Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prawdziwe_fufu »

Mariusz M. pisze:Jednego nie rozumiem
Jak dla mnie to wygląda tak (ale to musze sprawdzić) sumuje się zyski (to jest przychód) sumuje się straty i to jest (koszt uzyskania przychodu) różnica to dochód/strat. I teraz jak dobrze pamiętam jeśli jest dochód zaokrągla się do pełnej złotówki i to jest podstawa do opodatkowania, a podatek zaokrągla się do 10 groszy (chyba, że się coś zmieniło).

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Chyba troche namieszalem, sorki. Lepiej jednak mieszac przed zlozeniem pita. Brne w to dalej i licze na Wasze opinie.

Faktycznie, przychody liczymy wg kursu z dnia ich otrzymania lub postawienia do dyspozycji. Jednak w obecnym brzmieniu art. 22 ust. 1 (uopdof) koszty liczymy wg kursu z ostatniego roboczego dnia poprzedzajacego dzien poniesienia kosztu (w artykule na waluty.com cytowany art 22 jest prawdopodobnie w brzmieniu przed zmiana, albo autor artykulu pomylil sie)

Pytanie co jest kosztem, a co przychodem?

Zadanie 1:

W poniedzialek zamknales nastepujace pozycje:
pozycja x/y. SL 10 USD, TP 40 USD. Łapiemy TP, kasujemy 40 USD.
pozycja y/z. SL 15 USD, TP 50 USD. Wpada SL, odplywa 15 USD
Policz przychody i koszty wiedzac, ze:
srednie kursy NBP:
piatek: 1 USD za 3,50 PLN
poniedzialek: 1 USD za 3,00 PLN

A teraz rozwiazanie i zabawa w ksiegowke:
Przychod 40 USD x 3,00 (kurs z poniedziałku) = 120 PLN
Koszty 15 USD x 3,50 (kurs z piatku) = 52,50 PLN

Dla celow podatkowych wazny jest tylko dzien zamkniecia pozycji. I teraz mamy przychody lub koszty. Przychody mamy gdy zamknelismy pozycje na plusie, a koszty mamy, gdy zamknelismy pozycje na minusie. W obu przypadkach dla celow podatkowych wazny jest dzien zamkniecia pozycji, bo w tym momencie koszty zostaja poniesione, a przychody postawione do naszej dyspozycji.

Art.22 ust. 1 zdanie drugie w obowiazujacym brzmieniu mowi, ze koszty przeliczamy na PLN wg sredniego kursu NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzajacego, w naszym przypadku dzien zamkniecia pozycji. Dlatego pozycje stratne (kosztowe) musimy przeliczac wg wczesniejszego kursu niz pozycje przynoszace zysk. Dlatego nie mozemy zbilansowac danego dnia kosztow i przychodow z roznych pozycji i policzyc wg jednego kursu.

Wydaje mi sie, ze kazdy dzien transakcyjny powinnismy konczyc takim wlasnie wyliczeniem przychodow i kosztow. Dopiero na koniec roku powinnismy zsumowac wszystkie przychody i koszty i te sumy wykazac w PIT38. Dopiero w picie liczymy dochod, podstawe opodatkowania i podatek.

Zadanie 2
Zalozmy, ze przychody i koszty z zadania 1 sa sumami wszystkich transakcji w roku podatkowym. Policz dochod, podstawe opodatkowania, kwote podatku i kwote podatku do przekazania do US.

