Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

admkowal pisze:
13Spekulant pisze:
Mighty Baz pisze:ale powiedz tak z ręką na sercu, bez traumatycznych fanaberii, wolałbyś zostać z SL czy zleceniem przeciwstawnym na weekend?
Ale to chyba nie ma różnicy, o ile nie porównujesz pozycji z ustawionym SLem z pozycją już zahedgowaną (czyli tak jakby wykonanym SLem). Jeśli hedge jest oczekujący, to poślizg też będzie i powiedziałbym, że taki sam jak w przypadku SLa.
Oczywiście że nie ma różnicy. Naprawdę MB masz klapki na oczach. Jeśli masz już otworzone zlecenia przeciwstawne to zysk masz zabezpieczony i pewnie że dobrze zostawić tak pozycje na weekend. Jednak jest to to samo co zamknięcie zysku pierwszej transakcji.
Mając zabezpieczony margin w poniedziałek możesz kontynuować dokładając pozycję tak samo jak zamknąłbyś pozycję w piątek na zysku i odnowił ją w poniedziałek.
ok, ale pytanie bylo inne, nikt nie wspominał o zamknięciu zyskownej pozycji, tylko zapytał, czy dalej grac i ustawić SL albo otworzyć przeciwstawne zlecenie.

Tutaj całkowicie i bez żadnej polemiki z mojej strony, zrobiłbym dokładnie jak admkowal.

Dodano po 2 minutach:
admkowal pisze:
to chyba jakiś żart. Z jednej strony interpretujesz zysk jako margin (bilans transakcji) a z drugiej jak pojedyncze transakcje. Jak "hedge'ujesz" to masz szanse na dodatni margin. Tylko zauważ że masz jedną transakcję na stracie a drugą na zysku, czyli razem wartość marginu. Tak samo jest z SL! Tylko też weź pod uwagę sumę stratnej transakcji i zyskownej.
Owszem biorę pod uwagę, wszystko zależy od konkretnej sytuacji, chyba uogólnianie takiej tezy niekoniecznie jest właściwe.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Mighty Baz pisze:ok, ale pytanie bylo inne, nikt nie wspominał o zamknięciu zyskownej pozycji, tylko zapytał, czy dalej grac i ustawić SL albo otworzyć przeciwstawne zlecenie.
jeżeli nie masz w takim razie otwartej transakcji przed weekendem to masz takie samo prawdopodobieństwo że otworzy Ci tę transakcję przeciwstawną bo gorszej cenie jakbyś po prostu postawił SL.
Jak Ci otworzy po gorszej cenie to masz większy ujemny margin. Tak samo z SL jak Ci otworzy po luce po gorszej cenie - też masz większą stratę. I nie ma różnicy między oboma podejściami bo i tu możesz teraz próbować wyjść na plus i tu.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

admkowal pisze:
Mighty Baz pisze:ok, ale pytanie bylo inne, nikt nie wspominał o zamknięciu zyskownej pozycji, tylko zapytał, czy dalej grac i ustawić SL albo otworzyć przeciwstawne zlecenie.
jeżeli nie masz w takim razie otwartej transakcji przed weekendem to masz takie samo prawdopodobieństwo że otworzy Ci tę transakcję przeciwstawną bo gorszej cenie jakbyś po prostu postawił SL.
Jak Ci otworzy po gorszej cenie to masz większy ujemny margin. Tak samo z SL jak Ci otworzy po luce po gorszej cenie - też masz większą stratę. I nie ma różnicy między oboma podejściami bo i tu możesz teraz próbować wyjść na plus i tu.
w sumie o to chyba chodzi na forexie, by wyjść na plus. Wiesz, może niech ktoś inny odpowie, kto gra tą techniką, bo podałem przykłady wcześniej jak z tego wyjść bez rzeczywistej straty na rachunku.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Mighty Baz pisze:chyba uogólnianie takiej tezy niekoniecznie jest właściwe.
Ale to Ty uogólniasz. Jedyna różnica między "hedgo'waniem" a stawianiem SL jest Twoja sytuacja pomiędzy zawarciem zlecenia przeciwstanego (SL) a dołożeniem w którąś ze stron by wyjść na plus. I to jest cała różnica. Pytanie czy ta różnica jest dla Ciebie plusem czy nie. Otóż jest minusem ponieważ płacisz za trzymanie transakcji w postaci swapu.

