Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

To że żabojady dostały po łapkach to nie jest nic niespodziewanego. Może nieco zaskakujące że dzisiaj, ale nie niespodziewane.
To że wydarzyło się to wieczorem to też żadna konspira - takie rzeczy ogłasza się po zamknięciu rynków. Rynków w USA. I w efekcie trafia to w najcieńszy kawałek gdy byle co jest w stanie zrobić dużą falę.

Trzeba się zastanowić jakie to ma znaczenie?

Praktyczne: w zasadzie żadne. Raz można było się tego spodziewać po tym co ostatnio sobą reprezentuję, dwa, że ostatnimi czasy obniżka ratingu to nic nowego i nic strasznego, trzy że Francja już pożyczyła w tym roku co miała pożyczyć, cztery że z obniżonym ratingiem da się całkiem nieźle żyć - Francja już dawno straciła status 3xAAA i nikt jej tego nie wytykał pożyczając kasę.

Polityczne: poważne. To policzek w twarz Hollande którego notowania i tak leciały na pysk. Jutro rano będzie jatka.

Ekonomiczne: w sumie też poważne ale jako pochodna politycznego. Jest to wyraz braku zaufania kredytodawców dla kierunku w jakim zmierza gospodarka francuska. Głownie dlatego, że coraz słabsza gospodarka jest dodatkowo wiedziona na manowce przez nieudolne przywództwo polityczne. Z gospodarką w nawet słabym stanie da się coś jeszcze zrobić. Ale nie zrobi tego Hollande ze swoim janosikowym.
I w tym sensie oczekiwania wobec Francji będą coraz słabsze, jak również słabsza będzie pozycja "jądra" EZ co kładzie następny cień na walucie, akcjach itp.
A'propos: słyszeliście, że nawet Gerard Depardieu wyniósł się do Belgii żeby nie płacić? Rośnie emigracja francuska tuż za granicą Francji :-D

A jakie będzie to miało znaczenie dla Eurokrosów: no cóż, każda sesja będzie musiała to teraz sobie jakoś skonsumować więc będzie trochę rzucać. Ale nie sądzę aby to pogrążyło Edka na dłużej niż jeden dzień - inne sprawy są teraz ważniejsze niż ta francuska żaba. Przynajmniej na razie. EDIT: Ale nie dam sobie głowy uciąć, że nie zostanie to wpierw jutro zanadto rozdmuchane - jednak to trochę "nowe" nowe, jeszcze nie sprzedane ;-)

Francja najprawdopodobniej jeszcze wróci na nagłówki i to w o wiele gorszym klimacie, ale to dopiero za kilka miesięcy jak sądzę.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 00:49 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

niemiaszek pisze:marekdt
jakbyś potrzebował, coś więcej to śmiało pisz :wink:

259
i co Ty na to :?:
złotko i srebro się rozpędzają... :idea:

jak patrzę na srebro to wybicie 3328/29 wyrysuje ORGR, mogę się mylić, ale tak to widzę :roll:
na złotku poziom 1735/37 daję podobną historię :wink:

nie gram na formacje, zresztą nie ćwiczę długich trejdów, ale sami oceńcie po tych screnach czy coś tego może być :D

może Mighty Baz w wolnej chwili wrzuciłby swoje kreski i opisał jak to widzi... :564:

a to z innej beczki:
US TSYS/INDEX: Treasuries cut losses mildly as day shorts covered
into the close. "It's been fairly quiet all day," said one trader.
Citigroup's Arjune Bose and Matthew Rose meanwhile calculate the
month-end duration extension for US Treasuries bond index is at +0.08
years.
-
US TSYS/TIPs: Meanwhile TIPS saw a good tone as such debt aided in part
by "risk-on" tone, higher crude oil prices and decent buying in 5Y
TIPS, and then also 10Y TIPS selling to prepare for the 10Y TIPS
reopening Thursday.
THX.
No no nieźle nieźle
Francja straciła najwyższą ocenę wiarygodności kredytowej. Moody’s Investors Service poinformował w poniedziałek 19 listopada późnym wieczorem o obniżeniu ratingu Francji do poziomu Aa1 z wcześniejszego AAA. Perspektywa ratingu jest negatywna.

Moody’s jest drugą z trzech największych agencji, która pozbawiła Francję najwyższego ratingu. W styczniu br. uczynił to Standard&Poor’s obniżając ocenę do AA+ z AAA (perspektywa negatywna). „Potrójne A” utrzymuje jeszcze Fitch Ratings (perspektywa negatywna).
To jest druga gospodarka Europy - tu jest tylko jeden kierunek...
Tu tabelka z ratingami:
http://www.macronext.pl/?p=24

A widzieliście po ile chodziły rentowności Francuskich bonów skarbowych wczoraj? :) rentowności 3-6-12 mies. dość blisko zera :) Już nigdy tak nisko nie będzie raczej :)

French 12-Month BTF Auction 0.026% 0.019%
French 3-Month BTF Auction -0.016% -0.014%
French 6-Month BTF Auction -0.009% -0.002%

Zabawne, że zrobili to na Azjatyckiej sesji...
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

259 pisze: Mike wie o co chodzi ;-)
Ktoś mnie wołał?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Się dziś dziwiłem, że moje CHarty sprzedawały na tych zboczach. CHarty miały rację.
Na jednym to chyba strzał życia...
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 01:07 przez mike_05, łącznie zmieniany 1 raz.

