Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

grey pisze:widzę niemiaszek, że ty już wchodzisz po świeczce przebijającej DP a wcześniej było dopiero jak się uformowała świeczka z cieniami nad DP :wink:
może to tak wyglądać, ale jak porównasz wczorajsze poziomy z tabelki a moje kreski na screenie(cena otwarcia pozycji, historia na myfxbook) to zobaczysz, że wejścia są prawidłowe i jak najbardziej zgodne z sysem :idea: :wink:

zawsze wejście jest na otwarciu kolejnej/następnej świeczki po świeczce przebijającej kreskę :idea:

jeszcze jedno to nie tylko przebicia DP są sygnałem do zajmowania pozycji :idea:

jeżeli układy średnich (H1 i M5) to wejścia powinny być zawsze po przebiciu każdej kreski z D :!:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: koalafx »

Ja dodam od siebie kilka mysle cennych uwag.
Zauwazylem pare razy ze jesli jest uklad np na wzrosty i mamy kreske DP i nad nia kreske W1 lub M1 a po niej jest kreska R1 to jesli ja cena przebije i zamknie sie nad nia wiec wchodzimy w pozycje wedle zasad sysa. ALE, zauwazylem ze jest jakis magnes i cena lubi zawracac do kresek W1 lub M1 itp. Nie idzie juz tak pieknie z R1 na R2.

Juz 3 razy zlapal mi sie SL. Wszystko zgodnie z sysem otwarlem ale przyciaganie zwrotne tych wlasnie kresek bylo mocniejsze :-)

Jesli natomiast sa kreski DP, R1 i R2 i np jak na R1 wchodzimy to cena do R2 dobija bez problemu a nawet dalej. Analogicznie ta sama sytuacja jest w trendzie spadkowym. Prosze sobie to zaobserowac i najlepiej jak sa kreski W1 i M1 albo Wp i Mp pomiedzy kreska DP i R1 to nie wchodzic na R1 nawet gdy jest sygnal bo prawdopodobienstwo okropnie spada.....

Doszedlem do wniosku ze trzeba sie lepiej zabezpieczyc a mianowicie Sys Niemiaszka juz jest tak skonstruowany aby chronic nasze DEPO i dawac prawie zawsze zysk ze pomyslalem jeszcze nad jedna opcja ktora by jeszcze bardziej ulepszyla SYS przed stratami.

Jak by kolega GREY mogl dopisac do swojego automatu SL-TP-TS-BE jedna opcje ktora polegala by na tym ze jesli cena po wejsciu nam zawroci na -15 pips to automat zamyka nam polowe pozycji. Np gramy 1 lotem, weszlismy zgodnie z sysem ale cena jednak idzie w druga strone wiec po -15 albo nawet -20 pips, zamyka nam sie 0.50 lota i wtedy to ma jeszcze wiekszy sens w zabezpieczaniu kapitalu. Jesli te drugie 0.50 dobija nam do -30 pips to i tak jest mniejsza strata do odrobienia a rowniez obsuniecie na rachunku. Jesli natomiast cena zacznie zow isc w naszym kierunku to i tak jestesmy w grze z 0.50 i zawsze cos zarobimy a tymbardziej odrobimy ta strate bardzo szybko.

Mysle ze taka opcje warto wprowadzic do tego automatu z opcja true and false i kazdy sobie wybierze oraz z opcja mozliwosci ustawienia po ilu pips ma sie zamykac polowa tej pozycji.

Co o Tym mysli autor systemu i Grey ? :-)

