Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

ziouo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziouo »

momo tworzą zlecenia stop, które się aktywują w danym obszarze, następnie jeśli nie dołączy się aktywny popyt/podaż czyli zlecenia stop zostaną wyczerpane cena spadnie równie szybko z powrotem. Zero line to właśnie miejsce, gdzie właśnie skończyły się zlecenia automatyczne i muszą napłynąć świeże zlecenia kupna lub sprzedaży. Dlatego cena się tam zatrzymuje, wtedy warto obserwować niższy timeframe i sprawdzać czy pojawiają się patterny kupna sprzedaży. Proste :)
Ta koncepcja jest bardzo stara, tzn znam ją pod innymi nazwami ale jest to uproszczenie koncepcji z 70 lat jeszcze.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Dzięki ziouo!

Muszę przemyśleć to, co napisałeś i poobserować ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Po pierwsze - momentum wskazuje kierunek i na mniejszych tf pokazuje Ci wybicie z konsoli... mocny ruch rozpoczyna przeważnie... jak myślisz Mike ?
Po drugie - miejsca takich konsol bardzo często są dobrym miejscem do otwierana zleceń na odbicie... i tu właśnie wkraczamy my.

Też zawsze wolałem wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej dlatego też pytana zadawałem :) Niestety wiele osób pomóc nie chciała... ale znaleźli się i tacy co pomagali :)

Co do zleceń to raczej zlecenia limit stawiane są :)

xmind
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xmind »

już od paru dni przyglądam się tej metodzie i elegancko się sprawdza- głównie na H1 (przynajmniej dla mnie). Ktoś pisał, że musi działać na każdym TF'ie więc zarzucam screenem z oandy ze świeczek 3H.

W każdym razie czytając te 33 strony wątku ciężko mi było wywnioskować jak w końcu jest: czy po świecy momo czekać na potwierdzenie w postaci świecy z knotem i dopiero potem ew. szukać wejścia czy od razu po rozrysowaniu obszarów wchodzić jak tylko cena dotknie strefy MZ. Osobiście bardziej przypadła mi do gustu druga opcja bo jest więcej wejść (fakt, że więcej nietrafionych, ale często trafiają się super trejdy o spooorym RR które nadrabiają i 10 złych pozycji) co potwierdza wykres 3H. Grając pierwszym sposobem byśmy mieli 2 czyściutkie wtopy (nawet potwierdzone pinbarem), a drugim sposobem 4 wejścia w tym 2 o naprawde wysokim RR
To byłby ktoś w stanie odpowiedzieć w końcu jak jest zgodnie z zasadami??
Po drugie tak jak ktoś zauważył pare postów wcześniej (pytanie bez odpowiedzi jak do tej pory) że czasem zaznaczacie poziom MZ na podstawie ciała a czasem na postawie korpusu świeczki poprzedzającej momo. TO jak w końcu jest? Podobno zasady trzeba zapisać najlepiej na karte i się ich trzymać- a tu co wykres to jakieś inne warunki, albo odstępstwa...

a co do wytłumaczenia dlaczego strefy MZ działają- to ja to przynajmniej częściowo łączę sobie z teorią z paru książek, że jak mamy świecę o bardzo długim ciele i małych knotach to jeśli po niej następuje retrace- to ruch bardzo często zatrzymuje się w polowie tej wielkiej świecy momentum (co właśnie bardzo często wypada blisko strefy MZ) i leci w tym samym kierunku co przed retracem.
Drugi argument (wytłumaczone dla ruchu w dół poparte wykresem w załączniku): świeca poprzedzająca momo, a dokładniej jej knot który wyznacza MZ- często wypada na jakimś wcześniejszym wsparciu- a często jest tak, że jak jakiś poziom, wcześniej był wsparciem i został gwałtownie przebity, teraz jest oporem (i na odwrót dla ruchu w górę)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

na poczatek sorki ze pisze bez polskich znakow itd ale mam zlamana prawa reke i trudno mi,

