Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

oops, niefajnie - realizacja zysku na końcówce sesji.
Mam na myśli Kangura i to wobec dolara i euro.
Kryj się kto może...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

259 pisze:oops, niefajnie - realizacja zysku na końcówce sesji.
Mam na myśli Kangura i to wobec dolara i euro.
Kryj się kto może...
Musiałem zabezpieczyć pozycję , o mały włos bym nie zdążył .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzisiaj na forex factory zapuścili niezłą plotkę, że rząd Finlandii rozważa wyjście ze strefy euro, tuż przed inforacją o niemieckiej produkcji przemysłowej, która wyszła na plus, ale sprytnie przykryli ten fakt powtarzając tę plotkę dwa razy. po ok/ 3 godzinach było dementi z Finlandii, że to absolutnie nie prawda, ciekawe ile to kosztowało ?

:-)
Ostatnio zmieniony 06 lip 2012, 23:06 przez _/_/Dariusz_/_/, łącznie zmieniany 1 raz.
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

259 pisze:Dla mniej wtajemniczonych: QE1 polegało na masowym skupie od banków i innych tzw. "Mortgage-Backed securities" czyli papierów wartościowych opartych na kredytach hipotecznych które... w większości były g... warte bo zostały zrobione w czasach bańki zarówno mieszkaniowej jak i kredytowej.
Banki były tak tym obładowane, że jak Lehman Bros padł i nagle wszyscy zażądali od wszystkich spłaty całego długu krótkoterminowego w połączeniu z zablokowaniem normalnych linii kredytowych to nie dość, że stanął normalny krwiobieg, to jeszcze w bilansach pojawił się Margin Call... To jest chyba pierwszy znany przypadek zawału serca świata finansowego. W pełnym tego słowa znaczeniu - mało brakowało, a naprawdę nie byłoby jak wypłacić kasy z bankomatu...
Skupienie (a właściwie nawet obietnica skupienia) całego tego śmiecia oddaliło widmo śmierci i odblokowało obieg pieniądza. QE1 i TARP (znów skrót ale teraz jeżeli można to wikipedia lub investopedia proszę...)
Swietny post 259 , musze przyznac ze nie wiedzialem o tym QE1 i TARP . A tutaj swietny filmik o calej tej bance : http://video.cnbc.com/gallery/?video=1145392808&play=1
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

259
Maniak
Maniak

rabit pisze: Swietny post 259 , musze przyznac ze nie wiedzialem o tym QE1 i TARP . A tutaj swietny filmik o calej tej bance : http://video.cnbc.com/gallery/?video=1145392808&play=1
Świetny link rabit - pokazuje nie tylko skalę problemu ale zarówno czysto ludzki jak i ekonomiczny efekt. To jest to coś co spowodowało, że rynek mieszkaniowy w USA stał się kompletnie martwym na całe lata.
A i to nie wszystko - gdy zaczęła się masowa akcja wymawiania kredytów hipotecznych i "przejmowania" (czytaj wywalania ludzi na ulicę tak jak stoją) nieruchomości (po angielsku foreclosure) to okazało się, że nie tylko polecieli ci co nie mieli jak ich spłacać, ale również ci do doskonale sobie radzili.
Dlaczego?
Bo ich kredyt został sprzedany w paczce z innymi i przechodził z rąk do rąk aż wreszcie ten co był na końcu uruchomił kasację wszystkiego jak leci. I nawet jak by chciał to nie miał pojęcia jak każdy z tysięcy poszczególnych kredytów w worku sobie radził bo on tylko obracał tym hurtowo.
Ale w dalszym ciągu, jak to może być, że ktoś płaci jak należy, jest wypłacalny i nagle traci dom bo wymówiono mu kredyt? Ktoś chyba powinien to zweryfikować, nie?
No cóż, czysto ludzka sprawa. Nagle pojawiło się tego tyle, że nikt nie był w stanie tego obrobić. Więc… wystarczyło, że ten co ma prawo do długu zgłaszał "oni nie płacą" i… potem nazwało się to robo-signing czyli automatyczne podpisywanie wypowiedzeń bez nawet patrzenia w papiery. Tak po prostu: po lewej stronie jest olbrzymia kupa papieru, masz 8 godzin aby znalazła się po prawej stronie podpisana albo siedzisz po godzinach…
A że jacyś tam ludzie? Co ludzie, ja też człowiek, mam rodzinę, chcę mięć pracę i wrócić w miarę normalnie do domu...

PS: tutaj znalazłem takie krótkie a bardzo wymowne wytłumaczenie robo-signing:
http://www.southcoastaccidentattorney.c ... ngnbsp.cfm
Ostatnio zmieniony 06 lip 2012, 23:51 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Swietny post 259 , musze przyznac ze nie wiedzialem o tym QE1 i TARP . A tutaj swietny filmik o calej tej bance : http://video.cnbc.com/gallery/?video=1145392808&play=1
@Rabit
Właśnie oglądam, super ! Dzięki za linka.

259
Maniak
Maniak

Wiecie już, że jestem beznadziejnym entuzjastą złota, tzw. Gold Bug ;-)
To weźcie teraz to:
http://www.forexlive.com/blog/2012/07/0 ... -for-gold/

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Wiecie już, że jestem beznadziejnym entuzjastą złota, tzw. Gold Bug ;-)
To weźcie teraz to:
Czyli schodzimy już do samego dna ;-(

259
Maniak
Maniak

_/_/Dariusz_/_/ pisze:
259 pisze:Wiecie już, że jestem beznadziejnym entuzjastą złota, tzw. Gold Bug ;-)
To weźcie teraz to:
Czyli schodzimy już do samego dna ;-(
W sensie jakości życia - tak.
Ale tak czysto materialnie w sensie żeby coś zarobić to wspaniała wiadomość dla złota ;-)
I kto to mówi? Ja stary popier... punk...

259
Maniak
Maniak

Haha... i to jest takie bardzo smutne haha - w tym video z CNBC (Rabbit - jeszcze raz dzięki, zwłaszcza, że rzadko zdarza się tam coś wartościowego) jest świetnie wyjaśnione jak do tej całej ściemy przyczyniła się święta trójca: S&P, Moody's, Fitch nadając nowym opakowaniom starego g... status AAA.
A jak to wszystko rąbnęło to nagle okazywało się, że np. fundusz emerytalny w Finlandii zbankrutował, bo inwestował w najbezpieczniejsze (niby) instrumenty finansowe... babcie i dziadki z dnia na dzień stracili emerytury na całe życie. I to wcale nie jest śmieszne :(

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Economics data

Mała poprawka te dane chinskie to o 3.30 a koreańskie o 23.00 w tabelkach są wg czasu EST US&CAD (-5h)Dane z Chin będą najbardziej istotne, prawdopodobnie osłabi to AUD.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2012, 17:40 przez _/_/Dariusz_/_/, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany