Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

szczudlo6 pisze:co radzisz?
na konsolę nie ma rady, a dzisiaj jakoś wybitnie siedzą na szerokość 1$ i to pomimo raportu DOE, może się pejsy rozruszają jak rozliczeniówkę będą robić o 20:30, ale to kwestia max 5-10 minut większej zmienności :idea:

dzisiaj rano miałem jeszcze S, ale na szybko zamknąłem, bo przez większość dnia nie było mnie przed kompem i aktualnie bez pozycji :wink:
jutro też jest dzień... :D

jak_zyc pisze:dużo dają raporty CFTC w ocenie obrazu rynku?
zależy na czym klikasz, bo są też wersje skrócone...zresztą pewnie widziałeś, że skróconej wersji nie ma tylko dla Financial :roll:
ja wrzucam link do strony z aktualnym raportem, ale każdy sobie może wybrać wersję skróconą, zawierającą najbardziej istotne dane, czyli ile przybyło i w którą stronę kontraktów :idea:

opóźnienie w publikacji raportu może wprowadzać pewne zamieszanie(ostatni raport jest z 22.02. ,a obejmuje okres do 19.02), ale z czasem idzie to ogarnąć z małą tolerancją błędu i przy uwzględnieniu fundamentów, które się wydarzyły pomiędzy datą publikacji a obejmującą okres w raporcie

przydatny link kilka stron wcześniej wrzucił tluszczofil i to jest wystarczające do aktualnego podglądu
http://www.dailymarkets.com/commitment-of-traders/
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Kupiłem wczoraj i dzisiaj trochę tych dołków choć nie powiem, żebym to robił jakoś bardzo pewnie.
Ale w miarę jak czas upływa i nie widać kontynuacji spadków, za to próby łapania dołków nabieram wrażenia, że główny spadek mamy już za sobą.
Mówię i o Edku i o parach z jenem.
Coś mi to tak to wygląda jak banda rozbrykanych dzieciaków które w szalonej zabawie przegną i narozrabiają tak, że same się wystraszą tym co zrobiły. I nie ma chętnych żeby ciągnąć dalej, Mówię o tych spadkach po wyborach we Włoszech.
W końcu tak naprawdę żadna katastrofa z tego nie wynika nawet jakby to naginać.
Komediant, Monti i bunga-bunga - Włosi nie takie rzeczy widzieli i świat się nie zawalił.

EDIT: rynek długu już się uspokoił - rentowność powoli spada, a ta aukcja wcześniej wypadła bardzo dobrze. Gdyby mieli wątpliwości kazaliby sobie płacić więcej i/lub byli mniej chętni do pożyczania. A tymczasem popyt był jak na świeże bułeczki.
Myślę, że raczej byli szczęśliwi, że dzięki temu zamieszaniu rentowność chwilowo skoczyła w górę przez co ta aukcja stała się łakomym kąskiem :)
Italian auction results

Sold a total of Eur 6.5 bln of 2017 and 2023 BTP’s out of a targeted Eur 4.75-6.5 bln

Eur 2.5 bln of 3.5% Nov 2017 BTP, yield 3.59% (from 2.94%), cover 1.61 (from 1.3)

Eur 4 bln of 4.5% May 2023 BTP, yield 4.83% (from 4.17%), cover 1.65 (from 1.32)

Overall well received in the circumstances, with a full take up and better cover, despite rising yields
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
szczudlo6
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szczudlo6 »

niemieszek
wyszedłem z pozycji przy 92,4 z ładnym zyskiem :] jak bedziesz widział znowu spadek do tego 91 to daj znać pisze się na to:]
Lepiej stracić okazje niż pieniądze...