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grey »

koalafx pisze: Jesli natomiast sa kreski DP, R1 i R2 i np jak na R1 wchodzimy to cena do R2 dobija bez problemu a nawet dalej. Analogicznie ta sama sytuacja jest w trendzie spadkowym. Prosze sobie to zaobserowac i najlepiej jak sa kreski W1 i M1 albo Wp i Mp pomiedzy kreska DP i R1 to nie wchodzic na R1 nawet gdy jest sygnal bo prawdopodobienstwo okropnie spada.....
Też to zauważyłem i z logicznego punktu widzenia tak powinno być. W mojej ocenie sam sys daje nam pewien szkielet jak mamy postępować. Jest to dobry wzór, ale momenty wejścia, wyjścia trzeba samemu dopracować. Nie sposób opisać wszystkich sytuacji jak się mamy zachować, gdy się pojawiają dane czy inne czynniki. Trzeba po prostu sobie to wszystko rozpisać. Mało tego każde nasze wejście, wyjście, jeżeli było złe to warto się nad tym zastanowić. Dlaczego akurat teraz weszliśmy? Czy to była dobra decyzja. Można sobie pisać takie notatki a później po jakimś dłuższym okresie czasu wyciągać wnioski.

Co do zamknięcia pozycji na -15pips nie wiem czy jest sens przerabiać. Można ustawić sobie SL=20 pips :wink:

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

grey pisze: Też to zauważyłem i z logicznego punktu widzenia tak powinno być. W mojej ocenie sam sys daje nam pewien szkielet jak mamy postępować. Jest to dobry wzór, ale momenty wejścia, wyjścia trzeba samemu dopracować. Nie sposób opisać wszystkich sytuacji jak się mamy zachować, gdy się pojawiają dane czy inne czynniki. Trzeba po prostu sobie to wszystko rozpisać. Mało tego każde nasze wejście, wyjście, jeżeli było złe to warto się nad tym zastanowić. Dlaczego akurat teraz weszliśmy? Czy to była dobra decyzja. Można sobie pisać takie notatki a później po jakimś dłuższym okresie czasu wyciągać wnioski.

Co do zamknięcia pozycji na -15pips nie wiem czy jest sens przerabiać. Można ustawić sobie SL=20 pips :wink:
Bardzo dobry pomysl z tymi notatkami. Mozna sobie prowadzic taki swoj dziennik tradera. Zaobserwowalem ze najlepsze i prawie pewne wejscia sa wtedy jak mamy obie linie skierowane ladnie w gore lub w dol, oraz cena ladnie oscyluje nad linia MA21 oraz wchodzimy na DP to mamy prawie pewniaki ze trade sie uda i dobijemy spokojnie do R1. To jest moim zdaniem najlepszy setup.

Jesli chodzi o ta opcje to ona ma sens. Jest to tzw skalowanie pozycji. Jesli gramy np 1 lotem to po 20 pipsach zamykamy strate na calego 1 lota a moze jednak cena nie dobije do -30 pips i bedziemy dalej w grze i wyjdziemy na prosta i odrobimy zamknieta polowe ze strata na plus.

Jest to metoda ktora stosuje wielu traderow. Najlepiej uwazam mozna zamykac polowe wolumenu transakcji na -16-17 pips a druga polowa niech zostanie w grze i wtedy zobaczymy co rynek zrobi. Dobije nam do -30 pips to OK ale mamy o wiele mniejsza strate jesli zostaje nam w grze np 0.50 lota. Jesli natomiast nie dobije i zawroci i poleci nam na TP to odrabiamy te -17 pips straty i jeszcze zarabiamy.

Analogicznie wiele traderow robi to w druga strone. Maja np ustawione 50 pips TP. Po 25 pipsach zamykaja polowe wolumenu transakcji i zapisuje zyski a drugie zostawiaja w grze i jesli dojdzie im do 50 pips to dodatkowo zarabiaja.
Jesli dojdzie im do BE+ to nic nie traca a jedynie mniej zarobili.

Ta metoda moim zdaniem ma sens. Tutaj w Niemiaszka Sysie nie koniecznie bo on od razu przestawia sobie na BE+ a pozniej wkracza do akcji TS po 28 pipsach ale bez TS lepiej zamykac polowe.

Odnosnie straty mozna bylo by taka opcje zastosowac. Zamykanie polowy volumenu transakcji po okreslonej wartosci pipsow na minusie, aby dzieki temu jeszcze bardziej chronic nasze DEPO i wyeliminowac ryzyko duzych obsuniec kapitalu.

