wojtazo pisze:
Czy możecie mi coś poradzić? Czy mogę robić jakiś błąd przy składaniu takich zleceń? Czy jest broker u którego podobne zlecenia wchodzą i który ma stałe spreedy?
Z góry dziękuję za rady.
System w każdej chwili zachował się prawidłowo, zgodnie z zasadami;
mam nieodparte wrażenie, że ty nie do końca rozumiesz, jak on działa!
Za 1szym razem dałeś zlecenie StopMarket i dostałeś to o co poprosiłes - tyle że cena ci nie odpowiada! no ale cena market to market;
czy to wina brokera, że w pobliżu twojego poziomu stop nie było lepszych ofert kupna czy sprzedaży? dostałeś najbliższą możliwą ceną, jaką router znalazł;
Za drugim razem dałeś zlecenie StopLimit, które wykonuje się w dwóch krokach: najpierw, gdy osiągnięty jest poziom STOP zlecenie jest aktywowane -stąd zdarzenie LIVE, co oznacza, że to zlecenie stoi w systemie jako zlecenie LIMIT i czeka na wykonanie się warunku LIMIT - wtedy zostanie wykonane! Cena przeskoczyła poza twój poziom limit i zlecenie stoi i czeka!
Powinieneś je (chyba - nie wiem jakie masz dalsze plany) wycofać (Cancel), bo inaczej się zrealizuje!
Czy to wina brokera, że cena na rynku zmienia się skokowo i omija wiele "poziomów", w tym przeskakuje twój poziom limit?
Jakiej rady ci udzielić? Chyba tylko jednej - nie pchaj się do realu, dopóki nie masz 100% pewności, że rozumiesz, jak to działa? Albo przynajmniej obstawiaj nie 100000 jednostek ($,funt, Euro czy cokolwiek), ale 1 czy 10 jednostek!
TAK - nie musisz dawać 10 lotów, mozesz 0,001!
Nauczysz się, a bedzie kosztowało dużo mniej!
Inny broker ze stałym spreadem na newsach? Szukaj, życzę powodzenia. Jak znajdziesz, to daj znać na email, razem oskubiemy tego durnia. Musiałby być durniem z worem kasy, bez dna, aby to utrzymać.
Podobno byli tacy jeszcze kilka lat temu - kiedy tylko niewielu wtajemniczonych bawiło się w NewsTrading; tamci traderzy mieli wtedy łatwe, wręcz komfortowe życie.
To se ne wrati!