OPCJE WALUTOWE - journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

GRASZ NA OPCJACH ???

TAK i to regularnie
5
5%
TAK, ale tylko czasami
5
5%
KIEDYS cos tam probowalem
16
14%
NIGDY nie uzywalem czegos takiego
85
77%

Liczba głosów: 111

pikus
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: pikus »

seba pisze:zgodnie z mysla przewodnia demotywatora z poprzedniego posta jeszcze zadna opcja dzis nie powstala :)

przegladam sobie za to wszystkie instrumenty na platformie, spawdzam spready, wyceny przy roznych poziomach itp
i mam jedna wiadomosc do panow z XTB...bo wiem ze na forum jest ich troche, a wiec mozliwe ze do tego dziennika tez zagladaja:

!!! WEZCIE SIE OGARNIJCIE Z TYMI WYCENAMI !!!!

na poczatek dobrze strony, zeby nie bylo ze jestem jakis uprzedzony i tylko widze same minusy (+)

1) "ladna", w miare prosta i intuicyjna platforma
2) to ze zostala zmniejszona minimalna stawka z $50 i $100 na $20
3) na EURUSD i GBPUSD wyceny sa "w miare ok"..tragedii nie ma, szalu tez nie

i to niestety na tyle dobrych stron...teraz zle (-)

1) kosmiczne spready o ktorych psialem juz dwa razy. nie chce sie powtarzac ale jak mozna dowalic spread 32pkt pod koniec opcji. przeciez to ogranicza kompletnie do zera szanse na zamkniecie opcji przed czasem...
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 643#406643
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 656#437656

2) ceny minimalne zakupu opcji...ja nie wiem kto je wymyslal..ale konkretniej:
EURUSD, GBPUSD - 0,1000
USDJPY, EURJPY, EURGBP, AUDUSD, NZDUSD, USDCAD, GBPJPY - 0,1300
EURCHF - 0,3200 - OOOOOO KUTWA!!!
USDCHF - 0,1700
US30, DE30, US500, EU50, UK100, FRA40 - 0,1800
USDPLN, EURPLN, USDCZK, EURCZK, EURHUF, GOLD, SILVER, WIG 20, SPA35, ITA40 - 0,2000
OIL - 0,2200 - tez troche przegiecie

czyli jakby ktos chcial kupic jakas niewiarygodna opcje...np ze do jutra USDCHF spadnie o 500pipsow w dol to musi za to zaplcic 17pkt...cyrk na kolkach :)
albo np na to ze OIL bedzie w ciagu tygodnia po 150,00 - 22pkt :/
jeszcze z styczniu mozna bylo u was kupic fajna opcje za 6-7 pkt...a 6-7pkt to nie to samo co 17-20...
juz nie mowie o cenie EURCHF - 32pkt - naprawde ten kto to wymyslil powinien isc do wiezienia..albo chociaz sie publicznie poddac 3 godzinnemu biczowaniu

3) czas opcji 1-182 dni...fajnie by bylo np otworzyc opcje na 5 czy nawet 10 godzn :/
4) godzina wygasania...czemu zawsze jest 16:00 i nie mozna wybrac sobie godziny? przeciez to chyba nie jest az taki wielki problem?? :/
5) opcje one touch - tez by sie przydalo cos takiego :/

pkt 3, 4 i 5 nie sa az tak strasznie niezbedne (co nie zmienia faktu ze by sie przydalo cos takiego)
nad pkt 1 i 2 niech sie lepiej ktos tam u was szybko "zastanowi" i to poprawi bo to co jest teraz wola o pomste do nieba :wpale:

============================================================================================

jak mowilem z wycena jest niestety slabo...i to nie tylko pod wzgledem ceny minimalnej..
ale zeby nie bylo ze sobie wymyslam ponizej dla przykladu 3 porownania USDJPY, US500 i GBPUSD
XTB - IG

