OPCJE WALUTOWE - journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

GRASZ NA OPCJACH ???

TAK i to regularnie
5
5%
TAK, ale tylko czasami
5
5%
KIEDYS cos tam probowalem
16
14%
NIGDY nie uzywalem czegos takiego
85
77%

Liczba głosów: 111

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

dzisiaj pojawila sie tylko jedna opcja. jakos nie mialem zbytnio madrych pomyslow na nastepne. po pierwsze piatek, po drugie payrollsy i jakos tak sie zlozylo.
jedna ale za to inna niz poprzednie. tzw "digital range" czyli gramy na to zeby cena pozostala w okreslonym przez nas tunelu / kanale.
opcja z gatunku tych drozszych i bardziej pewnych, ale z tymi pewniakami roznie bywa. w razie czego trzeba bedzie trafic dwie takie opcje zeby pokryc ewentualna strate na kolejnej
z racji aktualnej specyfiki pary EURCHF moze to byc calkiem ciekawa koncepcja...trzeba bedzie nad tym pomyslec przez weekend :)

OPCJA nr 6
TYP: European Digital Range INSIDE
INSTRUMENT: EURCHF
CENA: 61,45 pkt
TARGET: pozostanie w kanale 1,2045 - 1,2062
TERMIN: 12.03.2012 godz: 16:00
OPIS: od koncowki lutego cena jest w dosc waskim kanale. miejmy nadzieje ze przez weekend sie to nie zmieni hehe..w poniedzialek tez nie ma zadnych danych wiec moze byc dobrze. udalo mi sie ja kupic "dosc" tanio gdy cena akurat podskoczyla do gory. (chociaz mozna bylo jeszcze taniej hehe)
ogolnie jak dla mnie to cena moze byc w tym kanale nawet przez najblizsze 10 lat :)

Obrazek

========================================================================================

i male podsumowanie weekendowe
USDCHF - wczoraj wszystko wygladalo ladnie..dzis po danych polecialo w druga strone..co prawda zatrzymalo sie w okolicach fibo 38,2 ale do poniedzialku zostalo juz malo czasu i podejrzewam ze opcja nie wejdzie
USDJPY - tez polecialo dzis w druga strone. RGR juz napewno nie bedzie. aktualnie brakuje ok 210 pipsow do wtorku. raczej tez bedzie ciezko bo malo czasu zostalo
OIL i AUDUSD - poki co leci raz w jedna raz w druga. te opcje maja jeszcze troche czasu takze moze byc i na + i na -
EURUSD - tutaj akurat po danych wszystko poszlo w dobra strone. cena juz jest przy samym targecie. zastanawiam sie tylko czy nie dalem za dlugiego terminu wygasniecia. moge zamknac recznie z zyskiem okolo 25pkt ale poczekam na to co dalej sie wydarzy
EURCHF - otworzona dopiero dzis z krotkim terminem wiec ogolnie to wszystko sie rozstrzygnie w poniedzialek. danych zadnych nie ma wiec moze byc dobrze

========================================================================================

i ogolnie to patrzac na ankiete z tego tematu raczej sie nie spodziewam zeby ten dziennik bil rekordy popularnosci hehe :)
ujawni sie ta jedna jedyna osoba, ktora zaznaczyla opcje nr 1 ???
jak nie chce publicznie to moze byc nawet na PW :)

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

seba pisze:ujawni sie ta jedna jedyna osoba, ktora zaznaczyla opcje nr 1 ???
Eeee no przecie wiadomo: Daromanchester
Nie wpadłeś na to ?:)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

green7 absolutnie nie. Ja zaznaczyłem drugą opcję.
Ja stawiam na CityGO.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

seba ja miałem na NFP fajną pozycję ale z powodów które pisałem Ci wcześniej na PW nie byłem w stanie potrzymać dłużej.
Więc zamknięte na około 25 pkt na plus. :(
Najlepiej do opcji sprawdzają się średnie. No chyba że się gra na zmienność to wtedy trzeba wchodzić na jakimś S/R.
A więc wczoraj wejście na kablu w okolicach 1.5794 że cena zejdzie poniżej 1.5710

Obrazek

Dodatkowym argumentem były poziomy SL z oandy. :)
Które prosiły się żeby je wykosić jak zwykle.

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:Eeee no przecie wiadomo: Daromanchester
hehe....tez daro obstawialem ale nie chcialem nic sugerowac
ale skoro to nie daro to nadal czekamy moze sie ta osoba ujawni :D
daromanchester pisze:seba ja miałem na NFP fajną pozycję ale z powodów które pisałem Ci wcześniej na PW nie byłem w stanie potrzymać dłużej.
Więc zamknięte na około 25 pkt na plus. Sad
Najlepiej do opcji sprawdzają się średnie. No chyba że się gra na zmienność to wtedy trzeba wchodzić na jakimś S/R.
A więc wczoraj wejście na kablu w okolicach 1.5794 że cena zejdzie poniżej 1.5710
a jakich srednich uzywasz?
kiedys czytalem twoj dziennik to chyba uzywales EMA 200 i fibo 61.8

co dokladnie rozumiesz przez to zdanie:
"Najlepiej do opcji sprawdzają się średnie. No chyba że się gra na zmienność to wtedy trzeba wchodzić na jakimś S/R. "

