Dzwignia
wyliczenia
o to kaman?:
kapitał 200 zł
lot 0,1
EU/USD 1,3761
dźwignia 200
kapitał zabezp. 13761/200?= 68,805 zł
pozycja będzie zamknięta bo tracę wszystkie środki w momencie gdy:
kurs spadnie o 46 pipsów
bo
1 pips = 1 $ = 2.8 zł
200zł - 69zł (kapitał zabezpieczający)= 131 zł czyli to cały wolny kapitał który może pokryć ew straty?
131zł / 2.8 zł = 46 $
Przy 0,1 lota zawsze 1 pips w górę = 1$ zysku?
Przy Lot = 1 to 1 pips = 10 $?
Czy dźwignie wybiera się przy zakładaniu konta na platformie? Czy w trakcie gry można ją zmienić? Dźwignia tak naprawdę mówi o tym ile lot'ów mogę nabyć i w ten sposób zwiększa bądź zmniejsza możliwości nabycia waluty natomiast na zysk(strata)/pips nie ma wpływu bo o tym decyduje ilość nabytych lotów?
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
kapitał 200 zł
lot 0,1
EU/USD 1,3761
dźwignia 200
kapitał zabezp. 13761/200?= 68,805 zł
pozycja będzie zamknięta bo tracę wszystkie środki w momencie gdy:
kurs spadnie o 46 pipsów
bo
1 pips = 1 $ = 2.8 zł
200zł - 69zł (kapitał zabezpieczający)= 131 zł czyli to cały wolny kapitał który może pokryć ew straty?
131zł / 2.8 zł = 46 $
Przy 0,1 lota zawsze 1 pips w górę = 1$ zysku?
Przy Lot = 1 to 1 pips = 10 $?
Czy dźwignie wybiera się przy zakładaniu konta na platformie? Czy w trakcie gry można ją zmienić? Dźwignia tak naprawdę mówi o tym ile lot'ów mogę nabyć i w ten sposób zwiększa bądź zmniejsza możliwości nabycia waluty natomiast na zysk(strata)/pips nie ma wpływu bo o tym decyduje ilość nabytych lotów?
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
- klonmarcin
- Maniak
Wielkość dźwigni wybierasz w momencie zakładania konta, ale z tego co wiem to po kontakcie z brokerem jest możliwość zmiany.
Wielkość dźwigni NIE ma wpływu na wartość pipsa. Na wartość pipsa wpływa tylko to jaką walutę kupujemy i wielkość lota.
Jeśli tego nie czytałeś to polecam:
http://www.forex.nawigator.biz/forex_wprowadzenie.pdf
Dodatkowo możesz skorzystać z arkusza wyceny pozycji, tam masz wszystko wyliczone jak na tacy
Nie musisz się wtedy bawić w liczenie.
http://www.xtb.pl/strona.php?p=333

Wielkość dźwigni NIE ma wpływu na wartość pipsa. Na wartość pipsa wpływa tylko to jaką walutę kupujemy i wielkość lota.
Jeśli tego nie czytałeś to polecam:
http://www.forex.nawigator.biz/forex_wprowadzenie.pdf
Dodatkowo możesz skorzystać z arkusza wyceny pozycji, tam masz wszystko wyliczone jak na tacy

