Korelacja par walutowych

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

Re: Korelacja par walutowych

Nieprzeczytany post autor: oiro »

green7 pisze:Przecież, ta Twoja korelacja, której się tak trzymasz ma się nijak do tego jaką wartość ma dane dobro (tu waluta).
Przypuśćmy, że policzysz korelację np. złota z dajmy na to węgierskim forintem i wyjdzie Ci, że są niemal idealnie skorelowane (nie ważne w którą stronę). Znajdziesz moment, gdy ta korelacja się rozjedzie i otworzysz pozycję:
- kupisz 100 000 forintów
- sprzedasz .... właśnie co ? 100 000 uncji złota ?

Czy naprawdę sądzisz, że identyczne ilości to rozsądny pomysł i jak tak to dlaczego ?
No nareszcie ktoś zrozumiał ocomi chodzi:) Odpowiadam: zrównam pozycję co do jednego pipsa za pomocą ilosci lotów tak aby 1pips PARY A = 1 pips PARY B. Wyjaśniam dlaczego:

Wiele osób mierzy korelację patrząc i analizując trzecią parę ale ona jest stosunkiem A/B. Jak zakładam trans. dziś to w moim ujęciu interesuję mnie tylko rozjazd. Jeśli obie pary pójdą do gory o 100pips to stan mojego konta się nie zmieni: na jednej parze zyskam 100, a na drugiej stracę 100, natomiast kurs A/B się zmieni (A+100/B+100)!=(A/B). Dlatego nie rozumiem dlaczego wszyscy się uparli że to to samo.
green7 pisze:No na pewno nie to przekonanie, że nikt nie wmówi Ci, że czarne jest czarne
Jak już pisalem jak odpowiecie mi na pytanie:
Zawarłem przed chwilą 2 trans:

NZDUSD po cenie 0.86319 i AUDUSD po cenie 0.93658

po 10 min (real dane)
NZDUSD po cenie 0.86334 (strata 15pips) i AUDUSD po cenie 0.93609 (strata 49pips)

skąd miałem wiedzieć zawierając trans że nie będzie odwrotnej sytuacji:
NZDUSD po cenie 0.86368 (strata 49pips) i AUDUSD po cenie 0.93643 (strata 15pips)
?

to zmienię zdanie

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

green7 pisze:
lekarz2 pisze:Hehe green7 widzę że od kiedy stałeś się forumowym guru nic a nic się nie rozwijasz:(
Ciągle na tej samej strategii siedzisz? Brak nowych pomysłów?
A skąd wniosek:
a) że zostałem guru
b) że siedzę na tej samej strategii ? :)

Aktualnie to raczej siedzę na krześle - ale fakt jeśli chodzi Ci o to, że czasem nieuleczalnie chcę coś komuś wytłumaczyć - to racja. Nie rozwijam się, już dawno powinienem się nauczyć, że najczęściej to sensu nie ma :) :)
a) często jesteś przez różne osoby przytaczany
b) takie mam przeczucie
c) pomaganie innym ma ten plus, że się zawsze czegoś nowego uczymy. choć wałkowanie w kółko tego samego systemu raczej przynosi niewielki progres

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

oiro pisze:
Czy naprawdę sądzisz, że identyczne ilości to rozsądny pomysł i jak tak to dlaczego ?
No nareszcie ktoś zrozumiał ocomi chodzi:) Odpowiadam: zrównam pozycję co do jednego pipsa za pomocą ilosci lotów
tak aby 1pips PARY A = 1 pips PARY B. Wyjaśniam dlaczego:
Noo widzisz.... I właśnie wtedy jak zrównasz odpowiednio te loty to będziesz miał wyniki dokładnie taki jakbyś grał na parze krosowej heeeh ....

oiro pisze: Wiele osób mierzy korelację patrząc i analizując trzecią parę ale ona jest stosunkiem A/B. Jak zakładam trans. dziś to w moim ujęciu interesuję mnie tylko rozjazd. Jeśli obie pary pójdą do gory o 100pips to stan mojego konta się nie zmieni: na jednej parze zyskam 100, a na drugiej stracę 100, natomiast kurs A/B się zmieni (A+100/B+100)!=(A/B). Dlatego nie rozumiem dlaczego wszyscy się uparli że to to samo.
Zasadniczy błąd jakiego nie możesz zrozumieć tkwi w tym że w Twoich wzorach brakuje C !
Ileż Ci można tłuc do głowy: Masz 3 waluty. Więc NIE możesz sobie pisać że zarobek 100 pipsów to A+100 bo nie inwestujesz w samo A tylko w A/coś. Czyli: A/B B/C ... itd.

