Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Chyba jest to suma wszystkich intencji i strachów.
Bingo!
I dlatego też nie ma jak dobra plota żeby spróbować popędzić rynek w swoją stronę - teraz już wiesz dlaczego powstają i są wrzucane gdzie trzeba ;-)

Czy wydarzenia popychają rynek cenę? Tak. Ale w różny sposób. Wydarzenia które jeszcze się nie wydarzyły też popychają cenę poprzez oczekiwania co do wyniku wydarzenia. W końcu o 99% wiadomo że się wydarzy tylko nie wiadomo jak to będzie wyglądać i rozpoczyna się gra pod takie wydarzenie - w końcu to jest spekulacja.
Stąd może powstawać wrażenie, że cena napędza wydarzenie, a to nie cena tylko jak słusznie zauważyłeś albo intencja, albo strach.
Niespodziewane wydarzenia mają swoją wdzięczną nazwę "tape bomb" i takie też wywołują reakcje ;-) (od papierowej taśmy schodzącej z teleksu na której pojawiały się kolejne nagłówki... teraz mamy nagłówki na ekranie terminala, ale to nadal odzwierciedlenie tej taśmy)
Jest jeden szczególny przypadek gdy wszystko kompletnie się rozjeżdża, przynajmniej w pierwszym momencie: gdy wszyscy są zupełnie zgodni co do wyniku jakiegoś wydarzenia, zazwyczaj wydarza się coś innego ;-)
Efekt jest jeszcze mocniejszy niż tape bomb bo ci wszyscy się na coś przygotowali, a tiu i zawód i niespodzianka i szlag wszystko trafia.

Aha, i na koniec - brak wydarzeń też jest wydarzeniem: skoro nie ma czego się spodziewać, można pograć sobie stałe elementy gry :-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

US OUTLOOK: BofA/ML says QE3 is not just another quantitative easing:
"this is QE3, QE4 and perhaps QE5 combined. We expect more than $2
trillion
in asset buying over the next two years" until US hits
full employment. BofA/ML looks for +1.1% real growth in 12:Q3.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Ładny PinBar,
a wracając do jena, ładnie sobie poczyna indeks japoński. W piątek się zastanawiałem, czy przed awanturą nie wskoczyć, ale zrezygnowałem. Jak widać było jednak warto trącić kogutka w ogonek i wygrać zloty pierścionek :)
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Za to EURJPY - rozminął się z moim limitem o krótki pysk i odjechał... :cry:
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

A właśnie, masz może możliwość zrobienia porównawczego na jednym wykresie dla jakiejś par jena z indeksem? Z tego co pamiętam, usdjpn z indeksem chodził onegdaj dosyć zgodnie.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Market talk of Eastern European names buying EUR/USD
Tak się zastanawiam
- albo rozegranie leszczy i wpuszczenie w longi przed realizacją zysków
- albo grubasy kupują poziom 1.3 podczas gdy płytkie kieszenie realizują profit, wtedy nawalą tam opcji i faktycznie pojedziemy do góry... tak jak pisałem z 800 pips. Może być ciekawie.

Grube ryby siedzą w longach od 1.21-22. Sądziłem, że 800 pips przy 1.3 im wystarczy, ale widać mają większy apetyt.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Ja takie coś mogę zrobić na szybko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Kuczyn mawia, ze nie ważne jak rynek reaguje w dzień wydarzeń, tylko dzień po.
W tym wypadku, scenariusz UE i US sa rozpisane na wiele miesięcy, więc ten "dzień po" nie bardzo wiadomo kiedy sie skończy.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Esco pisze:Ja takie coś mogę zrobić na szybko.
A index N1! czy JP225 czy jak go tam zwą?

Coś takiego tylko na jednym wykresie.
Tylko takie proste nakładanie jest nie OK, bo indeks nie kwotowany w święta, więc trzeba porządnie z datami.

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:A właśnie, masz może możliwość zrobienia porównawczego na jednym wykresie dla jakiejś par jena z indeksem? Z tego co pamiętam, usdjpn z indeksem chodził onegdaj dosyć zgodnie.
To właśnie zrobiłem wcześniej:http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 253#511253

Zablokowany