Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

kolega Arch.Angel nie przeczytał całego wątku :evil:
kolor świeczki D1 można liczyć także od rozpoczęcia sesji ważniejszych giełd na świecie dlatego to takie ważne która jest godzina na wykresie
ja nie gram o 9 bo startuje londyn który często "poluje" na SL azji
ale po tym jak to sie juz skończy to często piękne wejścia występują
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

TARKIN pisze:powiedz tylko w jakiej strefie czasowej masz broka bo to ważne jest dla tych co używają TRAININGWHEELS
Już odpowiadam - wszystkie screeny pochodzą z mt4 od Admiral Markets - czyli tam mają czas -1 w stosunku do Polski.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Arch.Angel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Arch.Angel »

TARKIN pisze:kolega Arch.Angel nie przeczytał całego wątku :evil:
Rozczarowałbyś się, i to niejednokrotnie :roll:

Strona 147
Mike_Scofield pisze:
TARKIN pisze:szukałem na forum kreslika czy TRO zrobił ulepszoną wersje sesyjnych świeczek jak na razie nie znalazłem
Pozostaje wiec postawić sobie poziomą linie poziome na poziomie rozpoczęciu sesji.
Zamiast rysować poziome kreski możesz zastosować dwa wskaźniki:
- SESSIONS (zmodyfikowany przez TRO i pokazujący dokładnie sesje na wykresie);
- TRO TRAINING WHEELS (ustawia się w nim dokładnie czas brokera i czas rozpoczęcia danej sesji). Po odpowiednim wpisaniu parametrów wskaźnik traktuje jako nowe "dni" sesje zaczynające się odpowiednio wg polskiego czasu:
23:00 AU
01:00 TY
09:00 LD
14:00 NY
Wskaźnik na danym wykresie pokazuje w zależności od sytuacji odpowiedni tekst:
"ONLY TRADE LONG/ SHORT" albo "WAIT".

Wtedy już nie można mieć żadnych wątpliwości czy są spełnione warunki NLA czy nie :mrgreen:
Dwa posty dalej:
Mike_Scofield pisze:
HunterPL pisze:cholera nie moge znalesc TRO TRAINING WHEELS ma ktos? moze link?
Wskaźnik był w paczce z płatnymi, może dlatego ciężko znaleźć :mrgreen:
W tym kontekście oczywiście można podejrzeć na tych screenach, jak zachowywała się cena na otwarciu poszczególnych sesji i od tych momentów liczyć D1.
Nie wiem czemu, ale skupiłem się tylko na tym porównywaniu screenów z wykresami w Naszym MT4, stąd to trochę dziwne pytanie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Arch.Angel - zwracam honor :wink:
TRAINING WHEELS jest z jednej strony pomocnym narzędziem ale nie można w niego wierzyć ślepo
jak już pisałem o rozpoczęciu Londynu
gdy pomiędzy 9-10 cena zmieni kierunek polując tylko na SL azji
to na otwarciu H1 o 10 TRAINING WHEELS każe czekać aż do momentu gdy H1 z godziny 10 przebije poziom otwarcia H1 z godziny 9
co oczywistym jest błędem
Ciekawa sytuacja występuje także przy otwarciu NY - odradzam granie tam kolor H1 i D1 zawsze będzie taki sam przez pierwszą godzinę i może zmieniać się jak w kalejdoskopie.
Bez względu na to czy używa się D1 zwykłego czy też z poziomu TRAINING WHEELS polecam uważać na poziom otwarcia D1
na poniższym obrazku widac jak D1 (TRAINING WHEELS) mnie oszukała:
o godzinie 13 cena była na niemal identycznym poziomie otwarcia z godziny 9
cena ruszyła w górę i wszystko było na zielono
ja wszedłem a cena zawróciła
że H1 zmieniła kolor to jeszcze można przeżyć z szerokim SL
ale jak D1 (TRAINING WHEELS) zmieniła kolor osłupiałem :)
to nie częsta sytuacja ale w ciągu roku może się kilka razy zdarzyć
kilka mniej SL zawsze poprawia humor
no i statystyki :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

dość fajny setup na edku tym bardziej, że wylądował na 38 Fibo

Arch.Angel
Bywalec
Bywalec

Ale z tego co widzę to nie wchodziłeś wg czystego NLA. Jak mówisz, to odbicie od Fibo. Ja bym chyba się bał w to wejść. Dosyć gwałtowny spadek na otwarcie sesji w NY.

