-rookie- pisze:Długa droga do tego żeby o tym wszystkim myśleć. To jest raczej zadanie które będę robił na samym końcu. Patrząc na moją sytuacje teraz, to raptem kilka dni temu nastąpił zwrot. Do tej pory skakałem po systemach, teraz postanowiłem pójść za Twoją radą i poznać jedną technike. To ważne, bo mam teraz punkt odniesienia którego nie było wcześniej i wiem co mam robić. Wiem co czego przyłożyć to co zrobiłem żeby ocenić czy zrobiłem do dobrze, czy źle. Dziennik ma prawie 4 miesiące, a ja dopiero kilka dni temu postanowiłem co będę robił i czego się uczył. Dostałem kiedyś podobne rady, że w moich założeniach brakuje kwoty jaką chce zarabiać np. tygodniowo. Nie dziennie tylko tygodniowo żebym ustalał sobie cele. Ale teraz to nieistotne, skoro nie wiem w jaki sposób to zrobić ( zarabiać ). Na razie nastąpił pozytywny zwrot w tym co robię. Zobaczymy jak długo potrwa nauka... kiedy zacznę trejdować robiąc to dokładnie wg tej techniki, a nie uznaniowo. To jest teraz ważniejsze dla mnie.
To prawda że długa droga i dużo nauki przed Tobą. Powiedział bym że wiele miesięcy, ale nie zrażaj się tak długim czasem. Jak to mówią głowa do góry, bo tylko tak mozna opróznic kieliszek

. Jeśli chodzi o ustalenie czasu pracy, to wspomniałem o tym dlatego że musisz pod swoje możliwości czasowe ustawić technikę gry i interwał , wiec musisz to brać pod uwagę na etapie uczenia się i ustalania stylu swojej gry. Nawet pod swoją psychikę musisz ustalić interwał. Jeden będzie siedział ze stopem 70 pips na dziennym TF, a inny woli 15 pips SL i TF 1 lub 5 m. Oczywiście teraz na samym początku, to musisz wypracować samą technikę. Jeżeli to co pokazałem Ci , podoba Ci się to OK. Jedną sprawę jak wybór techniki gry masz z głowy. Teraz szlif. Ciężko mi przelać całość mojego toku myślowego podczas analizy, ale jakiś zarys masz. Jedna rzecz , która mi umknęła, a muszę o tym wspomnieć. Często gram z wyprzedzeniem zanim utworzy się jakiś układ harmoniczny. Po prostu wyprzedzam rynek zanim utworzy formacje. Gram z wizją że coś w danym miejscu utworzy się. Tak np było wczoraj / dziś. Wieczorem pisałem że ed w górę do któregoś poziomu fibo czyli 61,78 lub 88 i docelowo w edek poleci w dół. To była sytuacja gdzie wróżyłem utworzenie się układu harmonicznego spadkowego i zagrałem na BUY , i gdyby nie to że jest piątek a nie lubię mieć pozycji na weekend to na fibo 61 siedział bym juz w pozycji kontrolnej sell i miał piramidę utworzoną po drodze. Możesz cofnąć sie do postów z wczorajszego wieczora, bo tam wspominałem o tym. To tak w ramach wytłumaczenia mojego toku myślenia. Gram najpierw na teoretyczne utworzenie sie jakiego układu technicznego , a potem gram na układzie o ile się utworzy. Ty możesz zacząć od czystych sygnałów , bo tak będzie prościej.