Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Esco pisze: Często widujecie świeczki bez knotów przeciwnych do kierunku korpusu?
Prawdę mówiąc nie zwracałem na to uwagi - dla mnie najbardziej interesujące są szpilki od H1 w górę na złocie (choć w trakcie sesji amerykańskiej to nawet już od M30), najlepiej Daily i Weekly :-)
Ale co masz na myśli?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Esco pisze:Myśle że ma tylko jeżeli luka domykana jest szybko w okresie kilknastu godzin.

Kiedyś robilem statystyke powrotow do otwarcia D1, W1. Bardzo czesto kurs wracal w czasie 1-2 świecy.

Podobnie to wygladalo dla losowo wybranych punktów czasu. To jest naturalna pochodna zmienności cen.

Często widujecie świeczki bez knotów przeciwnych do kierunku korpusu?
Ja też zauważyłem że częściej i szybciej luki są pokrywane "bulls" a rzadziej "bearish" i oczywiście pary muszą być odpowiedni płynne.
Pewnie wynika to z psychiki poniekąd bo u siebie też mam wrażenie , że cena szybciej spada ( ma większą dynamikę) jak rośnie . ;-)

Wniosek taki że można z większym prawdopodobieństwem grać na luki
wzrostowe .

PS. Taka luka się szykuje na USDCAD !
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, 11:26 przez _/_/Dariusz_/_/, łącznie zmieniany 1 raz.
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Tak sobei na szybko kod skleciłem:

Kod: Zaznacz cały

int licznik=0;
int start()
  {
   int counted_bars=IndicatorCounted();
   int i = Bars-counted_bars-1;
   i=520;
   licznik++;
   while(i>0)
      {
         ExtMapBuffer1[i]=0;
         if(Low[i]>(Close[i+1]+Point*10)){ExtMapBuffer1[i]=1;licznik++;}
         if(High[i]<(Close[i+1]+Point*10)){ExtMapBuffer1[i]=-1;licznik++;}
         i--;
      }
      Comment(licznik,"/",520);
   return(0);
  }
Pokazuje miejsca gdzie cena nie penetrowała w następnej świecy obszaru poprzedniej. przez 10 lat (520 tygodni) były 33 takie przypadki.

Z tym ze ten broker zmyka późno ale otwiera tez późno dopiero o 23:00.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, 11:31 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:Pokazuje miejsca gdzie cena nie penetrowała w następnej świecy obszaru poprzedniej.
Trzeba sprawdzić pod kątem wsparć i oporów.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

W1 33/520
D1 32/520
H4 37/520
H1 56/520
M15 85/520
M5 144/520
M1 250/520.

259
Maniak
Maniak

Esco pisze:
Pokazuje miejsca gdzie cena nie penetrowała w następnej świecy obszaru poprzedniej. przez 10 lat (520 tygodni) były 33 takie przypadki.

Z tym ze ten broker zmyka późno ale otwiera tez późno dopiero o 23:00.
A ja obserwując Oandę która niby chodzi na okrągło wielokrotnie zauważyłem, że luka była zamykana zanim detaliści mieli szansę na zobaczenie pierwszego tiku swojego brokera. I to co potem się u nich objawiało jako luka nie koniecznie było tym samym co kilka godzin wcześniej. Włącznie z kierunkiem: pierwotna mogła być w dół, a broker otwierający się 4 godziny później pokazywał już w górę bo w międzyczasie akcja toczyła się już wartko.
Z tym, że dotyczy to luk które ja nazywam "techniczne" - takie które pojawiają się bez specjalnych powodów.
Co innego luki fundamentalne - te tak szybko się nie domykają.
I dzielą się zasadniczo na dwie grupy: jedne zamykają się w przeciągu jakiś 48-u godzin (mniej nawet, nie powinno to trwać dłużej niż 3-4 sesje) i to wynika zazwyczaj z podejścia buy rumors, sell facts, i takie które "domykają" się po długich dniach lub tygodniach - są spowodowane zazwyczaj niespodziewanymi wydarzeniami mającymi istotny wpływ na rynek i nikogo nie obchodzi żadna luka z tego wynikła. Takich wydarzeń nie ma zbyt dużo i to obecne też nie zalicza się do niespodziewanych.
Z tym, że te ten podział nie jest ostry - są wydarzenia i reakcje rynku na pograniczu, np. spodziewane jest wydarzenie, ale wynik jest zaskakujący. Albo jest niespodziewane wydarzenie, ale przesadna reakcja i rynek szybko orientuje się, że to nie jest to i wraca.

W tym tygodniu mamy właśnie takie wydarzenie na pograniczu dlatego trudno jest ocenić jak to się może potoczyć. Niezłe podsumowanie jest tutaj:
http://www.forexlive.com/blog/2012/06/0 ... and-china/

Dodałem: dodatkowym ryzykiem jest to, że teraz wszyscy spodziewają się tych luk i rajdu. Jak wszyscy się czegoś spodziewają to zazwyczaj to się tak nie wydarza jak się tego spodziewają ;-) Jakaś jazda w górę będzie, to raczej pewne. Gorzej z tym co dalej. Ale co by nie było, ja bym się nie nastawiał na szybkie zamknięcie luki.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Sprawdzałem i dużo luk występuje na "crossach" w ciagu ostatnich 10 lat
JPY,CAD,AUD
luki "bullish" pokrywane są średnio w 85% przypadków, szczególnie w parach z CAD skuteczność sięga 90%. W sumie jest to jakiś sposób na grę, ale okazji nie ma zbyt wiele.

259
Maniak
Maniak

Kod: Zaznacz cały

Pair	Now	Friday Close	Gap
AUDJPY	78.93	78.74	19
AUDUSD	0.9934	0.9912	22
EURCHF	1.2002	1.2007	-5
EURJPY	100.05	99.41	64
EURUSD	1.2614	1.2512	102
GBPJPY	122.94	122.85	9
GBPUSD	1.5473	1.5466	7
NZDUSD	0.7708	0.7698	10
USDCAD	1.0254	1.0265	-11
USDCHF	0.9568	0.9591	-23
USDJPY	79.50	79.43	7
Właściwie ostatnia kolumna nie powinna się nazywać gap tylko odległość od piątkowego Close to teraz. Na początku luka była ok 29 pip.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

U mnie to pokazują jak niżej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

259
Maniak
Maniak

Co to jest parę pip pomiędzy znajomymi :)
To co mi się mniej podoba to fakt, że Edek zrobił już ponad 100 na samym otwarciu. Nie twierdzę, że zaraz będzie zwrot i jedziemy w dół, ale reszta dnia może być już słaba.

Zablokowany