HFT Brokers - nowy polski broker

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
semafor

Re: HFT Brokers - nowy polski broker

Nieprzeczytany post autor: semafor »

raposo pisze:Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe w przypadku polskich domów maklerskich. Znasz taką firmę?
- DM Alior - otwarcie rachunku przy pomocy SMS'a
- Bossa - otwarcie rachunku korespondencyjnie

Skan dowodu nie jest konieczny, ponieważ tożsamość można zweryfikować przelewem. Zgodnie z prawem umowę można podpisać wyrażając swoją wolę, np. poprzez wpisanie kodu z SMS.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Korespondencyjnie to to samo co kurierem więc wychodzi na to, że jedynie Alior tu zabłysnął ;). Tam akurat otwierałem w oddziale. U pozostałych zawsze trzeba było dostarczyć umowę w formie fizycznej. Potwierdzenie tożsamości jak widać to najmniejszy problem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

semafor

raposo pisze:Korespondencyjnie to to samo co kurierem więc wychodzi na to, że jedynie Alior tu zabłysnął
Nie zgodzę się. W przypadku korespondencji:

1) Osoba postronna nie ma dostępu do Twoich danych,
2) Pocztę możesz odebrać i wysłać w dogodnym dla siebie terminie a nie umawiać się z kurierem, który przecież dostarcza tylko w dni robocze,
3) Masz tyle czasu ile potrzebujesz na zapoznanie się treścią umów.

JAC84
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: JAC84 »

Również jestem zdania jak kolega wyżej co do opcji podpisania umowy za pośrednictwem poczty polskiej ze jest dużo wygodniejsza od kuriera.
Do bossy i aliora dodam jeszcze go4x gdzie jest możliwość wydrukowania umowy i odesłana jej brokerowi.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ad.1) kurier otwiera i zamyka przy Tobie kopertę. Możesz sobie ją dodatkowo zabezpieczyć jak chcesz ;). Ryzyko otwarcia przesyłki jest podobne jak na poczcie.
Ad.2) zależy gdzie mieszkasz ;). Możesz też wybrać gdzie i kiedy kurier Cie odwiedzi (np. w pracy).
Ad.3) umowy nie musisz przecież oddawać kurierowi natychmiast. Możesz tylko odebrać i wysłać samemu później jeśli potrzebujesz więcej czasu. Na papierach dostarczanych od HFT masz niezbędne minimum (1-2 strony), które przeczytasz w parę minut, a umowy całościowe masz do wglądu od razu na stronie HFT po wypełnieniu aplikacji.

Robimy z igły widły i niepotrzebnie wydłużamy ten temat ;). Jeśli dla kogoś to tak wielka bariera to niestety nie mam rady ;). Może na prośbę HFT wyśle komuś specjalnie umowę pocztą - kto wie.

EDIT:
To chyba się nie zrozumieliśmy, bo pisalem o konieczności otrzymania umowy w formie fizycznej. Czy dostarczysz kurierem, pocztą czy osobiście na piechotę nie ma znaczenia ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

semafor

Sam wprowadzasz zamęt, sugerując, że inne rozwiązanie są zgodnie z prawem niemożliwe albo że nie występują w Polsce. Skoro kurier = korenspondencja to dlaczego w HFT takiej opcji nie ma? Dla niektórych osób (w tym dla mnie) opcja korespondencyjna jest wygodniejsza i skoro HFT jej nie zapewnia to trudno.

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

raposo, może Ty pomozesz albo uzyskasz odpowiedź od HFT bo coś się nie chcą udzielać... dzięki z góry..
TxT pisze:
Czy przedstawiciel brokera może odpowiedzieć na moje pytanie odnośnie sytuacji na franku? Jak na razie temat przemilczany...
TxT pisze:Mam pytanie do przedstawiciela Brokera - czy możecie zdradzić coś więcej o unikalnej i nowoczesnej technologii z której tylko wy korzystacie? Kto jest tutaj agregatorem cen dla kont nie bazujacych o MM? Nawet duże banki inwestycyjne (DB, UBS, RBS itd..) przyznawały, że ich oferty cenowe były wycofywane z rynku zaraz po ogłoszeniu SNB - czyli faktycznie płynności nie było/była marginalna. Notowania utrzymali jedynie brokerzy MM i Wy... to jak to jest? HFT jest jedynym na świecie ECNem który sam jest druga strona transakcji ale nie musi tego wykazywac? A może liczba klientów jest na razie dość mała i nikt na CHF nie handlował? Nie proszę o zdradzanie tajemnic handlowych tylko klarowne wyjaśnienie bez zbędnego PRu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj,

Pytałem o to ale nie udzielają takich informacji. Zresztą z reguły większość brokerów nie chce (z uwagi na konkurencję) albo nie może (z uwagi na podpisane umowy z dostawcami płynności) się tym chwalić z kim współpracują. Niemniej jednak HFT nie było jedynym brokerem, który utrzymał płynność więc jednak jakaś była, aczkolwiek na pewno w dużym stopniu ograniczona. Wiem, że na pewno Interactive Brokers też ją miało. Myślę, że jeszcze kilka firm by się znalazło...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

Dzięki za odpowiedź.
Widzisz - z jednej strony mówią o unikalnej technologii, a z drugiej nie chcą udzielać informacji bo to tajemnica. Napisali by szczerze, że mieli kwotowania bo klientów mało albo większość na swój rachunek i nie ma problemu bo takie są (mogą być?) fakty. Po prostu bicie PRowej piany dla samej piany o wielkich nowościach i unikalnych technologiach mija się z celem - na tym forum wszyscy zachwalają, często z multikont i później rzeczywistość wygląda inaczej. Broker ma sprawdzone MT4 i logowanie online wraz z podglądem rachunku więc standard. Ważne żeby realizował zlecenia uczciwie i nie zwinął się za pół roku z powodu braku kasy. Myślę, że nikt rozsądny nie przeleje dużej kasy do nowego brokera, który dopiero startuje z biznesem i z dużym prawdopodobieństwem jest pod kreską ale np. 3 - 5 tys. PLN do testów może być rozsądne. Przy obecnych warunkach prowizji oferta wydaje się atrakcyjna i już bym z niej skorzystał gdyby nie dziwne zachowanie przedstawiciela na forum.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jak najbardziej masz rację. Jak coś jest nowe to wzmożona czujność jest potrzebna. Zresztą życie pokazuje, że czujność jest zawsze wskazana, bo i firmy, które są dłużej na rynku nawalają ;). Sam sprawdzam ofertę od ok. miesiąca i na razie nie mam do czego się przyczepić (no może poza paroma detalami). Co prawda, nie powiem jak wygląda handel w newralgicznych momentach jak jazda na CHF czy choćby payrollsy, bo jedno mnie ominęło, a drugiego unikam ale to właśnie testy i czas pokażą czy będą rozwijać się w dobrym kierunku.

Sama oferta na razie wygląda bardzo konkurencyjnie, tym bardziej z naszym rabatem, gdzie można zamknąć się w prowizji rzędu 0,4 pips + spread ;). Zatem zachęcam do testów i wymiany uwag, a jak ktoś będzie miał konstruktywne sugestie to można pisać do mnie na jeden z kontaktów (najlepiej na maila żeby nie zginęło), zbiorę wszystko do kupy i przedyskutuję z brokerem co da się z tym zrobić.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