PS. a na moje PW o platformie cos mi odpiszesz? :)))

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

seba pisze:co dokladnie rozumiesz przez to zdanie
Bo przy opcjach najlepiej iść z trendem danego dnia.
Więc najlepiej trzymać się trendfollowerów.
Jeden z sysów który kiedyś opracowałem opierał się o ema 50,100,200
Tutaj jest jak znalazł z wielu względów. Ale to nie journal o sysie tylko o opcjach.
Na PW odpiszę.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

daromanchester pisze:Bo przy opcjach najlepiej iść z trendem danego dnia.
daromanchester pisze:Najlepiej do opcji sprawdzają się średnie.
daromanchester, trochę nie rozumiem dlaczego to tak rozgraniczasz, przecież wg. mnie to co się nadaje do opcji, będzie działało również na normalnym forexie, ruchy cen chyba są w tą samą stronę ?
Chyba, że o czymś nie wiem ...

CITYGo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: CITYGo »

daromanchester pisze:green7 absolutnie nie. Ja zaznaczyłem drugą opcję.
Ja stawiam na CityGO.
Tak to ja ,zajmuje sie tylko opcjami na wig20 wspomniany xtb nie nadaje sie do spekulacji opcyjnej z prostej przyczyny wyceny poszczegolnych opcji brane sa z ksiezyca.http://www.parkiet.com/artykul/1178085.html

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

witam witam
kolejny dzien minal...niektore opcje wygasly...pojawily sie tez nowe
jednym slowem czas na male podsumowanie :)

wpadlem dzis jeszcze na pomysl zeby zaczac przegladac dzial na naszym forum pt: "prognozy i analizy"
kilka ciekawych analiz tam znalazlem i zobaczymy moze niedlugo na podstawie tego powstana jakies opcje
jak panowie modowie chca to moge zglaszac od razu durne posty z tego dzialu bo na kilka sie natknalem hehe :)

ale co do opcji:
opcja nr5 z EURUSD zaczela isc dzis troche w zla strone...myslalem przez chwile zeby ja zamknac wczesniej z zyskiem okolo 10pkt...ale ostatecznie sie powstrzymalem i czekam na dalsze spadki

za to opcja nr6 z tunelem na EURCHF ladnie sie sprawdzila i dzis powstala kolejna taka...jak znowu sie sprawdzi wystawie kolejna na srode...w czwartek dam sobie chyba spokoj bo o 9.30 sa dane nt stop % w szwajcarii...
uczciwie mowie ze nie wiem jaki to moze miec wplyw na cene wiec sobie chyba odpuszcze hehe
(no chyba ze ktos mi tu cos madrego podpowie to zobaczymy :) )

CITYGo pisze:Tak to ja ,zajmuje sie tylko opcjami na wig20 wspomniany xtb nie nadaje sie do spekulacji opcyjnej z prostej przyczyny wyceny poszczegolnych opcji brane sa z ksiezyca.
http://www.parkiet.com/artykul/1178085.html
a zdradzisz u jakiego brokera grasz?
i rozumiem ze opcje vaniliowe, tak??
co do vaniliowych na W20 to chyba wogole je wycofali...

a ze kare dostali to bardzo dobrze...nie zbiednieja napewno a moze sie ogarna troche :)

wyceny opcji europejskich nie sa napewno rewelacyjne ale tez nie sa jakies tragiczne.
ale co do minusow to napewno PRZEOGROMNE spready pomiedzy cena BID i ASK juz praktycznie wygranych opcji...napisalem jakis czas temu o tym w tym oto poscie:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 643#406643

ale teraz to juz wogole przegieli
screen z dzis...okolo 15 minut przed wygasnieciem opcji:

Obrazek
daromanchester pisze:Dodatkowym argumentem były poziomy SL z oandy. Smile
Które prosiły się żeby je wykosić jak zwykle.
moze glupie i banalne pytanie, ale gdzie konkretniej mozna znalezc takie info?
trzeba miec realne konto na oandzie?

OPCJA nr 7
TYP: European Digital ABOVE
INSTRUMENT: GBPUSD
CENA: 13,97 pkt
TARGET: powyzej 1,5790
TERMIN: 15.03.2012 godz: 16:00
OPIS: glowny powod to odbicie od fibo 50...chociaz jak ta opcja wejdzie to podejrzewam ze nie wejdzie ta z EURUSD i na odwrot...no ale lepiej jedna niz zadna
czas 3 dni i zasieg okolo 180 pipsow.

Obrazek

OPCJA nr 8
TYP: European Digital Range INSIDE
INSTRUMENT: EURCHF
CENA: 56,98 pkt
TARGET: pozostanie w kanale 1,2045 - 1,2062
TERMIN: 13.03.2012 godz: 16:00
OPIS: opis chyba nie potrzebny...wszystko zostalo napisane we wstepie dzisiejszego postu i w uzasadnieniu opcji nr6 z piatku :)
powiem tylko ze udalo sie dzis kupic ja taniej o prawie 4,5 pkt niz ta piatkowa

Obrazek

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

seba pisze:moze glupie i banalne pytanie, ale gdzie konkretniej mozna znalezc takie info?
http://fxtrade.oanda.com/analysis/forex ... ok#EUR/USD

ODPOWIEDZ