OPCJE WALUTOWE - journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

GRASZ NA OPCJACH ???

TAK i to regularnie
5
5%
TAK, ale tylko czasami
5
5%
KIEDYS cos tam probowalem
16
14%
NIGDY nie uzywalem czegos takiego
85
77%

Liczba głosów: 111

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Wprawdzie nie gram na opcjach ale analizowałem tema opcji stawianych przez dużych graczy.

Opcje czesto stawane są na:
  • poziomach fibo 50 - 61.8 po gwałtownych spadkach/wzrostach ( gra na kontynuacje trendu)
  • na dużych figurach X000
    i X250, X500
  • czasem też układaja sie w "bariery" rozstawione po 2-3 w odstępie od 5-10 pipsów pipsów (być może to element bardziej złożonej strategii?)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 23:21 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

CITYGo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: CITYGo »

Witam, inwestuje w bossa mają najlepsze warunki do handlu opcjami i kontraktami na wig20.Interesują mnie tylko opcje out of money z dobrym rr bo są najtansze w strategii long straddle.
Wojtek1976

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

witam witam kolejnego dnia
kurde...dzis i dobry dzien i zly hehe

EURUSD z opcji nr5 zaczelo dosc mocno spadac i polecialo ponizej mojego targetu o prawie 50p...jakby termin byl na dzis to by sie udalo zgarnac 82pkt...ledwo bo ledwo ale i tak sie liczy...a tak trzeba czekac do jutra..ale licze na to ze sie uda chociaz teraz cena podgonila do gory

uzywajac mojego 8 zmyslu forexowego po takich spadkach "przewidzialem" dalsze spadki na parach XXX/USD i wylaczylem opcje z GBPUSD...z wynikiem -9,5pkt...wydawalo mi sie ze uratowalem 4 pkt, bo opcja byla wg mnie skazana na strate...oczywiscie jak to zwykle bywa w przypadku 8 zmyslu forexowego nic takiego sie nie stalo i cena poleciala w przeciwna strone...teraz moglbym ja zamknac z wynikiem okolo +11pkt...a malo tego..jak zwyzki sie utrzymaja do czwartku to i mogla trafic w target i zakonczyc sie za 100pkt...
a jak te zwyzki spowoduja ze nie wejdzie opcja z EURUSD w srode, a za to wejdzie GBPUSD w czwartek (ale juz oczywiscie beze mnie) to bede bardzo nie zadowolony :D
ale jak to mowia jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz hehe

a nowa opcja pojawila sie tylko jedna - tez eurchf na pozostanie w kanale
chcialem troche pokombinowac...zmniejszyc tunel...albo oddalic czas wygasniecia...ale niestety cena sie prawie wcale nie zmniejszala za to zwiekszalo sie ryzyko wybicia z takiego kanalu...wiec pozostawilem ogolnie wszystko tak jak bylo :)

PS. w czwartek o 9:30 sa publikowane dane nt stop procentowych w szwajcarii
jak ktos przewidzi jaki bedzie ich wplyw na zmiennosc ceny w czwartek i podzieli sie ta informacja bede wdzieczny :lol:

========================================================================================
dziekuje :)
Esco pisze:czasem też układaja sie w "bariery" rozstawione po 2-3 w odstępie od 5-10 pipsów pipsów
mozesz rozwinac ostatni pkt?
CITYGo pisze:Witam, inwestuje w bossa mają najlepsze warunki do handlu opcjami i kontraktami na wig20.Interesują mnie tylko opcje out of money z dobrym rr bo są najtansze w strategii long straddle.
napiszesz cos wiecej na ten temat
np tu albo gdzies w innym temacie an forum
:)

========================================================================================

OPCJA nr 9
TYP: European Digital Range INSIDE
INSTRUMENT: EURCHF
CENA: 57,11 pkt
TARGET: pozostanie w kanale 1,2045 - 1,2062
TERMIN: 14.03.2012 godz: 16:00
OPIS: wszystko tak samo jak poprzednio. cena paktycznie taka sama jak z opcji nr 8...jakbym poczekal jeszcze chwile to mozna bylo kupic za 54pkt ale kto to wiedzial :)

Obrazek

i jeszcze dwa screeny sprzed chwili o tematyce "fibo 50"
niestety oba miejsca przegapilem bo jak ostatnio zajalem sie opcjami to opuscilem sie z wejsciami na FX hehe :)

1 ) wykres H4 - zakres ruchu od 13.01 do 24.02
Obrazek

2) wykres M15 - zakres ruchu "dzis"
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

U mnie dzisiaj kabelek wypalił na 5720
Zamknięte z palca przy 5740 (okolice ema200) z racji dużego prawdopodobieństwa zawrócenia - stopy i fomc
Ale zostawiłem taniutką opcje na 5600 jakby zawróciło :)

Obrazek

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dołożyłem 5680 i już powolutku zarabia ale poczekam na dane może :)
Kosztowało mnie 3.9 pkt :mrgreen:
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Zamknięte znowu na ema200 :) przy około 5678

Darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy, mogło być lepiej ale i tak RR jest zadowalający - ryzyko 4 pkt zysk 44 pkt. (w czasie pisania widzę że zawraca)
Teraz sobie mogą bujać :)
Pozostawiłem 5600 bo i tak nie warto zamykać a może coś się z tego wykluje.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

seba pisze:
Esco pisze:czasem też układaja sie w "bariery" rozstawione po 2-3 w odstępie od 5-10 pipsów pipsów
mozesz rozwinac ostatni pkt?