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przeglądałem Twój i dziennik i postanowiłem napisać o jednej rzeczy, na którą mało kto zwraca uwagę. Porównujesz XTB z IG, ale nie wiem czy zwróciłeś uwagę na pewne istotne różnice. Po pierwsze na twoich screenach z IG podawana jest tylko cena ASK, nie wiem zatem jak chcesz w ten sposób porównać spread obu brokerów. Podawanie jednej strony transakcji jest dosyć sprytnym posunięciem niektórych brokerów, gdyż w ten sposób koszt transakcji (spread) nie jest widoczny gołym okiem. Np na załączonym przeze mnie screenie widać dwie opcje o identycznych parametrach, różniące się jedynie kierunkiem (jedna lower, druga higher). Gdybyś chciał zrealizować strategię kupna obu tych opcji, czyli strategię z gwarantowaną wypłatą z dokładnie jednej z tych opcji, wówczas koszt takiej strategii wynosi 110 pkt, zatem w tym przypadku spread pobierany przez IG Market wynosi 10 pkt. Analogicznie sytuacja wygląda na GBPUSD (także 10 pkt). W przypadku XTB ze screenów które załączyłeś wynika, że dla identycznej opcji na GBPUSD mają 4 pkt spreadu.

W przypadku Binary Range, IG ma tylko opcje Between (albo ja nie byłem w stanie znaleźć innych), więc trochę trudniej określić spread, ale jak spróbuje się stworzyć opcję Outside z opcji Lower i Higher, a następnie ze stworzonej opcji Outside i wspomnianej Between stworzyć opcję o pewnej wypłacie (analogicznie jak wyżej przy Lower i Higher) to widać że dla Range także mają spread 10 pkt.

[Zatem podawany przez Ciebie przykład opcji GBPUSD wygląda, po uwzględnieniu powyższego, następująco:
- XTB wycenia opcję na ok 50 pkt i nakłada spread 4 pkt
- IG wycenia opcję na ok 35 pkt i nakłada spread 10 pkt

Dopiero teraz można porównać koszt zawarcia transakcji (spread). Co do samej różnicy w wycenie to nie wiem do końca skąd się bierze. Najprawdopodobniej obaj brokerzy inaczej szacują parametry służące do wyceny tych opcji. Z tego co pisałeś XTB ekspiruje o 16.00, IG natomiast z tego co wiem o 19.00 GMT, więc mamy 4h różnicy. Dla bardzo krótkich opcji (1-2 dni) to jest całkiem spora różnica, która na pewno nie pozostaje bez wpływu na wycenę. Poza tym są także inne parametry wpływające na cenę opcji, które także u obu mogą się różnić. Ponadto skoro widzisz takie różnice to pytanie czemu nie dokonujesz arbitrażu? Wprawdzie taka strategia nie byłaby pozbawiona ryzyka ze względu na niedopasowane terminy wygaśnięcia, ale może warto nad tym pomyśleć (trzeba jeszcze sprawdzić inne warunki handlowania u obu brokerów - typu dodatkowe prowizje, opłaty itp bo tu akurat niezbyt się orientuję).

Jeżeli chodzi o inne instrumenty to nie wiem jak sytuacja wyglada, bo nie miałem czasu tego porównać, chciałem tylko zasygnalizować na co zwracać uwagę przy takich zestawieniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

pikus dzieki za twojego posta :)
moze oznacza to ze nie jest tak zle jak myslalem i czasami jednak ktos zaglada do tego tematu...

wczoraj zalozylem temat w czasowkach pt "ktory polski broker poza xtb oferuje opcje binarne" to nikt tam prawie nie zajrzal nawet hehe...
takze juz stracilem nadzieje ze kogokolwiek tu interesuja opcje...a widze jednak moze nie jest az tak zle :)
a co do tematu to z polskich np TMS ma duzo tansze opcje...niestety tylko vaniliowe na ktorych sie nie znam zbytnio jeszcze

============================================================================================

no ale co do twojego posta:

1 rzecz
pikus pisze:Po pierwsze na twoich screenach z IG podawana jest tylko cena ASK, nie wiem zatem jak chcesz w ten sposób porównać spread obu brokerów. Podawanie jednej strony transakcji jest dosyć sprytnym posunięciem niektórych brokerów, gdyż w ten sposób koszt transakcji (spread) nie jest widoczny gołym okiem
widoczna jest jedna cena ASK bo jest to cena zakupu opcji...
przy opcjach liczymy na to zeby kupic jak najtaniej...a potem zeby sie nasze warunki spelnily i opcja wygasla za 100pkt (czyli cena BID=100pkt)
wiec nie ma czego takiego jak typowy spread z FX i nie jest on tutaj zadnym "kosztem transakcji"
spread ma znaczenie wtedy gdy chcemy zamkanc opcje przed wygasnieciem
a to niestety ogranicza XTB swoim poczwornie kosmicznym spreadem (pomiedzy BID i ASK)

