OPCJE WALUTOWE - journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

GRASZ NA OPCJACH ???

TAK i to regularnie
5
5%
TAK, ale tylko czasami
5
5%
KIEDYS cos tam probowalem
16
14%
NIGDY nie uzywalem czegos takiego
85
77%

Liczba głosów: 111

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Poniżej screeny z dnia kiedy było NFP. Jak widać spread był pomiędzy 3-7 pips większych nie zauważyłem (no może na 5 minutówkach)
Płacimy go tylko wtedy gdy chcemy zamknąć opcje przed terminem wygaśnięcia.
Opcje binarne są formą zakładu i nie mają nic wspólnego z normalnymi mechanizmami rynkowymi jak głębokość rynku.
Więc spread nie przedstawia różnic między kupującymi a sprzedającymi bo tutaj nie znajdziesz drugiej strony transakcji poza brokerem.
Więc tylko od jego chciwości i pazerności zależy jak to będzie wyceniane.
Po artykule zamieszczonym przez CityGO widać było jak XTB "grzebie" w wycenach opcji.
Jak widać zamknąłem wczoraj opcje na kablu na 1.5 godziny przed wygaśnięciem a cena była 30 pips ponad moim poziomem wtedy.
Cena zamknięcia 96.4 pkt czyli spread był 3.6 pkt zaś w XTB w tej samej sytuacji byłoby jeśli dobrze pamiętam 74 pkt czyli spread 26 pkt.
IMHO nie wynika to z mechanizmów rynkowych tylko z chciwości brokera.
To tak na szybko......

Obrazek

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

pikus przyznam sie ze czytalem twoje oba posty juz chyba z 5 razy...
wieczorem albo jutro przeczytam jeszcze ze 2 razy i postaram sie cos odpisac co do twojego toku rozumowania :)

a zdradzisz u jakiego brokera grasz?
bo sadzac po twoich wypowiedziach cos tam pewnie dzialasz w temacie opcji :)
rabit pisze:seba ja bynajmniej jakichs skoplikowanych analiz nie robilem
ja nie mowilem ze ty robiles takie analizy :)
ogolnie mowilem o niektorych "wizjonerach" z dzialu DT hehe
chociaz jest jeden taki uzytkownik...nicka nie bede wymienial, ale w jego analizach cena zawsze albo wzrosnie albo spadnie hehe... swoja droga moze by sie sprawdzil w opcjach...bo skowo "wie" kiedy i o ile spadnie albo wzrosnie to nic tylko stawiac opcje na pozostanie albo wybicie z jakies tam kanalu :)
daromanchester pisze:Zapomniałem że mam aplikacje na telefonie pod IGindex a nie mam pod IGMarkets.
No i nerwowo dzisiaj poszukiwałem dostępu do kompa z netem po ludziach zamiast cieszyć się wypadem do pubu ze znajomymi.
Szkoda gadać...... powinienem się leczyć
hehe
tez ostatnio sobie myslalem czy przypadkiem nie zakupic sobie: jakiegos smartfona, albo tabletu, albo malego netbooka (mozliwe ze glupio napisalem bo chyba wszystkie netbooki sa male hehe)
bo w mojej obecnej nokii, ktora zreszta bardzo lubie uzywam funkcji takich jak: polaczenia, smsy, mmsy, aparat, kalkulator, stoper, radio i budzik...i jak do tej pory podobalo mi sie to bo to przeciez telefon a nie komputer...ale ostatnio zaczalem sie zastanawiac czy by mi sie nie przydalo jakies takie urzadzenie, zeby wlasnie w "roznych miejscach" mozna bylo zajrzec i zobaczyc co sie w forexowym swiecie dzieje...
ale potem przez chwile pomyslalem ile razy bym tego uzyl przez ostatnie pol roku i chyba narazie jeszcze sie wstrzymam hehe

jakies sugestie co lepsze? smarfon, tablet czy netbook?
daromanchester pisze:Jak widać zamknąłem wczoraj opcje na kablu na 1.5 godziny przed wygaśnięciem a cena była 30 pips ponad moim poziomem wtedy.
Cena zamknięcia 96.4 pkt czyli spread był 3.6 pkt zaś w XTB w tej samej sytuacji byłoby jeśli dobrze pamiętam 74 pkt czyli spread 26 pkt
0,68 teraz zrobili...czyli spread na krotki czas przed wygasnieciem wynosi 0,32pkt
chcoiaz na 1,5h przed wygasnieciem i "tylko" 30p ponad poziomem to podejrzewam ze mogloby byc znacznie wiecej
:)