Jest plus o którym wspomniałem wcześniej mianowicie zakrzywienie punktu widzenia. Wmówiłeś sobie, że jak to nazywasz margin jest Twoim aktualnym wynikiem. I jest ważne czy to on jest na plus czy na minus. Plus- zysk. Minus -strata. Natomiast odnosząc się do SL to piszesz już o osobnych transakcjach w którym jedna dostała SL. I Ty teraz mówisz że SL to strata na ZAWSZE, która nie może zamienić się na plus. A jak jest z marginem? Jak otworzysz dwie przeciwstawne transakcje to nie będzie tak że któraś ZAWSZE będzie na minus? Czy może umiesz składać zlecenia przeciwstawne (zakładając późniejszy ruch ceny i przebicie poziomu któregoś z wejść) które zawsze są na plus?

Dodano po 2 minutach:
Mighty Baz pisze:bo podałem przykłady wcześniej jak z tego wyjść bez rzeczywistej straty na rachunku.
tak podałeś przykłady ale tylko na to żeby bilansować aktualny zysk/stratę transakcji przeciwstawnych. I tak ujemny margin może wyjść na dodatni tak samo jak dostając SL możesz otworzyć nową transakcję która przewyższy stratę.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

admkowal pisze:. Pytanie czy ta różnica jest dla Ciebie plusem czy nie. Otóż jest minusem ponieważ płacisz za trzymanie transakcji w postaci swapu.
nie mówisz poważnie? Policz ile wynosi swap, powiedzmy dla 10 lotów (od 16.00 do 24.00) dla marginu -30pips...:)
admkowal pisze:.
Jest plus o którym wspomniałem wcześniej mianowicie zakrzywienie punktu widzenia. Wmówiłeś sobie, że jak to nazywasz margin jest Twoim aktualnym wynikiem. I jest ważne czy to on jest na plus czy na minus. Plus- zysk. Minus -strata.
Dobra, to może bardziej drastyczny przykład. Masz na koncie 500k, zagrałeś po bandzie, licząc na "złoty strzał", ale niestety wybrałeś złe wejście, bo wlazłeś jak leszcz w pullback. Nie zamknąłeś pozycji, gdy byłeś na plusie, licząc na dalsze wybicie ceny.
Patrzysz na wskaźniki, i czujesz zimny dreszcz na plecach,o ...k! Za wcześnie wlazłem! Sprawdzasz gdzie jest najbliższy ważny s/r, może pojawił się inside bar...ważne że istnieje duże prawdopodobieństwo że cena jednak poleci tam gdzie wcześniej zakładałaś. Ale niestety cena jeszcze spadnie, i zahaczy o MC. To co zrobisz? Zamkniesz ze stratą 50% depo, czyli 250k, czy otworzysz kontre, by pozniej jeszcze raz wejsc już zgodnie z trendem i "odmrozić nieuchronną startę?

admkowal pisze:.
A jak jest z marginem? Jak otworzysz dwie przeciwstawne transakcje to nie będzie tak że któraś ZAWSZE będzie na minus? Czy może umiesz składać zlecenia przeciwstawne (zakładając późniejszy ruch ceny i przebicie poziomu któregoś z wejść) które zawsze są na plus? .
Owszem, w 90% przypadków wiem, gdzie się zasadzić z hedge. W 10% po prostu go zamykam, traktując jak zwykły SL.

