Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

CHINA STOCKS: The Shanghai Composite Index ends up 1.01% at 2,223.58.

FX: Option expiries for today's 1400GMT cut,
* Euro-dollar; $1.2250, $1.2300, $1.2375, $1.2400, $1.2500(large)
* Dollar-yen; Y79.50, Y79.75, Y80.00
* Cable; $1.5450, $1.5600 $1.5630
* Euro-sterling; stg0.8000
* Aussie; $1.0200, $1.0300
* Aussie-yen; Y81.80

EDIT:

HONG KONG STOCKS: Hong Kong shares are still trading slightly lower in the final hour despite fresh global easing measures overnight, with investors now turing their focus to the release of key US jobs data out later in the day

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Jakoś nie widać reakcji na zerową stopę depozytową: wczoraj było 791, dzisiaj 790 bilionów na overnightach w ECB. To olbrzymia kasa, nie łatwo ją ruszyć... i niby jak banki miałby zwiększać "akcję" kredytową? Tak Stforex, zgadza się - żeby wziąć kredyt trzeba mieć perspektywy jego spłaty, a w dzisiejszych czasach perspektywy to owszem są ale utraty źródła utrzymania.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Pisałem o dolarze kierując się USDX, ale może mają swoje koszyki. Nie wiem. Zauważ jednak, że crossy często zachowują się podobnie. W podobnych momentach docierają na wsparcia i opory (często).

Z tego co widzę, cały czas zakładasz, ze FOMC będzie się trzymał ściśle dual mandate. Ale pytanie, na ile dochodzi tutaj uznanie członków oraz margines na nieszablonowe działania? Wszak nie tak dawno było dochodzenie w sprawie 2 trl dolarów, których brakowało w "balance sheets".

Rozumiem, że cena dolara nie może być jedynym sygnałem dla QE, ale wydaje mi się, że może być istotnym katalizatorem.
i niby jak banki miałby zwiększać "akcję" kredytową?
W Europie chyba udzielono już kredytu każdemu, kto tylko mógł wziąć. Teraz Rosja, Chiny, Indie. Czy mi się wydaje, czy ostatnio Juan i Rupia zyskują dość znacznie? Najbardziej obawiam się - tak po ludzku - że spekuła pójdzie w żywność. Zresztą wystarczy popatrzeć co się dzieje na Wheat i Corn.

259
Maniak
Maniak

To oczywiste że pary walut będą "pracować" w podobnym rytmie - praktycznie wszystkie waluty są ze sobą powiązane jak nie bezpośrednio to poprzez inny rynek (i nie tylko przez FX, również przez wymianę handlową).
Wszelkie zaś chwilowe nierównowagi są błyskawicznie wyłapywane przez arbitraż.

FED jest ciałem kolegialnym, FOMC też, z tym, że z członków FED wybiera się rotacyjnie członków FOMC. Z czego wynika, że decyzje są wypadkową głosowania. Oczywiście mamy jeszcze szefa - obecnie Bernanke. Ale szef mimo, że się nie zmienia, może zostać przegłosowany.

Czy FOMC będzie się ściśle trzymał mandatu?
FOMC na pewno będzie robił wszystko, aby nie można było mu nic zarzucić, ani przekroczenia mandatu, ani niedopełnienia obowiązków ;-)

A co będzie robił?
Zobaczymy. Przy stopie 0% arsenał standardowych narzędzi prawie nie istnieje. Istnieje wiele innych sposobów ale to musi być dopasowane do sytuacji. Coś takiego jak QE1 czy QE2 nie wchodzi już w grę. Pozostają inne formy wsparcia. Oczywiście są kontrowersje, że np. FED wspiera "swoich" czyli Wall Street, a ludzie tracą pracę bo grubasy wszystko zatrzymują dla siebie. Że wyrzucane są pieniądze w błoto. Że dług rośnie i jest już praktycznie niespłacalny… ale są też kontrargumenty. Np. że gdyby nie QE1 to świat finansowy przestałby istnieć i ludzie nie mieliby już nic. Albo, że ten olbrzymi dług jest praktycznie wirtualny bo z jednej strony komputer zwiększa wirtualną kwotę pieniędzy, a z drugiej strony inny komputer księguje je na wirtualnym koncie pt. dług. I prawie nic z tego nie wychodzi ze świata wirtualnego (tak to teraz próbują przedstawiać).

