"Nocny Marek dziurnal" by San Pellegrino

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jesza
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jesza »

Miniek tak żeby było jasne (jak rozumiem o tą sytuację pytał Freddi trzy posty wyżej) potwierdź czy na rysunku klaruje się sytuacja do wejścia ?
Dzisiejsze zamknięcie szykuje się poniżej SMA10 (czerwona).
Najbliższe wsparcia to 1.21580 (270 pips) i mocniejsze około 1.95000 (500 pips)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

miniek987
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: miniek987 »

jesza dokładnie tak jak piszesz, sytuacja jest bardzo dobra do zagrania. Na ten moment jest jeszcze trochę za wcześnie mówić o wejściu ale sytuacja zgodna z systemem i warta rozważenia przy analizie wieczornej wykresów :)

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

Tak jesza, wspominałem o tej sytuacji jako przykładzie gry polegającej nie na przebiciu, a odbiciu od SMA.
Trochę się wzdragam przed edkiem, to jest para na której zawsze traciłem, może tym razem przełamiemy złą passę :D
Przez noc raczej wiele się nie zmieni więc wolałbym się wyspać, bo jutro mi to będzie potrzebne i wejść shortem z rańca, gdzieś między 6 a 7, przynajmniej nie wytnie mnie na tworzeniu górnego cienia, oby... Z tego wszystkiego jeszcze przeprowadzę wizję lokalną po innych dziennikach, poszukam argumentów przeciw wejściu ;)

jesza
Bywalec
Bywalec

Wejścia w trakcie odbicia od SMA10 to chyba nie jest najlepszy sposób - rysunek
Zgodnie z tym co napisane powyżej spróbowałem wejść, pomimo przeciwnych wskazań średnich (które dość poprawnie sprawdzają się mi na niektórych parach)
GBPNZD ładnie podąża w naszym kierunku (to na otarcie łez dla Freddiego, czasami coś nie wyjdzie)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

miniek987
Stały bywalec
Stały bywalec

Nasze przedwczorajsze wejścia były zgodne z systemem no ale nic nie poradzimy, że rynek chciał inaczej, po prostu ten trade nie wyszedł. Były wtedy do zagrania 3 pozycje: EUR/USD, USD/CHF (tą parę zagrałem) oraz EUR/NZD. Jedynie ostatnia para poszła w dobrym kierunku i dotarła do wsparcia tak jak oczekiwałem. Po prostu trzeba przyjąć stratę i tyle, akurat teraz nie wyszło.
Jeszcze tylko powiem, że w takiej sytuacji jak była przedwczoraj gdzie można było zagrać Edka i USD/CHF, pozycje się uzupełniały czyli Edek short a USD/CHF long zagrałem tylko jedną pozycję. Miejmy nadzieję, że następne pozycje będą po naszej myśli :D Podliczyłem poprzedni miesiąc to wyszło 18% na plus, może to niewiele ale spędzając max 30 minut dziennie przed wykresem uważam, że jest to dobry wynik.

Edek teraz nas zaskoczył, bo jedna świeca zamyka się powyżej a kolejna poniżej 10 SMA i nie wiadomo jak grać. Jeszcze raz to powiem, wszystkie te 3 zagrania były zgodne z systemem.

Pozdrawiam i życzę pipsów :)