takze w poscie ktory zacytowales nie porownywalem spreadow tylko wyceny opcji...
ta przykaldowa opcje z USDJPY - XTB daje o 7,11 pkt drozej
ta przykaldowa opcje z US500 - XTB daje o 10,49 pkt drozej
ta przykaldowa opcje z GBPUSD - XTB daje o 12,17 pkt drozej
owszem jest roznica 4 godzina jak pisales, ale wplywa to bardzo minimalnie na ceny zakupu opcji....

a o spreadach pisalem tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 643#406643
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 656#437656

2 rzecz - szczerze mowiac to nie za bardzo rozumiem twoje wyliczenia..no ale po kolei
pikus pisze:Np na załączonym przeze mnie screenie widać dwie opcje o identycznych parametrach, różniące się jedynie kierunkiem (jedna lower, druga higher). Gdybyś chciał zrealizować strategię kupna obu tych opcji, czyli strategię z gwarantowaną wypłatą z dokładnie jednej z tych opcji, wówczas koszt takiej strategii wynosi 110 pkt, zatem w tym przypadku spread pobierany przez IG Market wynosi 10 pkt.
co do twoich wyliczen z twojego screena:
cena zakupu opcji powyzej 1.3025 - 81.86pkt
cena zakupu opcji ponizej 1.3025 - 28.09 pkt
dodales te dwie ceny do siebie i wyszlo 109.95pkt...
czyli jakbym kupil obie opcje to jedna by wygasla za 0pkt...druga by wygasla za 100pkt
i bylbym do tylu 9.95pkt...matematycznie wszystko sie zgadza
mowimy o EURUSD

nastepnie spojrzales na moj screen z GBPUSD (zreszta calkiem innej opcji bo jest to opcja RANGE, a na twoim screenie sa dwie opjce HIGHER i LOWER)
i tutaj mamy cene zakupu ASK=52,42 i cene sprzedazy BID=48,42
tutaj z kolei odjales te dwie ceny i wyszlo ci 4pkt
matematycznie tez sie zgadza

ale co te dwa wyliczenia wzgledem siebie maja wspolnego to juz kompletnie nie wiem :/
po 1 - zupelnie inne opcje
po 2 - raz dodajesz ceny ASK dwoch opcji: "POWYZEJ" i "PONIZEJ", a raz odejmujesz ceny BID i ASK jednej i tej samej opcji
po 3 - zupelnie inne instrumenty i zupelnie inne wyceny
pikus pisze:Zatem podawany przez Ciebie przykład opcji GBPUSD wygląda, po uwzględnieniu powyższego, następująco:
tu juz wogole nic nie rozumiem...
skad sie wziely wartosci: 50 i 35 (skad sie wzielo u ciebie 10 i 4 to chyba wiem ale czemu je razem porownywac? przeciez to zupelnie co innego)
a po drugie czemu dodajesz spready do ceny??? to inaczej dziala niz FX...

3 rzecz
pikus pisze:Ponadto skoro widzisz takie różnice to pytanie czemu nie dokonujesz arbitrażu? Wprawdzie taka strategia nie byłaby pozbawiona ryzyka ze względu na niedopasowane terminy wygaśnięcia, ale może warto nad tym pomyśleć
probowalem cos tam "myslec" na ten temat ale poki co nie jest to dla mnie takie proste i oczywiste
zobaczymy jak sie dalej temat rozwinie

a dzis pojawila sie tylko jedna opcja..na EURUSD bo to jedyny instrument ktory ma w miare normalne wyceny :)
a wyglada ona tak:

OPCJA 10
TYP: European Digital BELOW
INSTRUMENT: EURUSD
CENA: 17,78 pkt
TARGET: ponizej 1,2960
TERMIN: 19.03.2012 godz: 16:00
OPIS: fibo 14.6, 23.6 i 38.2 ciagniete z roznych wierzcholkow...dodatkowo super hiper linia trendu...normalnie nic tylko leciec w dol...hehe
oczywiscie zaraz po zakupie opcji cena poleciala w gore nie zwazajac na moje linie trendu i poziomy fibo...aktualnie spada, ale zobaczymy jak bedzie dalej. w razie czego ma czas do poniedzialku :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witaj.

