Podróże traderów

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

Cadermo pisze:Za kilka tysięcy PLN-ów można posiedzieć rok w Tajlandii
Z pewnoscią jest taniej jak na Kanarach. Dochodzą jeszcze komplikacje z odnawianiem wizy, niezbyt uciążliwe ale zawsze.
Jednak zupełnie inna kultura i obyczaje moze zniechecic mniej zdesperowanych.
A już dla lubiących hardcore pozostają Filipiny :)
Polecam blog breakdacycle.com, chłopaki wyjechali, ja juz za stary jestem na takie eskapady.
Bedzie dobrze, luz......
=================

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

fxlamer pisze:Dochodzą jeszcze komplikacje z odnawianiem wizy, niezbyt uciążliwe ale zawsze.
Znieśli wizy do Tajlandii :) z Twojego postu wynika ,że miałeś okazję odwiedzić Malediwy ,zgadza się? Jakie są koszta lotu ,skąd można lecieć i co najmilej wspominasz ? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Cadermo pisze:
fxlamer pisze:Dochodzą jeszcze komplikacje z odnawianiem wizy, niezbyt uciążliwe ale zawsze.
Znieśli wizy do Tajlandii :) z Twojego postu wynika ,że miałeś okazję odwiedzić Malediwy ,zgadza się? Jakie są koszta lotu ,skąd można lecieć i co najmilej wspominasz ? Pozdrawiam

Cadermo, niestety nie jest tak łatwo. Wiza są zniesione, ale tylko do pobytu do 30 dni.
Powyżej już trzeba mieć inne rodzaje wiz.
Co do Cent w Tajlandii to też tanio nie jest, a jak to napisałeś "Za kilka tysięcy PLN-ów można posiedzieć rok w Tajlandii" to można włożyć miedzy bajki.

Aby żyć w miarę normalnie w Tajlandii ( uwzględniając wszystko ) potrzeba ok 2500zl miesięcznie.
Jak jesteś dłużej niż 2,5 roku to koszty rosną dodatkowo z racji innego typu wizy.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Znieśli wizy do Tajlandii
Jakies info?
Bo jeszcze kilka miesiecy temu były.
Cytat:
[.....
Jak uprzejmie informuje ambasada, „z dniem 11 sierpnia 2011 r. obywatele RP zostali zwolnieni z obowiązku wizowego przy wjeździe do Królestwa Tajlandii w celu turystycznym na okres nieprzekraczający 30 dni

Oczywiście nadal potrzebujemy paszportu, biletu powrotnego do okazania i - przynajmniej na początku - warto mieć przy sobie notkę o najnowszych zmianach (do okazania tajskim władzom imigracyjnym), którą można pobrać na stronie ambasady.
....] koniec cytatu.

Więc żadne halo, 30 dni było i jest nadal. Co jak chcesz jechac na rok?

Na Malediwach nie byłem (jeżeli ktoś był to chętnie poznam szczegóły), koszty przelotu można znależć np na scyscanner.pl lub innej wyszukiwarce.

Krótko wrócę do Teneryfy jakby ktoś chciał pojechać.
Ceny przelotu można zamknąć w kwocie ok 400pln w jedną stronę. Tani hotel to ok 20 eur/doba. Wynajem samochodu śmiesznie tani, ja za nową Astrę zapłaciłem 130 eur/tydzień.\
Paliwo 1 euro za 95, 1.1 eur za etylinę 98.
Fajki 2-2.2 eur paczka, piwo zależy gdzie kupujesz, w knajpie moze byc drogo, ja płaciłem w restauracji na deptaku 6 eur za 1 litr. W sklepie ok 1 eur, mają słuszne butelki 0.7 litra za miejscowe, całkiem niezłe piwo Dorada.

Wino - raj dla smakoszy, od kilkudziesięciu centów za całkiem smaczne wino (zaden sikacz z siarką) do astronomicznych cen, wiadomo.
Obiad w knajpie od kilku do kilkunastu eur za osobę.