Zobaczymy. Są tacy to uważają, że FED walczy z dolarem i robi wszystko aby go osłabić. Że niby jak idzie w górę to zaraz go w dół. Patrząc jednak na wykres dolara nie widzę nic takiego.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Będzie QE! NFP +80k zamiast +95
Kupiłem dzisiaj i ten dołek :-)

A tutaj mamy perelkę na temat SNB i EURCHF:
You think your position is big?
Written by Jamie Coleman
July 6, 2012 at 12:25 GMT

The SNB’s position: That’s big. Reserves rose to 365 bln francs from 305 bln in May. That’s about 65% of GDP!

What could possibly go wrong?

Momma always told me not to bet the ranch. The SNB has bet the Alps.

259
Maniak
Maniak

Stforex pisze:Pisałem o dolarze kierując się USDX, ale może mają swoje koszyki. Nie wiem. Zauważ jednak, że crossy często zachowują się podobnie. W podobnych momentach docierają na wsparcia i opory (często).

Z tego co widzę, cały czas zakładasz, ze FOMC będzie się trzymał ściśle dual mandate. Ale pytanie, na ile dochodzi tutaj uznanie członków oraz margines na nieszablonowe działania? Wszak nie tak dawno było dochodzenie w sprawie 2 trl dolarów, których brakowało w "balance sheets".

Rozumiem, że cena dolara nie może być jedynym sygnałem dla QE, ale wydaje mi się, że może być istotnym katalizatorem.
i niby jak banki miałby zwiększać "akcję" kredytową?
W Europie chyba udzielono już kredytu każdemu, kto tylko mógł wziąć. Teraz Rosja, Chiny, Indie. Czy mi się wydaje, czy ostatnio Juan i Rupia zyskują dość znacznie? Najbardziej obawiam się - tak po ludzku - że spekuła pójdzie w żywność. Zresztą wystarczy popatrzeć co się dzieje na Wheat i Corn.
EDIT: Ale to nie jest ta reakcja jakiej się spodziwałem. Owszem była szpila w górę ale jakoś za szybko opada... zobaczymy na otwarciu US.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

DJ MARKET TALK: June US Jobs Not Bad Enough to Trigger Immediate Fed Action
Już się zastanawiają czy jest wystarczająco źle żeby FED zrobił dobrze.

259
Maniak
Maniak

No to teraz będę miał okazję trochę się pomartwić - gdzie teraz okaże się dołek na tym złocie... teraz czy $50 niżej..

259
Maniak
Maniak

Nie masz litości dla Edka...
JPMorgan closes European money market funds after ECB rate cut
Written by Adam Button
July 6, 2012 at 13:28 GMT

Says it’s not accepting subscriptions or switches in 5 funds.

The ECB lowered its deposit rate to 0%, presumably investors won’t earn and yield in the funds and JPM can’t charge fees.

The downside could be less liquidity or investors could begin switching into other similar assets, like T-bills, which would push EUR/USD lower.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

259 pisze:Nie masz litości dla Edka...
JPMorgan closes European money market funds after ECB rate cut
Written by Adam Button
July 6, 2012 at 13:28 GMT

Says it’s not accepting subscriptions or switches in 5 funds.

The ECB lowered its deposit rate to 0%, presumably investors won’t earn and yield in the funds and JPM can’t charge fees.

The downside could be less liquidity or investors could begin switching into other similar assets, like T-bills, which would push EUR/USD lower.
Chyba niedługo ruszy bo na AUDUSD pullback własnie wskoczył do 1.0200 to jest bardzo fajny poziom z mozliwym silnym odbiciem.
Objective perspective, just businiess...

Zablokowany