Wejście wg NLA jest na następnej świeczce godzinowej. Początkowo otwiera się i od razu spada o ok 13 pip. Po 10 min powrót i od razu wejście jak H1 zmieni się na zielone. Szkoda tylko, że mnie nie było.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

zgadza się, to było zbyt wczesne wejście :)

stefanjawny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: stefanjawny »

witam

strzalka w dol zaznaczony moment wejscia, kupowalem z nadzieja na odbicie od kanalu, d1, h1 zielone, druga swieczka m15 wzrostowa, wszedlem chyba zgodnie z systemem

kiedy wszedlem cena jeszcze teroche rosla zabraklo kilku pipsow do TP i nagle zaczela spadac zatrzymala sie na SL... czerwonymi liniami oznaczone TP i SL

czy bylem zabardzo chciwy i ustawilem za wysoko TP? czy wszedlem niezgodnie z systemem?

Arch.Angel
Bywalec
Bywalec

Jeśli chodzi o mnie to obserwowałem też tę sytuację, ale nie wszedłem w long tylko dlatego, że nie podobał mi się ten nagły zjazd. To nie reguła, ale sam lepiej się czuję jak cena stopniowo robi korektę, a nie 50 pipsowy spadek na H1 (od open to close).

Używając sesyjnej D1 od otwarcia NY, to jesteśmy na czerwono, choć to kwestia 20 pipsów.
Nie podam Ci reguły, kiedy po korekcie jedziemy do góry, a kiedy ta jazda do góry jest tylko korekta kolejnych spadków. Generalnie uważaj na nagły zjazd do bandy kanału.

Inna kwestia, zależy, w którym miejscu zająłeś pozycję. Gdybym zajął pozycję to pewnie 1.3394 i 10 pips na plus bym złapał, ale znając siebie to nie zamknął a przestawił na BE. Lepiej wyjść na zero niż stracić.

Jeśli przeanalizujesz różne dobre wejścia przy użyciu NLA, to zobazysz, że BE nie powinno być złapane (w krótkim czasie). Oczywiście może być tak, że cena wróci, dotknie Twojego BE i wystrzeli. Wszystkiego nie przewidzisz.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

na forexie zasadniczo rozróżniamy dwa rodzaje SL:
szerokie i wąskie
szerokie daje nam pewien margines błedu po zajęciu pozycji (cena może falować)
a wąskie pozwala na niską stratę w nadzieji ze za chwile system który uzywamy wygeneruje kolejne wejście ( zbyt wcześnie weszliśmy)
NLA jest doskonałym tego przykładem:
trzymając się zasady koloru H1 możemy SL ustawiać poniżej miejsca zmiany koloru świeczki
i jak cena zawróci i H1 zmieni kolor to nie ma sygnału z NLA - więc pozycja powinna być zamknięta

Analizując swoje wejścia zmieniłem zdanie - jak najbardziej zacząłem używać BE - powyżej poziomu zmiany koloru H1 - w ten sposób że zamyka mi się na plus ze spredem na otwarcie kolejnej pozycji - jeżeli cena ponownie zawróci znowu wchodzę w rynek (jak się oddali od poziomu zmiany koloru o odpowiednia wielkość)
jeżeli nie to znaczy że TP był za wysoki
stefanjawny - jęzli po Twoim wejściu cena poruszał sie w kierunku przez Ciebie oczekiwanym to znaczy że system generacji sygnału zadziała - jeżeli nie było TP znaczy było za wysokie
tutaj cytat z jednego z wpisów w dzienniku Marcina:
MaxRipper pisze:Chłopaki zmartwię Was straszliwie - ale akurat moment wejścia to najmniej istotny element strategii. Najważniejsze jest to jak wychodzisz bo w efekcie to decyduje o wielkości Twojej straty bądź zysku. Myślę ze, warto zastanowić się nad tym czy "moje wyjścia są dobre"? Czy chronię swoje zyski w sposób logiczny? Czy właściwie przesuwam stopa (BE + 1??!)?

To są fundamentalne pytania, na które trzeba sobie odpowiedzieć i ostatecznie potwierdzić je dziesiątkami testów.

Na jednym ze szkoleń znany czarodziej rynku Tom Baso uzmysławiał traderom, że najważniejsze są zasady zamykania pozycji oraz algorytmy zarządzania wielkością pozycji. W tym samym czasie został zapytany czy możliwe byłoby zarabianie pieniędzy otwierając pozycję na zasadach losowych wraz z zachowaniem dwóch wyżej wymienianych elementów. Legendarny trader potwierdził taką możliwość.

Ja na waszym miejscu nie spierałbym się z doświadczeniem Toma Baso a poświecił całą swoją uwagę na dopracowanie MM i zasad wyjścia :)

ODPOWIEDZ