next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:
pol75 pisze:Gdyby była realizacja trójkąta to wychodzi do około 1,0628 i tak akurat jest wsparcie
Jeszcze jedno pytanie pol75, warto otworzyć teraz krótką pozycje na EURUSD i próbować trzymać do tego poziomu, albo siedzieć i obserwować co zrobi rynek. Chodzi mi o ten moment. Bo ja tak, to otworzyłbym pozycje i próbował coś robić. Ok, nie znam techniki, ale mógłbym spróbować chyba że to głupi pomysł.

Nawet jak skończy się stratą. To byłoby podsumowaniem tej rozmowy. Przejście do praktyki. Zrobienie czegoś na rynku, żeby zostawić ślad w pamięci.

Ale jak napisałem, to może być głupi pomysł. Tak mi teraz wpadło to do głowy, jest dopiero po 8 rano, piątek, cały dzień jeszcze przed nami, więc może... Ale jak pisze, jak to głupi pomysł to nawet nie musisz odpowiadać.

Ja teraz ćwicze bo trzeba się trochę poruszać i obserwuje , bo jakoś słabo do mnie przemawia ten trójkąt. Za słabym przemawianiem mam na myśli że niby z niego wyszli już, ale po pierwsze trochę za późno a po drugie jakoś nie ma dynamiki wyjścia. Powinien być wodospad po wyjściu. Wygląda to tak trochę spekulacyjnie. Chcą wszystkim ( co zauważą ten trójkąt ) pokazać go , ubrać w poranne pozycje a potem wyślizgać :)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, 08:41 przez pol75, łącznie zmieniany 1 raz.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Ok, to zmykam. Mam zrobić format dysku, i też kilka spraw pozałatwiać.
Dzięki za pomoc z rana :P Heh, dzień dopiero się zaczyna więc tak sobie pomyślałem, ale może to i lepiej że nic z tego nie wyszło. Na spokojnie sobie przeanalizuje wykresy przez weekend, poczytam. Na spokojnie zacznę od nowego tygodnia analizowanie. Dzięki.

-rookie-
Maniak
Maniak

Ten mój pomysł ze wspólnym graniem z rana był idiotyczny. Ale dopiero teraz to do mnie dotarło. Dobrze, że nie doszło do tego, niepotrzebna presja i emocje by się pojawiły. Mój błąd! Wyskoczyłem z tym...
Musze też ograniczyć pisanie, bo miałem nie spamować w dzienniku, a wpisy tego typu ( jak ten tutaj mój teraz ) są zbędne - to nieistotne śmiecie i spam.

-rookie-
Maniak
Maniak

Znowu o tym zapomniałem...
zapomnialem_o_danych.png
EURUSDmicroH1.png
Bez pozycji. Po prostu zapominam o tym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Znowu o tym zapomniałem...
zapomnialem_o_danych.png
EURUSDmicroH1.png
Bez pozycji. Po prostu zapominam o tym.