oiro pisze: Jak już pisalem jak odpowiecie mi na pytanie:

po 10 min (real dane)
NZDUSD po cenie 0.86334 (strata 15pips) i AUDUSD po cenie 0.93609 (strata 49pips)

NZDUSD po cenie 0.86368 (strata 49pips) i AUDUSD po cenie 0.93643 (strata 15pips)
?

to zmienię zdanie
Przecież pytanie jest z gruntu rzeczy debilne. Wymagasz od nas byśmy wiedzieli jak się kurs ułoży ? Jeszcze nie zrozumiałeś, że sęk w tym, że nikt tego nie wie ? :)

-- Dodano: ndz 18-05-2014, 23:05 --
lekarz2 pisze: a) często jesteś przez różne osoby przytaczany
b) takie mam przeczucie
c) pomaganie innym ma ten plus, że się zawsze czegoś nowego uczymy. choć wałkowanie w kółko tego samego systemu raczej przynosi niewielki progres
Chyba nie bardzo często - choć może nie zauważyłem :) Ostatnio nie mam czasu na forum....
A przeczucie masz błędne. Arbitrażem trójkątnym bawiłem się dobre kilka lat temu - wtedy jeszcze na tym dawało się zarobić. Być może i dziś się da, tyle, że w dobie HFT pewnie jest to poza zasięgiem "maluczkich" jak ja :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: oiro »

green7 pisze:
oiro pisze:
No nareszcie ktoś zrozumiał ocomi chodzi:) Odpowiadam: zrównam pozycję co do jednego pipsa za pomocą ilosci lotów
tak aby 1pips PARY A = 1 pips PARY B. Wyjaśniam dlaczego:
Noo widzisz.... I właśnie wtedy jak zrównasz odpowiednio te loty to będziesz miał wyniki dokładnie taki jakbyś grał na parze krosowej heeeh ....

oiro pisze: Wiele osób mierzy korelację patrząc i analizując trzecią parę ale ona jest stosunkiem A/B. Jak zakładam trans. dziś to w moim ujęciu interesuję mnie tylko rozjazd. Jeśli obie pary pójdą do gory o 100pips to stan mojego konta się nie zmieni: na jednej parze zyskam 100, a na drugiej stracę 100, natomiast kurs A/B się zmieni (A+100/B+100)!=(A/B). Dlatego nie rozumiem dlaczego wszyscy się uparli że to to samo.
Zasadniczy błąd jakiego nie możesz zrozumieć tkwi w tym że w Twoich wzorach brakuje C !
Ileż Ci można tłuc do głowy: Masz 3 waluty. Więc NIE możesz sobie pisać że zarobek 100 pipsów to A+100 bo nie inwestujesz w samo A tylko w A/coś. Czyli: A/B B/C ... itd.

oiro pisze: Jak już pisalem jak odpowiecie mi na pytanie:

po 10 min (real dane)

?

to zmienię zdanie
Przecież pytanie jest z gruntu rzeczy debilne. Wymagasz od nas byśmy wiedzieli jak się kurs ułoży ? Jeszcze nie zrozumiałeś, że sęk w tym, że nikt tego nie wie ? :)
[/quote]
NO WŁAŚNIE CZYLI POTWIERDZASZ ŻE 2 SYTUACJE SĄ RÓWNO PRAWDOPODOBNE!!!A W OBU JEST TEN SAM ZAROBEK INNY POZIOM 3 PARY!!!

