Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Tak w celu wyjaśnienia zamieszania które miało miejsce kilka dni temu.
W ostatnim czasie dostaliśmy wiele e-maili od naszych czytelników, którzy prosili o potwierdzenie informacji o rzekomej mobilizacji NSR. Podobno wezwania do WKU w celu odebrania przydziału na czas wojny dostawało nawet wiele osób już przeniesionych do rezerwy. Zwróciliśmy się do Ministerstwa Obrony Narodowej o wyjaśnienie całej sprawy.

- W WSzW i WKU nie jest prowadzona żadna mobilizacja. Obecnie w jednostkach i instytucjach Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych trwa ćwiczenie wspomagane komputerowo pk. KUJAWY-12. W ramach tego ćwiczenia w niektórych jednostkach, zgodnie z planem, powoływani są na rotacyjne ćwiczenia żołnierze NSR – napisał w odpowiedzi na nasze pytania kmdr Janusz Walczak Dyrektor departamentu Prasowo – Informacyjnego MON.

Okazuje się, że przyczyną całego zamieszania nie są przygotowania do wojny, czego obawiało się wielu czytelników, lecz prowadzone w warszawskim Centrum Symulacji i Komputerowych Gier Wojennych ćwiczenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych pk. KUJAWY-12.
sorry za off'a :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

Jest chyba najlepszy moment, aby zaryzykować shorta na aud/jpy. Ja się wpakowałem, więc sytuację oceniam tendencyjnie ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Bernanke: Unemployment still well above Fed’s view of long-run level
Written by Adam Button
November 20, 2012 at 17:16 GMT

Unemployment 2-2.5 points above Fed view of the long-run sustainable level
Ongoing economic slack should restrain wage and price increases
Inflation over next few years likely to remain close to, or a bit below, 2% objective
Too early to assess full effects of QE3
Fiscal cliff poses substantial threat to recovery, could send US back into recession
Failure to lift debt ceiling could cause harm
Fiscal uncertainty may already be causing financial market caution

No mention of what will happen when Operation Twist expires but he may address that in the questions. Most market participants expect fresh Treasury buying to replace the program, which expires at the end of the year.
Tylko to jedno ich intersuje: będzie więcej czy nie :-D
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

@Sildra wydaje mi się że jeszcze ciut za nisko.
@259 no właśnie czy będzie więcej? Pewnie tak skoro są oznaki poprawy, chociaż ledwo widoczne.
Objective perspective, just businiess...

259
Maniak
Maniak

Psst, Ben: The Market Is Tanking!
By Jamie Coleman || November 20, 2012 at 18:15 GMT

The S&P is rolling over. Best says something uber-dovish…
The S&P has fallen about 10 points from intraday highs during the course of the Bernanke speech which was not particularly dovish by Bernanke standards.
Inaczej mówiąc - Bernanke "zawodzi" na całej linii: zamiast powiedzieć że będzie więcej i jeszcze więcej to tylko powtarza co już mówił albo jakieś farmazony co jest, a co nie jest dobre dla kogo.
Prawdę mówiąc rynki same sobie strzelają w stopę bo zrobiły sobie nadzieję pod coś gdy ani nie było takiej nadziei, ani potrzeby. Taki więc zawodzą swoje własne wybujałe oczekiwania.

Czy będzie więcej? Sądzę że tak. Ale to może być w innej formie niż sobie to wszyscy wyobrażają. I niekoniecznie musi to być ogłoszone w tej chwili. Szczególnie, że to musi być kolegialna decyzja FOMC.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Bernanke: fiscal cliff would pose “Substantial Threat” to the recovery

Czy to nie mówi jednoznacznie , że musi być więcej ?

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Bo jak inaczej zejdą z deficytu ?

259
Maniak
Maniak

Kupować jena? Ostatnio to jest passe:
Uh-oh, Japanese banks selling govt bonds
By Adam Button || November 20, 2012 at 18:33 GMT

Japanese banks are decreasing government bond holdings, according to Nikkei (via BBG).

The thing about clamoring for yen weakness is that you might not like the consequences.
Oczywiście w którymś momencie przyjdzie korekta. Ale nie jestem pewien, że to już ten moment.
Ja tam dalej jadę ze swoim longiem AUDJPY. Choć szkoda mi EURJPY - za ciasno ustawiłem SL i wypadł mi dzisiaj rano - całe 100 pip szlag trafił. Nie, nie straciłem 100 pip - nie zyskałem 100 pip :mrgreen: Jechałem z nim od 100.55 i zrobiłem ponad 300, ale 100 było jeszcze do wyjęcia... jak zwykle SL zwadzony o jeden pip i natychmiastowy zwrot. Trzeba przyznać, że dobrze trafiłem nim we wsparcie ;-)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 19:51 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

259
Maniak
Maniak

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Bernanke: fiscal cliff would pose “Substantial Threat” to the recovery

Czy to nie mówi jednoznacznie , że musi być więcej ?
Ale to tylko takie ględzenie - raz że fiscal cliff to już jest raczej tylko sensacyjka dziennikarska, a dwa że już nie raz o tym mówił.
A rynki czekają teraz na "nowe" nowe ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Kupować jena? Ostatnio to jest passe:
Uh-oh, Japanese banks selling govt bonds
By Adam Button || November 20, 2012 at 18:33 GMT

Japanese banks are decreasing government bond holdings, according to Nikkei (via BBG).

The thing about clamoring for yen weakness is that you might not like the consequences.
Jechałem z nim od 100.55 i zrobiłem ponad 300, ale 100 było jeszcze do wyjęcia... jak zwykle SL zwadzony o jeden pip i natychmiastowy zwrot. Trzeba przyznać, że dobrze trafiłem nim we wsparcie ;-)

To chyba wina na weekend nie będzie ? :evil:

Zablokowany