Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

prawdziwe_fufu pisze:Depozyt zabezpieczajacy dla waluty, w którym jest prowadzony rachunek jest zawsze taki sam, chyba, że się dźwignia zmienia (tak jest w przypadku FxPro, gdzie jest dźwignia np 1:500 a w piatki od 21 1:100) i tu nie ma problemu, ale jesli masz rachunek w USD a para to np GBPJPY to depozyt zabezpieczajacy jest zmienny w zależności od kusów.
dlatego wydaje mi sie, a potwierdza to PIT z XTB, ze pomija sie szczegolowe liczenie kosztu i przyjmuje sie wynik transakcji: zyskowna gdy koszt byl nizszy od przychodu, stratna gdy koszt byl wyzszy od przychodu. Dlatego stratna pozycja nie jest strata niepodatkowa tylko kosztem.

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

spekul pisze:OzoEze błądzisz
zgadza sie, chce to ogarnac. XTB wg Ciebie tez bladzi, ze stratne pozycje wykazuje jako koszty?
Co do daty kursu to od 1 stycznia byla zmiana i dokladnie to sprawdzilem, wskazalem takze podstawe prawna (sprawdz www.sejm.gov.pl)...

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nie widziałe pita z xtb nie chce mi się w to wierzyć może ktoś to potwierdzić.
Ja tez nie widzialem, ale wystawilbym tego pita w ten sam sposob

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

coś nowego? http://prnews.pl/przeglad-prasy/fiskusa ... 37920.html
Ma być ciąg dalszy. To jakby troche inna sytuacja, ale może naświetli prawne zagadnienia związane z takim zarabianiem pieniędzy.

elicz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: elicz »

Witam, od niedawna interesuję się foreksem i muszę podjąć decyzję wyboru brokera. Najbardziej odpowiadałby mi na początek AM ale zniechęca mnie fakt, że broker ten nie ma zezwolenia na działalność w Polsce. Mam w związku z tym pytanie do zaawansowanych foreksowiczów, tych którzy już zaliczyli rozliczenie się z US ale konkretnie z dochodów uzyskanych w AM: czy mieli po tym fakcie kontrolę, jeśli tak to czego dotyczyła i czy wymierzono karę (ewentualnie jakiej wysokości)? Są to dla mnie sprawy istotne, które wezmę pod uwagę przy wyborze.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

robertw7 pisze:coś nowego? http://prnews.pl/przeglad-prasy/fiskusa ... 37920.html
Ma być ciąg dalszy. To jakby troche inna sytuacja, ale może naświetli prawne zagadnienia związane z takim zarabianiem pieniędzy.
Ciag dalszy materiału: http://prnews.pl/przeglad-prasy/fiskus- ... 37957.html
Czyli zgłupiałem. Mam podatek od zysków kapitałowych, a oni walą to w podatek od dochodów takich jak działalność gospodarcza, czy praca na umowe. Wobec tego jaki pit wystawia np. XTB?

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

Zaczyna się robić ciekawie. Trzebaby dokładnie przestudiować Ordynację Podatkową i znaleźć definicję "zysku kapitałowego".
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

Awatar użytkownika
vegajk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: vegajk »

Jakie to są sępy od wszystkiego chca kase... pełno jest takich ludzi ktorzy wymieniaja w kantorach pieniadze a potem odsprzedaja z zyskiem....pomyslec ze od kazdej zarobionej zlotowki mam sie rozliczyc z us jest smieszne... ktos kto np. byl w usa 6 m-cy ..to pol roku temu kupil tanio dolki teraz wraca i dostaje wiecej nieswiadom tego tego ze ma sie z tego rozliczyc... by dali sobie spokoj z tymi 19% jak ktos potrafi zarobic inaczej niz pracujac u kogos na umowe czyli np. na rynku forex to jego sprawa powinien byc zwolniony z podatku bo podejmuje duze ryzyko :P :wink: jeden wielki cyrk z tego US

spekul
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: spekul »

Bez paniki to nie ma nic wspólnego z podatkiem Belki, podatkiem od giełdy,to jest podatek od cinkciarzy.
Przed chwilą było o likwidacji lewara,teraz to za chwile ktoś strzeli z torby po cukrze i sraczka murowana ........yyyyyy.....
Zajmij dobrą pozycję.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

spekul pisze:Bez paniki to nie ma nic wspólnego z podatkiem Belki, podatkiem od giełdy,to jest podatek od cinkciarzy.
Przed chwilą było o likwidacji lewara,teraz to za chwile ktoś strzeli z torby po cukrze i sraczka murowana ........yyyyyy.....
Tu nie chodzi o sraczke, tylko o to, jakie podatki powiniśmy płacić. Stąd moje pytanie. Jaki PIT wystawia XTB? Czy taki jak biura maklerskie (chyba 8c)?

ODPOWIEDZ