U mnie depozyt podskoczył o 3k PLN podobnie jak equity, ale DD nadal na -20%. Teraz w planie mam odczynianie tajemnego starożytnego tańca wywołującego osłabienie dolara. Nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

Hej wpadłem się przywitać. Zgadzam się z tobą 85% twojej pracy od grudnia na minusie... hm było to do przewidzenia. Wiesz że robisz coś w rodzaju GRIDu.. niestety w mało efektownej formie zapomniałeś o hedge.. co się stało ? Napisałeś że grasz w oparciu o dane makro... wiesz że to w ogóle u ciebie nie ma miejsca ? Dobre jest to że grasz na jednej parze, mnie trochę czasu zajęło ogarnięcie magicznego zdania, które po angielsku brzmi:"trade what you see not what you think". Buum całe szczęście że to demo.. wiesz że w twoich decyzjach widać że nie wierzysz w swoją strategię ?Diego_FX pisze: ↑12 maja 2022, 09:12Jakby nie patrzeć, słabo to wygląda. Żadne zaklinanie nie działa. Brak konkretnego pretekstu na określony ruch e/u sprawia, że nadal liczę na odreagowanie kursu z powodu przesilenia. Z drugiej strony brak takich konkretów powoduje wzmocnienie nastawienia risk-pff. Szanse na to, że się przeliczę są prawdopodobne w jakichś... 50%
Teraz cena odbiła się o do poziomu z grudnia 2016, zajęło to tygodnie. Co zrobisz w takiej sytuacji ?? Na Sell jest trochę póżno bez dwóch zdań mamy korektę rynek idzie w twoją stronę jak daleko sięgnie? Diabli wiedzą... są techniczne opory po drodze. Zasadniczo jedyne co pewne to wsparcie jak się okaże że za kilka dni jedziemy powrotem na południe to wiesz co jest do przebicia.Diego_FX pisze: ↑17 maja 2022, 22:18Hejo!![]()
Właśnie z tymi danymi teraz taka niejasna sytuacja. Rynek wyraźnie kieruje się emocjami, a nie danymi płynącymi z raportów makro. Świadczyć może o tym ogromna zmienność w krótkich przedziałach czasu. Ten niedawny spadek eur/usd trzyma się ........................................................................................................................................................................................................................................................... Konia z rzędem temu kto wie.![]()
Tak, pamiętam, że wspominałeś już osobę DDario, ale za bardzo nie interesuję się niczyimi poczynaniami. Jak masz kogoś, kto "wymiata", to daj namiary. Fachowca przy robocie chętnie bym poobserwował.
Zgadzam się dołek z 2001 to jakieś 0,8260. Dlaczego nie. Patrząc czysto technicznie Edek spada od wielu lat teraz mamy konsolidację co widać na tygodniowym dla mnie tak samo osłabienie się EUR to kwestia kilku złych informacji pierwsze z brzegu:ninjaproject pisze: ↑17 maja 2022, 22:44Nie widzę żadnych powodów dlaczego EURUSD miałby rosnąć.
Widzę sporo powodów, dlaczego miałby spadać nawet niżej niż 0,9.
Seria podwyżek stóp procentowych w USA jest już w cenie dolara, a EBC jeszcze się nie określiło co do terminu i wysokości stóp. Rynek oczekując oficjalnej decyzji próbuje to wyceniać - to jest pretekst do wzrostu wartości euro, przynajmniej na krótki czas. Pretekstem jest też układ techniczny na wykresie e/u, który prosi się o głębszą korektę. Oczywiście w tym wszystkim niepewność generuje sytuacja Ukraina-Rosja.
Nie daję SL a w zamian za to otwieram dość małe pozycje wobec posiadanego depozytu, by bez MC wytrzymać duże ruchy "nie po mojej myśli". Przy dojściu e/u do 1.0760-70 prawie napewno ciąłbym straty (3 długie pozycje), ale nie wiem czy jest sens oczekiwać czegoś więcej niż 1.0635 - na tym poziomie miałbym jeszcze 5 długich pozycji.