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

bardzo ladne opcje :)))
widze ze ema200 sie sprawdza...i to na GBPUSD chyba najlepiej

cuda sie normlanie dzisiejszego wieczora dzieja
EURUSD na szczescie polecialo w dobra strone...oby sie tylko nie odbilo znowu od fibo 50
EURCHF niestety wystrzelilo...juz chyba raczej nie zawroci do jutra :D

a jutro jeszcze wystapienie szefa FED o 15...

Obrazek

PAMIETAJCIE....TYLKO DOBRZE PRZEMYSLANE OPCJE:

Obrazek

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

zgodnie z mysla przewodnia demotywatora z poprzedniego posta jeszcze zadna opcja dzis nie powstala :)

przegladam sobie za to wszystkie instrumenty na platformie, spawdzam spready, wyceny przy roznych poziomach itp
i mam jedna wiadomosc do panow z XTB...bo wiem ze na forum jest ich troche, a wiec mozliwe ze do tego dziennika tez zagladaja:

!!! WEZCIE SIE OGARNIJCIE Z TYMI WYCENAMI !!!!

na poczatek dobrze strony, zeby nie bylo ze jestem jakis uprzedzony i tylko widze same minusy (+)

1) "ladna", w miare prosta i intuicyjna platforma
2) to ze zostala zmniejszona minimalna stawka z $50 i $100 na $20
3) na EURUSD i GBPUSD wyceny sa "w miare ok"..tragedii nie ma, szalu tez nie

i to niestety na tyle dobrych stron...teraz zle (-)

1) kosmiczne spready o ktorych psialem juz dwa razy. nie chce sie powtarzac ale jak mozna dowalic spread 32pkt pod koniec opcji. przeciez to ogranicza kompletnie do zera szanse na zamkniecie opcji przed czasem...
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 643#406643
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 656#437656

2) ceny minimalne zakupu opcji...ja nie wiem kto je wymyslal..ale konkretniej:
EURUSD, GBPUSD - 0,1000
USDJPY, EURJPY, EURGBP, AUDUSD, NZDUSD, USDCAD, GBPJPY - 0,1300
EURCHF - 0,3200 - OOOOOO KUTWA!!!
USDCHF - 0,1700
US30, DE30, US500, EU50, UK100, FRA40 - 0,1800
USDPLN, EURPLN, USDCZK, EURCZK, EURHUF, GOLD, SILVER, WIG 20, SPA35, ITA40 - 0,2000
OIL - 0,2200 - tez troche przegiecie

czyli jakby ktos chcial kupic jakas niewiarygodna opcje...np ze do jutra USDCHF spadnie o 500pipsow w dol to musi za to zaplcic 17pkt...cyrk na kolkach :)
albo np na to ze OIL bedzie w ciagu tygodnia po 150,00 - 22pkt :/
jeszcze z styczniu mozna bylo u was kupic fajna opcje za 6-7 pkt...a 6-7pkt to nie to samo co 17-20...
juz nie mowie o cenie EURCHF - 32pkt - naprawde ten kto to wymyslil powinien isc do wiezienia..albo chociaz sie publicznie poddac 3 godzinnemu biczowaniu

3) czas opcji 1-182 dni...fajnie by bylo np otworzyc opcje na 5 czy nawet 10 godzn :/
4) godzina wygasania...czemu zawsze jest 16:00 i nie mozna wybrac sobie godziny? przeciez to chyba nie jest az taki wielki problem?? :/
5) opcje one touch - tez by sie przydalo cos takiego :/

pkt 3, 4 i 5 nie sa az tak strasznie niezbedne (co nie zmienia faktu ze by sie przydalo cos takiego)
nad pkt 1 i 2 niech sie lepiej ktos tam u was szybko "zastanowi" i to poprawi bo to co jest teraz wola o pomste do nieba :wpale:

============================================================================================

jak mowilem z wycena jest niestety slabo...i to nie tylko pod wzgledem ceny minimalnej..
ale zeby nie bylo ze sobie wymyslam ponizej dla przykladu 3 porownania USDJPY, US500 i GBPUSD
XTB - IG

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

seba pisze:EURUSD, GBPUSD - 0,1000
USDJPY, EURJPY, EURGBP, AUDUSD, NZDUSD, USDCAD, GBPJPY - 0,1300
EURCHF - 0,3200 - OOOOOO KUTWA!!!
USDCHF - 0,1700
US30, DE30, US500, EU50, UK100, FRA40 - 0,1800
USDPLN, EURPLN, USDCZK, EURCZK, EURHUF, GOLD, SILVER, WIG 20, SPA35, ITA40 - 0,2000
OIL - 0,2200 - tez troche przegiecie
IG - 0.03
Nie ma w ofercie EurChf oraz par z PLN,CZK,HUF
Do tego zamykam przed terminem na 0.97 jak cena przejdzie sporo za mój poziom albo niedużo przekroczyło ale jest bliskie wygaśnięcia.
Ja dzisiaj kabelek otworzyłem na zmienność że pójdzie do góry albo że pójdzie na dół.
Kosztowało mnie to razem tylko 8pkt !!!! czyli trochę ponad 5 funtów.
Siedzę sobie popijając herbatkę i się nie stresuje. Nawet mogłem zamknąć jeną opcję z niedużym plusem.
Ale widzę że w XTB już na starcie byłbym pewnie sporo w plecy a o zamknięciu z dobrym RR w okolicach mojego poziomu mógłbym zapomnieć.
Żeby w XTB zarabiać to chyba trzeba mieć system na miarę gralla.
A w IG zarabiam w oparciu o MM. Zdarzało mi się wcześniej podejmować decyzje w oparciu o rzut monetą i przynosiło to dochody :D

ODPOWIEDZ