============================================================================================

a co do opcji
EURCHF po wystrzale do gory w srode i spadku w czwartek powrocilo do malej zmiennosci i porusza sie znowu w waskim kanale.
pomyslalem sobie ze to znowu moze byc dobra opcja do zagrania opcji digital range na pozostanie w kanale
wyznaczylem znowu obszar 17pipsow (taki sam zasieg jak w poprzednich opcjach) - i co widze???
cena opcji - 0,8565 !!!!!!!!!!
ostatnio takie same opcje byly po okolo 50pkt..teraz sa po 85pkt...
tak wiec RR zamiast 0.70 - 1.00 wynosi teraz 0.17 :) czyli trzeba trafic 6 opcji zeby pokryc jedna strate
dla porownania poprzednie opcje kosztowaly mnie 61.45pkt, 56.98pkt i 57.11 pkt

takze po kolejnej wspanialej inicjatywie XTB handel na opcjach z EURCHF zostal praktycznie ograniczony do zera :)

i zeby nie bylo ze cena jest jakos super po srodku tego kanalu..dokladnie mowiac byla przy dolnej granicy kanalu (poprzednio takie opcje kosztowaly okolo 50pkt)
screen ponizej:

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

seba pisze:tez ostatnio sobie myslalem czy przypadkiem nie zakupic sobie: jakiegos smartfona, albo tabletu, albo malego netbooka (mozliwe ze glupio napisalem bo chyba wszystkie netbooki sa male hehe)
bo w mojej obecnej nokii, ktora zreszta bardzo lubie uzywam funkcji takich jak: polaczenia, smsy, mmsy, aparat, kalkulator, stoper, radio i budzik...i jak do tej pory podobalo mi sie to bo to przeciez telefon a nie komputer...ale ostatnio zaczalem sie zastanawiac czy by mi sie nie przydalo jakies takie urzadzenie, zeby wlasnie w "roznych miejscach" mozna bylo zajrzec i zobaczyc co sie w forexowym swiecie dzieje...
ale potem przez chwile pomyslalem ile razy bym tego uzyl przez ostatnie pol roku i chyba narazie jeszcze sie wstrzymam hehe

jakies sugestie co lepsze? smarfon, tablet czy netbook?
Ja się uwsteczniam. Na starość już mnie elektroniczne bajery nie cieszą wręcz ich unikam.
Nokie 9210i miałem ponad 10 lat temu jak się tylko pojawiła a teraz ze zwykłym prostym telefonem chodzę.
Nowiutki żeby nie było ale ma niezbędne minimum.
Na szczęście aplikacje z IG działają prawie na wszystkim. Więc jak masz tylko neta to nie powinno być problemu.
Do podglądu pozycji jest ok ale nie grał bym na telefonie.

ps. ale mną się nie sugeruj za bardzo bo u mnie w domu miejsce ps3 i wii zajął nie dawno kupiony zx spectrum a laptopa używam jako magnetofon do niego :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

zx spectrum a laptopa używam jako magnetofon do niego
I TY twierdzisz, że się uwsteczniasz? Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić, jak Ty to połączyłeś, a już różne emulacje robiłem z tęsknoty za dawnymi czasami... A500... achh 8)

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

hehe no widzisz
bo ja akurat uzywam od 2 lat nokii 8800
a z funkcji to te co pisalem powyzej takze nawet internetu tam nie ma hehe
ostatnio zaczalem sobie myslec moze by cos takiego kupic zeby mozna bylo gdzies na miescie, albo poza miastem "sprawdzic co sie dzieje aktualnie"....
ale z drugiej strony tez fajnie np wylaczyc kompa, pojechac gdzies i przez chwile zrobic sobie odpoczynek
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, 18:28 przez seba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Stforex plugin do winampa żeby tap'y odtwarzał i kabelkiem przez wyjście słuchawkowe do zx'a :)
Ale nie róbmy offtopa.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

dzis sie pojawila tylko jedna opcja
jeden sasiad remont robi i dzis caly dzien robotnicy wiercili jakims mlotem pneumatycznym chyba :/ az mnie glowa rozbolala w pewnym momencie hehe
takze tylko jedna opcje wymyslilem z RR=4

