TAK 8c ,na bazie tego wypełniasz pit 38robertw7 pisze:(chyba 8c)?
Forex a podatki..
- prawdziwe_fufu
- Stały bywalec
Pisałem już za 2007 XTB policzyło transakcje na plus jako przychody a transakcje na minus jako koszty uzyskania przychodów (sprawdzałem to z historią na rachunku).Eurodolar pisze:Niech ktoś kto ma takiego pita z XTB policzy jakie transakcje wliczono jako przychody, a jakie transakcje wliczono jako koszty. Wtedy wszyscy będziemy widzieli co należy wpisać w pit -38.
No to teraz sprawdź jeszcze po jakim kursie przeliczali na złotówki i wszystko będziemy już wiedzieć.prawdziwe_fufu pisze:Pisałem już za 2007 XTB policzyło transakcje na plus jako przychody a transakcje na minus jako koszty uzyskania przychodów (sprawdzałem to z historią na rachunku).
EUR/USD vs DJIA
Koszty to zakup waluty, a sprzedaż to przychód. Dochód/strata podlegające opodatkowaniu to (przychód - koszt). Tak samo jak na GPW. Nie wiem tylko jak jest w krótkiej pozycji, ale chyba tak samo. Koszt to kwota którą inwestujesz a przychód, ta którą masz po zamknięciu pozycji. Jak rozliczałem w zeszłym roku GPW to wpisywałem w koszty sumę kwot wszystkich zakupów akcji, a w przychód sume kwot uzyskanych ze sprzedaży akcji. Masz wtedy róznicę, czyli Dochód/ Stratę całoroczną, która podlega opodatkowaniu.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 15:48 przez robertw7, łącznie zmieniany 1 raz.
- prawdziwe_fufu
- Stały bywalec
Kupujesz akcje za 100 zł sprzedajesz za 200 i masz przychód 200 koszt 100 i super ale forex to nie giełda akcji i nie dojdziesz po ile kupowałeś np 1 lota mając rachunek np w EURO a transakcje robisz na parze USDJPY. Bo masz kursy zmienne.robertw7 pisze:Koszty to zakup waluty, a sprzedaż to przychód lub strata. Tak samo jak na GPW
Dodano po 1 minutach:
Tutaj możesz się rozliczyć tylko na podstawie historii operacji (wynik zysku/straty).
- prawdziwe_fufu
- Stały bywalec
i swap też, a co do rubryki to ja nie jestem przekonany czy xtb dobrze rozlicza te transakcje jak bede miał pewność to napisze i po jakim kursie za 2008 się liczy też jeszcze nie wiem.robertw7 pisze:Czyli interesuje mnie tylko rubryka profit/loss?
Dodano po 2 godzinach 36 minutach:
Mam dzisiaj taką zajawke, że szkoda mówić. Rachunek w XTB mam w złotówkach, więc nie mam co przeliczać.Eurodolar pisze:No to teraz sprawdź jeszcze po jakim kursie przeliczali na złotówki i wszystko będziemy już wiedzieć.
tak jak pisalem wczesniej - sprawdzoneprawdziwe_fufu pisze:po jakim kursie za 2008 się liczy też jeszcze nie wiem
za rok 2008
przychody po kursie z dnia,
koszty po kursie z dnia poprzedzajacego,
za 2009
przychody i koszty po kursie z dnia poprzedzajacego
podstawa prawna:
Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych
art.11 ust.3 zdanie 2 [przeliczanie przychodów]
art.22 ust.1 zdanie 2 [przeliczanie kosztów]
zmiana od 1 stycznia 2009
Ustawa o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
art 1 ust. 1 pkt 5 - zmiana
art. 15 - data wejscia w zycie
[Dz.U. 2008 nr 209 poz. 1316]
tu mozna sprawdzic:
http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
albo tel do informacji podatkowej:
(22)330 0 330
0 801 055 055
jesli mam juz pewnosc jak przeliczac, to jeszcze tylko upewnienie sie w kwestii okreslenia przychodow i kosztow:
http://ksiegowosc.infor.pl/rachunkowosc ... rward.html
Artykul dotyczy forwardow, ale jako instrumenty pochodne foreksowe kontrakty walutowe rozlicza sie wg tych samych zasad.
Na czym polega rozliczenie netto:
PRZYCHÓD z realizacji kontraktu w przypadku osiągnięcia zysku z tej transakcji
KOSZTY uzyskania przychodu w razie poniesienia straty na kontrakcie.
Jeżeli XTB wykazuje jako koszty pozycje, ktore przyniosly strate, to wystawia pita poprawnie.
§ 13 i 21 rozporządzenia Ministra Finansów z 12 grudnia 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad uznawania, metod wyceny, zakresu ujawniania i sposobu prezentacji instrumentów finansowych - Dz.U. Nr 149, poz. 1674; ost.zm. Dz.U. z 2005 r. Nr 256, poz. 2146
Teraz na pelnym luzie skladam pita i w razie wezwania przez us mam szanse sie bronic.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 21:32 przez OzoEze, łącznie zmieniany 2 razy.