Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prawdziwe_fufu »

nowy21 pisze:A co jeśli będę miał starty z tego interesu?? To mogę uwzględnić to w PIT??
To oczywiste, że straty się ujawnia, nawet jabyś miał 1k i wszystkie na minus.
nowy21 pisze:Bo niby skąd US będzie miał takie info
To zależ gdzie tą kase wysyłasz, jeśli do banku w Polsce to nie wiesz czy bank zawiadamia US, a kwoty od 15k euro (chyba, ze kwota uległa zmianie) bank ma obowiązek powiadomić US.

Awatar użytkownika
Mariusz M.
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mariusz M. »

Myślę że żle kombinujesz....

Jeżeli osiągasz dochody, które przekraczają minimum jakie jest w ustawie musisz zapłacić od nich podatek .

Troszkę żeście nakręcili...

To po jakim kursie mam liczyć z dnia otwarcia pozycji czy zamknięcia ??

Podatek wyliczam :

zyski - straty = dochód - 19% podatku licząc po kursie z dnia kiedy miałem dochody, wtedy wyjdzie jakaś tam średnia.

Jesu, niby banalne a jednak 57 stron tematu..... jest w stanie ktoś jasno i wyraźnie to opisać ??

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Pamiętaj, że wszystko zależy w jaki sposób zostaniesz potraktowany przez urzędasa.
Może uznać twoją rację (choć wątpię) lub wymyślić dodatkowe sprawy i okaże się
że masz do zapłacenia podatek + kara + jakieś dodatkowe koszta i twój zysk będzie zerowy.
Lepiej nie kombinować, płacić i cieszyć się szmalem. Zawsze można zarobić
więcej gdy zajdzie potrzeba ;)
Polska i tak jest przyjemnym krajem jeżel chodzi o podatek z rynku forex.
Więc nie ma co rozpaczać. Jak pojedziecie gdzie indziej może się
okazać że płacicie 51% podatku od wszystkich dochodów osiągniętych
gdziekolwiek, bez względu w jakim kraju. I musicie się ze wszystkiego
rozliczyć. Podejrzewam, że większość z was wróciłaby do polski ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

Tig3r pisze:Tak sama straty jakie poniesiesz możesz odliczyć od podatku w następnych 5 latach (ale tylko od tych z zysków na Fx).
lecz wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty.
Mariusz M. pisze:To po jakim kursie mam liczyć z dnia otwarcia pozycji czy zamknięcia ??
Jeszcze tego nie wiem, gdyż o zmianie (tzn liczeniu wg kursu NBP z tego samego dnia, słyszałem, że dotyczy vatu, a reszta jest bez zmian i wg kursu z dnia poprzedzającego). Ale tego na 100% nie wiem.

Mariusz M. pisze:zyski - straty = dochód - 19%
Problem leży w tym co wpisać w rubryce przychód, a co w rubryce koszt uzyskania przychodu. Bo dochód/strata wyjdzie taka sama.

spekul
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: spekul »

Sumujemy zyski,i straty dzienne np 100euro ,przeliczamy to na pln po śr.NBP z poprzedniego dnia np 4.6798 wyszło 467,98 pln.Wszystkie depozyty zabezpieczające wyniosły np 2000euro x4,6798=935960pln
przychód=zysk+koszty=467,98+9359,60=9827.58
Na koniec roku sumujemy rubryki i wpisujemy do pit38 i juz
Zajmij dobrą pozycję.

Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

Sumujemy zyski,i straty dzienne np 100euro ,przeliczamy to na pln po śr.NBP z poprzedniego dnia np 4.6798 wyszło 467,98 pln.Wszystkie depozyty zabezpieczające wyniosły np 2000euro x4,6798=935960pln
przychód=zysk+koszty=467,98+9359,60=9827.58
Na koniec roku sumujemy rubryki i wpisujemy do pit38 i juz
Teraz mi powiedz jak mam sprawdzić jaki jest depozyt zabezpieczający? Mam np rachunek w USD i transakcji dokonuje na różnych parach i jeśli waluta bazowa to USD to nie ma problemów, a jeśli to np para EURUSD albo GBPJPY to już depozyt jest zmienny.

spekul
Gaduła
Gaduła

Brooker pobiera depozyt w walucie konta,w takiej samej walucie daje ci zyski lub zabiera straty.
Zajmij dobrą pozycję.

Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

Depozyt zabezpieczajacy dla waluty, w którym jest prowadzony rachunek jest zawsze taki sam, chyba, że się dźwignia zmienia (tak jest w przypadku FxPro, gdzie jest dźwignia np 1:500 a w piatki od 21 1:100) i tu nie ma problemu, ale jesli masz rachunek w USD a para to np GBPJPY to depozyt zabezpieczajacy jest zmienny w zależności od kusów.

spekul
Gaduła
Gaduła

Jeśli nie ma depozytu zabezp.na wydruku bierz z sufitu uśrednij go nikt nie jest w stanie to sprawdzić
Ma sie zysk zgadzać być taki sam jaki brook ci daje Ratuje cie to przed przeliczaniem każdej transakcji.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 15:30 przez spekul, łącznie zmieniany 1 raz.
Zajmij dobrą pozycję.

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

prawdziwe_fufu pisze:Spojrzałem na pit 8C wystawiony w zeszłym roku przez XTB i wychodzi, że transakcje na plus to przychód, transakcje na minus to koszt uzyskania przychodu.
To najbardziej do mnie przemawia. Jezeli ustalilismy juz co jest kosztem a co przychodem to jeszcze musimy przeliczyc na PLN:
za rok 2008 przychody po kursie z dnia, koszty po kursie z dnia poprzedzajacego,
za 2009 przychody i koszty po kursie z dnia poprzedzajacego

Dodano po 2 minutach:
faflik pisze:Bo zamiast przeczytać całość, każdy pyta "to jak to właściwie jest" i liczy że ktoś po raz kolejny będzie się rozpisywał. Wszystko jest wyłożone jak na tacy.
raczej nie jest wszystko jasno omowione, a przepisy sie zmieniaja...

ODPOWIEDZ