"Nocny Marek dziurnal" by San Pellegrino
Freddie z Twoich zdjęć według mnie (to czysto subiektywna ocena) żadne zagranie nie jest zgodne z Nocnym Markiem.
1. USD/CHF jest na wsparciu, zobacz na swoim wykresie 3 ostatnie szczyty, są właśnie na tym poziomie.
2. AUD/CHF pociąg chyba odjechał. Ja bym tego nie grał z racji tego że był weekend, a ta świeca nie daje jakiegoś szczególnie wyraźnego sygnału do zagrania (chodzi o przecięcie 10SMA) to takie jak dla mnie trochę wymuszone.
Zobacz na mój wykres (mój broker pokazuje świecę niedzielną) - wykres wygląda trochę inaczej.
1. USD/CHF jest na wsparciu, zobacz na swoim wykresie 3 ostatnie szczyty, są właśnie na tym poziomie.
2. AUD/CHF pociąg chyba odjechał. Ja bym tego nie grał z racji tego że był weekend, a ta świeca nie daje jakiegoś szczególnie wyraźnego sygnału do zagrania (chodzi o przecięcie 10SMA) to takie jak dla mnie trochę wymuszone.
Zobacz na mój wykres (mój broker pokazuje świecę niedzielną) - wykres wygląda trochę inaczej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
miniek987 pisze:1. USD/CHF jest na wsparciu, zobacz na swoim wykresie 3 ostatnie szczyty, są właśnie na tym poziomie.
Wprowadziłem trochę zamieszania, USDCHF będe obserwował co się wydarzy, albo w tygodniu bedzie potwierdzenie na short, albo w przeciwnym wypadku o longu będzie można pomyśleć.Freddie pisze:będę obserwował i może nie dzisiaj, ale jutro na wieczór nie wykluczam postawienia shorta, ewentualnie w środę wieczór bo w tym momencie kurs jest na wsparciu (mówię o szczytach z grudnia zeszlego i stycznia tego roku)
miniek987, kurcze nie ma żadnej interesującej sytuacji, męczy mnie to.
Freddie Trzeba być cierpliwym, ja w ostatnim tygodniu zająłem tylko jedną pozycję ale trzeba czekać i czekać, nie można naciągać zasad systemu. Nie ma zagrania to nie gramy, a jak są zagrania to gramy. Proste. Nie da się codziennie zajmować pozycji na świecach D1.
W maju te dwie pozycje na gold były dla mnie najbardziej dochodowe, coś koło 250 pipsów (gold ma inny rozmiar pipsa i stąd to około) Dwa razy zagranie do tego samego wsparcia.
W maju te dwie pozycje na gold były dla mnie najbardziej dochodowe, coś koło 250 pipsów (gold ma inny rozmiar pipsa i stąd to około) Dwa razy zagranie do tego samego wsparcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
miniek987, rozumiem, wylewam swoje żale tylko...
Swoją drogą, mam pytanie. Jak duże ustawiasz Stopy? Bo mam obawy co do scenariusza: Świeca przebija SMA
zlecenie
kurs się cofa i idzie w odwrotnym kierunku.. Cos podobnie jak u Ciebie na goldzie, że summa summarum kurs nie idzie w kierunku danym przez system. Jak sobie z tym radzić?
Swoją drogą, mam pytanie. Jak duże ustawiasz Stopy? Bo mam obawy co do scenariusza: Świeca przebija SMA

Ja gram zawsze do najbliższego poziomu, nie gram po 300-400 pipsów (zamykam wszystkie transakcje na weekend) to po pierwsze.
Po drugie stop u mnie to zawsze 3% kapitału (czasem mniej ale rzadko). Na świecach D1 to coś koło 90-100 pipsów. Zamykam natomiast zlecenie wtedy gdy pomimo mojego wejścia cena odwróciła się i zamknęła się poniżej 10SMA a gdy jeszcze nie uderzyła w SL. Jeśli zdarzyłaby się sytuacja, że cena po otwarciu pozycji odwróciła się, uderzyła w SL i potem poszła w dobrą stronę to uważam, że to był trade zgodny z Markiem ale trzeba się liczyć że nie będzie 100% skuteczności (jeszcze takiego przypadku co Freddie mówisz nie miałem)
Po drugie stop u mnie to zawsze 3% kapitału (czasem mniej ale rzadko). Na świecach D1 to coś koło 90-100 pipsów. Zamykam natomiast zlecenie wtedy gdy pomimo mojego wejścia cena odwróciła się i zamknęła się poniżej 10SMA a gdy jeszcze nie uderzyła w SL. Jeśli zdarzyłaby się sytuacja, że cena po otwarciu pozycji odwróciła się, uderzyła w SL i potem poszła w dobrą stronę to uważam, że to był trade zgodny z Markiem ale trzeba się liczyć że nie będzie 100% skuteczności (jeszcze takiego przypadku co Freddie mówisz nie miałem)
Mhm, czyli teraz rozumiem Twoje zagrania na złocie, TP zgarniałeś na otwarciu tej długiej wzrostowej świecy po spadkach (poziom ~1537)
Kierujesz się tylko przebiciem SMA i dystansem do najbliższego wsparcia/oporu, czy czymś jeszcze?
Tak było w przypadku mojej ostatniej transakcji, na poprzedniej stronie płakałem z tego powoduminiek987 pisze:Jeśli zdarzyłaby się sytuacja, że cena po otwarciu pozycji odwróciła się, uderzyła w SL i potem poszła w dobrą stronę to uważam, że to był trade zgodny z Markiem

Kierujesz się tylko przebiciem SMA i dystansem do najbliższego wsparcia/oporu, czy czymś jeszcze?