Czy to nie jest przypadkiem tak, że znalazłeś opcję
dzis pojawila sie tylko jedna opcja..na EURUSD bo to jedyny instrument ktory ma w miare normalne wyceny
fibo 14.6, 23.6 i 38.2 ciagniete z roznych wierzcholkow...dodatkowo super hiper linia trendu...normalnie nic tylko leciec w dol...hehe
Korekty coraz głębsze, spadki coraz krótsze. Ostatni ruch spadkowy nosił znamiona kompresji, a Ty zakładasz, że polecimy od tych niskich poziomów Fibo, czyli że podaż jest tutaj bardzo mocna. Może się mylę, nie jestem w Twojej głowie, ale jeśli mam rację, to proponuję przemyśleć kolejność działań :).

Czytam temat z przyjemnością :)

Pozdrawiam i powodzenia!

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

pikus mógłbyś troszkę wyjaśnić bo podobnie jak seba nie do końca zrozumiałem.

seba ja dzisiaj dałem czadu i znowu sobie statystyki popsułem.
Kabelek gdybym nie "uśredniał" to by nawet jako tako się skończyło a tak to kilka punktów na minusie bo do tego zamknąłem za późno przy około 5724
Liczyłem że wygrzebie się ponad 5740.
No ale to nic. Bo jak mi nie idzie na zmienność to pod koniec dnia zależnie od sytuacji dobieram opcje keep in range na wallst, czyli na brak zmienności.
Jest to w pewien sposób logiczne poza pewnymi wyjątkami, jest to zależne od tego czy cena wybija nowe poziomy bo jak się cofa to nie ma sensu.
W skrócie można to porównać do łapania górki lub dołka przy niskiej zmienności.
Dzisiaj nadarzyła się piękna okazja "wallst +-50" na 30 minut przed wygaśnięciem.
Kupiona za 45.9 pkt była na plusie na czysto ponad 40 pkt gdy zostało 7 minut do końca.
Nie zamykałem bo miałem jakiś zapas 13 pkt na wallst a potem już przez ostatnie pięć minut nie można zamykać.
No i 4 minuty do końca jankesi podciągnęli ostro do góry i wywalili mnie ze stratą.
No cóż pazerność. Tylko nie wiem moja czy ich. :(
Zresztą screen powie więcej niż słowa.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 00:45 przez daromanchester, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

seba ja ciagle czytam . :wink:
Ta opcja moim zdaniem zbyt ryzykowna ale rob jak uwazasz .
Pozdro.
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

daromanchester pisze:Dzisiaj nadarzyła się piękna okazja "wallst +-50" na 30 minut przed wygaśnięciem.
Kupiona za 45.9 pkt była na plusie na czysto ponad 40 pkt gdy zostało 7 minut do końca.
Nie zamykałem bo miałem jakiś zapas 13 pkt na wallst a potem już przez ostatnie pięć minut nie można zamykać.
No i 4 minuty do końca jankesi podciągnęli ostro do góry i wywalili mnie ze stratą.
hehe no bywa i tak czasami z tymi pewniakami i okazjami...chociaz pamietam ze jakis czas temu pisales ze tez cie wywalilo praktycznie o 1 pipsa :)
zacytuje tu jednego posta z naszego forum...pewnie czytales ale pasuje jak znalazl do takich i podobnych sytuacji:

"składam zlecenie sprzedaży z ustawionym stopem powiedzmy na 20 pips. w tym momencie rynek zatrzymuje się, wyczuł mojego stopa. zaczyna obwąchiwać, rozgląda się. jest znalazł!! zawraca, mozolnie pnie się po mojego stopa, czołga się pełznie na koniec jedną do granic możliwości wyciągniętą macką gasi mi stopa po czym natychmiast zawraca i podąża w pierwotnym kierunku. i to bez względu czu stop będzie na 10, 20 czy 30 pips ustawiony. powiedzcie czy też tak macie??"