RayBany u murzyna 5 eur LOL (są upierdliwi szczególnie wieczorami w restauracjach na deptakach, spierdalają jak nadjezdza policja na skuterach).
Rumor z 5 okolicznych dyskotek daje się we znaki jak mieszkasz blisko plaży. Ok 3-4 rano już jest spokój :)

Widok z okna mojego hotelu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bedzie dobrze, luz......
=================

Vindykator

Nieprzeczytany post autor: Vindykator »

fxlamer pisze:

Krótko wrócę do Teneryfy jakby ktoś chciał pojechać.
Ceny przelotu można zamknąć w kwocie ok 400pln w jedną stronę. Tani hotel to ok 20 eur/doba. Wynajem samochodu śmiesznie tani, ja za nową Astrę zapłaciłem 130 eur/tydzień.\
Paliwo 1 euro za 95, 1.1 eur za etylinę 98.
Fajki 2-2.2 eur paczka, piwo zależy gdzie kupujesz, w knajpie moze byc drogo, ja płaciłem w restauracji na deptaku 6 eur za 1 litr. W sklepie ok 1 eur, mają słuszne butelki 0.7 litra za miejscowe, całkiem niezłe piwo Dorada.

Wino - raj dla smakoszy, od kilkudziesięciu centów za całkiem smaczne wino (zaden sikacz z siarką) do astronomicznych cen, wiadomo.
Obiad w knajpie od kilku do kilkunastu eur za osobę.

RayBany u murzyna 5 eur LOL (są upierdliwi szczególnie wieczorami w restauracjach na deptakach, spierdalają jak nadjezdza policja na skuterach).
Rumor z 5 okolicznych dyskotek daje się we znaki jak mieszkasz blisko plaży. Ok 3-4 rano już jest spokój :)

Widok z okna mojego hotelu.
Lamer, to już wiem gdzie jechać na urlop :509:

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Bym zapomniał, mam zarezerwowany bilet na Teneryfę na 3 marca, jednak zachorowałem, niestety muszę zostac w kraju do konca marca.
W związku z tym mam prezent dla chętnego i zdecydowanego na lot forumowicza, oddam ZA DARMO bilet, Szczecin - Londyn - Teneryfa, wylot 3 marca, szczegóły podam zainteresowanemu na priv.
Bilet obejmuje bagaż do 20kg oraz dodatkowe pełne ubezpieczenie.
Ew mam jeszcze rezerwację samochodu Ford Focus na tydzien, to trzeba juz oplacic dodatkowo na lotnisku na Teneryfie 120 eur.
Bedzie dobrze, luz......
=================

Cadermo

MrYogi
http://www.booking.com/hotel/th/embassy ... 4404c7a7X1
Zgadza się ,trzeba jednak trochę więcej wydać ,ale chyba i tak warto :)
1260 zl na miesiac ,a przy roku mieszkania na pewno bedzie taniej :wink:

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

W tej dziupli długo nie wytrzymasz, wiesz mi :]

Za 1300zł masz do wynajęcia dom na miesiąc.
Jednak jest sporo kosztów dodatkowych, których tka naprawdę wynajem czegoś to tylko dana cześć wydatków :]

Ps. Linków co ile kosztuje w Tajlandii mi nie musisz dawać, mieszkam tu już kilka lat, wiec znam to z autopsji ;)
Albert Einstein

Cadermo

MrYogi a można widzieć ,gdzie dokładnie mieszkasz (chodzi o miasto lub wyspę) :wink: Najwyżej napisz na PW jeśli chcesz ,bo Tajlandia to mój numer jeden wśród egzotycznych miejsc i chętnie pogadam. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Cadermo pisze:MrYogi a można widzieć ,gdzie dokładnie mieszkasz (chodzi o miasto lub wyspę) :wink: Najwyżej napisz na PW jeśli chcesz ,bo Tajlandia to mój numer jeden wśród egzotycznych miejsc i chętnie pogadam. Pozdrawiam
Mieszkam na Phuket.
Albert Einstein

ODPOWIEDZ