Egzamin

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Czy poziomy SD w ogóle działają? czy nie są to po prostu poziomy S/R bądź niezrealizowane linie trendu?
Myślę, że działają. Jednak jak się teraz przyjrzałem temu poziomowi, który dla mnie zadziałał to ma on pewne cechy, które zwiększają prawdopodobieństwo zadziałania. Muszę rozważniej wybierać poziomy.
Songo89K pisze:,jak tylko przebije S.R to można grać na retest i zabawy ciąg dalszy
Z poziomami SD jest podobnie ale jeszcze nie jestem na tyle doświadczony by tak grać.
Songo89K pisze:wyselekcjonowanie najlepszych setupów i trzymanie się planu.
Jeśli to drugie jest trudne ale do wyuczenia tak to pierwsze jest do wyuczenia ale bardzo trudne :)
Songo89K pisze:Myślę że dużym minusem SD są często duże SL
Tu się nie mogę zgodzić. Poziomy SD wyznaczam na dużych TF'ach. Cel jest na dużym TF'ie a SL jest na m5. Mój ostatni trad jest tego świetnym przykładem. 10 pipsów stopu, 79 pipsów zysku. Tak to powinno wyglądać. Udało mi się dopiero dzisiaj, ponieważ wcześniej brakło mi rozwagi w wyznaczaniu poziomów, nie dotarły do mnie sygnały o interwencji na franku i inne drobiazgi.
Ogólnie nie neguję SR. Jestem za. Chcę jednak dochować wierności zasadom i przez te trzy miesiące grać jedną metodą.
ech...

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Nie no jasne,zasady najważniejsze,jeżeli tylko Ci to działa to nic tylko zbierać pipsy.
Może nie potrzebnie się tego przyczepiłem,bo sam się w ten temat nie zagłębiałem.Po prostu zwróciłem uwagę,że bardzo często w tym miejscu jest jakiś SR,LT i to wystarczy,a jedni powiedzą że to magia fibo,inni powiedzą że to siła SD itd.

Dlatego kto co lubi :)

pozdrawiam

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

Reakcja na strefę jest zawsze.Wystarczy zejść na niższe TF-y żeby to zaobserwować.A czy będzie to reakcja 3 czy 300 pips-ów to już inna para kaloszy.To zazwyczaj zależy od sytuacji na wyższym TF-ie.

Często dochodzi do sytuacji że wszystkie nasze poziomy są niemiłosiernie koszone. W takiej sytuacji najprawdopodobniej cena odbiła się od SD na wyższym TF-ie.

Opisywałem gdzieś to w wątku Adama.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Songo89K pisze:jeżeli tylko Ci to działa to nic tylko zbierać pipsy.
Działa, działa. Jak każda metoda, trzeba tylko wiedzieć kiedy wejść i kiedy wyjść.
Nowisz pisze:Reakcja na strefę jest zawsze.Wystarczy zejść na niższe TF-y żeby to zaobserwować.A czy będzie to reakcja 3 czy 300 pips-ów to już inna para kaloszy.
Dlatego obrałem sobie pinbara na m5 lub m15 za wskaźnik czy ta reakcja będzie na tyle duża by był sens otwierać pozycję. Jak na razie wychodzi na to, że to kiepski wskaźnik. Szukam dalej.
ech...

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

Ja stosuje prostą metodę polegającą na ustawianiu zleceń oczekujących w strefach SD na M5 zgodnych z kierunkiem wyższych TF-ów .Dodatkowo doprecyzowuje te strefy na M1 dzięki czemu przy SL 6-7 pips mój TP wynosi minimum jakieś 30 pipsów co daje mi świetne R/R i nawet kilka porażek pod rząd nie robi na mnie znaczenia.

No bo jeżeli pomyśleć logicznie to nawet jeżeli pojawi się reakcja na poziom to praktycznie nic to nam nie mówi bo kluczem jest PROFIT MARGIN.Tak więc ja po prostu staram się dać podziałać statystyce.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nowisz
W sumie to mam podobne podejście tylko wszystko robię na wyższych TF'ach i szukam potwierdzena. Z czasem dojdę do tego czy potwierdzenie ma sens. Często cena odbija taką szpilką, że wejście po świecy nie ma sensu . Duże RR to coś co mi się w tej metodzie podoba.
Podzielisz się swoimi wynikami statystycznymi? Ilość transakcji, Ilość stratnych i wygranych, średnia strata, średni zysk.
ech...

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Szort Ejek. Na H1 całkiem ładny poziom. Wejście po pinie na m15.
Sory, na H1 nie ma poziomu. Mały błąd. Poziom jest tylko na m15.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ech...

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Ejek. Prawie TP. Uciekłem z TP dużo niżej licząc na jakieś cuda a SL dałem nieznacznie wyżej od pierwotnego TP, dokładniej ponad szczyt z m5. Uzyskany R=3. Teraz po analizie wykresu widzę, że stopa można było zacieśnić do 10 pipsów obserwując m1 przy wejściu co dało by R=6. No ale po fakcie to się łatwo mówi. Ogólnie te dwie sensownie dobre pozycje (edek i ejek) odrobiły 10 z 12 straconych % kapitału od 1 września.
ech...

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Ejek. Long na podstawie m 15
Edit: SL :(
ech...

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Przesunąłem stopa najniżej jak mogłem dla pozycji 0,02 lota. Oto efekt.
ech...

ODPOWIEDZ