Znalazlem na necie taki KOD do zamykania polowy transakcji.
Grey moze sie przyda i go wlozysz do swojego automatu i przetestujesz.

extern bool zamknij_polowe_vol = true;

int zamkpolB=0;
int zamkpolS=0;
int zamkpolBp=0;
int zamkpolSp=0;
double lotB,lotS;

if(zamknij_polowe_vol==true){
if(zamkpolB==0&&slB<9000&&Bid>=midTPB)zamkpolB=1;
if(zamkpolB==1){ZamknijmidB();zamkpolB=2;}
if(zamkpolS==0&&slS>0&&Ask<=midTPS)zamkpolS=1;
if(zamkpolS==1){ZamknijmidS();zamkpolS=2;}}

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Bardzo dobry pomysl z tymi notatkami. Mozna sobie prowadzic taki swoj dziennik tradera. Zaobserwowalem ze najlepsze i prawie pewne wejscia sa wtedy jak mamy obie linie skierowane ladnie w gore lub w dol, oraz cena ladnie oscyluje nad linia MA21 oraz wchodzimy na DP to mamy prawie pewniaki ze trade sie uda i dobijemy spokojnie do R1. To jest moim zdaniem najlepszy setup.
Coś jak równoległy kanał? :) Tak myślę sobie nad takim czymś. Można wprowadzić zmienne, które policzą wartość MA21,MA200 dla świeczki obecnej oraz świeczki 25 wstecz. Następnie zbadamy różnicę tych wartości. Można by to potraktować jako kąt nachylenia średniej i powiedzmy dopuścimy tolerancję +-25 pips odnośnie nachylenia średnich na H1, M5. Jeżeli nachylenie będzie akceptowalne przez użytkownika to będzie jeden z warunków alarmu.
Jesli chodzi o ta opcje to ona ma sens. Jest to tzw skalowanie pozycji. Jesli gramy np 1 lotem to po 20 pipsach zamykamy strate na calego 1 lota a moze jednak cena nie dobije do -30 pips i bedziemy dalej w grze i wyjdziemy na prosta i odrobimy zamknieta polowe ze strata na plus.

Jest to metoda ktora stosuje wielu traderow. Najlepiej uwazam mozna zamykac polowe wolumenu transakcji na -16-17 pips a druga polowa niech zostanie w grze i wtedy zobaczymy co rynek zrobi. Dobije nam do -30 pips to OK ale mamy o wiele mniejsza strate jesli zostaje nam w grze np 0.50 lota. Jesli natomiast nie dobije i zawroci i poleci nam na TP to odrabiamy te -17 pips straty i jeszcze zarabiamy.
Rzeczywiście to ma sens. Pomyślę nad tym. Są też gotowe EA do tego.
Znalazlem na necie taki KOD do zamykania polowy transakcji.
Grey moze sie przyda i go wlozysz do swojego automatu i przetestujesz.

extern bool zamknij_polowe_vol = true;

int zamkpolB=0;
int zamkpolS=0;
int zamkpolBp=0;
int zamkpolSp=0;
double lotB,lotS;

if(zamknij_polowe_vol==true){
if(zamkpolB==0&&slB<9000&&Bid>=midTPB)zamkpolB=1;
if(zamkpolB==1){ZamknijmidB();zamkpolB=2;}
if(zamkpolS==0&&slS>0&&Ask<=midTPS)zamkpolS=1;
if(zamkpolS==1){ZamknijmidS();zamkpolS=2;}}
nie za wiele mi to daje :)

Edit:

Obecnie wprowadziłem do swojego EA nieco inne też rozwiązania. Działa mi to poprawnie, ale muszę poprawić czytelność kodu aby się w tym nie zgubić. Mianowicie:

Obrazek

Obrazek

I tak na przykład DISTANCE_PERCENT_BAR oraz DISTANCE_PERCENT_BID odpowiadają za następującą sytuację. Na wykresie formuje nam się świeczka. Badamy zakres od DP do DR1 oznaczmy jako h, czyli 100% oraz zakres świeczki dającej nam sygnał. Oznaczmy odległość High tej świeczki od DP przez g. Następnie badamy:

Jeżeli g/h * 100 % < DISTANCE_PERCENT_BAR to wtedy będzie alarm

Czyli alarm będzie filtrował mi sytuacje, gdzie świeczka formuje się w połowie odległości DP do DR1, czyli trochę spóźnione ewentualne wejście.