Nie musisz się wtedy bawić w liczenie.
http://www.xtb.pl/strona.php?p=333

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
- siersciuch
- Pasjonat
Jest kiedy dochodzisz do momentu nie zdolności spłaty zlecenia lub sumy zleceń, czyli kiedy zerujesz konto to zamykają Ci pozycje.kobab pisze:super dzięki za ostateczne rozwianie wątpliwości. a wyliczenia są ok? bo cały czas nie wiem kiedy następuje automatyczne zamknięcie transakcji.
jeszcze raz dzięki!!
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.
Niekoniecznie kiedy zerujesz. Z reguły następuje to przy określonym Margin levelu - pierw magin call, potem stop-out level. U każdego brokera może to być inny poziom ML.siersciuch pisze:Jest kiedy dochodzisz do momentu nie zdolności spłaty zlecenia lub sumy zleceń, czyli kiedy zerujesz konto to zamykają Ci pozycje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
ale w takim razie dzwignia to jest takie gorne ograniczenie- ile MAKSYMALNIE mozemy lotow kupic/sprzedac majac x kasy na depo, tak?
to w zasadzie jak mam dzwignie 1:500 to niekoniecznie jestem szalencem, bo moge grac takimi samymi lotami jak ktos z dzwignia 1:100 i niczym sie nie bedzie roznic...poza tym, ze ja mam mozliwosc grania tez 5x wiekszym lotem niz on...dobrze rozumiem?
to w zasadzie jak mam dzwignie 1:500 to niekoniecznie jestem szalencem, bo moge grac takimi samymi lotami jak ktos z dzwignia 1:100 i niczym sie nie bedzie roznic...poza tym, ze ja mam mozliwosc grania tez 5x wiekszym lotem niz on...dobrze rozumiem?
Tak, masz możliwość, nie obowiązek. A jak tą możliwość wykorzystasz to już Twoja wola.Vulpes pisze:poza tym, ze ja mam mozliwosc grania tez 5x wiekszym lotem niz on...dobrze rozumiem?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Czegoś nie kumam.
założyłem sobie 4 konta demo, każde z inną dźwignią...mimo tego na kazdym koncie SALDO RACHUNKU, SALDO REJESTRU OPERACYJNEGO, WOLNE ŚRODKI PIENIĘŻNE są takie same, czyli po 10.000.
w związku z tym iż moja przygoda trwa 3t ydzień proszę o wyrozumiałość.
istnieje polska platforma na której dźwignia wynosiła by 1:10 przy depo 1.000PLN??
mam konto na GO4X
p.s. jak dobrze rozumiem dźwignie mogę wykorzystać przeciwko brokerowi, tzn; użyję większej dźwigni, grając tym samym X lotem, jest tak
wpłacam 1.000 dźwignia 1:100 czyli obracam 100.000PLN ale tutaj jest haczyk, ponieważ nie mogę zrobić większej straty niż ten mój depo, tak?
Czyli reasumując im większa dźwignia tym lepiej dla mnie przy założeniu ze straty będę ograniczał do tej samej wartości ( Xpipsów) przy rożnego rodzaju długości lewara, prawda? oczywiscie nie przekraczając strat mojego depo, tak? wiem, ze tutaj sie myle....
założyłem sobie 4 konta demo, każde z inną dźwignią...mimo tego na kazdym koncie SALDO RACHUNKU, SALDO REJESTRU OPERACYJNEGO, WOLNE ŚRODKI PIENIĘŻNE są takie same, czyli po 10.000.
w związku z tym iż moja przygoda trwa 3t ydzień proszę o wyrozumiałość.
istnieje polska platforma na której dźwignia wynosiła by 1:10 przy depo 1.000PLN??
mam konto na GO4X
p.s. jak dobrze rozumiem dźwignie mogę wykorzystać przeciwko brokerowi, tzn; użyję większej dźwigni, grając tym samym X lotem, jest tak
wpłacam 1.000 dźwignia 1:100 czyli obracam 100.000PLN ale tutaj jest haczyk, ponieważ nie mogę zrobić większej straty niż ten mój depo, tak?
Czyli reasumując im większa dźwignia tym lepiej dla mnie przy założeniu ze straty będę ograniczał do tej samej wartości ( Xpipsów) przy rożnego rodzaju długości lewara, prawda? oczywiscie nie przekraczając strat mojego depo, tak? wiem, ze tutaj sie myle....
BOCZEK,
Pomieszanie z poplątaniem.
Jak wpłacisz do kogoś 10 000 zł i będziesz miał lewar 1:10 to po prostu będziesz mógł mniej otworzyć.
I precyzyjniej mówiąc, użyjesz mniejszej ilości środków (dzięki większej dźwigni) by zagrać danym wolumenem.
Wniosek:
Im większa dźwignia tym mniej depozytu musisz zaangażować by otworzyć daną pozycję o konkretnym wolumenie. Dźwignia nie ma wpływu na wartość pipsa, tylko wolumen.
Lewar daje większe możliwości ale jak je wykorzystasz to już Twoja sprawa.
Pomieszanie z poplątaniem.
Przeważnie brokerzy oferują tylko jedną lub dwie wielkości dźwigni bądź cały ich pakiet, gdzie można sobie wybrać dowolną niezależnie od depozytu jaki się wpłaci. Polscy brokerzy przeważnie dają 1:100 i koniec.BOCZEK pisze:istnieje polska platforma na której dźwignia wynosiła by 1:10 przy depo 1.000PLN??
Jak wpłacisz do kogoś 10 000 zł i będziesz miał lewar 1:10 to po prostu będziesz mógł mniej otworzyć.
Poniekąd, choć to działa w dwie strony.BOCZEK pisze:p.s. jak dobrze rozumiem dźwignie mogę wykorzystać przeciwko brokerowi, tzn; użyję większej dźwigni, grając tym samym X lotem
I precyzyjniej mówiąc, użyjesz mniejszej ilości środków (dzięki większej dźwigni) by zagrać danym wolumenem.
Teoretycznie tak, choć w praktyce może się tak zdarzyć. I teraz w zależności od brokera i umowy - albo będzie trzeba debet uzupełnić, bo stanowi to dług lub broker wyrówna saldo do zera i nie ma problemu.BOCZEK pisze:wpłacam 1.000 dźwignia 1:100 czyli obracam 100.000PLN ale tutaj jest haczyk, ponieważ nie mogę zrobić większej straty niż ten mój depo, tak?
Wniosek:
Im większa dźwignia tym mniej depozytu musisz zaangażować by otworzyć daną pozycję o konkretnym wolumenie. Dźwignia nie ma wpływu na wartość pipsa, tylko wolumen.
Lewar daje większe możliwości ale jak je wykorzystasz to już Twoja sprawa.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
W zależności od wielkości dzwigni zmienia się ilość kasy potrzebnej do otworzenia pozycji. Tak więc otwórz na każdym z tych 4 kont demo pozycję np 1 lot i zobaczysz, że przy różnej dzwigni różne ilości środków są blokowane.BOCZEK pisze:założyłem sobie 4 konta demo, każde z inną dźwignią...mimo tego na kazdym koncie SALDO RACHUNKU, SALDO REJESTRU OPERACYJNEGO, WOLNE ŚRODKI PIENIĘŻNE są takie same, czyli po 10.000.
Wg mnie czym większa dzwignia tym lepiej ALE należy ją używać tylko po to aby mniej środków blokowało. Wielkość pozycji powinna być w zgodzie z Twoim Money Management czyli na początku nie polecam więcej niż 1-3% wielkości środoków przeznaczonych na trading(nie myl z wielkością depozytu u brokera - wg mnie nie ma potrzeby trzymać wszystkich środków u broka).
Ogólnie poczytaj o dzwigni, pipsach - informacji jest pełno.
Pozdrawiam
edit: Raposo Ty jak zwykle z prędkością huraganu odpowiadasz nowym