rabit pisze:seba ja ciagle czytam.
Ta opcja moim zdaniem zbyt ryzykowna ale rob jak uwazasz .
Pozdro.
Stforex pisze:Korekty coraz głębsze, spadki coraz krótsze. Ostatni ruch spadkowy nosił znamiona kompresji, a Ty zakładasz, że polecimy od tych niskich poziomów Fibo, czyli że podaż jest tutaj bardzo mocna. Może się mylę, nie jestem w Twojej głowie, ale jeśli mam rację, to proponuję przemyśleć kolejność działań
Czytam temat z przyjemnością Smile
Pozdrawiam i powodzenia!
a moze tak byc ze opcja nie wejdzie :)
powiem wam, ze ja to wogole zawsze "podziwialem" i dziwilem sie ludziom z dzialu DT, ktorzy prognozowali kursy na najblizsze 2-3 tygodnie czy tam nawet miesiace, a jeszcze oprocz tego rysowali na tych swoich wykresach kiedy i od jakiego poziomu cena sie odbije :) zawsze wychodzilem z zalozenia ze takich rzeczy nie da sie przewidziec...bylo jakies dobre miejsce to gralem L...potem za 3 godziny bylo dobre miejsce na S to gralem S bez zadnych sentymentow do poprzedniej pozycji...

tu z tymi opcjami jest juz trudniej hehe
bo trzeba przewidziec w ktora strone pojdzie cena, po drugie na jaka odleglosc, po trzecie jeszcze trzeba przewidziec kiedy to sie stanie
wezcie pod uwage ze ta opcja byla kupiona za ok 17pkt. a co to znaczy? ze broker wycenil szanse powodzenia na 17%
jak wiadomo broker zawsze wygrywa..szczegolnie taki jak XTB hehe
wiec jezeli XTB daje mi 17% szans to znaczy ze ta opcja nie moze byc pewna...
a malo tego...jest bardzo nie pewna :)

ma natomiast RR na poziomie ok 4,8
czyli nie trafie 4 razy, ale uda sie za piatem razem i wyjde na niewielki +
- 17 - 17 - 17 - 17 + 83 = +15 pkt

i ja sie wcale jakos do niej specjlanie nie przywiazuje...to nie jest tak ze "przewidzialem" spadki par z XXX/USD i teraz bede gral tylko i wylacznie na umocnienie dolara..przed chwila zagralem LONGA na EURUSD - na odbicie od lini trendu i fibo 38...jak jutro bedzie fajna okazja na zagranie L to nie bede narzekal :)
a jak nawet sie zdarzy jakas dobra okazja do zagrania opcji na WZROSTY to tez zagram...
i bedzie tak ze bede mial jedna opcje na wzrost, a druga na spadek...
a np za kilka dni sie okaze, ze nie wejdzie zadna z nich bo cena sie nie ruszy ani do gory ani w dol
tak tez sie moze zdarzyc :)

pikus
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: pikus »

Ok seba i daromanchester, postaram się wyjasnić to trochę prościej.
seba pisze: widoczna jest jedna cena ASK bo jest to cena zakupu opcji...
przy opcjach liczymy na to zeby kupic jak najtaniej...a potem zeby sie nasze warunki spelnily i opcja wygasla za 100pkt (czyli cena BID=100pkt)
wiec nie ma czego takiego jak typowy spread z FX i nie jest on tutaj zadnym "kosztem transakcji"
Tutaj się mylisz. Akurat na opcjach FX ważne są zarówno BID jak i ASK w momencie zawierania transakcji z nastepujących powodów:
- przy kwotowaniu dwustronnym wiesz jaka według brokera jest rzeczywista wartość opcji (równa średniej z cen BID/ASK) i jaki nakłada spread, który eweidentnie jest dla Ciebie kosztem. Przez analogię do rynku akcji, gdy chcesz kupić akcję spółki, ale znasz tylko cenę ASK, to jesteś w stanie ustalić rynkową cenę tej akcji i być pewnym, że sprzedających nie chce Cie naciąć? Jak ktoś oferuje że sprzeda Ci akcję za 100, to jesteś w stanie powiedzieć że to dobra inwestycja? Jeżeli nie znasz BID, to nie wiesz czy sprzedający nie chce wykorzstać twojej niewiedzy w celu opchnięcia tej akcji po znacznie zawyżonej cenie. Jeżeli natomiast zakwotowałby Ci 98-100 to możesz być pewnym, że daje Ci wiarygodną według niego wycenę, gdyż jakby cena była zawyżona, to sprzedałbyś krótko po 98. Takie kwotowanie dwustronne i umozliwianie zawarcia transakcji w dwie strony niejako "zmusza" sprzedającego do kwotowania jak najbardziej rzeczywistej/wiarygodnej wełdug niego ceny akcji. W innym przypadku uczestnicy rynku szybko by go z tego rynku "wyrzucili".
- to, że spread nie jest żadnym kosztem absolutnie mija się z prawdą. Znowu przez analogię do rynku akcji. Mamy dwóch kwotujących tę samą akcję, A kwotuje po 92-98, B po 97-100. B ma niższy spread niż A, czyli jakbyś zawierał transakcje z B, to przeciętnie ponosiłbyś niższe koszty handlowania. W powyższej sytuacji obaj brokerzy jednak inaczej wyceniają wspomnianą akcję, tzn według A warta jest 95, według B 98,5. Jeżeli chciałbyś kupić akcję to prawdą jest że taniej kupisz od A, ale tylko dlatego że według niego jest ona mniej warta niż dla B, różnica w cenach ASK wynosi 2 pkt, gdybyś jednak chiał sprzedać krótko to korzystniejszy jest B i różnica wynosi 5 pkt. Ponieważ większość brokerów FX umożliwia zarówno kupowanie jak i wystawianie opcji, ważny jest spread który jest dla Ciebie kosztem.