Ponadto mam tam zmienną MIN_TP. EA bada, czy znajdują się pomiędzy DP, DR1 jakiekolwiek kreski. Jeżeli tak to sprawdza odległość Bid od tych kresek oraz odległość Bid od DR1. Jeżeli najmniejsza z tych odległości jest minimum 30 pips to będzie alarm. Wprowadziłem to aby ewentualny ruch miał czystą drogę minimum 30 pips do kreski. Oczywiście zakres DP,DR1 jest przykładowym. Działa to dla każdego zakresu D.

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

SUPER ROBOTA GREY ! - Rewelacyjny kombajn nam sie robi z tego Sysa w jednym EA :-)
Jeszcze jak dojdzie zamykanie polowy pozycji to bedzie super.

Mozna bylo by zrobic lub moze juz jest bo nie bardzo sie znam na kodzie ze automat sam nam ustawia TP na kresce DR1 jesli wchodzi po przebiciu kreski DP lub na DR2 jesli wchodzimy po przebiciu kreski DR1 i analogicznie na sprzedaz.
Nie bylo by potrzeby przesuwania recznego. No chyba ze przed kreskami dziennymi beda kreski tygodniowe lub miesiecznie to wtedy juz recznie przesuniemy TP.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

dobrze kombinujecie i wena twórcza ma od razu przełożenie na konkretne działania... :wink:
grey jak tak dalej pójdzie to będzie kompletne EA, które samo będzie grało, a to już rewelka by była :d :564:

podzieli się ktoś wynikami, screenami z tego tygodnia, bo trochę mało konkretnych przykładów z klikania, tych dobrych i tych złych :roll:
zawsze coś bym wytłumaczył, podpowiedział... :idea:

wiem, że sporo osób ćwiczy sysa, ale cicho siedzą i nie wiem dlaczego :?:

możliwości są dwie:
1. tracą i nie ma się czym chwalić, a pretensje i żale trzymają na później :evil:
2. zarabiają i nie mają czasu pokazać, bo są zajęci wydawaniem zarobionej kasy :p

kilka osób wogóle przestało pisać, a nie tak to miało być... :(
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Nie wiem jak wy, ale ja bym się nigdy nie zdecydował na EA otwierające pozycje, chyba, że była by możliwość wyboru godzin działania danego EA. To nie jest trudne by zrobić EA otwierające zlecenia bo to podmiana funkcji odnośnie alarmu funkcjami otwierania pozycji. Trzeba być albo naprawdę bardzo dobrym aby puścić w obieg EA albo kupić jakieś porządne.

Edit

Jeszcze odnośnie badania średnich. A co wtedy, gdy mamy taką sytuację? KLIK

Wtedy takie badanie tylko dwóch wartości nic nie da. Hmm możnaby zbadać świeczka po świeczce i stworzyć jakąś funkcję. Następnie wyobrazić sobie, że jest ciągła i różnowartościowa. Wtedy miałoby to sens, ale znowu jedno odchylenie średniej przekreślałoby sygnał. Trzeba to zrobić tak aby miało ręce i nogi.

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

niemiaszek pisze: podzieli się ktoś wynikami, screenami z tego tygodnia, bo trochę mało konkretnych przykładów z klikania, tych dobrych i tych złych :roll:
zawsze coś bym wytłumaczył, podpowiedział... :idea:

wiem, że sporo osób ćwiczy sysa, ale cicho siedzą i nie wiem dlaczego :?:

możliwości są dwie:
1. tracą i nie ma się czym chwalić, a pretensje i żale trzymają na później :evil:
2. zarabiają i nie mają czasu pokazać, bo są zajęci wydawaniem zarobionej kasy :p

kilka osób wogóle przestało pisać, a nie tak to miało być... :(
Ja na razie w REALU to tylko gram na Daxie wiec mialem kilka wejsc zgodnie z Sysem ale wczesniej z palca je zamknalem z malym plusem nie czekajac az dojda do TP. Dax troche innaczej dziala. Ma bardzo duza zmiennosci i tam trzeba szybko dzialac bo jak zawroci to SL 30 pips jest dosyc maly.

