Jestem po ciekawej rozmowie z jednym z inwestorów.Otóż on twierdzi że produkty FX CDF oraz spredbraiting są całkowicie zwolnione od podatku nawet w Polsce.Że tak jest w UK,Szwajcari to wiem natomiast w Polce?.Proszę kogoś zorientowanego o bardzo poważną odpowiedż.
Pozdrawiam.
Forex a podatki..
moze nie bedzie to
SB jest zwolniony ze stamp duty(1%) i capital gain tax(od zysków kapitałowych) w UK. co do tego są odpowiednie regulacje. w Polsce natomiast nie funkcjonuje w prawie pojecie spreadbettingu. dlatego tez tylko od interpretacji fiskusa będzie zależeć do jakiej kategorii zaszereguje przychody z SB. nie wydaje mi się żeby SB wpisywało się w instrumenty pochodne. można wysłać zapytanie jak kolega powyżej, niech się głowią.
jeżeli otworzysz konto bankowe w UK na które będą spływać zyski z SB, a potem wytransferujesz je do Polski to w tym momencie już będą uznane za normalny przychód do opodatkowania. aha - w wielu firmach konto SB otwierane jest tylko rezydentom UK.
podsumowując - temat ruszany wiele razy, o ile ktoś się nie wysili i nie zapyta w US to dalej będziemy dreptać w miejscu, bo jakiekolwiek inne info to tylko plotki, podejrzenia, dywagacje. SB w UK jest pewna forma zakładów <sportowych>, a ze względu na tradycje gamblingu na Wyspach ma tez specjalne uprawnienia. w Polsce tak nie jest.
ale :zz pisze:bardzo poważną odpowiedż
SB jest zwolniony ze stamp duty(1%) i capital gain tax(od zysków kapitałowych) w UK. co do tego są odpowiednie regulacje. w Polsce natomiast nie funkcjonuje w prawie pojecie spreadbettingu. dlatego tez tylko od interpretacji fiskusa będzie zależeć do jakiej kategorii zaszereguje przychody z SB. nie wydaje mi się żeby SB wpisywało się w instrumenty pochodne. można wysłać zapytanie jak kolega powyżej, niech się głowią.
jeżeli otworzysz konto bankowe w UK na które będą spływać zyski z SB, a potem wytransferujesz je do Polski to w tym momencie już będą uznane za normalny przychód do opodatkowania. aha - w wielu firmach konto SB otwierane jest tylko rezydentom UK.
podsumowując - temat ruszany wiele razy, o ile ktoś się nie wysili i nie zapyta w US to dalej będziemy dreptać w miejscu, bo jakiekolwiek inne info to tylko plotki, podejrzenia, dywagacje. SB w UK jest pewna forma zakładów <sportowych>, a ze względu na tradycje gamblingu na Wyspach ma tez specjalne uprawnienia. w Polsce tak nie jest.
Money Never Sleeps
Czyli czy ja Ciebie dobrze rozumiem że SB jest w UK całkowicie zwolniony z wszelkich podatków? i nie podlega pod limit 8500 funt?.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedż.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedż.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
ten limit o którym wspominasz, notabene obecnie jest to 9600 (2008/09), to tzw. allowance, czyli kwota wolna od podatku - o ile wykazałeś zyski z transakcji kapitałowych opodatkowane będą jedynie te powyżej tej kwoty (19%). skoro SB jest wyłączony z CGT to żaden limit go nie obejmuje.
http://www.hmrc.gov.uk/cgt/shares/calc-cgt-08-09.htm
http://www.hmrc.gov.uk/manuals/bimmanual/BIM22015.htm
The taxpayer placing a spread bet is not normally carrying on a trade (see BIM22020 for exceptions). They are not taxable on the profits, nor do they receive relief for their losses.
i jeszcze:
http://www.smallbusinesspro.co.uk/tax/s ... g-tax.html
http://www.hmrc.gov.uk/cgt/shares/calc-cgt-08-09.htm
http://www.hmrc.gov.uk/manuals/bimmanual/BIM22015.htm
The taxpayer placing a spread bet is not normally carrying on a trade (see BIM22020 for exceptions). They are not taxable on the profits, nor do they receive relief for their losses.
i jeszcze:
http://www.smallbusinesspro.co.uk/tax/s ... g-tax.html
Ostatnio zmieniony 22 cze 2009, 13:34 przez MACIEK408, łącznie zmieniany 1 raz.
