Mój pierwszy milion

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Re: Mój pierwszy milion

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Dzisiaj coś się ruszyło, ale nie specjalnie dla mnie z korzyścią. Na dzień dobry popełniłem błąd, ponieważ anulowałem zlecenie CHF/JPY które było poprawnie ocenione. Wątpliwości przyszły, ponieważ na wyższy interwał sugerował ponowne dotarcie do strefy a zatem mniej sprzedających. Okazało się że początkowo sprzedających było niewiele ale później chętnie przyłączyli się do trendu. Trzeba było tiggerować tą pozycję. No cóż ten dziennik istnieje po to ażeby się uczyć.

Pozdrawaim
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Kolejne zlecenia na dzisiaj zostało aktywowane na parze NZD/CAD Daily. Cena zajrzała do strefy i podczas powrotu aktywowała shorta. Całkiem możliwe że cena jeszcze dojdzie troszkę wyżej ponieważ nakładają się na siebie aż dwie strefy. Ja wyznaczyłem tą drugą. Liczę na to że potrzymam pozycję przynajmniej do piątku, chyba że zmienność będzie tak niska że swapy przewyższą zyski :wink: Zamieszczam jeszcze mój scenariusz odnośnie pary EUR/USD TF H4 oraz USD/CAD M15

Pozdrawaim

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Podsumowując wczorajsze scenariusze muszę przyznać, że całkiem udane, albo raczej nie do końca błędne. W przypadku pary NZD/CAD wyznaczyłem niewłaściwie strefę. O co chodzi...? Powinienem wyznaczyć strefę bardziej atrakcyjną. Sugerowałem się tym że cena już tam raz zajrzała. Myślę nie wiozłem pod uwagę tego jak tam zajrzała. Został wykonany swing który praktycznie na wykresie Daily jest niewidoczny. A zatem nie powinienem był go brać pod uwagę. Bądź, co bądź w porę przewartościowałem swoje założenia i odpaliłem shorta w połowie strefy którą wyznaczyłem powyżej.

Co do pary EUR/USD nie mam zastrzeżeń. Odbicie nastąpiło wg. założeń i obecnie jestem w shorcie. Natomiast w przypadku USD/CAD popełniłem podobny błąd co w przypadku NZD/CAD. Wyznaczyłem za nisko strefę. Powinienem zerknąć na wyższy interwał, ponieważ tam wszystko było widać jak na dłoni. Cena wyrwała się ze strefy którą przeoczyłem. Zlecenie zakończyło się więc wybiciem SL-a, dojściem do właściwego poziomu i pięknym odbiciem. Myślę że czegoś się nauczyłem odnośnie dobierania odpowiednich interwałów.

Pozdrawaim

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Zapomniałem dodać pozycję CHF/JPY M15 gdzie jestem w shorcie. Cena odbiła się od strefy wg. założonego planu.
Wszystkie pozycje (nie widać tego na screenach) przestawiłem na BE, tak że kontynuuję free-trading.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Mój pierwszy milion

Witam

Zapowiada się ładny setup na parze USD/CHF. Cena ładnie wyrwała się z bazy co sugeruje masowy atak sprzedających. Obecnie jest w trakcie cyklu i jak dotrze to liczę na to że będzie na tyle drogo ażeby sprzedawać

Pozdrawiam
ImageUploadedByTapatalk1381968305.597473.jpg

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Zauważyłem, że można z powodzeniem rozgrywać setupy także na przebicia poziomów. Obecnie jestem w longu na parze GBP/USD. Wygląda na to że cena dąży do osiągnięcia kolejnej strefy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

Wchodziłeś przy wejściu ceny w okolice 1,625 czy jednak odpuściłeś ze względu na to że poziom nie jest zbyt świeży?

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Ostatnio byłem trochę chory, więc sobie troszkę odpuściłem i nie śledziłem ceny. Co do kwestii nieświeżości poziomu to mam trochę niekonserwatywne podejście (a może i nie). Nie jestem jeszcze takim ekspertem jak inni na tym forum ale jakiś czas temu ktoś mi powiedział - "to nie poziomów szukamy ale zleceń". Uważam to za kluczowe stwierdzenie w czytaniu wykresów. Cena może się wiele razy odbijać od danego poziomu i wcale się nie zdezaktualizuje. Istotne jest to czy znajdują się tam zlecenia i czy dalej są dokładane. Jeżeli nawet było to czwarte dotarcie do strefy to o sile zleceń i tego czy zostały dołożone możemy wnioskować po tym jak wyrywa się stamtąd cena. Czasami jest tak że pierwsze wyrwanie jest słabsze od drugiego, a trzecie jeszcze silniejsze, albo na przemian czy zupełnie odwrotnie. W związku z tym ja bym wnioskował, że obszar będzie tak długo istotny aż nie zaobserwujemy wyraźnego osłabienia. Tak też się stało tym razem. Drugie odbicie było silniejsze od pierwszego. Trzecie podobne do drugiego, natomiast czwarte - ostatnie wyraźnie osłabło. Najwyraźniej nikt już nie dokładał tam zleceń w takiej ilości jak poprzednio. To tylko takie moje zrozumienie rynku, może błędne a może nie - kto to wie...? Ja bym po trzecim odbiciu zagrał shorta..... :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

To widzę że podobnie patrzymy na tą kwestię.Ja właśnie wszedłem przy 1,624 ale patrząc na to co się dzieje na wykresie zastanawiam się nad wyjściem z rynku.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Chroń kapitał, bo cena ma, powiedzmy atmosferę to kotłownia się pod strefą, a to oznacza brak zleceń. Wtedy wszystko może się wydażyć....

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