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

jesza pisze:Wejścia w trakcie odbicia od SMA10 to chyba nie jest najlepszy sposób - rysunek
Nie zawsze. 2 tygodnie temu udało mi się zagrać na audusd na odbiciu od SMA. Tym razem nie poszło i tyle ;) Przydaje się tutaj 4H żeby ocenić czy jest sens wchodzić zaraz na początku świecy D1, czy poczekać na przykład do rana, albo w ogóle sobie darować ;) Zacząłem też przeglądać materiały związane z podstawowymi formacjami świecowymi, być może uda mi się zwiększyć skuteczność wejść ;)
jesza pisze:GBPNZD ładnie podąża w naszym kierunku (to na otarcie łez dla Freddiego, czasami coś nie wyjdzie)
Heh, GBPNZD idzie jak przewidziałem cieszy i boli zarazem. Właściwie w przyszlym tygodniu moze być korekta (parę stron wcześniej wrzuciłem rysunek z prostokątem narysowanym na tej parze (sprawdziło mi się niemal co do dnia), na pewno trzeba bacznie się przyglądać bo może być podobnie. A jeśli rynek nie będzie miał na to ochoty to najpierw poleci wsparcie na 2.0000, a potem to już 1.9799 i chyba najgorsze miejsce czyli zakres 1.9550-1.8780. Gdzieś na pewno będzie korekta, na którą może zdążę.
miniek987 pisze:Podliczyłem poprzedni miesiąc to wyszło 18% na plus, może to niewiele ale spędzając max 30 minut dziennie przed wykresem uważam, że jest to dobry wynik.
Wynik jest bardzo fajny i 18% to nie jest powód do wstydu. Trzeba też przyznać że rynek szedł bardzo konsekwentnie przez co sygnałów było mało, gdybym tak z półtora miesiąca temu natknął się na ten system, to dopiero w tym momencie rozważałbym pozamykanie szortów na edku czy kablu (swoją drogą świetnie to wygląda na gbpusd. Czytelny sygnał na sprzedaż i ~800pipsów w trzy tygodnie).

Teoretyzując i podsumowując, gdybym tylko nie przestawił SL na BE(albo zrobił to dzień później), to przez dwa tygodnie stosowania się do Nocnego Marka, ugrałbym 630 pipsów, oznaczało by zysk na poziomie 544% o ile dobrze to liczę. Skuteczność byłaby na poziomie 66% (dwa wejścia mi weszły, jedno wystopowane. Nie biorę pod uwagę zagrania na edku sprzed wczoraj, bo ono wynikło z całkiem innych przyczyn i nie miałoby miejsca, gdybym dalej był w grze .

Zysk duży bo MM kuleje i nie mam mikrolotów i grałem z zapasem 100-200pipsów (w prawdzie wszystko mi pasowało, ale była ciut większa nerwówka by nie wtopić wejścia).

A jaka jest rzeczywistość? Po dwóch tygodniach wynik wynosi minus ~100pips. Skuteczność 50% (jedno zlecenie +101pips, następne wyciętne paroma pipsami na BE, trzecie również zakończone na BE i czwarte eur usd ze stratą ciut ponad 100pips na SL). Największa wadą systemu jestem ja, biorę się do pracy :)

Co do eurusd to zaliczyłem MC, tzn stopa ustawiłem na ~100pips i mnie wycięło, trochę za dużo go wziąłem bo brakuje mi teraz paru dolarów żeby zrobić operację np. na NZDUSD... :S
Myślę, że wrócę gdzies końcem przyszłego tygodnia do gry, póki co to pozostaje demko ;)
Będzie dobrze, miłego długiego weekendu Panowie ;)

jesza
Bywalec
Bywalec

OK panowie walczymy więc dalej
Miniek 66% trafności to niezły wynik, a 18%/miesiąc zysku to uważam za bardzo dobry

Miłego odpoczynku i pipsów życzę

miniek987
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzisiaj patrząc na wykresy jest kilka wejść np. Edek, GBP/CAD, GBP/CHF, USD/CAD. Jednak ja dziś zostaje bez pozycji, bo uważam, że zbyt duży SL musiałbym stawiać. Najlepsze pozycje do zajęcie to Edek i USD/CAD. Sami oceńcie :)

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

miniek987, hmm, pisząc
miniek987 pisze:Sami oceńcie
lekko się zmieszałem bo na części par wykres dotyka SMA i jak wiesz, nasze SMA pokazują trochę inne wartości (nie wiedzieć czemu). Nie bardzo wiedząc jaki kierunek sugerujesz, zdecydowałem się na shorta na USDCAD z poziomu 1.0297, aktualny zysk to 32pipki, szkoda że to demo xD

Też miałem wrzucić parę wejść, ale zrezygnowałem, niepewnie czuję sie w takich sytuacjach (luka i wykres tuż koło średniej), lepiej chyba poczekać na jakieś wyklarowanie.

Tymczasem GBPNZD dalej leci w dół : >

miniek987
Stały bywalec
Stały bywalec

Na USD/CAD to powinien być long akurat przy Nocnym Marku, bo pasuje do analizy :)

ODPOWIEDZ