Ja miałem długą bo w sumie od wczoraj na to polowałem na ten ruch pod fibo tak jak wieczorem pisałem i wyszło znowu idealnie. Teraz widzisz jakie to precyzyjne narzędzie. Pierwsze odbicie fibo 61, a kto wie czy jeszcze nie pociągną wyżej, ale ja już bez pozycji bo piatek. Nie raz robię sobie już od czwartku wieczora wolne jak nic ciekawego nie widzę, ale dziś byłem skuszony techniką. Przy okazji powiem Ci taką rzecz. Rynek nie możesz traktować jak ciepłej posadki na zasadzie 8 godzin i fajrant. Tu trzeba siedzieć jak przy własnej firmie , nie raz po wiele wiele godzin. Jak upoluję miejsce do zajęcia pozycji, to po wejściu pilnuje jej , dokładam piramidę i wychodzę z palca bez sztywnego TP, które ustawiam na najdalszym fibo czyli 88, ale reaguję na bieżącą sytuację. Tego żaden automat nie zrobi za Ciebie. Lepiej 3 dni dużo popracować i jak jest okazja zarobić, a zrobić sobie potem np 4 dni wolnego. Robisz np od poniedziałku do środy , widzisz że masz zarobione fajnie , dużo godzin na to poświęciłeś, to w następne dni odpuszczasz i odpoczywasz. To moja zasada. W tym tygodniu procowałem względnie przyzwoicie mało wiec mogłem sobie i do piątku po spekulować , ale są takie dni gdzie wyjście z pozycji następuje w konkretnym miejscu, a te miejsce daje sygnał do odwrotu pozycji wiec się tylko obracam na pozycjach i dalej siedzę. Po takich 2-3 dobach człowiek ma dosyć, ale taka to praca. Pomyśl o tym ile chcesz pracować żeby się nie zajechać zdrowotnie, bo to też musisz mieć ustalone sam ze sobą. Traderzy różnie sobie to układają. Jedni np że muszą w danym tygodniu zarobić jakąś określoną kwotę, inni że robią np 5 pozycji , każda np po 30 pips i nie ważne ze zrobią to np w 2 dni. Reszta tygodnia automatycznie wolna. Ja mam se sobą ustalone że jak widzę coś ciekawego to gram, ale jak w pewnym momencie widzę że było duzo godzin roboczych to robię wolne. Pomyśl nad tym, bo to jest taka spychana na bok rzecz, a jest ważna przy rynku pracującym całą dobę.

-rookie-
Maniak
Maniak

Długa droga do tego żeby o tym wszystkim myśleć. To jest raczej zadanie które będę robił na samym końcu. Patrząc na moją sytuacje teraz, to raptem kilka dni temu nastąpił zwrot. Do tej pory skakałem po systemach, teraz postanowiłem pójść za Twoją radą i poznać jedną technike. To ważne, bo mam teraz punkt odniesienia którego nie było wcześniej i wiem co mam robić. Mam do czego przyłożyć to co zrobiłem żeby ocenić czy zrobiłem do dobrze, czy źle. Dziennik ma prawie 4 miesiące, a ja dopiero kilka dni temu postanowiłem co będę robił i czego się uczył. Dostałem kiedyś podobne rady, że w moich założeniach brakuje kwoty jaką chce zarabiać np. tygodniowo. Nie dziennie tylko tygodniowo żebym ustalał sobie cele. Ale teraz to nieistotne, skoro nie wiem w jaki sposób to zrobić ( zarabiać ). Na razie nastąpił pozytywny zwrot w tym co robię. Zobaczymy jak długo potrwa nauka... kiedy zacznę trejdować robiąc to dokładnie wg tej techniki, a nie uznaniowo. To jest teraz ważniejsze dla mnie.

Aha. Wiem co masz na myśli, ale chciałem przy okazji wyjaśnić obecną sytuacje dla siebie i ogólnie dla tych którzy to czytają.

Jeszcze jedno. Pewnie że chciałbym już zarabiać. Ciągle porównuje się do tego ile bym zarabiał na zwykłym etacie. Przez ponad 2 i pół roku męcze się z tym i nie zarobiłem, a nawet dołożyłem do interesu. Codziennie o tym myśle. Szkoda pisać...

Po prostu zdrowy rozsądek już mi podpowiada że nie ma innej drogi tutaj, że to nie jest takie proste jak się na początku wydawało. Jakoś to będę próbował rozkminiać powoli i robić to co robię. Może tym razem coś ruszy...?!

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Długa droga do tego żeby o tym wszystkim myśleć. To jest raczej zadanie które będę robił na samym końcu. Patrząc na moją sytuacje teraz, to raptem kilka dni temu nastąpił zwrot. Do tej pory skakałem po systemach, teraz postanowiłem pójść za Twoją radą i poznać jedną technike. To ważne, bo mam teraz punkt odniesienia którego nie było wcześniej i wiem co mam robić. Wiem co czego przyłożyć to co zrobiłem żeby ocenić czy zrobiłem do dobrze, czy źle. Dziennik ma prawie 4 miesiące, a ja dopiero kilka dni temu postanowiłem co będę robił i czego się uczył. Dostałem kiedyś podobne rady, że w moich założeniach brakuje kwoty jaką chce zarabiać np. tygodniowo. Nie dziennie tylko tygodniowo żebym ustalał sobie cele. Ale teraz to nieistotne, skoro nie wiem w jaki sposób to zrobić ( zarabiać ). Na razie nastąpił pozytywny zwrot w tym co robię. Zobaczymy jak długo potrwa nauka... kiedy zacznę trejdować robiąc to dokładnie wg tej techniki, a nie uznaniowo. To jest teraz ważniejsze dla mnie.