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

GOLD: Societe Generale Cross Asset research analysts look for US outperformance
to underpin the dollar and weigh on gold going forward. From a technical
perspective, they note that gold's rally "has been parabolic since 2009, i.e.
since the break above the multi year channel at $1045. "Gold has never closed
below the quarterly moving average since then," they say. Currently the
quarterly moving average comes in at 1675 "and gold is breaking it," they say.
In the bigger picture, the long term uptrend remains in place. "Only a definite
break below $1522/$1500 would confirm a major change in the trend," with a
downside potential then of $1265, the analysts say. Spot gold holds at
$1581.75/oz, on the low side of the day's range of $1580.48 to $1602.60. The
precious metal topped out at $1619.66 Feb 26, but could not maintain a toehold
over $1600. A move below last Friday's lows near $1569.75 would suggest scope
for a retest of the Feb 21 lows near $1554.50, which were the lowest levels seen
since last July (July 12, 2012 low at $1554.35)
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

slo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: slo »

zakładając że wszystkie waluty są na oporach w stosunku do cad, to ruch korekcyjny usdcad spowoduje ich wzrost w stosunku do dolara o tą korektę, ale coraz więcej zleceń przybywa na rynek że poszczególne waluty także będą traciły na rzecz cad, więc powstaje pat :), teraz tylko znaleźć paę która ma najmniejszy opór w stosunku do cad. stawiam na funta.

slo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: slo »

nie dali rady , teraz caly swiat sprzedaje dolary, sl juz wiemy gdzie jest

259
Maniak
Maniak

Hmm... moje zabawki pokazują, że zielony ma się bardzo dobrze i idzie w górę zarówno ogólnie jak i intraday.
DX też wygląda byczo.
Może zmiana na stanowisku podpisywania banknotów dodała mu skrzydeł? Schorowany Geithner odchodzi i nikt nie wydaje się za nim płakać..

Ku utrapieniu Euro, AUDUSD i syropu klonowego. I franka ale to przez przyklejenie go do Euro przez SNB.

Kangur ma katar przez mocnego dolara, ale tak poza tym to A$ trzyma się dzielnie.
W nocy coś był jakiś raport RBA w którym było że choć boom wydobywczy się skończył to nie wywołuje to większych problemów i gospodarka rozwija się w innych dziedzinach. O ile dobrze się doczytałem.
Coś jak ten Chiński "soft landing". Nie jest to może bardzo pozytywna wiadomość dla A$ ale z drugiej strony uspokaja pesymistów wystraszonych perspektywami załamania świetności gospodarki australijskiej.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Konspira jak nic: Kiwi zaczął lecieć jak kamień na cztery minuty przed raportem o wymianie handlowej.
Raport wypadł kiepsko choć był spodziewany całkiem dobry - ktoś coś komuś chyba szepnął na uszko przed... :-D

259
Maniak
Maniak

Złoto leci w dół już piąty miesiąc.
Co ciekawsze - powtarza poprzedni zjazd ze Stycznia-Maja 2012 - ten sam opór, możliwe że to samo wsparcie.
Wtedy zleciało do $1536 które to okolice nie raz okazały się atrakcyjne dla byków.
Teraz trochę do tego brakuje ale jak na złoto to niewiele.
Generalnie strefa wsparcia jest pomiędzy $1520 a $1550.
Jeżeli ten spadek zatrzyma się w tych okolicach to może zobaczymy znów jazdę do $1700 i wyżej.
Zwłaszcza że jak wspomniałem na wstępie, spadki trwają już pięć miesięcy - średni impuls trendu trwa cztery miesiące więc teoretycznie można spodziewać się zakończenia i odbicia.
Tyle deski kreślarskiej.
A teraz: dlaczego ktoś miałby kupować to złoto?
Dolar ma się dobrze, rynek akcji też, poza medialnymi prawdziwych strachów brak, inflacja trzyma się nisko.
Jeżeli naprawdę duże grubasy nie postanowią rozkręcić nowej banieczki na rynku papierowym to ja bym się raczej spodziewał płaskiego rynku w najbliższych miesiącach.

Zablokowany