OPCJA nr 11
TYP: European Digital BELOW
INSTRUMENT: WIG 20
CENA: 20,01 pkt
TARGET: ponizej 2240,0
TERMIN: 02.004.2012 godz: 16:00
OPIS: w sumie nie wiem czemu :) pojawily sie 3 swiece spadkowe z jakims tam malym pinbarem u gory to postanowilem sie "podlaczyc" do spadkow hehe..RR wyszlo praktycznie rowno 4 takze zobaczymy co bedzie...
czasu troche jest bo prawie 9 dni

Obrazek

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

witam witam kolejnego dnia :)

WIG z wczorajszej opcji bardzo ladnie dzis spadl...z 2317 do 2274
co nie zmienia faktu ze jeszcze do scescia troche brakuje :)

ogolnie dzis myslalem troche nad takim systemem zeby zagrac na FX jakas pozycje z wiekszego TF np na spadek...i jednoczesnie kupic opcje na wzrost na tym samym instrumencie. i tak to wszystko zgrac zeby ewentualna premia z wygranej opcji pokryla mojego SL (ktory na wysokim TF bedzie pewnie troche kosztowal)
ale konkretnie jeszcze nic nie wymyslilem...jak cos "madrego" stworze to napewno tutaj wstawie

po za tym EURCHF porusza sie juz 4 dzien w fajnym waskim kanale, ale oczywiscie nie moge zadnej opcji kupic bo w XTB opcja na pozostanie w kanale 15 (!) pipsowym przez 24h (!) kosztuje ok 82 (!) pkt ...ale o tym juz nie chce mi sie pisac bo mnie to denerwuje tylko :)

dodalem jeszcze jedna pozycje przy opisach opcji - "RR"..mysle ze tez sie przyda takie info

a jeszcze co ciekawe....
zrobilem sobie fajnego excela, ktrory mi wszystko ladnie zlicza i sumuje
okazalo sie ze poki co mimo wiekszosci nietrafionych opcji i kosmicznych wycen super brokera jestem ok 25 pkt na +
takze poki co tragedii nie ma bo poczatkowo mialem plan zeby po 30 nietrafionych opcjach z rzedu zrezygnowac i stwierdzic ze opcje jednak do pierwszego miliona mnie nie zaprowadza
a tu poki co 12 opcji i +25 pkt

========================================================================================

tym czasem pojawila sie kolejna opcja z duzym RR

OPCJA nr 12
INSTRUMENT: NZDUSD
CENA: 13,25 pkt
RR: 6,55
TARGET: ponizej 0,7920
TERMIN: 27.03.2012 godz: 16:00
OPIS: ogolnie to zagranie na rownosc korekt w trendzie wzrostowym...musi najpierw przebic obecne wsparcie i poleciec nizej...niestey moj target znajduje sie praktycznie na linii fibo 50, ale to zobaczylem juz po kliknieciu "KUP" hehe....nie wiem jak ja to zrobilem ze tego nie zauwazylem :lol: :lol: :lol:
jeszcze po drodze poziom 0.8000....ojojojoj ciezko moze byc ;)
nie wiem tez czy za malo czasu nie dalem bo tylko do wtorku...chociaz z drugiej strony to 170p na 3 dni to nie jest jakis kosmiczny wynik :)

Obrazek

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja dzisiaj nakupiłem opcji w sumie za 80pkt a ledwo wyszedłem kilka pkt na plus.
Z czego Usdjpy dzisiaj dałby sporo zarobić jakbym potrzymał do wygaśnięcia.
Tak samo wczoraj zamknąłem go na niedużym plusie i skończyłby na 100pkt :(
Na razie uczę się trzymać pozycję, jest coraz lepiej.
Dotychczas jak cena docierała do mojego poziomu to zamykałem jakby to był TP na FX.
Bo to tak dziwnie potem się siedzi przez następne 5 godzin z myślą czy mi zawróci czy nie.
Pod tym względem XTB jest lepsze bo opcje wygasają wcześniej, tylko żeby można było zamykać wcześniej w rozsądnej cenie.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

witam witam

w poprzednim screenie z opcji nr 12 oczywiscie na odwrot sa wartosci pkt za wygrana i przegrana opcje ;)
chociaz raczej nie ma to zadnego znaczenia bo sadzac po ankiecie i tak nikt do tego tematu nie zaglada hehe :)

dzis pojawila sie jedna opcja:

OPCJA nr 13
INSTRUMENT: EURUSD
CENA: 15pkt
RR: 5,67
TARGET: ponizej 1,3200
TERMIN: 28.03.2012 godz: 16:00
OPIS:opor z 9 lutego...potrzeba okolo 130 pipsow do srody
zobaczymy jak bedzie :)

Obrazek

ODPOWIEDZ