To prawda że długa droga i dużo nauki przed Tobą. Powiedział bym że wiele miesięcy, ale nie zrażaj się tak długim czasem. Jak to mówią głowa do góry, bo tylko tak mozna opróznic kieliszek :) . Jeśli chodzi o ustalenie czasu pracy, to wspomniałem o tym dlatego że musisz pod swoje możliwości czasowe ustawić technikę gry i interwał , wiec musisz to brać pod uwagę na etapie uczenia się i ustalania stylu swojej gry. Nawet pod swoją psychikę musisz ustalić interwał. Jeden będzie siedział ze stopem 70 pips na dziennym TF, a inny woli 15 pips SL i TF 1 lub 5 m. Oczywiście teraz na samym początku, to musisz wypracować samą technikę. Jeżeli to co pokazałem Ci , podoba Ci się to OK. Jedną sprawę jak wybór techniki gry masz z głowy. Teraz szlif. Ciężko mi przelać całość mojego toku myślowego podczas analizy, ale jakiś zarys masz. Jedna rzecz , która mi umknęła, a muszę o tym wspomnieć. Często gram z wyprzedzeniem zanim utworzy się jakiś układ harmoniczny. Po prostu wyprzedzam rynek zanim utworzy formacje. Gram z wizją że coś w danym miejscu utworzy się. Tak np było wczoraj / dziś. Wieczorem pisałem że ed w górę do któregoś poziomu fibo czyli 61,78 lub 88 i docelowo w edek poleci w dół. To była sytuacja gdzie wróżyłem utworzenie się układu harmonicznego spadkowego i zagrałem na BUY , i gdyby nie to że jest piątek a nie lubię mieć pozycji na weekend to na fibo 61 siedział bym juz w pozycji kontrolnej sell i miał piramidę utworzoną po drodze. Możesz cofnąć sie do postów z wczorajszego wieczora, bo tam wspominałem o tym. To tak w ramach wytłumaczenia mojego toku myślenia. Gram najpierw na teoretyczne utworzenie sie jakiego układu technicznego , a potem gram na układzie o ile się utworzy. Ty możesz zacząć od czystych sygnałów , bo tak będzie prościej.

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:Jedną sprawę jak wybór techniki gry masz z głowy. Teraz szlif.
Dokładnie. Teraz już nie ma innej opcji, jeśli chce się tym zajmować ( forexem ). Dzięki pol75. Jakoś to będę sobie rozkminiał powoli. Jak napisałem wyżej - może tym razem coś ruszy...?!
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, 19:14 przez -rookie-, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Spojrzenie na chwile obecną na edka. Po przetestowaniu oporów powrót do linii trendu gdzie kilka godzin juz wcześniej walczył. Myślę że teraz już nie odpuści i ją przebije. Może być zrobione to luką otwarcia.

Na fx potrzeba dużo doświadczenia, wiec ruszy jezeli będziesz zbierał to doświadczenie

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

W ramach nauki coś Ci pokaże. Coś czego dużo ludzi nie widzi a to jest. Układ harmoniczny na 5m, tylko godzina słaba żeby się zrealizował. Takie coś na początku sesji z rana i malina by była. Fibo 50 nie dokładnie przetestowane w punkcie B, ale za to ładnie na fibo 78 zachowali się. W miejscach gdzie rynek ma zawrócić może dochodzić do ponownych retestów tych obszarów, albo moze pojawić się np młot czy jakaś inna formacja potwierdzająca odwrócenie trendu. Na takie rzeczy musisz być wyczulony , bo własnie na tym się zarabia

Zablokowany