seba pisze: spread ma znaczenie wtedy gdy chcemy zamkanc opcje przed wygasnieciem
a to niestety ogranicza XTB swoim poczwornie kosmicznym spreadem (pomiedzy BID i ASK)
Oczywiście spread ma znaczenie gdy chcemy zamykać opcję przed wygaśnięciem, lecz ma równie istotne znaczenie przy otwieraniu. Załóżmy, że mamy pewną opcję, której rzeczywistą wartość (bez spreadu) broker ustalił na poziomie X. Następnie nakłada spread B (założyłem że spread nakładany jest symetrycznie), tzn kwotuje ją BID = X - 0.5 * B , ASK = X + 0.5 * B. Gdy kupujesz opcję, tak naprawdę dla Ciebie kosztem jest 0.5*B, czyli połowa spreadu, gdyż kupujesz tę opcję 0.5*B powyżej jej wartości rzeczywistej (analogicznie jest gdy wystawiasz). Co do spreadów XTB o których piszesz, to przeglądałem ich platformę i rzeczywiście mają wyższe spready przy krótkich opcjach binarnych (tych które zapadają w terminie krótszym niż 24h). Na dłuższych opcjach (powyżej 24h) znacznie obniżają spread w stosunku do tych krótkich. Czemu tak jest to już pytajcie kogoś bardziej zorientowanego.

seba pisze:2 rzecz - szczerze mowiac to nie za bardzo rozumiem twoje wyliczenia..no ale po kolei
pikus pisze:Np na załączonym przeze mnie screenie widać dwie opcje o identycznych parametrach, różniące się jedynie kierunkiem (jedna lower, druga higher). Gdybyś chciał zrealizować strategię kupna obu tych opcji, czyli strategię z gwarantowaną wypłatą z dokładnie jednej z tych opcji, wówczas koszt takiej strategii wynosi 110 pkt, zatem w tym przypadku spread pobierany przez IG Market wynosi 10 pkt.
co do twoich wyliczen z twojego screena:
cena zakupu opcji powyzej 1.3025 - 81.86pkt
cena zakupu opcji ponizej 1.3025 - 28.09 pkt
dodales te dwie ceny do siebie i wyszlo 109.95pkt...
czyli jakbym kupil obie opcje to jedna by wygasla za 0pkt...druga by wygasla za 100pkt
i bylbym do tylu 9.95pkt...matematycznie wszystko sie zgadza
mowimy o EURUSD