259
Maniak
Maniak

marekdt pisze: Zabawne, że zrobili to na Azjatyckiej sesji...
22:00 GMT to jest jakaś sesja?
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:
Ktoś mnie wołał?
Takie tam. O robocie z gridem było. Ale nie ma co się przejmować. Raczej spać bo jutro rano muszę wstać za rano :-(

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

259 pisze:
mike_05 pisze:
Ktoś mnie wołał?
Takie tam. O robocie z gridem było. Ale nie ma co się przejmować. Raczej spać bo jutro rano muszę wstać za rano :-(
O hakerze piszesz? On się coś, kolokwialnie mówiąć zes... ! Po zmianach w MT4 dziwne objawy robi. Na przykład najpierw chce modyfikować pozycję, której jeszcze nie otworzył. :) Poza tym, gubi bilans siatki, praktycznie po każdym wyłączeniu aplikacji, lub choć po disconect. Po uruchomieniu próbuje budować od nowa, jak by isniejących nie widział. Z tego względu, nieco moje zaufanie do niego zmalało. Co nie przeszkadza mu wywalić 20% konta do góry od czasu do czasu, myślę, ze właśnie nieświadomie wykorzystując te porzucone orfanty.

BDW
w piątek wpakowałem się w koronę duńską, odszedłem od komputera, i teraz hoduje mola. Co prawda oSHS tygodniowego się odbiło, jak na razie, i mam nadzieję, ze to double bottom sie narysowało.

259
Maniak
Maniak

No i Azja w sumie olała degradację Francji :)
Może dlatego, że jak pisałem a) nie było to aż takie niespodziewane, b) praktyczny znaczenie tego w tej chwili jest żadne. Właściwie to po prostu odpowiada gospodarczo-politycznej słabiźnie żabojadów.
Pierwotny spadek na płytkim rynku w dziurze pomiędzy sesjami został wykorzystany aby zrobić szybki ekstra zysk
Zobaczymy czy Europa też przejdzie nad tym do porządku dziennego. Może nie być aż tak pragmatyczna. Od strony politycznej Hollande dostał porządnego klapsa więc można spodziewać się przynajmniej okrzyków oburzenia i wygrażania z jego strony.
Ale nie ma co narzekać - Francja i tak będzie dostawać kasę prawie za darmo. Choć pewnie Fitch też zrobi poprawkę żeby nie dostawać ;-)

Azja również nie za bardzo przejęła się RBA Minutes - nie było tam nic nowego. Owszem była tam mowa o dalszym luzowaniu jakby co, ale to już było więc nihil novi.

W sumie risk jest nadal on. Ale może niekoniecznie kontynuacja rajdów.
http://www.forexlive.com/blog/2012/11/2 ... ment-debt/

Dzisiaj nic naprawdę wielkiego nie ma w kalendarzu, choć pewnie niektórzy zwrócą uwagę na przemowy Bernanke.
No i jest to wielkie zebranie w sprawie Grecji. Które nie wiadomo jak się skończy: albo coś wreszcie zdecydują, albo zdecydują, że później zdecydują. Bardziej pasuje mi ta druga opcja ale nie wiadomo.
Jeżeli klepną kasę to można się spodziewać małego rajdziku ulgi. Ale nie za dużo - tylko tyle że "uff, wreszcie to g… schodzi z ekranu"
Jeżeli nie to może jakaś korekta i jedziemy dalej?
EDIT: nie wiem czy w ogóle parę rzeczy nie jest już przegrzane...

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

marekdt pisze:A widzieliście po ile chodziły rentowności Francuskich bonów skarbowych wczoraj?
tak to wyglądało po wczorajszej aukcji 0 13:55GMT:

FRANCE T-BILL AUCTION RESULTS: Sold E6.983bln vs target E5.8bln-E7.0bln
- E3.997bln 3-month BTF, avg yield -0.016% (-0.014%), cover 2.59 (2.77)
- E1.391bln 6-month BTF, avg yield -0.009% (-0.002%), cover 4.76 (3.1)
- E1.595bln 12-month BTF, avg yield 0.026% (0.019%), cover 4.03 (3.64)

wszystko poszło na pniu a późnym wieczorem zonk z ratingiem... :wink:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Po Francji chodzą słuchy o obniżce ratingu dla UK, końcówka roku pod znakiem obniżania wszystkiego co się da? :wink:
Sky is the limit

Zablokowany