, histeria.

beginner

http://biznes.onet.pl/szykuje-sie-ogran ... rasa-detal

"PGNiG wyjaśnia, że trzymało tę informację w tajemnicy, ponieważ nie chciało wpływać na toczące się w sobotę w Moskwie polsko-rosyjskie negocjacje dotyczące zniesienia wyłączności Gazpromu na korzystanie z rurociągu jamalskiego. Jednak rozmowy nic nie dały i po 20 października może skończyć się gaz dostarczany w ramach kontraktu jamalskiego. W ostatnich dwóch miesiącach roku Polsce może zabraknąć ponad połowy potrzebnego surowca - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna"."

Ignac
Gaduła
Gaduła

beginner pisze:Jednak rozmowy nic nie dały i po 20 października może skończyć się gaz dostarczany w ramach kontraktu jamalskiego. W ostatnich dwóch miesiącach roku Polsce może zabraknąć ponad połowy potrzebnego surowca - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna"."
No ale przecież:
beginner pisze:"Premier podkreślił, że zabezpieczenie Polski na długie lata, jeśli chodzi o dostawy gazu, a przede wszystkim zabezpieczenie gazociągu jamalskiego, to był priorytet nie tylko jego rządu. - Tylko, że mojemu rządowi udało się to wreszcie uzyskać - zauważył.
:)

beginner

Wasza troska o losy tego kraju jest wzruszająca ;) Wszystko zrobicie, żeby się nie udało a później się cieszycie, że nie wyszło ;) No ale zimą zapalicie pochodnie i zimna nie odczujecie, Was problem nie dotyczny.

Negocjacje trwają. I proponuję nie lamentować przesadnie bo znów Was Tusk w maliny wpuści (jak zawsze), narobicie rabanu a na końcu wyjdzie, że wszystko jest w porządku i działa jak trzeba... Negocjacje i rozmowy trwają. Czas jeszcze jest.

Ignac
Gaduła
Gaduła

A może i jest tak jak piszesz, a może zwyczajnie nie widzisz bałaganu i kompletnego braku przygotowania strategicznego w sprawach energetycznych. Premier myślał już o niedzieli a w sobotę... Oczywiście, że czas jest i żadnego gazu nam nie zabraknie bo to jest kwestia kasy za jaką kurki zostaną odkręcone. I tylko o to drogi panie tu idzie teraz.
Dla Ciebie Tusk wpuszcza społeczeństwo w maliny bo mówi co innego niż faktycznie ma miejsce, to miło, że część społeczeństwa wie kiedy premier z premedytacją wpuszcza pozostałą, ciemną część narodu ku uciesze swoich zwolenników w maliny. Faktycznie, zabawne ha ha ha ha.

ODPOWIEDZ