nastepnie spojrzales na moj screen z GBPUSD (zreszta calkiem innej opcji bo jest to opcja RANGE, a na twoim screenie sa dwie opjce HIGHER i LOWER)
i tutaj mamy cene zakupu ASK=52,42 i cene sprzedazy BID=48,42
tutaj z kolei odjales te dwie ceny i wyszlo ci 4pkt
matematycznie tez sie zgadza
Co do wyliczania spreadu na opcjach, generalnie na binarnych mozna to zrobić na 2 sposoby:
1) Tak jak wcześniej pisaełm załózmy, że broekr ustala rzeczywistą cenę na poziomie X, a spread wynosi B.
2) Gdy broker kwotuje X-0.5B; X+0.5B, czyli podaje obie strony, wtedy wyliczenie spreadu jest banalne: ASK-BID = X+0.5B-(X-0.5B) = B
3) Gdy broker kwotuje jedną stronę, to tak oczywiste to nie jest. Załózmy jednak, że kupujemy dwie opcje:ABOVE i BELOW o identycznych parametrach. Jasnym jest, że w momencie wygaśnięcia dokładnie jedna z nich wygaśnie na plus, na drugiej będzie strata. Załózmy że rzeczywista wartość jednej wynosi X, a drugiej Y. Oczywiste jest także, że w tym przypadku X+Y=100. Załózmy również, że obie mają identyczny spread B. Zatem jedna będzie kupiona po X+0.5*B, a druga po Y+0.5*B. Koszt takiej strategii wynosi zatem X+0.5B+Y+0.5B=100+B, czyli spread będzie równy cenie takiej strategii minus 100.
Obie metody zatem dają taki sam rezultat. Analogicznie można zrobić dla opcji OUTSIDE i INSIDE. IG nie dawało opcji OUTSIDE, więc musiałem ją złozyć z LOWER i HIGHER (jedyne o czym trzeba pamiętać dodatkowo w takim złożeniu to vaby wyeliminować podwójne uwzględnienie połowy spreadu z opcji LOWER i HIGHER)

seba pisze:ale co te dwa wyliczenia wzgledem siebie maja wspolnego to juz kompletnie nie wiem :/
po 1 - zupelnie inne opcje
po 2 - raz dodajesz ceny ASK dwoch opcji: "POWYZEJ" i "PONIZEJ", a raz odejmujesz ceny BID i ASK jednej i tej samej opcji
po 3 - zupelnie inne instrumenty i zupelnie inne wyceny
pikus pisze:Zatem podawany przez Ciebie przykład opcji GBPUSD wygląda, po uwzględnieniu powyższego, następująco:
tu juz wogole nic nie rozumiem...
skad sie wziely wartosci: 50 i 35 (skad sie wzielo u ciebie 10 i 4 to chyba wiem ale czemu je razem porownywac? przeciez to zupelnie co innego)
a po drugie czemu dodajesz spready do ceny??? to inaczej dziala niz FX...
Punkty 1 i 2 myslę że stały się jasne po opisie sposobu wyliczania spreadu. Screen który załączyłem w poprzednim poście dotyczył EURUSD i miał jedynie na celu pokazanie jak wyliczać spread przy jednostronnym kwotowaniu. Jak pisałem podobna sytuacja występuje na GBPUSD, tzn spread tam wczoraj też wynosił w IG 10 pkt. zarówno dla LOWER I HIGHER, jak też dla BETWEEN. Zatem porównałem spread z GBPUSD BETWEEN ze spreadem opcji INSIDE z twojego screena.

