next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

pol75 pisze:Domyślam się , dlatego zamieściłem przykład żebyś wiedział na co zwrócić uwagę. Zdaję sobie sprawę że Twoje oko jeszcze nie jest przyzwyczajone i nauczone do wychwytywania takich rzeczy. Musiał byś przejrzeć wykresy historyczne, żeby potrenować oko. Początek układu to zawsze mierzenie pierwszego swingu, a potem patrzysz czy w określonych miejscach dzieje się to co technika zakłada.
Ok. Właśnie zabrałem się za to i faktycznie, nawet w tym miesiącu na EURUSD było kilka podobnych ruchów. Na razie sobie będę mierzył i uczył się tego. Jak zacznę coś działać to wrzucę tutaj wykres, żeby było wiadomo kiedy ruszyłem z tym do przodu, zacząłem grać. Żebyście nie musieli śledzić po myfxbook, tak będzie prościej :wink:
Do póki nie będzie wykresów to znaczy, że nadal tylko mierzę i robię notatki na komputerze u siebie. Nadal to rozkminiam.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Dziś też rynek zatrzymał się idealnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Jeżeli nie przebije dołka z dziś to jest możliwość że zrobił się spadkowy układ harmoniczny. Musi przebić opory na fibo 50 , a potem trzeba patrzeć co rynek będzie robił na poziomach fibo 61 , 78 i 88. Pisanie scenariuszy i czekanie. Ja mam długą pozycje z SL pod dołkiem.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Na 1H też możliwa realizacja takiego układu wzrostowego , co dodatkowo potwierdzało by możliwość utworzenia tego harmonika na niższym TF-ie. Oczywiście ten harmonik może mieć zejście jeszcze niżej na fibo 78 czy 88, a nawet np zewnętrzne 127 , które wychodzi na 1.0536. Trzeba mieć plan na oby dwa kierunki , a jeżeli przerwie linie trendu , którą ładnie widać na 4h to rynek może umocnić dolara.

-rookie-
Maniak
Maniak

Znalazłem wczoraj 2 journale, kiedy szukałem czegoś więcej na ten temat
1. Fibo i Harmonia Rynku - http://forex-nawigator.biz/forum/fibo-i ... 24463.html
2. Harmonic Trading - http://forex-nawigator.biz/forum/harmon ... t3431.html
Przejrzałem tylko co w nich jest, ale nie czytałem dokładnie. Postaram się przeczytać to przez weekend, może coś zacznę rozumieć z tych wykresów które podrzuciłeś, bo tak po jednym dniu to niewiele potrafie zrobić. W tym dzienniku Fibo i Harmonia Rynku autor ( Piotr Willer ) sporo wyjaśnił. Dzięki pol75 za podrzucenie analizy na bieżąco. O wiele łatwiej będzie mi zrozumieć to kiedy mam pokazaną aktualną sytuacje i wykresy... Może w następnym tygodniu zacznę już łapać o co w tym chodzi i jak to mierzyć. Teraz to bardziej walka z samym sobą żeby nie gapić się na wykres tylko go analizować i uczyć się tego wszystkiego.

Napisałeś, że chodzi o czytanie z tego co rysuje się na wykresie. To dopiero dotarłem do tego etapu w sposobie myślenia i zastanawiałem się nad tym wczoraj wieczorem.

Myślisz, że analizowanie tylko trzech par EURUSD, GBPUSD, USDJPY i granie tylko ich jest wystarczające do nauki?

-rookie-
Maniak
Maniak

Nie wiem co ty tam widzisz przed oczami, pisząc to o czytaniu wykresu, tego co chce nam powiedzieć. Ja na razie widzę czysty wykres słupkowy albo liniowy i falowy sposób rysowania się go na hisotrii. Ale nic więcej nie potrafię na to nanieść w wyobraźni. Widzę tylko sam wykres w tej chwili i widzę go właśnie tak jak to jest na MT4 teraz, choćby przykład GBPUSD. Tylko takie mam skojarzenia. Ciężko mi zrozumieć co Ty tam sobie w głowie wyobrażasz i co widzisz ( jakie ruchy ) z takiego opisu, ale jak napisałem wczoraj, zastanawiam się nad tym co napisałeś. Będę to analizował sobie powoli. To co piszesz dało mi kopa do działania, ale... tak szybko tego nie załapie. Potrzebuje jednak troche czasu żeby się z tym wszystkim oswoić i poznać.
GBPUSDmicroM15 - tylko to widze.png

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Ja bym to tak rozrysował. Tam jest cały obszar wsparć w połączeniu z fibo 61 z ostatniego swingu, który powstał po przebiciu "sufitu" oporów. Teoria mówi że powinna realizować się flaga, ale wsparcia mogą utrzymać.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Na edku widzę że ruchu nie było i trójkąt zrobili przez noc , ale wybicie z niego w dół może być fałszywe, bo jest juz za bardzo przeciągnięty. Około 25% przed jego końcem powinno być wybicie, a tu juz prawie końcówka. Dalej myślę o tym co wieczorem pisałem czyli jakieś podejście w góre żeby "narybek nakarmić" , a docelowo w dół. Pisząc w górę mam na myśli poziomy fibo 61, 78 lub 88 , które widac na zrzucie

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, wrzucę obrazek żeby było wiadomo jak to u mnie wygląda. Zaznaczyłem sobie to samo co na tym przykładzie wyżej. To tak dla porównania potem pod koniec dnia, żebym połapał się w tym wszystkim i nie zapomniał niczego.
EURUSDmicroM15_trojkaty_widok_u_mnie.png

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Ok, wrzucę obrazek żeby było wiadomo jak to u mnie wygląda. Zaznaczyłem sobie to samo co na tym przykładzie wyżej. To tak dla porównania potem pod koniec dnia, żebym połapał się w tym wszystkim i nie zapomniał niczego.
EURUSDmicroM15_trojkaty_widok_u_mnie.png

Dla jasności. Tak powinien zrealizować się trójkąt

https://www.mbank.pl/pobierz/inwestycje ... yczny.html

Zablokowany