Przeglądałem Twój i dziennik i postanowiłem napisać o jednej rzeczy, na którą mało kto zwraca uwagę. Porównujesz XTB z IG, ale nie wiem czy zwróciłeś uwagę na pewne istotne różnice. Po pierwsze na twoich screenach z IG podawana jest tylko cena ASK, nie wiem zatem jak chcesz w ten sposób porównać spread obu brokerów. Podawanie jednej strony transakcji jest dosyć sprytnym posunięciem niektórych brokerów, gdyż w ten sposób koszt transakcji (spread) nie jest widoczny gołym okiem. Np na załączonym przeze mnie screenie widać dwie opcje o identycznych parametrach, różniące się jedynie kierunkiem (jedna lower, druga higher). Gdybyś chciał zrealizować strategię kupna obu tych opcji, czyli strategię z gwarantowaną wypłatą z dokładnie jednej z tych opcji, wówczas koszt takiej strategii wynosi 110 pkt, zatem w tym przypadku spread pobierany przez IG Market wynosi 10 pkt. Analogicznie sytuacja wygląda na GBPUSD (także 10 pkt). W przypadku XTB ze screenów które załączyłeś wynika, że dla identycznej opcji na GBPUSD mają 4 pkt spreadu.seba pisze:zgodnie z mysla przewodnia demotywatora z poprzedniego posta jeszcze zadna opcja dzis nie powstala
przegladam sobie za to wszystkie instrumenty na platformie, spawdzam spready, wyceny przy roznych poziomach itp
i mam jedna wiadomosc do panow z XTB...bo wiem ze na forum jest ich troche, a wiec mozliwe ze do tego dziennika tez zagladaja:
!!! WEZCIE SIE OGARNIJCIE Z TYMI WYCENAMI !!!!
na poczatek dobrze strony, zeby nie bylo ze jestem jakis uprzedzony i tylko widze same minusy (+)
1) "ladna", w miare prosta i intuicyjna platforma
2) to ze zostala zmniejszona minimalna stawka z $50 i $100 na $20
3) na EURUSD i GBPUSD wyceny sa "w miare ok"..tragedii nie ma, szalu tez nie
i to niestety na tyle dobrych stron...teraz zle (-)
1) kosmiczne spready o ktorych psialem juz dwa razy. nie chce sie powtarzac ale jak mozna dowalic spread 32pkt pod koniec opcji. przeciez to ogranicza kompletnie do zera szanse na zamkniecie opcji przed czasem...
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 643#406643
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 656#437656
2) ceny minimalne zakupu opcji...ja nie wiem kto je wymyslal..ale konkretniej:
EURUSD, GBPUSD - 0,1000
USDJPY, EURJPY, EURGBP, AUDUSD, NZDUSD, USDCAD, GBPJPY - 0,1300
EURCHF - 0,3200 - OOOOOO KUTWA!!!
USDCHF - 0,1700
US30, DE30, US500, EU50, UK100, FRA40 - 0,1800
USDPLN, EURPLN, USDCZK, EURCZK, EURHUF, GOLD, SILVER, WIG 20, SPA35, ITA40 - 0,2000
OIL - 0,2200 - tez troche przegiecie
czyli jakby ktos chcial kupic jakas niewiarygodna opcje...np ze do jutra USDCHF spadnie o 500pipsow w dol to musi za to zaplcic 17pkt...cyrk na kolkach
albo np na to ze OIL bedzie w ciagu tygodnia po 150,00 - 22pkt
jeszcze z styczniu mozna bylo u was kupic fajna opcje za 6-7 pkt...a 6-7pkt to nie to samo co 17-20...
juz nie mowie o cenie EURCHF - 32pkt - naprawde ten kto to wymyslil powinien isc do wiezienia..albo chociaz sie publicznie poddac 3 godzinnemu biczowaniu
3) czas opcji 1-182 dni...fajnie by bylo np otworzyc opcje na 5 czy nawet 10 godzn
4) godzina wygasania...czemu zawsze jest 16:00 i nie mozna wybrac sobie godziny? przeciez to chyba nie jest az taki wielki problem??![]()
5) opcje one touch - tez by sie przydalo cos takiego
pkt 3, 4 i 5 nie sa az tak strasznie niezbedne (co nie zmienia faktu ze by sie przydalo cos takiego)
nad pkt 1 i 2 niech sie lepiej ktos tam u was szybko "zastanowi" i to poprawi bo to co jest teraz wola o pomste do nieba
============================================================================================
jak mowilem z wycena jest niestety slabo...i to nie tylko pod wzgledem ceny minimalnej..
ale zeby nie bylo ze sobie wymyslam ponizej dla przykladu 3 porownania USDJPY, US500 i GBPUSD
XTB - IG
W przypadku Binary Range, IG ma tylko opcje Between (albo ja nie byłem w stanie znaleźć innych), więc trochę trudniej określić spread, ale jak spróbuje się stworzyć opcję Outside z opcji Lower i Higher, a następnie ze stworzonej opcji Outside i wspomnianej Between stworzyć opcję o pewnej wypłacie (analogicznie jak wyżej przy Lower i Higher) to widać że dla Range także mają spread 10 pkt.
[Zatem podawany przez Ciebie przykład opcji GBPUSD wygląda, po uwzględnieniu powyższego, następująco:
- XTB wycenia opcję na ok 50 pkt i nakłada spread 4 pkt
- IG wycenia opcję na ok 35 pkt i nakłada spread 10 pkt
Dopiero teraz można porównać koszt zawarcia transakcji (spread). Co do samej różnicy w wycenie to nie wiem do końca skąd się bierze. Najprawdopodobniej obaj brokerzy inaczej szacują parametry służące do wyceny tych opcji. Z tego co pisałeś XTB ekspiruje o 16.00, IG natomiast z tego co wiem o 19.00 GMT, więc mamy 4h różnicy. Dla bardzo krótkich opcji (1-2 dni) to jest całkiem spora różnica, która na pewno nie pozostaje bez wpływu na wycenę. Poza tym są także inne parametry wpływające na cenę opcji, które także u obu mogą się różnić. Ponadto skoro widzisz takie różnice to pytanie czemu nie dokonujesz arbitrażu? Wprawdzie taka strategia nie byłaby pozbawiona ryzyka ze względu na niedopasowane terminy wygaśnięcia, ale może warto nad tym pomyśleć (trzeba jeszcze sprawdzić inne warunki handlowania u obu brokerów - typu dodatkowe prowizje, opłaty itp bo tu akurat niezbyt się orientuję).
Jeżeli chodzi o inne instrumenty to nie wiem jak sytuacja wyglada, bo nie miałem czasu tego porównać, chciałem tylko zasygnalizować na co zwracać uwagę przy takich zestawieniach.