next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Patryś
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Rookie, zrób tak jak Ci radzą wszyscy, czyli wybierz metodę która dla Ciebie ma sens, zagryź zęby i się jej naucz.
Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że zmarnowałem mnóstwo czasu (w sumie ok. 1,5 roku) na skakanie z metody na metodę, licząc że wreszcie znajdę tę jedną, idealną. Po kilku nieudanych zagraniach całkowicie zmieniałem swoje podejście. I tak znowu, i znowu. Jakie były tego efekty pewnie się domyślasz ;)
O
becnie od około dwóch miesięcy sztywno "siedzę" w jednej metodzie analizy rynku, czyli rangebarsach i nie jestem jeszcze na poziomie codziennego hurtowego haratania pipsów (wbrew bzdurom jakie tu wypisuje Pablo90 można tak robić ;) ) ale konto posunęło się o tych kilka % do przodu - i to mimo wieeeeelu kardynalnych błędów jakie popełniałem.

Do czego zmierzam - Twój umysł potrzebuje czasu, żeby przyswoić informacje i wyćwiczyć te wszystkie umiejętności w praktyce, i tu naprawdę nie ma innego wyjścia, niż tylko zacisnąć zęby i wysiedzieć przed wykresami należyte tysiące godzin, aby w końcu dostatecznie opanować swoją strategię. Skakanie z kwiatka na kwiatek co tydzień nie przybliży Cię do celu nawet o krok. I szkoda że sam musiałem zmarnować sporo czasu żeby to do mnie dotarło ;)

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Ok, dzięki chłopaki za pomoc dziś. Teraz najlepiej byłoby żebym nic nie pisał po forum, tylko zajął się wykresami i robił notatki w myfxbook, żeby tutaj nie narobić syfu. Żeby to nie przepadło między kolejnymi postami i moimi wypocinami. Zobaczymy jak mi to wyjdzie tym razem...

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Patryś pisze:Rookie, zrób tak jak Ci radzą wszyscy, czyli wybierz metodę która dla Ciebie ma sens, zagryź zęby i się jej naucz.
Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że zmarnowałem mnóstwo czasu (w sumie ok. 1,5 roku) na skakanie z metody na metodę, licząc że wreszcie znajdę tę jedną, idealną. Po kilku nieudanych zagraniach całkowicie zmieniałem swoje podejście. I tak znowu, i znowu. Jakie były tego efekty pewnie się domyślasz ;)
O
becnie od około dwóch miesięcy sztywno "siedzę" w jednej metodzie analizy rynku, czyli rangebarsach i nie jestem jeszcze na poziomie codziennego hurtowego haratania pipsów (wbrew bzdurom jakie tu wypisuje Pablo90 można tak robić ;) ) ale konto posunęło się o tych kilka % do przodu - i to mimo wieeeeelu kardynalnych błędów jakie popełniałem.

Do czego zmierzam - Twój umysł potrzebuje czasu, żeby przyswoić informacje i wyćwiczyć te wszystkie umiejętności w praktyce, i tu naprawdę nie ma innego wyjścia, niż tylko zacisnąć zęby i wysiedzieć przed wykresami należyte tysiące godzin, aby w końcu dostatecznie opanować swoją strategię. Skakanie z kwiatka na kwiatek co tydzień nie przybliży Cię do celu nawet o krok. I szkoda że sam musiałem zmarnować sporo czasu żeby to do mnie dotarło ;)
Bardzo dobry wpis, Patryś. Szczególnie to o czasie jaki potrzebuje umysł na przyswojenie nowych nawyków :)
Sęk w tym, że -rookie- jeszcze nie wie co mu pasuje. Musi więc poszukać metody, z którą będzie spójny.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

-rookie-
Maniak
Maniak

XM micro REAL

Dźwignia 1:10

Budżet 100 PLN + bonusy

To prawda, nie znam żadnej techniki. Dotarło wczoraj do mnie, że kiedy zajmę się nauką tylko jednej metody skończy się chaotyczne działanie, głupie analizowanie i opisywanie wykresów, robienie chaotycznych notatek które prowadzą donikąd, syf na dysku gdzie mam milion wykresów i nawet nie wiem do czego to i po co, itd. Skupiając się na jednej technice będę robił notatki tylko dla określonego działania na wykresie i albo wykonałem to co do mnie należy ( zgodnie z tym co zaproponował i opisał pol75 ) albo nie. Będę uczył się tej techniki i próbował grać w ten sposób. Aktualizacja stopki, nowe konto.