Dochod = przychody – koszty = 120 – 52,50 = 67,50 PLN
Podstawa opodatkowania: 68 PLN
Podatek = podstawa opodatkowania * stopa podatkowa = 68 PLN * 0,19 = 12,92 PLN
Kwota podatku do przekazania do US: 13 PLN
Art. 63 § 1 Ordynacja podatkowa – podstawe opodatkowania, kwote podatku, odetek itp. zaokraglamy do pelnych zlotych w ten sposob, ze koncowki kwot wynoszące mniej niż 50 groszy pomijamy, a koncowki kwot wynoszące 50 i więcej groszy podwyzszamy do pełnych złotych

Dodano po 14 minutach:
Mariusz M. pisze:panie ale Pan tego dnia zarobił, więc ja odpowiem ale następnego straciłem, to pewnie mi odpowiedzą.... a to już Pana problem
odpowiedz mu: Art 23 ust. 1 pkt 38a

spekul
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: spekul »

OzoEze siadaj ,,pała.........
Zajmij dobrą pozycję.

Godot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Godot »

OzoEze pisze:Jednak w obecnym brzmieniu art. 22 ust. 1 (uopdof) koszty liczymy wg kursu z ostatniego roboczego dnia poprzedzajacego dzien poniesienia kosztu (w artykule na waluty.com cytowany art 22 jest prawdopodobnie w brzmieniu przed zmiana, albo autor artykulu pomylil sie)
Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350
USTAWA
z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych
Art. 11
3. Przychody w walutach obcych, z zastrzeżeniem art. 14 i art. 17 ust. 1 pkt 6, 9 i 10, przelicza się na złote według kursów z dnia otrzymania lub postawienia do dyspozycji podatnika, ogłaszanych przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mających zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli podatnik nie korzysta z usług banku, przychody przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu,z zastrzeżeniem ust. 4.
4. Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe zastosowanie kursu, o którym mowa w ust. 3 zdanie pierwsze, lub bank nie ogłasza kursu walut, do przeliczenia przychodu uzyskanego przez podatnika na złote, stosuje się kurs średni walut obcych ogłaszany przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.
Tak więc jeżeli bank (broker)nie przeliczy naszych środków na PLN, wtedy przeliczamy po kursie dnia a jeśli to niemożliwe (złapałeś np 100 pip w niedziele) to ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień uzyskania przychodu.

Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

prawdziwe_fufu pisze:dochód zaokrągla się do pełnej złotówki i to jest podstawa do opodatkowania, a podatek zaokrągla się do 10 groszy (chyba, że się coś zmieniło).
Mój błąd. Czasem warto poczytać zmiany w Ordynacji Podatkowej. Co do uopdof wynika z zapisów, że jeśli otworzymy transakcje i zamkniemy tego samego dnia stosujemy kurs NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.

Dodano po 32 minutach:

Co do kwestii przychodu to wg mnie jest to suma wszystkich operacji na plus i minus, a koszt uzyskania przychodu to ewentualnie opłaty związane z prowadzeniem rachunku brokerskiego.

spekul
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: spekul »

Kiedy klikniemy bay lub sel to najpierw ponosimy koszty, jakie? US y łaskawie zgadzają sie zeby to były\ depozyty zabezpieczające.ale na pln przeliczamy je dopiero po zamknięciu pozycji.średnim NBP z poprzedniego dnia.
Zajmij dobrą pozycję.

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

to tak aby nam bylo latwiej

Art. 11 ust 3 od 1 stycznia 2009 ulegl zmianie:
przychody przeliczamy:
za rok 2008 wg kursu NBP z dnia uzyskania
za rok 2009 wg kursu NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzajacego dzien uzyskania

Dz.U 2008 nr 209 poz 1316

Dodano po 6 minutach:
prawdziwe_fufu pisze:Co do kwestii przychodu to wg mnie jest to suma wszystkich operacji na plus i minus, a koszt uzyskania przychodu to ewentualnie opłaty związane z prowadzeniem rachunku brokerskiego
jezeli uda sie przekonac urzednika, ze pozycje zamkniete ze strata mieszcza sie w definicji przychodow (art. 11 ust. 1) to tak. Ale dla us otrzymanie ujemnej wartosci pienieznej to raczej koszt (jesli nie strata pozapodatkowa).