Wiec jestem po przeczytaniu raptem 26 stron ww ksiazki o swiecach i Panowie, juz po tych kilku raptem stronach duzo sie wyjasnilo co do ZL i momo. W szczegolnosci mam tu na uwadze sytuacje gdy swieca momo jest wyraznie (3,4,5 razy wieksza niz poprzednia). Autor pisze ze takie swiece z racji swojej sily i determinacji bykow/niedzwiedzi tworza silne wsparcie. Wsparcie to najczesciej wystepuje u podstawy swiecy lub polowy wysokosci korpusu tej swiecy - co przeciez nie raz pisal mightyone i inni i co ja sam na tym forum wczesniej wyczytalem - strefe momo w przypadku wyraznie dlugich swiec momentum nalezy wyznaczac od linii zamkniecia swiecy poprzedzajacej swiece momentum az do polowy tej swiecy. Po takich swiecach zwykle nastepuje korekta, z racji chwilowej wyprzedazy/wykupienia, gdzie mozemy szukac dobrego miejsca do wejscia w pozycje. Wiec dobrym miejscem bedzie jesli swieca (niekoniecznie pierwsza po momentum) przebije cieniem polowe momentum i zamknie sie nad polowa momentum. Tak samo jesli swieca po momentum przebije nawet strefe momo - wychodzac po za nia, ale zamknie sie bedac w strefie momo jest dobrym miejscem do otwarcia pozycji. Dopiero gdy zostanie przebita strefa momo i swieca zamknie sie poza nia w kierunku odwrotnym do zamierzonego - pod momo dla longow i nad momo dla shortow, mozna uznac ze strefa zostala zanegowana i cena prawdopodobnie bedzie dalej podazac niezgodnie z momentum.

Napisalem o tym gdyz wydaje mi sie to byc fundamentalnym zalozeniem koncepcji ZL.
Co do samej ksiazki. Skoro raptem pierwsze strony duzo klaruja, spewnoscia reszta bedzie rownie przydatna oraz wciagajaca. Nie wiem czy moge w tej chwili tak napisac, ale wydaje mi sie ze to powinna byc lektura obowiazkowa dla nowych na forexie a szczegolnie dla osob swiezych w temacie ZERO LINE by MO.

Dodano po 16 minutach:

hehe kolega xmind nieco mnie wyprzedil, ale jego screen idealnie ilustruje to co staralem sie przytoczyc wyzej, mianowicie widzimy dluga, czerwona, spadkowa swiece, cena najpierw odbija sie mniej wiecej od polowy jej korpusu - moment wejscia w short, a pozniej od podstawy - kolejne wejscie, ciekawe jest to za cena zamkniecia momentum jest jednoczesnie tutaj dosc mocnym wsparciem, dopiero 4 proba przebicia sie udaje, i tutaj mamy nastepne momentum gdzie cena dwa razy dochodzi do jej polowy i odbija - wejscie w shorta.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Panowie dzisiaj porozumiałem się z moim kumplem z którym analizowałem NLA i z którym zamierzam dalej ciągnąc przygodę z FX dzięki ZL i zaprzestaje pisania na forum .Bardzo dziękuję za miłą współprace nawet nie wiecie ile dzięki wam zrozumiałem rzeczy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę samych sukcesów i koście skubane pipsiory aż będą darły ryja 8) 8) :lol:

Dodano po 1 minutach:

LOL chyba jedyny mój post bez błędów ortograficznych :lol:
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Re: Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Shadi pisze: Jak znaleźć ZL - zero line - tak na prawdę jest to każda linia hozontalna która znajduje się w Mighty Zone.

Faktycznie panowie nie ma odpowiedzi na to pytanie :)

Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

gbpusd up
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Za szybko czekam na zbicie szortów :)

Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

ODPOWIEDZ