Jesli chodzi o waluty to jeszcze gram na DEMO i wciaz testuje wiec nie wklejam ale moze juz od nowego tygodnia wplacam 30k lub wiecej na ECN i bede tylko handlowac na walutach zgodnie z sysem a wtedy podepne sie pod myfxbook ktory udostepnie.

Wciaz szukam setupow wejscia z najwiekszym prawdopodobienstwem zysku oraz z maksymalnym cieciem strat i ograniczaniem ryzyka. Tak jak wspomnialem zlapalem 3 pelne SL wlasnie przez to ze srednie W i M byly blisko DR1 i dzialaly jak magnes :-) - No ale to byly SL na demo wiec teraz wiem ze wchodze tylko po przecieciu DR1 lub DS1 jesli nie ma pod lub nad nimi kresek W i M.

Nalezy samemy filtrowac wejscia aby poprostu nie ryzykowac.

NIEMIASZKU - Mam pytanie odnosnie ostatnich Twoich zagran na myfxbook. Czy te zagrania na ktorych widac ze zarobiles pomiedzy 10-15 pips to zamykales z palca bo cena stanela i zaczela sie konsolidowac ? Nie bylo to chyba pelne TP, dlatego pytam. Czasami wlasnie lepiej zamknac z palca jak juz mamy 10-14 pips na plus i nie czekac bo roznie moze byc. Z tym ze takie granie wylamuje nam zasady sysa i obcinamy mozliwosc wiekszego zysku lub ratujemy sie przed mniejszym zyskiem :D :D

Tak czy siak SYS jest na prawde godny uwagi bo daje zarobic jesli robi sie wszystko z zasadami i jest to potwierdzone, wiec jesli by jeszcze kolega Grey dorobil to zamykanie polowy wolumenu + jego nowe pomysly ktore wciaz dodaje to warto tylko tym sysem skubac rynek bo mamy w koncu cos co dziala bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

koalafx pisze:
Wciaz szukam setupow wejscia z najwiekszym prawdopodobienstwem zysku oraz z maksymalnym cieciem strat i ograniczaniem ryzyka. Tak jak wspomnialem zlapalem 3 pelne SL wlasnie przez to ze srednie W i M byly blisko DR1 i dzialaly jak magnes :-) - No ale to byly SL na demo wiec teraz wiem ze wchodze tylko po przecieciu DR1 lub DS1 jesli nie ma pod lub nad nimi kresek W i M.
No u mnie już te kreski nie stanowią problemu bo jak są to nie otwieram pozycji.
koalafx pisze: Tak czy siak SYS jest na prawde godny uwagi bo daje zarobic jesli robi sie wszystko z zasadami i jest to potwierdzone, wiec jesli by jeszcze kolega Grey dorobil to zamykanie polowy wolumenu + jego nowe pomysly ktore wciaz dodaje to warto tylko tym sysem skubac rynek bo mamy w koncu cos co dziala bardzo dobrze.
Teraz planuję dodać takie rzeczy:

1. Zamykanie wybranej wielkości danej pozycji po stracie określonej ilości pipsów.
2. Realizowanie zysków wybranej wielkości danej pozycji po uzyskaniu określonej ilości pipsów.

Wielkość LOT jak i ilość pipsy zanim zostanie to zrealizowane ma być do wyboru przez użytkownika.

3. Można wprowadzić, że jeżeli różnica wartości na M5 dla MA21,MA200 wynosi X pipsów na Y świeczkach i jednocześnie różnica wartości na H1 dla MA21,MA200 wynosi Z pipsów na G świeczkach. Wtedy alarm.

Przykład:
M5, różnica 25 pipsów na 40 ostatnich świeczkach zachowana
H1, różnica 40 pipsów na 40 ostatnich świeczkach zachowana

wtedy alarm

ODPOWIEDZ