Nie umiem grac na fx...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: Nie umiem grac na fx...

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Kolejne 3x SL :evil:
Jutro zrobię analizę. Trochę mnie to przydołowało ale wiem że jeden tydzień to za mało na wyciągnięcie wniosków ze statystyki. Tak więc nic nie zmieniam. Dalej trzymam się planu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

djdampca jak zaśmiecam twój dziennik to mnie przegoń.. :wpale:
Ale mam nadzieję że nie..

Analiza wczorajszych błędów:
Trochę nie mogę zrozumiec jak do tego doszło :shock: Cały czas miałem na uwadze wnioski z poprzedniego dnia, byłem ostrożny i wybredny przy szukaniu sygnału. Jednak coś poszło nie tak...
... searching ...
...
Nic nie znalazłem. Wszystkie zagrania zgodne z planem. Tak więc pomimo porażki jestem zadowolony. :clap:
Wczorajszą stratę zwalam na system lub na mój brak doświadczenia.

Wrócę jeszcze do poprzedniego dnia. Po kilku godzinach rozmyślania w pracy, odkryłem że przed strachem który opisałem ostatnio(strach że cena poleci bez nas) było coś jeszcze. Coś ciągnęło mnie do otwarcia pozycji zanim spojrzałem na wykres. Było to uczucie: jakbym nie mógł się doczekac kolejnego zysku.

Rozgryzłem to po swojemu i myślę że problem leży w ludzkiej naturze: kiedy coś nas boli, boimy się tego. Kiedy coś nas cieszy, chcemy tego więcej. Powtórzę: boli nas że cena poleci bez nas. Cieszy nas zysk.

Wniosek: zrozumiałem teraz o co chodzi tym wszystkim traderom którzy piszą jak ważne jest panowanie nad emocjami.

Co dalej? Będę się przyglądał sam sobie i dążył do utrzymywania czystego umysłu w czasie grania..

Jedna zmiana do systemu: Do tej pory ryzykowałem na każdą pozycję 3% kapitału. Teraz będę mógł go zmniejszac, na przykład wtedy jak będę zły po stracie...

Pierwszy trejd dziś, może trochę odrobię :lol:
Zmniejszyłem pozycje na 1% kapitału bo nie czuje się na siłach po całym tygodniu nocek...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

2) Wiec najpierw pojawił się strach. Pytam: dlaczego? Nie jestem pewien, ale to chyba strach przed bólem który pojawia się kiedy zrezygnujemy z otwarcia pozycji a zaraz jedzie w naszą stronę i jest już za późno.
A to bardziej boli, niż SL.

Co do potwierdzeń.. Nie wiem jak grasz i nie chce mi się tego analizować, ale ja np. grając głównie na m5, ale w oparciu o h1 mam potwierdzenie na m5/m1, na przykład tak jak na screenie. Chodzi o ruch w naszym kierunku wybijający szczyt/dno po czym cofka do poprzedniego hl/lh i tam to już dowolność. Ja biorę pod uwagę piny, objęcia, zl'e, fajnie jak np. 3lt też się nakłada, fajnie jak jakiś sr się nakłada..

W tym przypadku na screenie było odbicie od RN'a i zrobili objęcie na m5, poczekałem na cofkę do poprzedniego hl i entry na m1.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki Midas! :564:
Wszystko przyjąłem do świadomości. Na pewno masz rację. Ja zawsze otwierałem pozycję ja cena zatrzymała się na moim poziomie. To było moje potwierdzenie. Teraz będę czekał na drugie a jak poleci beze mnie to poczekam na następny setup. Nie wiem co to jest RN?

