Hedging po mojemu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Hedging po mojemu

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

To już koniec zabawy w Hedga? :)

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Cblondyn pisze:To już koniec zabawy w Hedga? :)
Chyba zachowanie ceny przestało być losowe i strategia posypała się.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Z całym szacunkiem ale otwieranie przeciwstawnych zleceń na tym samym instrumencie to nie jest hedge... To jest po prostu zmiana wielkości pozycji, a to co jest pokazane w tym dzienniku to po prostu gra bez SL.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Pablo90 pisze:Z całym szacunkiem ale otwieranie przeciwstawnych zleceń na tym samym instrumencie to nie jest hedge... To jest po prostu zmiana wielkości pozycji, a to co jest pokazane w tym dzienniku to po prostu gra bez SL.
Akurat to jest hedge
http://waluty.com.pl/a8824-hedging.html
Co do SL to system zakłada ustawianie jedynie TP. Po czasie to nic innego jak uśrednianie straty. Piramidowanie w nadziei na cofnięcie się rynku. Przy dłuższej konsoli może sie udać, ale do tego nie trzeba wcale żadnego hedga. A zakładać sobie można.....skarpetki albo czapke :)

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Sam sobie przeczysz:
To otwarcie pozycji na rynku terminowym, odwrotnej do pozycji trzymanej na rynku kasowym dla zminimalizowania ryzyka straty z powodu niepomyślnych zmian cen.

Wyraźnie jest napisane, że chodzi tu o pozycje na innych instrumentach. Otwarcie przeciwstawnych pozycji o tym samym rozmiarze, to zamknięcie pozycji a nie żaden hedge :)
Cblondyn pisze:Po czasie to nic innego jak uśrednianie straty. Piramidowanie w nadziei na cofnięcie się rynku.
Uśrednianie i piramidowanie to dwie różne rzeczy.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Myślałem, że dla wielu pojecie hedge jest pojęciem oczywistym :). Czym w takim razie jest otwarcie przeciwstawnych pozycji o tej samej wielkości na tym samym instrumencie? Dla przykładu 1 lot S i L na parze eurusd. Lub 1 lot S i L na DAX.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Cblondyn pisze:Myślałem, że dla wielu pojecie hedge jest pojęciem oczywistym :). Czym w takim razie jest otwarcie przeciwstawnych pozycji o tej samej wielkości na tym samym instrumencie? Dla przykładu 1 lot S i L na parze eurusd. Lub 1 lot S i L na DAX.
Pablo90 pisze:Otwarcie przeciwstawnych pozycji o tym samym rozmiarze, to zamknięcie pozycji a nie żaden hedge :)
Rozumiem, że mam to przepisać jeszcze kilka razy? :) Otwierając jeden lot w 2 strony jesteś flat, nie masz żadnej pozycji... Jeśli masz 1 pozycję long i ją zamkniesz to jest dokładnie to samo, jakbyś miał 1 pozycję long i 1 pozycję short o tym samym rozmiarze. Po więcej informacji zapraszam do działu dla początkujących.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Otóż kolego można jednocześnie otworzyć pozycje przeciwstawne na tym samym instrumencie. I dopóki ich nie zamkniesz z palca lub nie zamknie ich SL/TP to one tam będą. I to się nazywa HEDGE. Proponuje zadzwonić do dowolnego brokera to ci wytłumaczy. Był taki czas kiedy niektórzy brokerzy nie umożliwiali otwarcia hedga. Otwarcie pozycji przeciwstawnej od razu zamykało pozycje wcześniejszą. Dzisiaj wielu brokerów umożliwia otwieranie hedga (czyli możliwość otwarcia przeciwstawnej)
Tu jest taki obrazek co dokładnie to wyjaśnia.
https://www.google.pl/search?q=hedge+fo ... BZ8uAFM%3A

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Pablo90 pisze:
Cblondyn pisze:Myślałem, że dla wielu pojecie hedge jest pojęciem oczywistym :). Czym w takim razie jest otwarcie przeciwstawnych pozycji o tej samej wielkości na tym samym instrumencie? Dla przykładu 1 lot S i L na parze eurusd. Lub 1 lot S i L na DAX.
Pablo90 pisze:Otwarcie przeciwstawnych pozycji o tym samym rozmiarze, to zamknięcie pozycji a nie żaden hedge :)
Rozumiem, że mam to przepisać jeszcze kilka razy? :) Otwierając jeden lot w 2 strony jesteś flat, nie masz żadnej pozycji... Jeśli masz 1 pozycję long i ją zamkniesz to jest dokładnie to samo, jakbyś miał 1 pozycję long i 1 pozycję short o tym samym rozmiarze. Po więcej informacji zapraszam do działu dla początkujących.
To jeśli otwieram shorta i longa po 1.1000, nie stawiam SL, cena idzie w górę na 1.1150, zamykam longa z 50 pips zysku, cena idzie w dół na 1.050, zamykam shorta z 50 pips zysku to powiedz mi skąd wzięło się 100 pipsów zysku? z nieposiadania pozycji i z niewystawienia swojego kapitału na ryzyko?

To co Ty piszesz zachodzi w prawdziwym ECN na prawdziwym rynku. To co ja piszę jest możliwe ale nie u każdego broka.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Oj blondyn, widzę, że nick zobowiązuje :D Ale nie będę 3 raz pisał tego samego. Więc może napisz mi coś takiego:
Sytuacja 1: otwieram pozycję buy 1 lot na EUR/USD, po pięciu minutach ją zamykam.
Sytuacja 2: otwieram pozycję buy 1 lot na EUR/USD, po pięciu minutach otwieram pozycję sell 1 lot na EUR/USD.

Jak zmieni się stan konta po godzinie licząc od tych 5 minut w sytuacji nr 1 i nr 2? :lol:

ODPOWIEDZ