Money Never Sleeps
Dzięki serdeczne.Prosiłbym Ciebie jeszcze o odpowidż czy SB jest w UK całkowicie z wszelkich podatków?.
Sorry za tak stawiane pytania lecz my dopiero wychodzimy z prawdziwego buszu i jesteśmy na poziomie Kunta Kinte.
Pozdrawiam.
Sorry za tak stawiane pytania lecz my dopiero wychodzimy z prawdziwego buszu i jesteśmy na poziomie Kunta Kinte.
Pozdrawiam.
No tak....... tylko mi to nic nie mówi.
Spytam prosto załóżmy że zarobiłem na SB 10 000 funt czy płacę od tego jakikolwiek podatek?.
Pozdroawiam.
Spytam prosto załóżmy że zarobiłem na SB 10 000 funt czy płacę od tego jakikolwiek podatek?.
Pozdroawiam.
aby to okreslic trzeba przyjrzec sie definicji SB (moze ktos dotarl do definicji SB wg prawa UK)MACIEK408 pisze:nie wydaje mi się żeby SB wpisywało się w instrumenty pochodne
ale w Polsce w obecnym stanie prawnym transakcje foreksowe uznawane sa za instrumenty pochodne na podstawie przepisu definiujacego kontrakty terminowe
a po zmianie ustawy beda okreslane przepisem o kontraktach na roznice
w zasadzie to nie bardzo widze o co pytac – jesli w polskim prawie foreksowe transakcje to instrumenty pochodne – to juz pozamiatane – podatek od zyskow kapitalowych (czekam na stanowisko KNF w kwestii uznania transakcji foreksowych za instrumenty pochodne, ale zaznaczyc nalezy, ze obecnie w we wszystkich zapytaniach o interpretacje Minister Finansow uznaje transakcje foreksowe za instrumenty pochodne)MACIEK408 pisze:o ile ktoś się nie wysili i nie zapyta w US to dalej będziemy dreptać w miejscu
zapytanie to nie taka prosta sprawa – to nie jest tak, ze pytasz co MF o tym mysli...MACIEK408 pisze:można wysłać zapytanie jak kolega powyżej, niech się głowią
Pytajac musisz bardzo precyzyjnie przedsawic stan faktyczny i odniesc sie do niego. MF odniesie sie jedynie do tego co opiszesz. Jesli opiszesz nieprecyzyjnie lub przyjmiesz bledne zalozenia – MF ustosunkuje sie do tego co przeczyta, a nie do rzeczywistosci.
A na przykladzie mojego wniosku o interpretacje widac, ze MF ma trudnosci aby odniesc sie nawet do tego co przedstawilem opisujac stan faktyczny – i zajmuje stanowisko odnosnie stanu innego niz przeze mnie przedstawiony...
Masz rację OzoEze.Dlatego uważam że bezwzględnie BEZWZGLĘDNIE powinniśmy się zaangażować w to aby w naszym kraju obowiązywały przepisy jak w UK ponieważ ja ministerialne głowy nie mogą sobie poradzić z tymi przepisami to co my zwykli mamy powiedzieć?.Jak będą dobre rozwiązania to będziemy mogli się skupioć tylko na spokojnej pracy.
Pozdrawiam.
Dodano po 7 minutach:
MACIEK408 mam do Ciebie jeszcze jedną gorącą prośbę.Czy mógłbyś odpowiedzieć teraz albo w przyszłości czy firmy w UK inwestujące w SB również zwolnione są z podatków.
Wtedy założyłbym elektronicznie firmę w UK i po sprawie.
Pozdro.
Pozdrawiam.
Dodano po 7 minutach:
MACIEK408 mam do Ciebie jeszcze jedną gorącą prośbę.Czy mógłbyś odpowiedzieć teraz albo w przyszłości czy firmy w UK inwestujące w SB również zwolnione są z podatków.
Wtedy założyłbym elektronicznie firmę w UK i po sprawie.
Pozdro.