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

RN - Round number. Jak widać na moim screenie miałem tam 3 strefy do ewentualnych spadków. Odbili od pierwszej czyli RN'a. Równie dobrze mogli przebić i dopiero na kolejnej się zatrzymać. Dlatego ważne jest czekanie na potwierdzenie, bo samo dojście do miejsca znaczy tyle, że cena jest w tym miejscu. Może przebić albo zawrócić. Dopiero jak pokaże, że chce zawracać to warto wchodzić. Co do Cad/jpy to nie obserwuję tej pary (ile tam spreadu jest?) ale wejście fajne, poza tym, że ja się trochę boję wchodzić po takim mocnym ruchu kontrend, bo zdarzyło mi się na ejku kiedyś parę razy przejechać. Cena sobie szła 150p, piękny setup na zawrotkę a tu zonk - cena leci kolejne 150p :D

Pozdrawiam i sukcesów życzę :) Najważniejsze są te pieprzone zasady i to, żeby się nie oszukiwać, że coś jest nie tak. Jeżeli nie przestrzega się zasad to winę za straty ponosisz tylko i wyłącznie Ty, a nie jakieś inne czynniki. Ja mam z tym problem jak chyba każdy, gdybym nie łamał zasad to już bym spokojnie pare kafli miesięcznie trzaskał, no ale do wszystkiego trzeba dojść w swoim czasie :) Liczę, że niedługo się uda nam obu :)
Midas

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Na cadjpy mam spread około 1 pipsa. Na razie obserwuje bardzo dużo par, statystyka mi powie na których mi nie idzie i z których zrezygnowac.
Dzięki jeszcze raz za wyczerpującą odpowiedź. :D
cadjpy wywaliło mi na BE, teraz znowu widzę tam okazję na S ale musiałem wyjśc z domu i jest już za późno.
poza tym, że ja się trochę boję wchodzić po takim mocnym ruchu kontrend, bo zdarzyło mi się na ejku kiedyś parę razy przejechać. Cena sobie szła 150p, piękny setup na zawrotkę a tu zonk - cena leci kolejne 150p
Widziałem to przed wejściem, jednak za mało mam jeszcze praktyki...
Również życzę sukcesów na fx.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie tygodnia:
Ilośc błędów: 13
-pośpiech/szukanie pozycji na siłę x5
-zajęcie pozycji wymuszone strachem że poleci beze mnie x3
-brak potwierdzenia x3
-złamanie zasad x2

ilośc trejdów: 19
zyskowych: 9
stratnych: 7
BE: 3
stan kąta: +39%

Czuje że miałem dużo szczęścia na początku tygodnia. Ale jestem zadowolony, w zeszłym tygodniu miałem 23 błędy. Poza tym trzeci mój tydzień na plusie na Fx. :clap:

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Dzień dobry. Ważne dla mnie jest ułatwianie sobie życia, dlatego nauczyłem się programowania i produkuje sobie pomocne dla mnie skrypty i wskaźniki. Pomyślałem sobie że komuś może się to również przydac więc wstawię coś tutaj. Zdaję sobie sprawę że taki pomoce mogą już istniec, jednak kiedyś szukałem i nie znalazłem, poza tym wole swoje :D
Przedstawiam "AA sl linia"
W skrócie: umieszczamy na wykresie linie a wskaźnik obliczy nam odległośc od niej do lini Bid oraz wiekośc pozycji jaką musieli byś my zagrac przy takiej odległości SL. Więcej na screenie.
Następnie skrypt "AAAB Open sl linia SD i LT"
Otwiera mam zlecenie z SL na ustawionej lini.
Oraz skrypt "AA usun obiekty linia"
Pomocny kiedy nasza linia zgubi się nam gdzieś na innym interwale. Klikamy skrypt i po odświeżeniu linia pojawi się gdzieś w połowie wykresu.

Uwaga: skrypt do otwarcia pozycji korzysta z funkcji Message Box która działa chyba tylko na Windows. Ale nie jestem pewien.

Pozostałe załączniki w następnym poście bo nie da się dodac więcej niż 3.

Nie miałem nigdy problemów z tym wskaźnikiem ale proponuje najpierw spróbowac na demo.

Jeśli mój wskaźnik okaże się pomocny, zrobiłem takie samo narzędzie do zostawiania zleceń oczekujących.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Pozostałe 2 skrypty.

djdampca
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: djdampca »

bfx pisze:djdampca jak zaśmiecam twój dziennik to mnie przegoń.. :wpale:
Ale mam nadzieję że nie..
spokojnie pisz jak najwiecej

a tu moje 2 sl

ODPOWIEDZ