Kod: Zaznacz cały

http://www.myfxbook.com/members/rookie_t/100-pln-micro-study/1949236

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

jaka technika?
Jeśli można coś doradzić....skup się na wyższych ramach czasowych, Weekly, Daily, H4 - to naprawdę dobrze robi dla psychiki. Póki co zapomnij o M1, M5, M15 czy H1. Na to jeszcze przyjdzie czas. Jak nagle przestawiłem się na H4 i Daily to dziwnym trafem konto zaczęło mieć tendencję wzrostową, oczywiście i tak je po czasie spaliłem, bo uznałem, że nie potrzebuję SLa i potrafie gridować także dużymi pozycjami. Ale dużo nauczyłem się.

Po 3 latach i skakania z "systemu" na system po 2 latach coś mi się uwidziało na wykresach, co mogę pilnować i jestem w stanie określić czy mam szanse powodzenia w danym kierunku. I od roku trzymam się tego cały czas ucząc się i zdobywając kolejne tzw. dupogodziny przed ekg.

-rookie-
Maniak
Maniak

No dobra, wyjaśnie to. W moim przypadku chodziło o to, żebym przestał skakać po systemach i metodach, siadł na tyłku i przestudiował jedną z nich. Tego próbował nauczyć mnie meylo jakiś czas temu. Wtedy nie rozumiałem pewnych spraw i nie wiedziałem tego co wiem teraz. Wróciłem po nowym roku i zająłem się tym co opisał mi pol75 w grudniu. Wyniki były pozytywne, potem jednak zacząłem znowu skakać między metodami ( chmury MMD itd ). Pojawił się pol75, pokazał kilka rzeczy, troche poczytałem w sieci na ten temat, przemyślałem wczoraj sprawe jeszcze raz i postanowiłem że zacznę od nowa. Teraz cała sztuka polega na wytrwaniu w tych postanowieniach, posłuchaniu rad innych, poznawaniu jednej metody zgodnie z tym co nakreślił mi pol75 i wytrwanie w tym aż wyniki będą zadowalające i powtarzalne. Przy okazji tego przesiadłem się na realne konto z małym depozytem. Dźwignia 1:10, żeby nie przeszarżować tylko skupić się na technice ( rozgrywaniu setupów zgodnie z tą techniką ). Mam uczyć się jednej metody ( poznać jedną metodę bo nie znam żadnej / uczyć się na jednej metodzie ) ? Więc właśnie to robię irmentruda...

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Nie wiem czy przeglądałeś wykresy , ale była fajna sytuacja wczoraj. Ze zwykłego pomiaru wyszedł układ harmoniczny, który sie do dziś rana ładnie zrealizował. Jeden z najbardziej popularnych, czyli punkt B na fibo 61,8 a punkt zwrotny D na 88,6.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2017, 12:38 przez pol75, łącznie zmieniany 2 razy.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

... poświęć 25 minut na ten film......
mówi o najprostrzych sprawach
https://www.youtube.com/watch?v=lH3h8oJ ... e=youtu.be :569:

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:Nie wiem czy przeglądałeś wykresy , ale była fajna sytuacja wczoraj. Ze zwykłego pomiaru wyszedł układ harmoniczny, który sie do dziś rana ładnie zrealizował. Jeden z najbardziej popularnych, czyli punkt B na fibo 61,8 a punkt zwrotny D na 88,6.
@pol75 - Nie widziałem tego. Jestem dopiero na etapie poznawania układów harmonicznych, korekt, itd. - tego co tam napisałeś wcześniej żebym się uczył. Jak zajarzę o co w tym chodzi wtedy zacznę otwierać jakieś pozycje. Póki co jestem jeszcze kompletnie zielony i nie ogarniam tego...

@jackub - Ok

A pierwszą pozycje musiałem otworzyć, żeby sprawdzić konto. Ale to było na czuja.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2017, 13:29 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Domyślam się , dlatego zamieściłem przykład żebyś wiedział na co zwrócić uwagę. Zdaję sobie sprawę że Twoje oko jeszcze nie jest przyzwyczajone i nauczone do wychwytywania takich rzeczy. Musiał byś przejrzeć wykresy historyczne, żeby potrenować oko. Początek układu to zawsze mierzenie pierwszego swingu, a potem patrzysz czy w określonych miejscach dzieje się to co technika zakłada.

Zablokowany