Co do uzględnienia 3 pary 3 strony temu rozpisalem wszystkie zależności

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

a) często jesteś przez różne osoby przytaczany
b) takie mam przeczucie
Chyba nie bardzo często - choć może nie zauważyłem :) Ostatnio nie mam czasu na forum....
A przeczucie masz błędne. Arbitrażem trójkątnym bawiłem się dobre kilka lat temu - wtedy jeszcze na tym dawało się zarobić. Być może i dziś się da, tyle, że w dobie HFT pewnie jest to poza zasięgiem "maluczkich" jak ja :)[/quote]

No dobra może byłeś przytaczany. Teraz nie wiem jak jest bo dawno nie byłem na forum.

Czyli masz coś nowego czy jesteś na etapie szukania strategii?

NOWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NOWY »

Witam, napisaliście 6 stron próbując wmówić oiro że czarne jest białe,

przykłd 1

aud/usd 1,0000
nzd/usd 0,8000
aud/nzd 1,2500

zajmuje pozycje sell na aud/usd, i buy na nzd/usd, reszta twierdzi że bezsensu wystarczy zrobić sell na aud/nzd

dolar zaczyna się osłabiać

aud/usd 1,2000
nzd/usd 1,0000
aud/nzd ?

podaj kurs aud/nzd , osiągnięte profity, i dlaczego jest wam łyso.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

NOWY pisze:Witam, napisaliście 6 stron próbując wmówić oiro że czarne jest białe,

przykłd 1

aud/usd 1,0000
nzd/usd 0,8000
aud/nzd 1,2500

zajmuje pozycje sell na aud/usd, i buy na nzd/usd, reszta twierdzi że bezsensu wystarczy zrobić sell na aud/nzd

aud/usd 1,2000
nzd/usd 1,0000
aud/nzd ?

Będą jakieś nagrody ?
Obrazek
Aha. Żeby rezultat zagrania na dwóch parach był neutralny trzeba oczywiście pamiętać o proporcji wielkości pozycji.
AUDUSD = 1.25 NZDUSD
W pipsach to będzie tak:
AUDUSD = -20
NZDUSD = 16 ale 1.25 * 16 = 20
Czyli -20 +20 = 0
Tak samo jak AUDNZD przed i po osłabieniu się dolara = 1.25
Takie życie. Z pustego to i Soros nie naleje. :wink:
@NOWY. Patrząc na datę rejestracji to nie jesteś wcale taki nowy. Ale chyba trochę chorowałeś i musiałeś zostać w domu ? :D

NOWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NOWY »

Witam dlaczego zmieniłes kurs aud/usd i nzd/usd ?

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

NOWY pisze:Witam dlaczego zmieniłes kurs aud/usd i nzd/usd ?
Oj nowy, nowy. Kursu AUDUSD nie zmieniałem, dostosowałem jedynie do jego zmiany (którą zaproponowałeś) adekwatną zmianę NZDUSD wynikającą z osłabiania się USD (które również zaproponowałeś). Reszta to zwykłe przekształcenia.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

NOWY pisze:Witam, napisaliście 6 stron próbując wmówić oiro że czarne jest białe,

przykłd 1

aud/usd 1,0000
nzd/usd 0,8000
aud/nzd 1,2500

aud/usd 1,2000
nzd/usd 1,0000
aud/nzd ?

Kurs 1.2
Profity: uwzględniając wielkości lotów jak piszemy: otwierasz sell aud/usd na 1 lot, buy nzd/usd 1.25 lota w sumie pozycje dają +5 tys.
Identycznie jak buy 1 lot aud/nzd.
Nie jest nam łyso, mamy włosy a Ty ? :)

-- Dodano: wt 20-05-2014, 22:53 --
oiro pisze: NO WŁAŚNIE CZYLI POTWIERDZASZ ŻE 2 SYTUACJE SĄ RÓWNO PRAWDOPODOBNE!!!A W OBU JEST TEN SAM ZAROBEK INNY POZIOM 3 PARY!!!
Tak, to że pójdzie w górę lub w dół jest tak samo prawdopodobne. Nie bardzo rozumiem czego ma to dowodzić ?
oiro pisze: Co do uzględnienia 3 pary 3 strony temu rozpisalem wszystkie zależności
Coklowiek Cię nie kumam. 3 Strony temu to widzę ten post: http://forex-nawigator.biz/forum/korela ... ml#p680715

A tam raczej właśnie przyznajesz nam rację. W czymże więc jeszcze problem hmmm ?
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