no właśnie. z jednej strony ma to sens ale co z innymi rynkami które pokazują że inwestorzy są znów gotowi podjąć ryzyko(?) z technicznego pkt widzenia sell był oczywisty i wtedy sprzedawałem ale teraz mamy 2 podejscie i ta oczywistość już jest mniej oczywista. ja mam mix sygnałów ale jestem po długiej stronie rynku. trend na intradey osłabł ale nie wygasł jak dla mnie, no i dziś jesteśmy częsciej powyżej 1.27 więc ktoś saportuje aby kurs wyhamował.wojtaszczyk pisze:ja tez jestem short, ostatni atak do gory traktuje jako retest przebitego neckline -- wiem malo po polskiemu to zlozylem dlatego dozucam screen
Eur/Usd & Gbp/Yen analizy i prognozy by crocopip part 3
do tego chyba wiesz że sluży linia trendu. jeśli kurs dociera do oporu i wraca do linii to chyba trend słabnie ale wciąż jest trendi...MaxRipper pisze:Croco jeśli to nie sprawi Ci problemu to powiedz/pokaz na jakiej podstawie stwierdzasz ze trend/korekta wygasa?
może się posiłkować adx ale na naszych platformach to kiepskie narzędzie.
- inwestor86
- Pasjonat
za godzine dane wiec nic nie jest pewne, ale imo ta linia trendu zostanie latwo zlamana, euro index juz sie przebil, wiec jak dla mnie kierunek dla edka jest jasny.. SOUTHcrocopip pisze:do tego chyba wiesz że sluży linia trendu. jeśli kurs dociera do oporu i wraca do linii to chyba trend słabnie ale wciąż jest trendi...MaxRipper pisze:Croco jeśli to nie sprawi Ci problemu to powiedz/pokaz na jakiej podstawie stwierdzasz ze trend/korekta wygasa?
może się posiłkować adx ale na naszych platformach to kiepskie narzędzie.

Widzę ze zgodnie z tym co pisałes wczesniej Twoja linia trendu opiera sie na ogol o dwie-trzy ostatnie sesje (H1) - ja z kolei rysuję kanał andrews pitchwork również na H1 ale on obejmuje czesto kilkanaście sesji. Ale ciekawe podejscie przyjrzę sie Twojej metodzie bliżej.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, 13:40 przez MaxRipper, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś rozmawialiśmy o interwencji BOJ. dziś czytałem opracowanie jednego z banków inwestycyjnych na ten temat. oprócz werbalnej interwencji która trwa uważa się że interwencja na rynku będzie miała miejsce prawdopodobnie już we wrześniu. Jak wiemy obecnie rozpoczyna się spotkanie szefów banków centralnych na którym Boj będzie prosił o pomoc FED o ECB o wspólną transakcje. W przypadku wiekszych interwencji banki muszą się porozumieć w by pieniądze puszczane z Boj znalazły odbiorców na rynku bo więcej szkody mogą spowodować niż pomóc. tak więc interwencja bedzię.wojtaszczyk pisze:ja tez jestem short, ostatni atak do gory traktuje jako retest przebitego neckline -- wiem malo po polskiemu to zlozylem dlatego dozucam screen
No dobra, ale moim zdaniem to taka podpucha. Bo jeżeli wszyscy wiedzą że Jen jest za mocny i że BOJ będzie interweniował to każdy chciałby się załapać. Więc każdy będzie pakował się w longi... A skoro nikt nie będzie chciał shortów to kurs sam z siebie nie spadnie.... W takim razie interwencja będzie niepotrzebna.. Czy dobrze rozumuję ?
bo tak się gra intradej i to nie są 2 ostatnie dołki czy górki ( w tym przypadku tak wypada). kieruj się zasadą prawidłowo rysowanych trendlines a zobaczysz że to dużo Ci powieMaxRipper pisze:Widzę ze zgodnie z tym co pisałes wczesniej Twoja linia trendu opiera sie na ogol o dwie-trzy ostatnie sesje (H1) - ja z kolei rysuję kanał andrews pitwork również na H1 ale on obejmuje czesto kilkanaście sesji. Ale ciekawe podejscie przyjrzę sie Twojej metodzie bliżej.