Forex Dom Maklerski ING
-
- Pasjonat
Re: Forex Dom Maklerski ING
A mnie ciekawi jak to się dzieje, że pomimo deklaracji o modelu NDD , na parze USD/PLN od g.18 do teraz utrzymuje się stały jak żyleta spraed 30,2. 

Dostaliście maila od ING odnośnie blokowania par z CHF?
Chyba zagadka andrzeja się rozwiązała - model STP/NDD zrzuca transakcje do ING holandia i tam jest MM. Nie znajduje innego wytłumaczenia. Z różnymi market makerami mialem do czyniania i wiele rekwot przeżyłem ale taka polityka to chyba już się nadaje do KNF?
Chyba zagadka andrzeja się rozwiązała - model STP/NDD zrzuca transakcje do ING holandia i tam jest MM. Nie znajduje innego wytłumaczenia. Z różnymi market makerami mialem do czyniania i wiele rekwot przeżyłem ale taka polityka to chyba już się nadaje do KNF?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Pasjonat
Najbardziej śmieszne, komiczne i skandaliczne jest jednak uzasadnienie braku kwotowań EUR/CHF.TxT pisze:Dostaliście maila od ING odnośnie blokowania par z CHF?
"Z uwagi na bardzo dużą zmienność...." To należałoby zawiesić także parę EUR/USD bo tu dopiero była zmienność.
Brak słów. To jest typowy model MM w najgorszym wydaniu. Mam konta u broków w MM i żaden takiego numeru nie wyciął.
Dodatkowe objawy , które potwierdzają działanie wg. modelu MM.
-Spread na EUR/USD żadko schodzi do 0,5p podczas gdy na ECN widzimy 0 lub 0,1p
-Teraz na parze USD/PLN spread jak zawsze stały 30,2p
- codziennie między 22 a 23 spread na parze EUR/USD stały i uwaga 0p.

Ostatnio zmieniony 13 lis 2014, 20:37 przez andrzej-sk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie czy można coś z tym zrobić? Pewnie wg regulaminu mają jakiś punkt, który ich wyłącza z odpowiedzialności.
Szkoda tylko bicia piany w reklamach że jest wielki stp czy ndd
Szkoda tylko bicia piany w reklamach że jest wielki stp czy ndd
Ostatnio zmieniony 13 lis 2014, 20:40 przez TxT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Pasjonat
dokładnie tak. Wystarczy przecież reklamować się jako dobry brok MM i będzie ok. Tylko wtedy nie wypada pobierać prowizji.TxT pisze:Pytanie czy można coś z tym zrobić? Pewnie wg regulaminu mają jakiś punkt, który ich wyłącza z odpowiedzialności.
Szkoda tylko picia piany w reklamach że jest wielki stp czy ndd
W sumie to jest sprytny sposób na kase: ING holandia daje markup na spread jezeli cos idzie na rynek miedzybankowy lub bierze wszystko na siebie nie wykazujac tego w specyfikacji instrumentów, a dodatkowo kasuje prowizję reklamujac sie jako stp/ndd. Jak mnie namawiali na rachunek to na infolinii mowili ze dostarczycielami plynnosci jest wiele podmiotow a nie jeden
-
- Pasjonat
no i się zgadza. Wiele podmiotów.... wszystkie z grupy INGTxT pisze:W sumie to jest sprytny sposób na kase: ING holandia daje markup na spread jezeli cos idzie na rynek miedzybankowy lub bierze wszystko na siebie nie wykazujac tego w specyfikacji instrumentów, a dodatkowo kasuje prowizję reklamujac sie jako stp/ndd. Jak mnie namawiali na rachunek to na infolinii mowili ze dostarczycielami plynnosci jest wiele podmiotow a nie jeden

Znowu dostalem maila - tym razem laskawie przywracaja handel na CHF ale moga go w kazdej chwili zablokowac.. to sa niezle jaja..
Z innej beczki, czy mieliscie dzis problemy z połączeniem? Mi się dopiero za czwartym logowaniem udało w pełni połączyć, tzn instrument bieżący działał na wykresie ale pozycje były nieaktywne i na liście obserwowanych instrumentów brak ruchu. Jakby pół platformy stało...
Z innej beczki, czy mieliscie dzis problemy z połączeniem? Mi się dopiero za czwartym logowaniem udało w pełni połączyć, tzn instrument bieżący działał na wykresie ale pozycje były nieaktywne i na liście obserwowanych instrumentów brak ruchu. Jakby pół platformy stało...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Gaduła
Trochę to nie fer zachowanie ze strony ING ograniczając możliwość otwierania zleceń po kursie poniżej ustalonego
Chociaz troche rozumie tego broka. w przypadku spadnięcia kursu poniżej i jakiejkolwiek spekulacji/ interwencji na rynku nie zamkną po kursie ustalonym przez traiderów (luka cenowa, brak zleceń przeciwstawnych, itp) tylko po o wiele gorszym i już będzie wielka "haja" że grają na naszą niekorzyść. Myślę o tych co mocno przelewarują swoje tranzakcje i w najgorszym przypadku będą musieli dopłacić do konta
Takie to odemnie rozumowanie dlaczego ing blokuje daną parę

Pozdrawiam i pipsów życzę
Coś nie bardzo rozumiem Twój tok rozumowania... Skoro są STP z wieloma dostawcami plynnosci (tak sie reklamuja) to agreguja ceny z wielu podmiotow i płynność zawsze sie znajdzie.. Działaniami blokujacymi handel pokazuja dobitnie, że są słabym market makerem, ktory w przypadku wiekszych pozycji nie potrafi się odpowiednio zabezpieczyć na rynku.ferdekfx6600 pisze:Trochę to nie fer zachowanie ze strony ING ograniczając możliwość otwierania zleceń po kursie poniżej ustalonegoChociaz troche rozumie tego broka. w przypadku spadnięcia kursu poniżej i jakiejkolwiek spekulacji/ interwencji na rynku nie zamkną po kursie ustalonym przez traiderów (luka cenowa, brak zleceń przeciwstawnych, itp) tylko po o wiele gorszym i już będzie wielka "haja" że grają na naszą niekorzyść. Myślę o tych co mocno przelewarują swoje tranzakcje i w najgorszym przypadku będą musieli dopłacić do konta
![]()
Nawet jeżeli faktycznie luka wystąpi, to naturalnym działaniem rynku jest że jedni inwestorzy grają longi a inni shorty. Skoro na parach XXX/CHF większość gra shorta to znaczy, że ING nie chce dać zarobić inwestorom na tej potencjalnej luce bo będzie musiało im wypłacić kasę ze swojego portfela będąc drugą stroną transakcji (w Polsce są STP a jedynym dawcą płynności jest MM w Holandii). Żaden inny polski czy zagraniczny broker nie wprowadza takich regulacji z konkretną barierą handlu (przynajmniej sie z taka nie spotkalem). Natomiast "ochrona" inwestorów przed zmiennością to totalna bzdura. Ludzie grają na FX właśnie ze względu na zmienność.