Dodano po 7 minutach:
spekul pisze:Kiedy klikniemy bay lub sel to najpierw ponosimy koszty, jakie? US y łaskawie zgadzają sie zeby to były\ depozyty zabezpieczające.ale na pln przeliczamy je dopiero po zamknięciu pozycji.średnim NBP z poprzedniego dnia.
Ok, przeliczamy wyniki transakcji. Jesli sa zyskowne to mamy przychody i jest fajnie. Ale czy laskawy US uzna pozycje stratna za koszt? Jesli tak, to czy laska podparta bedzie art. 23 ust. 1 pkt 38a czy jakims innym?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 12:20 przez OzoEze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

OzoEze pisze:prawdziwe_fufu napisał:
Co do kwestii przychodu to wg mnie jest to suma wszystkich operacji na plus i minus, a koszt uzyskania przychodu to ewentualnie opłaty związane z prowadzeniem rachunku brokerskiego

jezeli uda sie przekonac urzednika, ze pozycje zamkniete ze strata mieszcza sie w definicji przychodow (art. 11 ust. 1) to tak. Ale dla us otrzymanie ujemnej wartosci pienieznej to raczej koszt (jesli nie strata pozapodatkowa).
Zadzwoniłem do biura podatkowego i taka otrzymałem informacje i jest ona chyba błędna. Spojrzałem na pit 8C wystawiony w zeszłym roku przez XTB i wychodzi, że transakcje na plus to przychód, transakcje na minus to koszt uzyskania przychodu.

Dodano po 35 minutach:

No więc tak ja narazie w tym temacie się niewypowiadam, gdyż
OzoEze pisze:Art. 11 ust 3 od 1 stycznia 2009 ulegl zmianie:
przychody przeliczamy:
za rok 2008 wg kursu NBP z dnia uzyskania
za rok 2009 wg kursu NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzajacego dzien uzyskania

Dz.U 2008 nr 209 poz 1316
Co do tego mam wątpliwości, czy jednak nie przelicza się wg kursu z dnia poprzedzającego, oraz czy zarówno transakcje na plus i minus są przychodem, czy transakcje na plus są przychodem a na minus kosztem uzyskania przychodu. Bo jednak wydaje mi się, że to wszystko jest przychodem (w związku z tym, ze na rachunek brokerski wpływa tylko wynik transakcji). I wypowiem się jak będe miał pewność by nie robić zamieszania.
Zawsze pozostaje biuro podatkowe, wystarczy zapłacić kilkaset złotych i po sprawie.

nowy21
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: nowy21 »

Hej dziś dzwoniłem do Admirala, miły Pan poinformował mnie, że oni pitów nie przesyłają do US. Mam to traktować jako hazard i tylko moja dobra wola, czy złoże Pita którego i tak sam mam wyliczyć np. według waszego szablonu (51 strona).

Kolega, który siedzi w tym od lat powiedział, że skoro oni nie składają PITa to mam po prostu to olać nawet jak będę zganiał niezły szmal. Bo niby jak ma normalny hazardzista rozliczyć tysiące operacji przeprowadzone w ciągu roku, nie mając do tego odpowiedniego instrumentu do kalkulacji. (Wasz skrypt niby to robi, ale jest to pomysł użytkowników forum - a nie oficjalny mechanizm do rozliczania)

A co jeśli będę miał starty z tego interesu?? To mogę uwzględnić to w PIT?? no chyba raczej nie...?? Bo niby skąd US będzie miał takie info, na pewno nie od Admirala!!

Jeśli nawet US przyczepi się, to jest to hazard i proszę się zgłosić do mojego brokera...

dobrze wnioskuję?? Czy raczej powinienem dmuchać na zimno i kombinować z tym pitem...??

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Źle to rozumiałeś bo to nie jest hazard a instrumenty finansowe od których należy zapłacić podatek. Tak sama straty jakie poniesiesz możesz odliczyć od podatku w następnych 5 latach (ale tylko od tych z zysków na Fx).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

ODPOWIEDZ