Wartości 10 i 4 myslę że już wiesz skąd się wzięły. Wartości 50 i 35 to są natomiast rzeczywiste wartości tych opcji według obu brokerów (średnie z cen BID i ASK), czyli ceny jakie prawdopodobnie kwotowaliby, gdyby nie było spreadu, czyli mógłbyś zawierać transakcje bez kosztu.
seba pisze:takze w poscie ktory zacytowales nie porownywalem spreadow tylko wyceny opcji...
ta przykaldowa opcje z USDJPY - XTB daje o 7,11 pkt drozej
ta przykaldowa opcje z US500 - XTB daje o 10,49 pkt drozej
ta przykaldowa opcje z GBPUSD - XTB daje o 12,17 pkt drozej
owszem jest roznica 4 godzina jak pisales, ale wplywa to bardzo minimalnie na ceny zakupu opcji....
To myślę że też się trochę wyjasniło. Tzn na przykładzie GBPUSD porównywałem spready oraz wartości rzeczywiste (pamiętaj że ważne jest rozróznianie tych dwóch rzeczy).
Dla GBPUSD napisałem, że w przypadku który ty przedstawiałeś, spread na XTB wynosił 4 pkt, a na IG ok 10. Obie opcje rózniły się natomiast rzeczywistą wyceną, tzn XTB wyceniało opcję na ok 50, a IG na ok 35.
Powyższe przykłady, tzn US500 i USDJPY też trzeba przeanalizować pod kątem róznicy w rzeczywistej wycenie, a dopiero potem pod kątem spreadów. Co do róznicy w wycenie, to tutaj trzeba pamiętac jeszcze o jednej rzeczy. Jeżeli dówch brokerów inaczej kwotuje np opcję ABOVE, a mają zbliżone spready, to muszą też kwotować inaczej opcję BELOW (analogicznie jest dla OUTSIDE i INSIDE). Np załózmy, że brokerzy A i B mają identyczne spready, z tym, że A kwotuje ABOVE 40-48, a B kwotuje ABOVE 50-58. Czyli jak chcesz kupić ABOVE to taniej kupisz w A, a jak chcesz wystawić to lepszą cenę daje B. Odwortna sytuacja musi być jednak na opcji BELOW, tzn A musi ją kwotowac 52-60, a B kwotować 42-50, czyli opcję BELOW taniej kupisz w B, a korzystniejszą cenę sprzedaży znajdziesz w A. Staje się to bardziej jasne, jak się zauważy że wystawienie opcji ABOVE jest równoznaczne z kupnem opcji BELOW i na odwrót. Zatem w przypadkach, które podawałeś, o ile opcja INSIDE na GBPUSD była tańsza w IG, to zakładam, że identyczna opcja OUTSIDE byłaby tańsza w XTB.
Co do samej różnicy w wycenach, to nie wiem dokłądnie skąd się bierze. Na cenę opcji wpływa kilka parametrów, więc tu moga być różnice między tymi brokerami, ale ciężko jednznacznie stwierdzić, który ma lepszą wycenę. Różnica jest ewidentnie w terminach exp, tzn w XTB z tego co widzę ekspirują 4h wcześniej. Nieprawdą jest że dla krótkich terminów taka róznica ma minimalne znaczenie. Jeżeli ponadto między jedną a drugą exp są jakieś ważne dane makro to różnica w wycenach będzie pewnie jeszcze większa (w takiej sytuacji INSIDE w IG powinien być tańszy niż w XTB ze względu na ryzyko znacznego skoku ceny instrumentu bazowego, co do którego istnieją małe szanse powrotu ceny ze względu na bliski termin exp)

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

seba pisze:powiem wam, ze ja to wogole zawsze "podziwialem" i dziwilem sie ludziom z dzialu DT, ktorzy prognozowali kursy na najblizsze 2-3 tygodnie czy tam nawet miesiace, a jeszcze oprocz tego rysowali na tych swoich wykresach kiedy i od jakiego poziomu cena sie odbije zawsze wychodzilem z zalozenia ze takich rzeczy nie da sie przewidziec...bylo jakies dobre miejsce to gralem L...potem za 3 godziny bylo dobre miejsce na S to gralem S bez zadnych sentymentow do poprzedniej pozycji...
seba ja bynajmniej jakichs skoplikowanych analiz nie robilem , moja ocena byla bardzo prosta , sam siedzialem w S juz od wczoraj ale zakladalem ze zanim kurs spadnie moze wzrosnac w okolice 1.312 , dodatkowo w okolicach 1.298 bylo silne wsparcie i ostatnie minima , wiec pewnie tam ewentualnie by sie zatrzymal i nastapilaby korekta dlatego poniedzialek do 16.00 malo prawdopodobne by kurs sie znalazl ponizej 1.297 . :wink:
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Ja dzisiaj tylko statment. Jutro poczytam na spokojnie bo znowu głupoty powypisuje jakieś :)
Opcja zamknięta na 1.5 godziny przed wygaśnięciem.
Zapomniałem że mam aplikacje na telefonie pod IGindex a nie mam pod IGMarkets.
No i nerwowo dzisiaj poszukiwałem dostępu do kompa z netem po ludziach zamiast cieszyć się wypadem do pubu ze znajomymi.
Szkoda gadać...... powinienem się leczyć :mrgreen:

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Muszę przyznać, że Pikus bardzo się postarał. Wprawdzie średnio znam się na opcjach, ale to brzmi mądrze ;). Proponuję zatem pochwałę dla niego, o ile wartość merytoryczna zyska Wasze uznanie.

ODPOWIEDZ