edit:
od tego mam automat, którego co jakiś czas parametryzuje, tzn. półautomat, bo pierwsze zlecenie otwieram zawsze ręcznie. Czasem w trakcie musze coś podkręcic, bo zrobiłem za małe odstepy w piramidzie itp.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Mighty Baz pisze:nie mówisz poważnie? Policz ile wynosi swap, powiedzmy dla 10 lotów (od 16.00 do 24.00) dla marginu -30pips..
czyli jednak przyznajesz że jedyna różnica to swap
Mighty Baz pisze:Zamkniesz ze stratą 50% depo, czyli 250k, czy otworzysz kontre, by pozniej jeszcze raz wejsc już zgodnie z trendem i "odmrozić nieuchronną startę?
Faktycznie przykład godny hazardzisty choć nie wiem czym on się różni od innych. Mogę zamknąć stratę na poziomie 50% konta a potem zgodnie z trendem spróbować ją odrobić. Tak samo mogę otworzyć zlecenie przeciwstawne i zamrozić ujemny margin. I w jednym i w drugim przypadku - strata. I tak samo mogę ją spróbować nadrobić trzecim zleceniem.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

admkowal pisze:
Mighty Baz pisze:nie mówisz poważnie? Policz ile wynosi swap, powiedzmy dla 10 lotów (od 16.00 do 24.00) dla marginu -30pips..
czyli jednak przyznajesz że jedyna różnica to swap.
nie odpowiedziałeś na pytanie, policz...załóżmy u brokera ECN, oczywiście mowa o dwóch przeciwstawnych zleceniach z odstępem -30pips

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

To co zrobisz? Zamkniesz ze stratą 50% depo, czyli 250k, czy otworzysz kontre, by pozniej jeszcze raz wejsc już zgodnie z trendem i "odmrozić nieuchronną startę?
Zamykam 50% straty, gratuluje sobie genialnego MM i wracam na elektrowstrzasy.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

admkowal pisze:
Faktycznie przykład godny hazardzisty choć nie wiem czym on się różni od innych. Mogę zamknąć stratę na poziomie 50% konta a potem zgodnie z trendem spróbować ją odrobić. Tak samo mogę otworzyć zlecenie przeciwstawne i zamrozić ujemny margin. I w jednym i w drugim przypadku - strata. I tak samo mogę ją spróbować nadrobić trzecim zleceniem.
myśle, ze po zamknięciu ze stratą 50% depo, zrobiłbyś sobie przerwe od fx

Dodano po 1 minutach:
Greenhaze pisze:
To co zrobisz? Zamkniesz ze stratą 50% depo, czyli 250k, czy otworzysz kontre, by pozniej jeszcze raz wejsc już zgodnie z trendem i "odmrozić nieuchronną startę?
Zamykam 50% straty, gratuluje sobie genialnego MM i wracam na elektrowstrzasy.
tak by powiedział pracownik brokera...nie walcz ze mną, tnij straty, korzystaj ile wlezie z SL.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Mighty Baz pisze: nie odpowiedziałeś na pytanie, policz...załóżmy u brokera ECN, oczywiście mowa o dwóch przeciwstawnych zleceniach z odstępem -30pips
ale ty nie rozumiesz. Swap nie ma znaczenia jaki by nie był. Problem jaki rozważamy to różnica między SL a zleceniem przeciwstawnym. Są dwie możliwości ze swapem którego się uczepiłeś.
1) Ujemny - wtedy tracisz na zleceniach przeciwstawnych
2) Dodatni - wtedy tracisz na graniu z SL i teraz to jest jedyna możliwa wyższość zleceń przeciwstawnych na samym SL. Tyle że to nie jest Twój argument. I Ty domyślnie nie zarabiasz na swapie.
Mighty Baz pisze:myśle, ze po zamknięciu ze stratą 50% depo, zrobiłbyś sobie przerwe od fx
w takim razie podałeś przykład beznadziejny bo nie zwraca uwagi na problem który rozpatrujemy a sprawdza jakieś teraz kompletnie nie związane z tematem zachowania przy dużym drawdown'ie. W takim razie jaki sens był tego przykładu? Póki co sam potwierdziłeś że żaden.
Mighty Baz pisze:tak by powiedział pracownik brokera...nie walcz ze mną, tnij straty, korzystaj ile wlezie z SL.
takie głodne kawałki zostaw na koniec jeśli uda ci się udowodnić że SL jest groszy od zleceń przeciwstawnych. Takie manipulacyjne kawałki że SL to wymysł brokera MM możesz wsadzić między bajki albo opowiadać znajomym dla których jesteś inwestycyjnym guru. A tutaj spróbuj zachować odrobinę powagi i odnoś się merytorycznie do tego co się do Ciebie pisze.
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